Sunteţi aici: Pagina principală // Economie

Izvoarele minerale pot fi obiective turistice

izvoare-mineraleLocalitatea Muereasca stă pe o adevărată comoară care nu a fost valorificată, până în prezent. La Cheile Şutei, două izvoare cu debit destul de mare indiferent de anotimp fac adevărate minuni pentru cei care folosesc apa de acolo. Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu, este hotărât să înscrie localitatea pe harta turismului: „Pentru noi, aceste izvoare constituie un plus şi zic eu că, în acest sens ar exista posibilitatea de a găsi un investitor care să se folosească de acest aspect. Acum şi primarul de la Olăneşti demarează lucrări de reabilitare a drumului care face legătura cu Muereasca, iar acest lucru ar ajuta dezvoltarea turismului pentru ambele localităţi. Turistul care vine în zonă ar avea astfel asigurată o cale sigură, dar şi mult mai rapidă spre obiectivele pe care poate să le viziteze în zonă. Posibilitatea de asfaltare a drumului care face legătura cu Olăneştiul nu există deocamdată. Va exista probabil peste un an, pentru că noi am realizat acest drum cu fonduri europene şi nu se poate interveni într-o anumită perioadă de timp, acest aspect fiind una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană. După ce se finalizează această perioadă îl vom propune pentru asfaltare. Mai sunt şi alte posibilităţi de dezvoltare a localităţii, dacă facem această legătură cu Olăneştiul, inclusiv prin apariţia de ferme agro-turistice”, a spus primarul Ion Ungureanu.

Construirea podului spre izvoare, în atenţia primarului

Inundaţiile din vara acestui an au scos din buzunarul administraţiei locale Muereasca, în regim de urgenţă, fondurile necesare pentru refacerea podului peste pârâul Muereasaca, în satul Şuta.
În zona respectivă, de fiecare dată când pârâul Muereasca îşi măreşte debitul, puntea rudimentară construită în acest moment peste pârâu este luată de ape de fiecare dată, iar comunitatea rămâne izolată pe versantul celălalt al pârâului: „Construim acest pod, pe care de fiecare dată îi luau apele. Un alt motiv este că în această zonă avem cele două izvoare minerale, unul dintre ele fiind compatibil cu Izvorul 24 din Olăneşti. Aici ne dorim să creăm o cale de acces până la izvorul respectiv, cu toate că este o zonă accidentată. Facem tot ce este posibil, deoarece ne dorim să dezvoltăm turismul pe plan local, printr-un parteneriat public-privat cu o firmă dispusă să construiască în zonă o pensiune sau chiar un hotel. Încercăm să captăm apa din zona Cheile Şutei şi să avem ape minerale şi în comuna Muereasca. Am reabilitat acest pod pentru a nu mai fi luat de ape de fiecare dată când pârâul îşi măreşte debitul. Lucrarea este executată deja în proporţie de 70%, iar lucrările pentru construirea podului au început în vara acestui an, în luna iunie, cu fonduri proprii. Investiţia este de 320 de mii de lei, cu bani din fondul de rezervă şi cu economiile pe care le-am făcut în cursul anului trecut. Am depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării, prin care am solicitat fonduri ţinând cont că şi pe situaţii de urgenţă se pot da bani pentru lucrarea aceasta. Sper să găsim înţelegere şi să o finalizăm în bune condiţii. Sper ca, în cursul acestui an, până la sfârşitul anului lucrarea să fie finalizată şi să putem să dăm drumul la circulaţie pe podul respectiv în perioada de iarnă, pentru ca cetăţenii să nu sufere în nici un fel, să nu rişte să rămână izolaţi sau să avem situaţii în care să se îmbolnăvească vreun bătrân şi să nu putem interveni cu salvarea acolo”, mai spune primarul Ion Ungureanu.

Investiţiile pentru infrastructura educaţională au avut prioritate

Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu a reuşit să schimbe imaginea localităţii în care s-a născut. În fiecare dintre cele trei mandate, acesta a realizat investiţii majore, menite să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor: „Am reuşit în primul rând să atragem fonduri, mai ales pentru modernizarea celor două şcoli din localitate şi a celor trei grădiniţe. La grădiniţa din satul Muereasca, deoarece nu era suficient spaţiu, am fost nevoiţi să facem o extindere a clădirii, astfel încât, în prezent, avem o grădiniţă frumoasă, cu 30 de copii. La capitolul învăţământ pot spune că am acţionat în anii aceştia şi am creat condiţii bune la şcolile şi grădiniţele din localitate. Fondurile pe care l-am primit de la Guvern, în primul mandat, au fost prin programe de dezvoltare, în vederea reabilitării şcolilor din mediul rural, pentru care am primit finanţare. Tot în primul an de mandat am construit şi o bază sportivă prin O.G. 7 şi, tot la momentul respectiv am mai construit şi trei poduri, în satul Şuţa şi în satul Andreeşti.
Reţeaua de apă, un proiect de suflet

Pentru că apa este esenţială şi apa curentă în curţi le-ar uşura mult traiul sătenilor, printre proiectele de dezvoltare a localităţii pe care le are primarul Ion Ungureanu, cel mai urgent priveşte aducţiunea de apă din comună: „În prezent lucrăm la proiectul de iniţiere a sistemului de alimentare cu apă în zona unde este amplasat primul bazin de apă. Referitor la lucrările reţelei de apă am terminat de introdus conducta de aducţiune şi de alimentare cu apă pe o lungime de 19 kilometri şi se lucrează la amplasarea pompelor şi a bazinului. Sper să finalizăm lucrarea, dacă firma constructoare va fi de acord să lucreze în continuare, pentru că fondurile de la Ministerul Dezvoltării s-au epuizat”, declară primarul.
Lucrarea se derulează cu bani alocaţi de Guvern prin O.G. 28, iar administraţia locală are un contract încheiat cu Ministerul Dezvoltării. Conform contractului respectiv, statul se obligă să asigure fondurile pentru derularea acestei investiţii până la finalizare. „Termenul de finalizare a investiţiei este luna aprilie 2017, dar noi am vrea să finalizăm până pe 30 noiembrie şi, începând de anul viitor să începem racordarea gospodăriilor la reţea. Este o lucrare de strictă necesitate pentru localitate, din cauză că şi anul acesta ne-am confruntat cu o perioadă destul de mare de secetă, iar puţurile sunt de mică adâncime, pentru că zona este stâncoasă şi creează probleme atunci când se forează. Noi suntem interesaţi, aşa cum ne-am angajat în faţa cetăţenilor, că finalizăm şi această lucrare, pentru a veni în sprijinul lor, în aşa fel încât comunitatea să nu mai sufere din cauza secetei. Apa în localitate pot spune că este proiectul meu de suflet de când am primit patalamaua de primar”, mai spune Ion Ungureanu.
Parlamentarii, sfătuiţi să ceară modificarea legislaţiei silvice

Primarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu afirmă că, noilor parlamentari care vor reprezenta judeţul le va solicita să propună elaborarea unor modificări necesare la legislaţia silvică, în aşa fel încât localnicii să fie lăsaţi să îşi taie fără aprobări speciale arborii de pe terenurile de cultură. „Legea silviculturii spune că tot materialul lemnos trebuie însoţit de un aviz pentru însoţirea materialului lemnos, iar acel aviz trebuie să-l dea organul silvic. Avizul se eliberează în anumite condiţii începând cu ora la care a fost eliberat şi până când se consideră că ai putea avea timp să transporţi materialul lemnos din zona respectivă, adică de la terenul de cultură până la locuinţă. Este, însă, o problemă cu lemnul de pe terenul de cultură arabil: fâneţe şi pajişti, în sensul că nu se poate tăia până nu chemi pe cineva să-l marcheze, de la Ocolul Silvic. Toate acestea costă bani, la fel şi pentru avizul de însoţire. Practic, ajungi să cumperi lemnul care de fapt este în ograda ta, nu în pădure. Mai mult decât atât, pădurarii nu fac faţă acestui lucru pentru că sunt salariaţi puţini. Vom ajunge în situaţia în care cei bătrâni nu vor avea lemne pentru iarnă şi vor muri de frig în case ca şobolanii, din cauza unei legi prost făcută. În primul rând organele silvice nu fac faţă cu eliberarea documentelor, pentru că trebuie să meargă la fiecare şi să dea coordonatele prin care se specifică zona de unde a plecat lemnul şi unde trebuie să ajungă. Unui pădurar îi ia timp să facă acest lucru, să se ducă din fundul satului şi până în centru localităţii şi, dacă mai are şi norocul să nu-i meargă GPS-ul nu poate termina treaba într-o singură zi. Consider că legislaţia trebuie întărită pentru cei care fac într-adevăr nereguli. Am avut situaţii în care a fost amendată o băbuţă cu 2000 de lei, şi era cât pe ce să-i confişte şi materialul lemnos. Sunt de părere că arborele care creşte pe terenul de cultură nu trebuie să mai fie supus legilor silvice. În situaţia în care se constată că s-au făcut într-adevăr nereguli se poate depista foarte repede”, crede primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.