Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

La un an de la preluarea portofoliului de primar, Gheorghe Gîngu face bilanţul realizărilor

În urma alegerilor locale parțiale, Gheorghe Gîngu a obţinut primul mandat de primar al comunei Bujoreni în 2017, cu un scor de 67,04% în urma exprimării opiniei cetăţenilor din Bujoreni. În acest fel, Gheorghe Gîngu a fost reconfirmat în funcţie cu o majoritate covârşitoare de voturi în faţa contracandidaţilor.

 

A preluat o primărie unde situația era încurcată de fosta administrație locală, însă, împreună cu viceprimarul Octavian Truşcă, până la finalul acestui mandat vor reuși să aducă instituția pe un făgaș normal. Deviza celor doi: nimic nu este imposibil atunci când vine vorba despre dezvoltarea localităţii. Gheorghe Gîngu ştie că cetăţenii au aşteptări mari de la noua administraţie şi este conștient de faptul că a fost ales fiindcă oamenii îşi doresc în fruntea comunităţii o echipă serioasă, care să nu facă decât politica cetăţeanului şi să limpezească apele Primăriei Bujoreni.

 

Prin programe guvernamentale, localitatea primeşte 100 de miliarde de lei vechi de la Ministerul Dezvoltării

 Administraţia locală din Bujoreni a reuşit să obţină finanţare pentru cinci dintre cele nouă proiecte depuse prin PNDL-2. Trei dintre acestea prevăd modernizarea, dotarea şi extinderea unităţilor de învăţământ de pe raza localităţii. Este vorba despre modernizarea, dotarea şi extinderea Grădiniţei cu program normal Bogdăneşti, un proiect care se ridică la peste 20 de miliarde de lei vechi, modernizarea, dotarea şi extinderea Şcolii din satul Olteni (23 de miliarde de lei vechi) şi modernizarea şi extinderea Şcolii cu clasele I-VIII Gura Văii, un proiect de 29 de miliarde de lei vechi. De asemenea, administraţia locală condusă de Gheorghe Gîngu a mai primit finanţare pentru modernizarea şi extinderea dispensarului uman din localitate şi pentru încă un proiect, privind racordarea la sistemul de canalizare. Pe lângă aceste investiţii, alte proiecte cu bani europeni atraşi vor prinde contur în următoarea perioadă: „Avem nouă proiecte finanţate, aflate în prezent în diverse stadii de implementare. Pentru cinci investiţii avem deja fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării, iar alte trei sunt în aşteptare, în vederea alocării fondurilor necesare. Proiectele depuse aflate în faza de finanţare vizează în primul rând asfaltarea drumurilor comunale şi vom mai implementa un proiect privind modernizarea iluminatului public, o investiţie despre care pot să spun că este deja în procent de 50% realizată, cu fonduri alocate de la bugetul local. Mai avem un proiect prin intermediul Grupului de Acţiune „Castra Traiana”, prin care vom achiziţiona două utilaje, un buldoexcavator şi o autospecializată pentru deszăpeziri şi un proiect prin AFIR, pentru atragerea defonduri europene pentru modernizarea şi extinderea grădiniţei din satul Lunca, proiect depus pe Axa 10. Un alt proiect pentru care am reuşit să atrag fonduri europene vizează eficientizarea energetică a primăriei. După un an de mandat trag linie şi pot să spun că, personal sunt mulţumit, acestea sunt proiecte pentru care am reuşit să găsesc sursă de finanţate. Luând lucrurile la nivelul localităţii, şi mă refer strict la infrastructura rutieră, situaţia nu este deloc îmbucurătoare. Cetăţenii nu mai au răbdare, vor cât mai repede asfalt pe drumurile comunale”, este de părere primarul

 

Dezvoltarea localității continuă

 Bujoreniul, o localitate aflată la o aruncătură de băţ de municipiu a rămas mult în urmă faţa de multe comune ale judeţului. Gheorghe Gîngu spune, cu părere de rău, că pentru dezvoltarea localităţii s-a pierdut trenul, fiindcă alocările de fonduri guvernamentale sau europene au avut termene şi sesiuni limită de depunere: „Cel mai trist este faptul că, în preyent, la Bujoreni avem drumuri pietruite sau de pământ, drumuri care fac legătura cu municipiul. Mai mult, avem și unele zone neelectrificate. În această zonă a existat un proiect care trebuia finalizat în 2008 – 2009 în vederea electrificării, un proiect care s-a pierdut. Cetăţenii şi-au intabulat terenurile şi o parte a reţelei este introdusă pe proprietăţi private. Nu putem continua decât după ce vom face exproprieri sau vom delimita din nou domeniul public, şi asta pentru că domeniul public nu a fost în documente stabilit, iar în majoritatea proiectelor nu am găsit decât o declaraţie. Noi nu ne apucăm de întocmirea nici unui proiect dacă nu le avem trecute în domeniul public, şi aste este o mare problemă. Acum trebuie să facem exproprieri, pentru care nu avem bani. Este greu, dar nu imposibil, vom continua dezvoltarea localităţii”, spune primarul.

 

Pentru cofinanţarea proiectelor primăria va apela la împrumuturi

 Primarul are intenţia de a face un împrumut  în valoare de 5 milioane de lei pentru a putea achita şi finanţa o partea dintre proiectele pe care vrea să le continue, deoarece pentru fiecare proiect, primăria are nevoie de bani pentru cofinanţare: „Avem un proiect depus pe Axa 10, cu fonduri europene, prin AFIR, care este în evaluare și vizează modernizarea şi extinderea grădiniţei din satul Lunca. Alte 5 proiecte le vom implementa prin PNDL, dintre care unul pentru modernizarea şi extinderea şcolii gimnaziale din satul Gura Văii, în valoare de 3,2 milioane, investiţie deja adjudecată. Urmează să se finalizeze evaluarea la licitațiapentru dispensarul uman unde avem doi ofertanţi, în prezent proiectul fiind în evaluare. Avem nevoie de cofinanţare pentru proiectul care prevede racordurile la reţeaua de canalizare. Proiectele se leagă, dar nu financiar, doar un împrumut ar putea salva localitatea.

Reţeaua de canalizare este realizată în procent de 80%, constructorul spune că are nevoie urgent de bani, nu se descurcă pentru că cheltuielile finale reprezintă  construirea a şapte staţii de pompare, și acestea au o valoare mare, și nu poate să le ia decât dacă are bani. Nu am de unde să asigur suma aceasta de bani, doar printr-un împrumut la bancă ar fi posibil”, mai spune primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.