Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Copiii sunt cei care mai însufleţesc comuna, în drum spre şcoală

Comuna Tetoiu de astăzi păstrează doar amintirea vremurilor de mult apuse, iar eforturile continue ale administraţiei locale nu pot opri, din păcate, exodul tinerilor către oraşele mari. Populaţia scade astfel de la an la an, iar oamenii de aici îşi duc traiul destul de greu, iar tinerii nu prea îşi găsesc rostul în localitatea natală, văzându-se nevoiţi să plece în lume pentru a reuşi să răzbată în viaţă. Dacă înainte de Revoluţie în fiecare sat exista câte o şcoală, astăzi la Tetoiu mai funcţionează o singură şcoală, la centru: „Doar puţinii copii din comună mai animă uliţele, atunci când merg spre şcoală. Populaţia este în continuă scădere, resursele economice sunt puţine, iar tinerii pleacă din comună”, spune primarul Lucian Antonie. În ultimii ani, cei mai mulţi tineri au luat calea Occidentului, întorcându-se acasă doar din când în când, de dorul bunicilor. Îmbătrânirea populaţiei şi depopularea comunei se vede cel mai bine la şcoli, pentru că numărul elevilor scade an de an. Cei care termină gimnaziul se îndreaptă către liceu pentru ca mai apoi să plece în lume, după un loc de muncă mai bine plătit, pentru că în zonă industria lipseşte cu desăvârşire, iar agricultura, ocupaţia de bază cândva este practicată astăzi doar pentru subzistenţă. Primarul spune că cea mai veche şcoală înfiinţată în comună a fost şcoala din satul Tetoiu, în anul 1857, care a funcţionat la început într-un local închiriat, iar mai apoi în fiecare localitate, datorită numărului mare de copii, comunitatea a ridicat câte o locaţie în fiecare sat.

 

Consilierii locali PSD pun beţe în roate propunerilor administraţiei locale

În localitate, pe lângă şcoala din centru mai funcţionează în prezent o singură şcoală şi, din toamna acestui an se va pune lacătul pe încă o grădiniţă.

„Am închis grădiniţa din satul Budele, din toamnă nu va mai funcţiona, şi asta o spun cu durere, fiindcă locaţia este una modernă, cu care mă puteam lăuda. Unitatea s-a închis nu din cauza faptului că nu sunt copii, ci din cauza faptului că domnii consilierii nu au mai fost de acord cu funcţionarea unităţii, motivând faptul că o parte dintre copii stau acasă, cu bunicii. Prin urmare, degeaba au fost cereri depuse din partea părinţilor, dacă aceşti consilieri, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, au decis să se pună lacătul pe grădiniţă, iar Inspectoratul Şcolar ţine cont de Hotărârea Consiliului Local. Din nou consilierii s-au răzbunat pe copii, fiindcă, din toamnă, „micuţii” din satul Budele vor fi nevoiţi să se scoale la ora şase, deoarece la ora şapte trece microbuzul să-i aducă la grădiniţa din centrul localităţii. Distanţa pe care o parcurge un copil de doar trei ani este de peste 10 kilometri, şi asta fiindcă aşa au decis consilierii locali social-democraţi”, mai afirmă primarul.

 

Şcolile vor fi modernizate

Primarul mai spune că, pentru cele două unităţi de învăţământ are finanţare printr-un proiect pe care l-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea lucrărilor de construire a grupurilor sanitare interioare, anveloparea şi racordarea acestora la reţeaua de apă curentă. La Tetoiu fondurile guvernamentale au fost alocate pentru modernizarea clădirilor unde învaţă copiii, în aşa fel încât şi elevii din Tetoiu să se poată bucura de şcoli cu dotare corespunzătoare, cu accesorii şi grupuri sanitare în interior: „De altfel, acestea sunt condiţiile normale pe care orice unitate de învăţământ, chiar dacă este la sat, ar trebui să le ofere. Referitor la proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea şcolilor avem prinse pentru anvelopare cele două şcoli din satul Ţepeşti, ambele fiind şcoli de centru. Pentru acest obiectiv avem finanţare guvernamentală printr-un proiect pentru izolare termică. În curtea şcolii sunt două locaţii: şcoala nouă, dar şi corpul vechii şcoli. În localul nou sunt amenajate sălile de clasă şi grădiniţa, iar în clădirea veche sunt laboratoarele şi o sală de sport. Pentru că acest local vechi este o paragină, am solicitat fonduri la Ministerul Dezvoltării”, a declarat primarul.

 

Inundaţiile au făcut ravagii în zonă

  • Pod luat de ape, drumuri distruse şi gospodarii inundate

Pentru localitatea Tetoiu, Guvernul a alocat din fondul de rezervă al statului 9 miliarde de lei pentru reconstruirea podului distrus de ploile din vara acestui an, din satul Ţepeşti, în punctul bisericii Adormirea Maicii Domnului, care deserveşte peste 80 de gospodării: „În prezent lucrăm la documentaţia proiectului care nu va dura prea mult. Sperăm ca, până la finalul anului să finalizăm lucrarea, fiindcă deja banii sunt în contul primăriei”, declară primarul.

Bilanţul pagubelor în urma calamităţilor a fost mult mai mare. Pe lângă acest pod luat de ape şi drumurile comunale au fost spulberate de puhoaiele care au năvălit: „După ruperea de nori a rămas pământul gol, iar apele au afectat şi gospodăriile multor cetăţeni. Am intervenit cu ajutorul celor de la Situaţii de Urgenţă şi am scos cu pompele apa din casele oamenilor. Ne-a lăsat cu mâna la inimă fiindcă, în primăvara acestui an am reuşit să pietruim toate drumurile comunale. Astăzi toate sunt impracticabile, după ce au fost distruse de ploile torenţiale care au căzut timp de o lună, în fiecare zi. Pârăul Şasa s-a umflat din gard în gard de parcă era Dunărea, a fost cod roşu. Noi am depus documentaţia şi pentru refacerea drumurilor, însă am primit bani pentru construirea podului distrus. Am fost mulţumiţi şi aşa, fiindcă toate localităţile judeţului au fost afectate de inundaţii şi aveau nevoie de fonduri pentru refacerea infrastructurii. Într-o astfel de situaţie, Guvernul a fost nevoit să aloce din fondul de rezervă al statului bani tuturor localităţilor”, a subliniat primarul din Tetoiu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.