Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Melente: Dragoestiul s-a dezvoltat cu bani europeni

Primarul localităţii Dăgoeşti, Gheorghe Melente a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru cititorii Impact real despre stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi despre alte investiţii care urmează să se realizeze în localitate. Cum a reuşit să transforme localitatea într-un şantier, dar şi cum a reuşit să formeze în cadrul aparatului administrativ echipa de care avea nevoie, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte se vor derula în localitate, cu fonduri europene?

Gheorghe Melente: Dorim accesarea fondurilor europene în vederea asfaltării drumurilor comunale, dar vom depune un astfel de proiect şi prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare din care facem parte împreună cu localităţile Vitomireşti, Dobroteasa şi Sâmbureşti. Atragerea fondurilor europene este singura noastră şansă de dezvoltare rapidă a localităţii, dar accesarea unor astfel de proiecte este aproape imposibilă, pentru că multe localităţi mici, din punctul de vedere al numărului de locuitori nu îndeplinesc condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Printr-o înţelegere, ne-am asociat astfel cu alte trei localităţi, formând o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, deşi, pentru înfiinţarea unui astfel de organism este nevoie de sute de drumuri, zeci de documente întocmite şi dosare de depus, într-un cuvânt, este foarte multă muncă. Prin Grupul de Acţiune Locală din care facem parte împreună cu localitatea Olanu vom achiziţiona un utilaj pentru deszăpezire.

 

Impact real: Finalizarea proiectului finanţat cu fonduri europene a generat şi corecţii financiare din partea Uniunii Europene?

Gheorghe Melente: Suntem un caz fericit, deoarece ştim că România a fost nevoită să plătească, pentru cadrul financiar trecut, 2007 – 2014, corecţii financiare de un milion de euro, astfel că, toate proiectele aprobate până în 2011 au fost supuse corecţiilor financiare. Proiectul nostru a fost finalizat şi recepţionat, iar fiecare etapă din proiect a primit aviz favorabil în vederea continuării lucrărilor. Din punctul de vedere al banilor alocaţi pentru investiţie, rezultatul a fost foarte bun.

 

Impact real: Ce vă mai doriţi în mandatul acesta, comparativ cu mandatul trecut?

Gheorghe Melente: În primul mandat am dus la capăt toate obiectivele Primăriei Drăgoeşti. Aşa cum mă ştiţi, sunt un om muncitor, tenace şi ambiţios şi cred că, împreună cu echipa mea şi cu susţinerea cetăţenilor vom duce aceste proiecte la capăt. Administrativ mă simt bine în acest domeniu, unde sunt bine pregătit. Spun acest lucru deoarece am dovedit în primul mandat că am deblocat proiecte care trenau de ani buni.

 

Impact real: Aţi reuşit să formaţi în cadrul aparatului administrativ echipa de care aveaţi nevoie?

Gheorghe Melente: Când am devenit primar am avut sprijin de la două persoane: secretarul şi contabilul, pentru că lucrasem bine cu ei din poziţia de viceprimar, colaborasem pe probleme administrative şi ne sprijinisem reciproc. Cea mai bună metodă pentru ca lucrurile să meargă bine a fost să lucrăm toţi riguros. Atunci am abordat un alt mod de lucru: la fiecare început de săptămâna se face o şedinţă operativă şi, în acest fel, fiecare a învăţat să-şi asume ceea ce spune. Astfel, am reuşit ca astăzi să avem o echipă de nota zece, în sensul că fiecare ştie ce are de făcut. Le-am arătat cum se lucrează şi s-a văzut eficienţa.

 

Impact real: Localitatea: Drăgoeşti s-a dezvoltat cu bani europeni. Pentru noul exerciţiul financiar veţi depune proiecte noi?

Gheorghe Melente: Nici până la această data nu au apărut ghidurile de finanţare. Noi avem documentaţiile făcute, dar aşteptăm să fie lucrurile clare. Mai mult, localităţile mici nu se mai pot încadra în condiţiile impuse în vederea accesării fondurilor europene decât prin formarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară. Şi noi facem parte dintr-o astfel de asociaţie, dar şi dintr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, împreună cu alte patru localităţi. Cu toate acestea, lucrurile merg foarte greu. Am accesat fonduri externe în exerciţiul bugetar anterior şi datorită faptului că am păşit în administrarea acestei localităţi cu „lecţiile învăţate” din perioada mandatului de viceprimar. Cu nouă ani de experienţă în administraţie pot spune astăzi că accesarea fondurilor europene este ca un „junghi în coaste”. În prezent în biroul meu am dosare cu proiecte întocmite, care sunt în aşteptare.

 

Impact real: Ce proiecte noi vor fi finanţate cu bani de la stat?

Gheorghe Melente: În acest mandat vom merge în continuare cu accesarea fondurilor europene, dar nu vom neglija nici proiectele guvernamentale. Proiectele cu bani europenei nu sunt ceva nou pentru că le-am mediatizat, dar, dacă până acum Drăgoeştiul nu a beneficiat de nici un leu alocat de la Guvern prin celebra O.G. 28 acum, pe data de 27 iulie, am depus la Ministerul Dezvoltării trei proiecte care au în vedere modernizarea drumurilor de interes local prin asfaltare pe o lungime de 11 kilometri, ceea ce însemnă că, împreună cu proiectele pe care le avem deja promovate, va acoperi în procent de 100% infrastructura rutieră în localitatea Drăgoeşti. Tot cu fonduri de la stat avem depusă în vederea finanţării documentaţia proiectului extinderii reţelei de apă pe o lungime de 9 kilometri şi extinderea reţelei de canalizare – apă uzată, pe o lungime de 10,5 kilometri. După calculul meu, aceste proiecte ar acoperi reţeaua de apă şi canalizare din localitate în procent de 80%.

 

Impact real: Ce înseamnă funcţia de primar, pentru dumneavoastră?

Gheorghe Melente: Este o provocare continuă, o mândrie care se dobândeşte în urma realizărilor. Eu cred că, prin alegerea mea ca primar, comuna nu va sta pe loc, dar putea să aibă un recul. Un primar, oricât de deştept şi binevoitor ar fi, când vine la primărie este „boboc” şi pierde cel puţin un an din mandat. Eu, dacă nu eram viceprimar înainte, nu ştiu dacă realizam atât de multe când am devenit primar. Am avut avantajul că am cunoscut procedurile de lucru şi am putut continua lucrările demarate. Cu toate acestea ar fi binevenită, din punctul meu de vedere, o lege care să limiteze mandatele primarilor. Un primar, dacă face lucruri bune patru ani se împăunează cu ele şi va considera că nu mai este nimeni ca el, se consideră nemuritor şi activitatea lui devine, de fapt, o rutină. Nu este şi cazul meu, care sunt un om raţional şi am dovedit-o. Din punctul meu de vedere două mandate sunt suficiente. Sunt primari de cinci mandate care nu au făcut cât am făcut eu într-un mandat. Ar mai trebui să se impună şi nişte condiţii pentru cei care doresc să candideze, chiar dacă este democraţie: în primul rând să nu mai existe primari cu patru clase şi să se facă un test psihologic.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Gheorghe Melente: Dragoestiul s-a dezvoltat cu bani europeni "

  1. Da in mare parte are dreptate domnul primar si nu spun asta sa-l laud pentru ca nu am vreun interes deoarece chiar am avut cateva dispute cu dansul lucru care se poate verifica si comfirma,daaar pot spune ca este singurul primar care chiar a realizat ceva in comuna Dragoesti. Desi nu a multumit pe toata lumea cum nici pe mine nu m-a multumit ca pe ulita mea nu a asfaltat ca pe alte ulite,totusi e un primar care merita respect din partea oamenilor. Sincer chiar daca mai sunt suparat pe el eu ii acord tot respectul si cred ca si votul meu daca mai candideaza si vreau sa-l contrazic de si intr-un fel sau altul are dreptate…un primar care a facut ceva in comuna in primul mandat mai face ceva si in urmatoarele 4-5 mandate dar unul care e pentru prima data primar lipsit de experienta distruge tot ce a facut celalalt in 5 mandate

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.