Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Primaria functioneaza in „casa noua”

primarie galiceaCea mai mare realizare a anului 2013 este, fără îndoială, finalizarea lucrărilor la primăria cea nouă. Comuna Galicea se poate lăuda acum cu cea mai frumoasă şi modernă primărie din judeţ. Investiţia s-a ridicat la 12 miliarde de lei vechi şi a fost realizată cu fonduri locale. Mai mulţi primari din vecinătate au vizitat comuna tocmai pentru a „fura” ideea construirii unui astfel de edificiu: „Suntem mulţumiţi pentru că am reuşit să ne mutăm în casă nouă, un obiectiv important pentru noi, iar în rest am încercat, cu puţinii bani pe care i-am avut la dispoziţie în bugetul local, să asigurăm utilităţile pe tot timpul anului şi să avem minimul necesar la celelalte obiective. Într-adevăr, am fost lăudaţi pentru această investiţie şi mai mulţi primari ne-au vizitat, pentru că vor să-şi facă şi dânşii astfel de clădiri, în localităţile pe care le conduc.”, a mai afirmat Udrea.

Pomi fructiferi pentru locuitorii din Galicea

O dată cu sosirea primăverii, conducerea administrativă a localităţii Galicea a luat decizia de a oferi nu mai puţin de 1600 de puieţi de arbori fructiferi familiilor din comună. Prima iniţiativă a fost în urmă cu câţiva ani, iar tradiţia se păstrează în continuare. În afară de faptul că fiecare familie va primi câte un pom fructifer, liberalii Năfliu şi Udrea vor planta pomi şi de-a lungul drumului judeţean, pe o distanţă de 1,5 kilometri: „Dintr-o iniţiativă a noastră, a primăriei, şi cu acceptul Consiliului Local, în fiecare primăvară achiziţionăm pomi fructiferi, în jur de 1.600-2.000. Anul acesta, dorim să luăm mai mulţi, pentru că vrem să punem şi pe o distanţă de 1,5 kilometri de drumuri judeţene, unde nu este nimic plantat în prezent. Îi cumpărăm în funcţie de sate: sunt 9 sate şi vom da pomi diferiţi: dacă anul trecut am dat meri, anul acesta dăm cireşi. Prin acest demers se înfrumuseţează comuna, pentru că majoritatea oamenilor nu-şi permit să dea banii pe pomi. Noi le oferim pomii şi localnicii trebuie să aibă grijă de ei. În perioada aceasta suntem în faza de a-i achiziţiona. Am vrea să luăm şi nişte castani şi nuci, avem şi câteva terenuri în proprietatea primăriei care sunt neproductive, unde am dori să înfiinţăm nişte plantaţii.”, a declarat primarul Ion Năfliu.
Ion Năfliu: „Sperăm ca preşedintele Cîlea să ne ajute cu asfaltarea a trei kilometri de drum judeţean”

Primarul Ion Năfliu şi viceprimarul Florea Udrea aşteaptă sprijin de la Consiliul Judeţean, în decursul anului 2014, în ceea ce priveşte drumul judeţean care le străbate localitatea. Cei doi aleşi liberali au precizat că prioritară ar fi modernizarea a circa trei kilometri pe DJ 678 Câmpu Mare – Budeşti şi în zona râului Topolog, până la limita cu comuna Olanu. „Sperăm să-şi ţină promisiunea conducerea CJ şi să ne asfalteze un tronson din drumul judeţean respectiv pe o lungime de 3 kilometri. Între timp, s-au introdus deja şi conductele de apă şi canal pe DJ 678 Câmpu Mare – Budeşti. În aceste condiţii, se poate asfalta fără probleme tronsonul respectiv, iar, în plus, se poate turna un covor bituminos şi în zona râului Topolog, până la limită cu comuna Olanu.”, a declarat Ion Năfliu, primarul din Galicea.

Lipsa utilităţilor îi face pe investitori să ocolească localitatea
• Primarul Năfliu este dispus să le ofere terenuri cu titlu gratuit celor care vor să-şi dezvolte o afacere la Galicea

Ca orice administraţie locală, prioritatea zero este atragerea de investitori, pentru a nu mai sta cu mâna întinsă la Guvern, chiar şi pentru funcţionarea aparatului administrativ. Tocmai pentru ca acest lucru să nu se întâmple, aleşii locali din Galicea şi-au propus o strategie de atragere a investitorilor. Aceştia le vor pune la dispoziţie celor care vor să investească în comună terenuri cu titlu gratuit pentru dezvoltarea unei afaceri la Galicea. Chiar dacă lucrurile nu decurg aşa cum şi-ar dori cei doi liberali în ceea ce priveşte alocarea de fonduri pentru punerea la punct a infrastructurii, administraţia locală face eforturi substanţiale pentru a le crea investitorilor cele mai bune condiţii: „Noi vom oferi un sprijin substanţial pentru investitorii care doresc să facă ceva pe meleagurile de aici. Este vorba despre punerea la dispoziţia acestor investitori a unor suprafeţe de teren cu titlu gratuit, pentru ca aceştia să-şi poată dezvolta o afacere pe teritoriul comunei Galicea, cu condiţia ca ei să creeze locuri de muncă pentru cetăţenii de aici, cu accent pe populaţia tânără, bineînţeles. Măsura face parte din planul amplu al actualei administraţii locale de la Galicea de a atrage tineretul, astfel încât, în cel mai scurt timp, comuna să se transforme dintr-o localitate rurală cu o populaţie relativ îmbătrânită într-o aşezare cu cea mai mare populaţie tânără dintre toate comunităţile vâlcene. Înainte de a le oferi investitorilor acces gratuit la anumite suprafeţe de teren, Primăria Galicea investeşte masiv în punerea la punct a infrastructurii prin lucrări de modernizare a tuturor drumurilor locale, modernizarea şi extinderea iluminatului public şi realizarea serviciului de apă şi canalizare. Prin acest lucru nu urmărim numai întinerirea populaţiei comunei prin motivarea tinerilor să nu mai plece în alte părţi, dar vrem să atragem şi investitorii de partea noastră, deoarece este cunoscut faptul că aceştia înseamnă o sursă importantă de îmbogăţire a bugetului comunei, prin taxele şi impozitele pe care urmează să le plătească. Recunosc că lipsa utilităţilor îi determină pe investitori să ne ocolească. Toţi se gândesc să aibă doar profit, nu şi cheltuieli. Aceştia ar dori să ajungă la un nivel în care să se îmbogăţească peste noapte.”, a mai adăugat liberalul Năfliu.

Buget insuficient pentru obiectivele propuse

Investiţii necesare în comună sunt numeroase, însă primarul Năfliu şi-a prioritizat obiectivele. Cel mai probabil, o mare parte dintre fonduri se vor îndrepta către continuarea proiectului de alimentare cu apă, întreţinerea drumurilor, precum şi funcţionarea aparatului administrativ şi plata utilităţilor. Oricum ar fi, bugetul este întotdeauna insuficient pentru investiţii: „Întotdeauna, bugetul este insuficient pentru obiectivele pe care noi ni le-am propus, dar nu o să stăm să păzim primăria. Am făcut proiecte, facem în continuare şi trebuie să ducem la bun sfârşit lucrările de infrastructură. Dacă punem la punct drumurile, cu unele facilităţi pe care o să le creăm investitorilor, aceştia se vor stabili şi la noi, aşa cum s-a întâmplat şi cu comunele limitrofe Mihăeşti şi Budeşti. Trebuie să ne pregătim să-i primim, pentru că, în acest fel, vor apărea şi fonduri suplimentare pentru primărie, din taxe şi impozite.”.

Numeroase proiecte finalizate în 2013

Cu toate că anul 2013 a fost cel mai greu din punct de vedere al investiţiilor pentru cei doi aleşi locali, Ion Năfliu şi Florea Udrea au reuşit să ducă la bun sfârşit o serie de proiecte: sediul nou pentru primărie, consolidarea drumurilor săteşti şi agricole, extinderea grupului sanitar la şcoala I-IV Galicea, amenajarea unor alei adiacente primăriei şi la şcoala V-VIII, precum şi decolmatarea Iazului Morii Gelepu – Galicea. O altă realizare a administraţiei locale a fost reactualizarea inventarului domeniului public al localităţii.
 
Servicii medicale de înaltă calitate la Galicea

Comuna Galicea beneficiază de un dispensar medical modern chiar în centrul localităţii. Investiţiile efectuate în ultimii ani au arătat preocuparea autorităţilor locale pentru a aduce medici specialişti care să vină în întâmpinarea problemelor ridicate de locuitorii acestei localităţi. S-a investit în infrastructura acestui imobil, s-a creat un centru de permanenţă dotat cu toată aparatura necesară desfăşurării unei bune activităţi şi s-au adus, de-a lungul timpului, numai medici competenţi. În urmă cu doi ani, a fost amenajat şi un cabinet stomatologic modern şi un altul de medicină generală în interiorul Dispensarului medical Galicea.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.