Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Sorin Romcescu: Vom dezvolta Slatioara din punct de vedere turistic, pentru ca avem potential

Primarul localităţii Slătioara, Sorin Romcescu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre proiectele pe care le va implementa în acest an, dar şi despre felul cum va deveni Slătioara un important punct de atracţie turistică în zonă. Cu ce se deosebeşte învăţământul din Slătioara de cel de la oraş, dar şi ce strategie va aborda în vederea păstrării tradiţiei ceramicii de Slătioara, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cât timp v-aţi propus să rămâneţi la primărie?
Sorin Romcescu: Atâta timp cât sunt util, iar comunitatea mă apreciază şi are încredere în mine. În acest moment cred că sunt respectat, aşa cum şi eu îi apreciez şi îi respect pe oamenii de aici. Îmi place ceea ce fac, vin cu drag la serviciu, dar în nici un caz nu voi sta până la pensie.

 

Impact real: Care este secretul finalizării atâtor investiţii, în timp scurt?
Sorin Romcescu: Am făcut sute de drumuri la Bucureşti şi niciodată nu m-am culcat pe urechea că nu se poate. Meritele sunt şi ale echipei de la primărie, care este una foarte bună, întotdeauna m-a susţinut şi m-a completat. Pentru că nu există o şcoală în acest sens, consider că, pentru a fi un primar bun, trebuie să treci prin mai multe etape: să fii consilier local, apoi viceprimar şi abia apoi primar. Cunosc, într-adevăr, problemele zonei, am experienţă în administraţie, sunt primarul acestei localităţi şi voi rămâne primar în continuare, atâta timp cât din partea comunităţii mi se va acorda votul de încredere. Nu mi-am dezamăgit niciodată electoratul şi nu voi face acest pas. Voi rămâne primarul lor, aşa cum întreaga zonă Horezu are primari destoinici. Este o zonă care s-a dezvoltat, şi asta pentru că noi, primarii, colaborăm unii cu alţii.
Impact real: Cu ce se deosebeşte învăţământul din Slătioara, de cel de la oraş?
Sorin Romcescu: Şcoala, sportul şi sănătatea oamenilor sunt elemente care ocupă un loc important pe agenda mea. Privind procesul de învăţământ, putem asigura cetăţenii şi tinerii din comună că şcolile din Slătioara dispun de bază materială pentru o educaţie modernă şi au toate dotările necesare şi un colectiv de cadre didactice bine intenţionat şi motivat, pentru desfăşurarea unui proces instructiv-educativ de cea mai bună calitate. Din păcate, chiar dacă ne-am angajat să nu punem lacăt pe nici una dintre şcolile din comună, vom fi nevoiţi să închidem Şcoala Milostea, cu clasele I-VIII, pentru că nu mai sunt copii în zonă. A funcţionat până acum la limită, însă nu ne mai încadrăm cu numărul de copii. Am luat o hotărâre de Consiliu Local, în aşa fel încât să pot transfera copiii la şcoala din centrul Slătioarei. Nimeni nu vrea să se întâmple acest lucru, dar şi la Slătioara ne confruntăm cu o scădere demografică masivă a populaţiei. Tinerii, o dată plecaţi din sat nu se mai întorc. Şcoala din centru este modernizată prin Banca Mondială, are încălzire centrală, grupuri sanitare moderne şi dotările necesare. Tot în centrul localităţii s-a construit în 2014, din temelie, o grădiniţă nouă prin Banca Mondială, cu două grupe, iar lângă şcoală am amenajat un teren de sport.
Impact real: S-a întâmplat să fiţi taxat de autorităţile de management de la nivelul ministerelor care supraveghează proiectele europene?
Sorin Romcescu: După finalizarea fiecărui proiect european nu ni-a s-a dat nici o corecţie financiară, şi asta pentru că, împreună, toţi cei implicaţi în proiect am urmărit fiecare lucrare pas cu pas, au fost corect executate şi nu am depăşit termenele stabilite în contract.

 

Impact real: Aţi fost pus în situaţia de a pierde finanţarea vreunui proiect, din cauza contestaţiilor prelungite?
Sorin Romcescu: Dumnezeu m-a ocrotit, pentru că niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Referitor la desemnarea entităţii câştigătoare în urma unei licitaţii, niciodată nu am fost de acord cu cei care vin cu o propunere financiară de 50% din valoarea totală a lucrărilor. Criteriul preţului cel mai mic nu trebuie să mai fie singurul criteriu care va dicta câştigătorul unei licitaţii sau achiziţii publice. Prin eliminarea criteriului unic, respectiv preţul cel mai mic, trebuie să se urmărească adoptarea unor condiţii bazate pe indicatori de performanţă. În acest sens nici legea nu mă poate forţa, iar, atunci când comisia de evaluare consideră că nu se poate executa lucrarea la jumătate de preţ, eu sunt de acord. Am avut proiecte pentru care, la licitaţii s-au prezentat firme foarte multe, iar comisia a desemnat câştigător entitatea care în oferta tehnică şi financiară a avut preţul apropiat de preţul de pornire al lucrărilor, şi asta deoarece s-a dovedit că respectivul constructor poate să ducă la îndeplinire fără probleme condiţiile impuse în contract, şi nimeni nu a contestat decizia. Consider că ar fi bine să se producă schimbări legislative în această privinţă, şi asta pentru că nu întotdeauna preţul cel mai mic este şi preţul cel mai bun. O altă problemă similară o întâlnim şi la noua lege a achiziţiilor publice care, din punct de vedere legislativ nu simplifică lucrurile. În opinia mea, este necesară o clarificare a legislaţiei privind administraţia publică.

 

Impact real: Ce proiecte veţi promova, dar si ce altă abordare de dezvoltare a localităţii veţi avea după finalizarea ultimelor proiecte de drumuri, apă şi canalizare?
Sorin Romcescu: Voi face tot ce îmi va sta în putinţă să dezvoltăm Slătioara din punct de vedere turistic, şi asta pentru că avem potenţial. Putem veni în întâmpinarea potenţialilor investitori, pentru că vom avea o infrastructură ca-n palmă, apă şi canalizare.
Comuna oferă numeroase avantaje atât prin poziţia geografică, resursele, dar şi prin oportunităţile disponibile. Pe lângă peisajul diversificat, aerul curat şi oamenii primitori, pe raza comunei se află şi alte obiective turistice importante, care pot fi valorificate.
La Slătioara se află Râpile de la Goruneşti, formate dintr-un pisc de nisip de 50 de metri. O altă atracţie turistică ar putea fi vechea biserică Vioreşti, din satul Goruneşti, pictată în frescă, pe zidurile căreia se află pictat Potecaşul de Bronz de la Goruneşti. Acesta este reprezentat de un soldat călare din vremea lui Tudor Vladimirescu. Sediul acestor potecaşi era la biserica Vioreşti, ei având rolul de a parcurge zi de zi poteca dinspre sediul lor şi magazia cu alimente de la Rugetu. Crucea Sărarilor, Cişmeaua Sărarilor, Şiroirea Piramidelor de la Slătioara (Râpi) sunt alte atracţii turistice declarate monumente ale naturii. Este o distanţă relativ mică între Slătioara şi obiectivele turistice din judeţul Gorj, dar şi faţă de cele din Depresiunea Horezu. În imediata apropiere a Slătioarei este localitatea Polovragi, renumită pentru existenţa Peşterii Urşilor, dar se află în apropiere şi Mânăstirea Arnota, Mânăstirea Hurezi, Mânăstirea Bistriţa şi Peştera Bistriţa.
Impact real: Ce strategie aveţi, în vederea păstrării tradiţiei ceramicii de Slătioara?
Sorin Romcescu: Slătioara face parte din mănunchiul localităţilor cu tradiţie în arta olăritului. În acest sens, şi localitatea noastră este înscrisă în Centrul Ceramiştilor de la Horezu. În comună se mai păstrează şi astăzi tradiţia olăritului, ocupaţia de bază a locuitorilor acestei zone încă din vechime. Cel care a dus stindardul ceramicii de Slătioara a fost nenea Nelică Gogioman, care a lăsat să-i calce pe urme fiul lui. Pe această latură am discutat şi cu cei din conducerea şcolii să iniţiem un centru de promovare a ceramicii de Slătioara, cu participarea copiilor, dar şi a adulţilor cu inimă de copil, pentru a nu ne pierde tradiţia. În acest sens ne dorim, în situaţia în care vom identifica surse de finanţare ca, în fiecare vară să iniţiem tabere de vacanţă cu cei dornici să înveţe din tainele meşteşugurilor tradiţionale din zonă în atelierele de olărit, modelaj în lut şi, de ce nu, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, cusut-ţesut, dar şi tainele podoabelor populare. Lutul din Slătioara este geamăn cu cel din Horezu, iar desenele nu se deosebesc cu nimic. Deasupra Slătioarei veghează Măgura Slătiorului, care are 750 de metri înălţime. Aici există un cătun care se cheamă Olari şi care cândva era inima comunei Slătioara, sat de olari – ţărani care făceau oale. Mai mult de atât, am pus la dispoziţie un platou lotizat unde aştept investitori, şi nu renunţ. Poate că, din cauza instabilităţii pe care o traversăm oamenii sunt reticenţi, iar o altă parte aşteptă deschiderea liniilor de finanţare europeană.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Sorin Romcescu: Vom dezvolta Slatioara din punct de vedere turistic, pentru ca avem potential "

  1. panzaru eugen spune:

    va urez sanatate si putere de munca pentru bunastarea comunitatii pe care o conduceti !

    va sprijin cu drag impreuna cu rudele mele din slatioara !

    e.panzaru ( matei dupa mama nascuta in slatioara)

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.