Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Mihai Ionescu: Sunt primarul care si-a făcut datoria fata de cetatean

primarÎn interviul acordat cititorilor Impact Real, Mihai Ionescu, primarul comunei Cernişoara a vorbit despre noile proiectele care se vor accesa în localitate, fiind hotărât să candideze pentru al şaptelea mandat la funcţia de primar. Ce părere are despre hoţia şi mitocănia care se practică pe scena politică actuală şi de ce comunitatea şi-a pierdut încrederea în autorităţile statului şi în omul politic, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cu ce gânduri aţi început noul an?
Mihai Ionescu: Este un an electoral, dar, asta nu reprezintă pentru mine o greutate. În general, alegerile acestea, care s-au făcut în România, au constituit o ţigănie totală, şi mi-e lehamite de aşa ceva. Eu am tratat acest lucru ca pe ceva normal, şi asta pentru că am avut încredere în democraţie, am considerat-o ca fiind perioada de dezvoltare cea mai apropiată de civilizaţie. Sunt foarte supărat în legătură cu ceea ce se întâmplă în ţara aceasta, pornind de sus, de la cea mai înaltă treaptă a societăţii, unde sunt încurajaţi cei care fac ţigănie şi aduc ocară acestei ţări. În prezent foarte rar mai auzim o poezie de Eminescu recitată de un copil pe o scenă sau le televizor, şi asta pentru că educaţia şi cultura sunt la pământ. Mi-aş dori să mai auzim şi lucrurile frumoase care se întâmplă la noi în ţară, dar, din păcate, totul se bazează pe minciună şi eroare.

Impact real: V-aţi gândit să candidaţi pentru un nou mandat, le primăria comunei Cernişoara?
Mihai Ionescu: Voi candida la funcţia de primar pentru al şaptelea mandat. La mine este o chestiune de permanenţă, de continuitate, iar aceste aspecte au constat în faptul că fac parte din generaţia care a slujit cu credinţă oamenii. Aceasta este, de fapt, definiţia unui primar care vrea să fie alături de oameni şi să facă treabă în comună. Eu am încercat să slujesc comunitatea, să administrez localitatea şi să fac mai puţină politică, şi asta pentru că, din partea politicului, nu am fost ajutaţi cu nimic. Am avut parlamentari care nu venit doar la alegeri prin localitate, în rest nu am văzut nici măcar urma acestor domni.

Impact real: Vă declaraţi un primar devotat PSD-lui?
Mihai Ionescu: Sunt dezamăgit de felul cum se face politică la nivel înalt: pe nimeni nu interesează ce fac bieţii oameni, nimeni nu ia în seamă sărăcia din satele româneşti. Tot ce am făcut în viaţă, a fost bazat pe logică. Cum să mă duc eu la alt partid când, în procent de 70%, oamenii din comuna aceasta sunt săraci? Acest aspect trebuie să fie observat şi de alţii. Cum să merg cu liberalii, la aceşti oameni săraci? Dacă s-ar ajunge la un nivel de trai mai ridicat, să avem o clasă mijlocie, cu activităţi care să semene cu ideologia liberală, atunci se poate face activitate liberală. Dar, dacă la Cernişoara sunt toţi cetăţenii săraci, nu au cu ce cumpăra pâine, sunt obligat să îi ajut prin natura firii şi prin credinţa mea. Partidul Social Democrat, în general, i-a ajutat pe oamenii sărmani, adică s-au mai găsit posibilităţi să îi sprijinim pe mulţi dintre ei. De 25 de ani nu a venit la mine în comună nici un reprezentant al unui Guvern, nici un secretar de stat sau un om de sus, să ne întrebe cu ce greutăţi ne confruntăm noi, şi asta mă supără.

Impact real: Credeţi că democraţia poate să iasă întremată, printr-o activitate guvernamentală condusă de un guvern tehnocrat?
Mihai Ionescu: Ţara noastră a trecut până acum prin două crize economice majore: una care a început în anul 1996 şi s-a terminat la sfârşitul anului 1999 şi cealaltă, pe care o ştie toată lumea, a început în 2008 şi s-a terminat 2012. Prim-miniştrii de criză au fost Radu Vasile, 1998-1999 şi guvernarea Boc. Aş putea spune că aceste guverne au fost cele de sacrificiu. Cu toate acestea, nici un guvern nu a ştiu să gestioneze situaţiile de criză şi să stabilizeze economia, în perioadele acelea critice. Însă, pentru că a reuşit, sub o presiune enormă, să stabilizeze economia într-o perioadă deloc uşoară, Victor Ponta a fost cel mai bun prim-ministru al României post-decembriste. Pe lângă faptul că a reparat greşelile făcute de guvernarea Băsescu-Boc, a luat măsuri ale căror efecte s-au resimţit în buzunarele românilor şi, în acelaşi timp, România a avut creştere economică. Îl apreciez pe Victor Ponta şi pentru atitudinea curajoasă şi demnă pe care a avut-o în momente dificile, pentru forţa de a rezista atâtor presiuni şi atacuri nedrepte, dar oamenii de la el în jos nu şi-au făcu datoria, nu a avut echipă.

Impact real: Cum este văzut astăzi omul politic, de cetăţenii comunei Cernişoara?
Mihai Ionescu: În toată această perioadă, post-decembristă, nimeni nu ne-a chemat să ne întrebe ce greutăţi avem. Spun asta pentru că noi, primarii, suntem oglinda ţării, a oricărui Guvern. Ţara trece printr-un moment critic, comunitatea şi-a pierdut încrederea în autorităţile statului, în omul politic, iar, în viziunea cetăţeanului, toţi sunt nişte hoţi. Cu toţii, mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani, ne dorim o schimbare în ceea ce priveşte administrarea interesului public. Majoritatea tinerilor sunt plecaţi, au rămas bătrânii şi mă uit cum, în fiecare zi, unii plecă după un loc de trai mai bun, alţii în cer, şi rămân casele pustii. Pe mine mă frământă lucrul acesta, ca om al comunităţii, ca om la neamului nostru. Se distrug satele şi nu interesează pe nimeni. Vorbeşte cineva de demografie? Se desfiinţează şcoli, se închid azile de bătrâni, s-au pus lacăte pe spitale, s-au tăiat pensiile bieţilor bătrâni dar, cu toate acestea, conducătorii noştri sunt orbi şi conduc ţara după ureche.

Impact real: Ce v-a deranjat, în aceşti ultimi ani?
Mihai Ionescu: Hoţia, mitocănia şi lipsa de politeţe faţă de aproapele tău, asta nu pot să accept. Sunt primarul care şi-a făcut datoria faţă de cetăţean, faţă de ţară şi în faţa lui Dumnezeu sunt cinstit. Merg cu fruntea sus în faţa oamenilor, pentru că, dacă îl mint pe om astăzi, mâine nu mai pot să trec pe lângă el. Cea mai bună facultate sunt cei şapte ani de acasă. Dacă nu îi ai pe aceştia, şi dacă nu ai credinţă în tine, nu veni în faţa oamenilor, să te faci de râs. În primul rând un conducător trebuie să aibă o genă bună, să provină dintr-o familie respectată în societate. Îi văd pe cei care au furat miliarde de lei şi care au distrus ţara în continuare prin Parlament sau pe post de preşedinţi de partide, iar peste două luni vor milogi din nou voturi, la porţile noastre. Să nu uităm că, în perioada de criză, când Boc şi Băsescu invocau pretinsele măsuri de austeritate, măsuri în cadrul cărora s-a procedat la tăierea salariilor şi a pensiilor, Udrea şi şleahta ei percepea comisioane de 10% din contractele pentru care urma sa facă plăţi, în condiţiile în care făcea parte din acel Guvern. Instanţa a arătat că Udrea a primit mită de 900.000 de euro o dată, asta în contextul în care în România de astăzi avem copii care primesc ciocolată doar de Moş Crăciun.

Impact real: Pentru noul mandat, ce proiecte pregătiţi?
Mihai Ionescu: Extinderea reţelei de apă şi canalizare în stele Obârşia, Mădulari Cernişoara, pe o lungime de 25 de kilometri apa şi 9 kilometri reţeaua de canalizare. Am predat cei 10 kilometri de apă şi canalizare Apavilului, proiect finalizat din fonduri europene. Extinderea ambelor reţele se va face prin master planul judeţului, unde se vor aloca 3 milioane de euro pentru proiect. După toate socotelile, se presupune că spre sfârşitul anului se va face licitaţia, astfel că, la finalul anului viitor vom avea apă şi canalizare în toată comuna. Cei 25 de kilometri de reţea de apă cuprind întreg teritoriul localităţii, până în punctul Călina, la familia Ştefan.  Al doilea proiect este pe Măsura 7.2., în valoare de un milion de euro, pentru asfaltarea drumurilor comunale. O dată ce acest proiect va primi finanţare, toate uliţele şi drumurile din comuna Cernişoara vor fi modernizate şi se vor mai construi trei poduri: unul în Cernişoara, în punctul Mătuşoiu, altul în punctul Stănişor Aurel, iar al treilea în punctul Barbu. Sunt optimist, şi cred că acest proiect va prinde finanţare. Spun asta pentru că avem experienţa accesării fondurilor europene, iar majoritatea lucrărilor pe care le-am avut au fost cu fonduri de la Uniunea Europeană. Eu nu am stat cu mâna întinsă la stat sau la Consiliul Judeţean. Patru milioane de euro, bani europeni, vor veni în această perioadă, iar în decursul celor şapte mandate am reuşit să atrag la Cernişoara aproximativ 9 milioane de euro, bani europeni.

Impact real: Ce vă determină să intraţi într-o nouă competiţie la primărie, pentru al şaptelea mandat?
Mihai Ionescu: Noile proiecte pentru accesarea fondurilor europene sunt munca mea. M-am zbătut să aduc banii aceştia în localitate de la începutul legislaţiei, iar întocmirea unui astfel de proiect merge foarte greu datorită birocraţiei devine tot mai stufoasă. Pentru proiectul reţelei de apă şi canalizare am stat o zi să semnez hârtii, dar asta după sute de drumuri făcute la Craiova, consum de benzină, stres şi nopţi nedormite. Cu toate acestea, nimeni nu ştie aceste aspecte. Pentru toate astea şi pentru faptul că sunt un om cinstit, am decis să continui. Primul lucru pe care l-am făcut când am venit la primărie a fost să mă rog la Dumnezeu să mă ferească ca să nu fac păcate. Dacă astăzi, după 26 de ani în funcţia de primar vine un cetăţean şi mă acuză că am făcut nereguli, plec de la primărie. Asta se datorează educaţiei de care am avut parte, dată de nişte părinţi harnici, ospitalieri, iubitori de frumos şi cu credinţă în Dumnezeu. Tatăl meu a luptat pe front, a fost prizonier timp de patru ani în Rusia pentru acest pământ pe care acum îl vând alţii. Ce ţară din Uniunea European mai vinde pământul, aşa cum o facem noi?


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.