Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Berbeşti, un oraş fără perspectivă

Datorită exploatării miniere, localitatea Berbeşti s-a dezvoltat mult din punct de vedere social in perioada comunistă, devenind un centru urban de o mare importanţă economică, de unde se putea face legătura uşor cu marile centre comerciale pe calea ferată sau printr-o infrastructură modernă, bine pusă la punct. Declinul orăşelului minier s-a accentuat după Revoluţie, o dată cu primele disponibilizări din minerit, în prezent Berbeştiul supravieţuind cu greu situaţiei dificile din economie. Tinerii, în lipsa locurilor de muncă şi în lipsa perspectivelor au ales să plece în oraşe mai mari sau, cea mai mare parte, în afara ţării, la munca de jos. Astăzi, Berbeştiul este unul dintre cele mai sărace oraşe din judeţ, fiind măcinat în ultimele două decenii de probleme sociale. Primarul oraşului Berbeşti spune că localitate pe care o conduce nu are perspectivă, iar viitorul oraşului va fi sumbru, o dată cu închiderea definitivă a carierei miniere: „Va fi foarte greu. Din cauza lipsei locurilor de muncă, tinerii pleacă în oraşe mari, la studii sau la muncă în străinătate. Suntem „sclavii Europei”. Meseriaşi pricepuţi au ajuns salaori în Spania sau Italia. Oraşul va mai supravieţui aşa, la limita existenţei, atât cât va mai funcţiona ceea ce a mai rămas din exploatarea minieră, dar nu mai mult de opt ani”, prevede primarul liberal din Berbeşti, Vintilă Chelcea.

 

Primarul şi-ar dori un centru spa în locul casei de cultură degradate

Berbeştiul este oraşul cu proiecte declarate conforme pentru finanţare dar care, din lipsa banilor, la scurt timp de la începerea lucrărilor au fost lăsate de izbelişte. Este vorba despre lucrări de zeci de milioane de lei, în prezent abandonate. Mai mult, tot ce s-a construit este acum într-un stadiu avansat de degradare.

Potrivit primarului Vintilă Chelcea, lucrările pentru proiectul casei de cultură din centrul oraşului au început în urmă cu 20 ani, cu finanţare de la Ministerul Învăţământului, dar au fost executate doar în proporţie de 35%, fiind „îngropate” în acest proiect peste 10 miliarde de lei vechi. Proiectul putea fi continuat de actualul primar, dar numai cu bani atraşi de la stat sau cu fonduri europene. „Este cea mai proastă investiţie care se putea face în Berbeşti, această construcţie este valabilă în Arabia Saudită sau în deşert, are o suprafaţă imensă, în mijloc are o grădină interioară, o sală de 150 de locuri şi opt săli cu înălţimi de peste 5 metri. Am făcut un proiect pe care l-am depus pe O.G. 28, dar a fost respins de la finanţare, în vederea transformării în Centru SPA. Dacă nu vom transforma această locaţie în Centru SPA unde, în partea din mijloc să fie amenajat un bazin de înot, iar sala de spectacole să o transformăm în teren de sport şi celelalte săli amenajate să aibă o utilitate necesară comunităţii, va fi în continuare o ruşine. Mai mult, jumătate din construcţie este pe pământul meu, aici am avut casa”, a mai spus primarul.

 

Vintilă Chelcea: „Politica pe care o practică PSD seamănă incertitudine şi îngrijorare”

Primarul oraşului Berbeşti a criticat coaliţia de guvernare pentru unele măsuri recent anunţate şi implicaţiile grave ace acestora asupra economiei. Spune că noul program de guvernare al noului „Guvern Mihai Tudose” nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte, pentru că s-au făcut schimbări radicale, iar toate promisiunile făcute de PSD nu au fost îndeplinite. Din punctul său de vedere, acest tip de politică pe care o practică PSD – ALDE seamănă incertitudine şi îngrijorare în rândul comunităţilor: „Avem un Guvern care duce ţara de râpă, a minţit pe toată lumea şi bieţii oameni au crezut în el. Noul program de guvernare al noului Guvern nu oferă deloc încredere şi linişte. Au venit le mine angajaţii să le dau voucherele de vacanţă promise în campania electorală de PSD pentru fiecare bugetar, de la 1 martie 2017. Încă o promisiune neonorată, şi sunt multe de acest fel. Aici este „ţara lui Papură Vodă”. Când s-a tăiat, pe timpul lui Boc, 25% din salariile bugetarilor, cadrelor didactice li s-au restituit banii, însă nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi angajaţilor din primării. După ce a dat în judecată Guvernul s-a cerut inclusiv dobândă la bani. În urma demersurilor a venit o adresă de la minister în care scrie că se pot da banii înapoi de la primărie, adică din bugetul local, fiind vorba de peste 3 miliarde de lei. Din bugetul local nu se pot da bani aşa, în urma unei hârtii, să dea Guvernul că acolo au mers banii”, a declarat primarul Vintilă Chelcea.

 

Singurul oraş fără un metru de canalizare

După 30 de ani de la Revoluţie, oraşul Berbeşti rămâne, se pare, pentru încă mult timp, singurul oraş din Europa fără reţea de canalizare, şi asta pentru că Ministerul Dezvoltării a spus „pas” proiectului depus de administraţia locală, în vederea înfiinţării sistemului: „Am auzit că ni s-a tăiat de la finanţare proiectul pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Suntem singurul oraş din Europa care nu are canalizare. Berbeştiul are 1300 de apartamente dar, cu toate acestea, Guvernul a decis sa nu aloce fonduri la Berbeşti pentru reţeaua de canalizare, dar dă bani localităţilor unde sunt satele pustii. Treabă politică se numeşte. Am avut probleme inclusiv cu Consiliul Local, care nu au fost de acord să voteze predarea sistemului în administrarea Apavil. Până la urmă este corect ceea ce gândeau ei, pentru că nu Apavilul a făcut potecă pe la ministere. Mai mult, toţi banii primăriei s-au băgat în sistemul de apă, dar ei vor să-l ia „moca” şi să mărească apoi şi preţul, pe deasupra. Eu le-am spus să vină să facă canalizare, şi apoi să ia întreg sistemul”, spune Vintilă Chelcea.

 

Vintilă Chelcea: „Am minţit că trec în barca lor pentru proiecte”

Pe tema absorbţiei fondurilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primarul oraşului Berbeşti a depus un proiect pentru înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 34 de kilometri, în valoare de 6,5 milioane de euro: „Primăria Berbeşti nu o să aibă niciodată banii aceştia. Eu am vorbit inclusiv cu preşedintele Consiliului Judeţean să-i îndrume pe consilierii social-democraţi să voteze predarea sistemului către Apavil, însă nu s-a făcut nimic, consilierii au votat împotrivă. Dacă predam sistemul eram acum prinşi în masterplanul judeţului, în vederea înfiinţării reţelei de canalizare în oraş. Este inadmisibil aşa ceva, în Berbeşti avem asfalt în procent de 100%, dar apa menajară se deversează în drum. Am făcut din bugetul local canalizare pe o lungime de 6 kilometri, însă, pentru restul nu sunt bani în visteria primăriei. Pentru două proiecte am minţit că trec în barca lor, le-am luat banii ca să fac câte ceva în oraşul acesta, dar eu nici o clipă nu m-am gândit să trec la un alt partid, pentru că sunt liberal convins. Dacă tata, bunicul şi străbunicul au fost liberali, eu nu îmi trădez neamul. Nu am cum să cred şi să mă împac cu minciunile acestea comuniste. Au promis măriri salariale, după care ies şi fac declaraţii că nu mai pot duce la îndeplinire promisiunea. Astea sunt poveşti. Au amăgit pensionarii cu mărirea punctului de pensie, dar ei nu calculează că au crescut preţurile la curent, apă şi energie”, mai declară primarul din Berbeşti.

Reţeaua de apă este introdusă în procent de 100%, dar vara, din cauza consumului mare de apă, debitul sistemului nu face faţă necesităţilor. Administrarea sistemului se face de societatea subordonată Consiliului Local, iar preţul unui metru cub de apă la Berbeşti este de 2,70 lei.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.