Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Autostrada Sibiu – Pitesti se va face, pana la urma, cred autoritatile locale

autostradaUnul dintre cele mai controversate proiecte la momentul actual îl reprezintă construirea autostrăzii Sibiu – Piteşti, care tărăgănează de mai mult timp. Primarul Ion Nicolae consideră că acest proiect se va realiza, până la urmă. În plus, o problemă care îl măcină pe primar este şi starea în care se află DN 7 D, care îi tranzitează comuna şi care arată deplorabil: „DN 7D arată groaznic, am făcut numeroase demersuri împreună cu colegii de la Boişoara, Titeşti şi Perişani pentru asfaltarea lui, dar văd că nu se ia nici o măsură. De fapt, ce să ne mai mire că nu se asfaltează DN7 D, văzând situaţia DN 7? Sunt convins că, până la urmă, va trebui să se facă această autostradă, care se va bloca în curând, din cauza traficului intens. Cred că aşa suntem noi, românii: până nu vedem că ne aflăm pe ultima sută de metri şi nu avem alternativă, nu realizăm importanţa construirii acestui tronson de autostradă. Mai devreme sau mai târziu, tot se va face, deoarece este necesară.”, a concluzionat liberalul.

Căminele culturale, în atenţia primarului

În pofida perioadei dificile prin care trece întreaga ţară, dar mai ales comuna pe care o reprezintă, liberalul Ion Nicolae s-a străduit să ducă la îndeplinire câteva obiective. În cei patru ani de mandat a reuşit modernizarea celor două cămine culturale din Câinenii Mari şi Câinenii Mici, iar pentru cel din Grebleşti a întocmit un proiect: „Cu toată criza asta, am reuşit să depunem un proiect pentru reabilitarea Căminului Cultural Grebleşti, care a trecut şi aşteptăm finanţare. Proiectul este depus prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Compania Naţională de Investiţii. A fost declarat eligibil şi acum sperăm ca noul Guvern să ia în calcul şi aceste proiecte. Reabilitările la celelalte două cămine culturale le-am făcut din bugetul propriu. Căminul cultural din Câinenii Mici ne-a costat în jur de două miliarde, iar cel din Câinenii Mari 1,4 miliarde lei vechi.”, a mai adăugat Nicolae. Pentru obiectivul din Câinenii Mici, primarul a mai precizat că a primit o tranşă de 50.000 de lei de la Consiliul Judeţean, chiar în momentul în care nu mai putea să achite cheltuielile care au fost necesare pentru finalizarea obiectivului respectiv.
Şase biserici – monumente istorice
Comuna Câineni a fost înzestrată cu locaşe de cult de o însemnătate deosebită, care pot concura cu cele mai frumoase biserici din ţară. Datorită aşezării, există numeroase obiective turistice care ar avantaja dezvoltarea localităţii. Este vorba despre masivul Cozia, Defileul Oltului, dar şi de staţiunea Călimăneşti-Căciulata, una dintre cele mai frumoase regiuni balneare din ţară. Toate acestea se află în vecinătatea comunei Câineni. Bisericile, în număr de şase, sunt monumente istorice şi arhitectonice cu caracter religios; câte două biserici în Câinenii Mici şi Grebleşti şi câte o biserică în Câinenii Mari şi Robeşti: „Două biserici se află chiar pe lista A, este vorba despre cele din Câinenii Mici, Biserica Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril şi Biserica Sfântul Nicolae, care sunt declarate monumente istorice. S-a făcut restaurarea picturii în cea din Câinenii Mici. Am şi sprijinit acest locaş, unde am construit o anexă a bisericii şi am reuşit să introducem şi căldură. Am ţinut cont de faptul că la biserică merg două categorii de persoane: copiii şi bătrânii. Mai avem un monument, la Câinenii Mari, plus la Râul Vadului, cimitirul foştilor ostaşi căzuţi în timpul războiului.”, spune primarul.

Dispensarul medical va fi reabilitat
În acest mandat, primarul îşi doreşte şi întocmirea unui proiect care vizează amenajarea dispensarului medical: „Noi avem aici, în comună, un dispensar foarte mare, o construcţie solidă, dar, din păcate, arată jalnic, din cauza lipsei de investiţii din ultima perioadă. Voi întocmi un proiect pentru reabilitarea acestei clădiri.”, a mai adăugat liberalul. Când a ajuns în funcţie, Ion Nicolae şi-a propus numeroase proiecte care să le asigure oamenilor un trai decent. După şase ani de mandat, primarul este dezamăgit de cât a reuşit să realizeze până în prezent, dar speră că, până la terminarea mandatului, să finalizeze o parte dintre proiectele începute: „În 2008, mi-am propus foarte multe, am întocmit proiecte, fără să ştiu că nu voi primi nici un fel de sprijin şi, totuşi, oamenii au avut încredere în mine, m-au înţeles, iar pentru acest mandat m-au votat peste 70% dintre aceştia. Când vezi că oamenii au încredere, nu-ţi doreşti să-i mai dezamăgeşti. Pentru mine contează foarte mult ce laşi în urma ta şi, dacă tot te baţi cu pumnul în piept că eşti mai bun decât cel pe care l-ai înlocuit, trebuie să se şi vadă ceva. Eu sunt tot timpul alături de oameni, trebuie să-i asculţi. Mi-aş dori ca toate aceste proiecte să se termine, pentru că am cheltuit mulţi bani pentru ele şi am pus suflet, mă implic în totalitate în rezolvarea lor, dar nu depinde numai de mine, din păcate.”, a mai spus primarul.

Elevii aleg şcolile din Sibiu

În localitatea Câineni funcţionează trei şcoli, dar, în urma restructurărilor, una dintre acestea îşi va desfăşura activitatea doar cu clasele I-IV. Pentru şcoala de la Câinenii Mari, unde învaţă 365 de elevi, primarul a depus un proiect de reabilitare: „Am un proiect la Ministerul Educaţiei, pentru „Reabilitare Şcoală Câinenii Mari”, încă de anul trecut, din martie. Am fost personal la ministrul Pricopie, care s-a deplasat la Câineni, a văzut şcoala şi mi-a lăsat impresia că a înţeles necesitatea reabilitării acestei unităţi de învăţământ. Este singura şcoală cu clasele I-VIII. Acum întâmpinăm probleme în ceea ce priveşte restructurarea Şcolii Gimnaziale din Grebleşti, care a rămas doar cu clasele I-IV. Deşi este şcoala care arata cel mai bine, efectivul scăzut de elevi ne-a determinat să luăm această măsură. Avem microbuz şcolar, dar ne mai trebuie încă unul, pentru transportul diferenţei de 47 de elevi.”, a spus primarul. Despre şcoala de la Câineni, primarul a mai spus că a fost construită în 1961 şi, până în prezent, nu a suportat o reabilitare capitală. O singură reabilitare a avut loc în urmă cu 10 ani, când un viscol puternic a zburat acoperişul, şi a fost aprobată o finanţare pentru înlocuirea acestuia. Acolo învaţă 365 de elevi dintre cei 420, câţi există în toată comuna. Primarul a mai precizat că majoritatea elevilor din Câineni aleg să-şi continue studiile în judeţul Sibiu, care se află la o distanţă de 40 de kilometri.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.