Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Apa la robinet si asfaltarea, proiecte ambitioase pentru Maciuca

05 PRIMARIEAflat la primul mandat, Nicolae Văduva a reuşit, cu multă sudoare, după trei ani, să bifeze în programul său electoral o serie de investiţii, absolut necesare pentru localnici, chiar dacă s-a izbit de numeroase probleme: de la datorii către anumiţi furnizori, lipsa de fonduri şi de proiecte care să vizeze dezvoltarea comunei Măciuca şi până la deficitul de personal cu care aparatul administrativ se confruntă. „În programul  meu electoral au fost trecute realizările celor mai importante proiecte. Astfel, încă din primele zile, am demarat documentaţia obiectivelor pentru  asfaltarea drumurilor săteşti şi comunale şi introducerea reţelei de apă, chiar dacă banii pentru aceste investiţii se lasă şi acum prea mult timp aşteptaţi. Când am ocupat funcţia de primar, în comuna Măciuca era un singur drum asfaltat, în satul Popeşti, cu fonduri europene, şi nici un metru de reţea de apă potabilă, iar problemele din
interiorul primăriei se ţineau lanţ.”, spune primarul Văduva.

Nicolae Văduva: „Acest proiect este visul meu”

Apa la robinet şi asfaltul reprezintă un lux, un vis greu de îndeplinit din partea autorităţilor locale, deoarece banii de la Guvern pentru aceste investiţii se lasă prea mult timp aşteptaţi. După zeci de drumuri bătătorite la uşile ministerelor, primarul a reuşit în final să obţină prin OG 28 finanţare pentru cele două proiecte: asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 15,3 kilometri şi introducerea reţelei de apă potabilă, pe o lungime de 19 kilometri „După cum se ştie, derularea acestor proiecte cu finanţare de la stat merge foarte greu. După desemnarea entităţii câştigătoare pentru lucrările proiectului de asfaltare am reuşit să turnăm, în cei trei ani, doar primul strat de asfalt, pe o lungime de 5 kilometri, iar pentru ambele proiecte, asfaltare şi introducerea reţelei de apă, avem şi în prezent datorii către constructor de aproximativ 5 miliarde de lei vechi pentru asfaltare, iar pentru apă avem circa 7 miliarde de lei vechi.”, spune primarul comunei Măciuca. Proiectul pentru asfaltarea drumului comunal cuprinde turnarea a două straturi de covor asfaltic, în zonă urmând să fie realizate şanţuri dalate, reabilitarea podeţelor şi inclusiv a staţiilor de autobuz. Valoarea proiectului este de 93 de miliarde de lei vechi „Mi-aş dori să finalizez acest proiect, este visul meu, pentru mine ar fi o mare izbândă.”, îşi doreşte primarul Nicolae Văduva.

Accesarea fondurilor europene, singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei

Primarul Văduva s-a convins că banii de la Guvern pentru demararea proiectelor sunt o „amăgire”, singura modalitate de dezvoltare rapidă a comunei Măciuca fiind accesarea fondurilor europene. Din păcate, localitatea nu are nici măcar apă şi canalizare, iar infrastructura rutieră este deficitară pe mai multe porţiuni. Totuşi, accesarea fondurilor europene, în viziunea primarului, necesită multă atenţie în elaborarea unor astfel de proiecte. Potrivit acestuia, există un drum comunal pe o lungime de 8 kilometri care necesită reabilitare rapidă. De aceea, o dată cu deschiderea ghidurilor de finanţate pentru fonduri europene, acest proiect va lua cu siguranţă calea programelor europene. „Acest drum comunal este destul de important, pentru că avem amplasată acolo şi Garda de pompieri. Leagă drumul naţional Piteşti – Scoarţa de drumul judeţean Craiova – Râmnicu Vâlcea, şi este într-un stadiu avansat de
degradare. În prezent, documentaţia proiectului nu este realizată. Am avut discuţii cu mai mulţi proiectanţi, însă, deocamdată, nu am ajuns la nici o concluzie finală. Aşteptăm şi alte oferte, deoarece valoarea pentru tot ce cuprinde proiectarea mi se pare prea mare. Nu mă pot înhăma la sume pe care nu ni le putem permite, deoarece lucrurile au mers până acum foarte greu în judeţ şi în ţară. Colaborarea cu Ministerul Dezvoltării, Consiliul Judeţean şi tot ce înseamnă factori de răspundere în ceea ce priveşte sprijinul pentru localitatea noastră nu există.”, subliniază primarul.

Senatorul Dan Niţu, un sprijin real pentru multe localităţi din judeţ

Nicolae Văduva, primarul comunei Măciuca, este foarte dezamăgit de parlamentarii care reprezintă Colegiul Uninominal Bălceşti. Alesul PNL a declarat că pe deputatul Constantin Mazilu nu l-a văzut de foarte multă vreme în zonă. Singurul om pe care se poate sprijini rămâne senatorul Daniel Niţu, pe care îl vede ca fiind sincer interesat de localitatea Măciuca şi nu numai, domnia sa sprijinind şi alte localităţi, punând „suflet pentru foarte multe familii nevoiaşe”. „Pe noi, primarii, nimeni nu ne întreabă dacă avem nevoie de ceva, decât atunci când sunt aşteptate alegeri. Este foarte greu de crezut că cineva vine la primărie să spună că ne poate ajuta cu ceva, pentru că are această posibilitate. Sunt dezamăgit, iar singurul om care ne sprijină este domnul senator Dan Niţu, un om care doreşte să facă ceva în această comună. Este omul pe care îl simt foarte apropiat de comunitate, care se implică mai ales în problemele sociale, cel care a făcut ca localitatea Măciuca să fie cunoscută. În rest, nu îi văd pe ceilalţi parlamentari, dar nici nu pun vreo bază în ei.”, a mai declarat alesul PNL.

Apă cărată cu căruţa în gospodării şi scandaluri pe timp de secetă

Primarul comunei Măciuca recunoaşte, cu amărăciune în glas, că în localitate nu există până în prezent nici un metru de reţea de apă potabilă, iar oamenii se plâng că, pe timp de arşiţă, sunt nevoiţi să parcurgă, uneori, zeci de kilometri pentru o găleată cu apă bună de băut, deoarece fântânile secă, iar, din acest motiv, sunt obligaţi să care apă cu butoaiele. Nicolae Văduva spune, însă, că, în prezent, proiectul depus pe OG 28, pentru introducerea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 19 kilometri, este în aşteptare, din cauza finanţărilor alocate din partea Guvernului „cu ţârâita”. „Am introdus aproximativ 8 kilometri de reţea în cele mai afectate sate de secetă: Botorani, Oveselul şi jumătate din satul Bocşa. Am ajuns cu ea în apropierea punctelor de foraj şi acum, o dată cu venirea primăverii şi cu o nouă alocare de fonduri, sperăm că vom începe forajele şi racordarea.
Acest proiect este gândul meu cel mai de preţ, pentru că Măciuca nu are un metru de reţea de apă. Nici nu îmi doresc altceva decât să nu mai văd oameni care merg să ia apă cu căruţele, cu butoaie, certându-se pe ultima picătură de apă, sau, atunci când am avut nevoie la un incendiu, şi nu au fost ocazii puţine, am împrumutat apă de la comunele vecine. Au fost incendii unde am consumat şi câte 9 cisterne de apă.”, declară, dezamăgit, primarul.

60% dintre gospodării vor avea apă

Proiectul de alimentare cu apă potabilă va acoperi localitatea numai în procent de 60%. Primarul precizează că ar mai trebui realizat un alt proiect de introducere a reţelei de apă în satele Zăvoeni, Greci şi Ştefăneşti, deoarece cele două puţuri existente nu vor face faţă pentru întreaga reţea a comunei. Pentru această investiţie, primarul aşteaptă veşti de la Apavil. „Pentru cele trei sate aflate pe deal ar trebui întocmit un alt proiect, deoarece va fi nevoie de o altă gospodărire. Întreaga reţea va fi predată însă operatorului regional SC Apavil SA Vâlcea, pentru că noi nu vom avea puterea şi nici specialiştii necesari pentru administrarea reţelei, ne gândim că, o dată ce reţeaua va fi preluată, există posibilitatea ca acest proiect să fie realizat prin intermediul Apavil. Astfel, comuna va fi prinsă într-un nou proiect, împreună cu localitatea vecină, privind implementarea reţelei de apă
şi canalizare prin intermediul Apavil, pe o lungime de trei kilometri de canalizare şi doi kilometri, reţeaua de apă, valoarea totală a proiectului fiind pentru localitatea noastră de 5 milioane de euro.”, a mai spus primarul comunei Măciuca.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.