Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Pestereanu: PSD are un program care va scoate tara la liman

Primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre proiectele pe care doreşte să le implementeze în acest an, dar şi cum a reuşit să păstreze preţul cel mai scăzut din judeţ la metrul cub de apă. Ce părere are despre situaţia creată în urma adoptării ordonanţei dată de Guvernul PSD, dar şi ce alte proiecte îşi doreşte să realizeze în comună, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte aţi creionat pentru noul an?

Toma Peştereanu: Avem trei proiecte pe care le-am depus de anul trecut, dar care încă nu au fost aprobate în vederea finanţării. Unul dintre cele trei proiecte cuprinde asfaltarea drumurilor comunale în comuna Costeşti, depus la Ministerul Dezvoltării, care va intra la finanţare în prima sesiune. Proiectul cuprinde 3,7 kilometri de drumuri comunale, la valoare de 27 de miliarde de lei vechi, pentru finanţarea a 10 drumuri. Al doilea proiect, pe care nu l-am depus iniţial vizează accesarea fondurilor europene prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pe care am înfiinţat-o cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari, dar, după ce am citit condiţiile, ne-am dat seama c ă era imposibil să accesăm acele fonduri europene. Investiţia o vom depune pe O.G. 28, deoarece programele Uniunii Europene sunt un eşec pentru localităţile mici.  Al treilea proiect pe care îl avem în acest an, depus în vederea finanţării la Autoritatea Fondului de Mediu prevede achiziţionarea unei centrale termice cu peleţi, dar şi montarea de panouri solare la şcoala din centrul localităţii şi la sala de sport.

 

Impact real: Cât timp va mai dura până când toate drumurile vor fi asfaltate la Costeşti?

Toma Peştereanu: O dată cu finalizarea celor două proiecte pe care le avem întocmite în vederea asfaltării drumurilor comunele, Costeştiul va încheia procesul de modernizarea a drumurilor de interes local. Astfel, vom avea toate drumurile comunale asfaltate. După finalizarea acestor două proiecte ne-ar mai rămâne de asfaltat drumurile de tarla. Deocamdată nu am întocmit documentaţia acestor drumuri de tarla până nu se va finaliza modernizarea drumurilor de interes local. Localitatea este traversată de drumul judeţean 646 Băbeni – Arnota, un drum care va intra într-un program de reabilitare şi modernizare accesat de Consiliul Judeţean, şi care va pune în valoare atractivitatea zonei. Costeştiul este una dintre localităţile cu potenţial turistic important, fapt pentru care, la începutul lunii aprilie, aici a fost lansat proiectului „România nemaivăzută”, organizat de Institutul Cultural Român, destinat promovării patrimoniului cultural românesc şi a unor obiective culturale mai puţin cunoscute.

 

Impact real: Potenţialul turistic şi obiectivele existente îndreptăţesc comuna Costeşti să fie considerată una dintre destinaţiile turistice ale judeţului. Ce planuri aveţi pentru promovarea patrimoniului turistic al localităţii?

Toma Peştereanu: Noi, ca şi unitate administrativ-teritorială avem acces limitat la fonduri pentru dezvoltarea turismului. Putem veni, totuşi, în întâmpinarea agenţilor economici care îşi doresc să dezvolte mici afaceri de acest gen la Costeşti prin punerea la dispoziţie a utilităţilor: drumuri asfaltate, apă curentă şi canalizare. Facem tot ce ne stă în putinţă, atât noi, administraţia locală, cât şi agentului economic, pentru ca satul nostru să fie pentru turişti o adevărată oază de relaxare. Costeştiul are peisaje deosebit de frumoase, la care se adaugă impresionanta încărcătură istorică şi monahală a acestor meleaguri cu oameni falnici, care ştiu că tradiţia poate fi moneda de aur a localităţii.

 

Impact real: Cum reuşiţi să păstraţi preţul unui metru cub de apă la doar 0,90 bani?

Toma Peştereanu: Am înfiinţat o societate comercială în subordinea Consiliului Local care se va ocupa de administrarea reţelei de apă şi canalizare. Societatea trebuie să se autofinanţeze, dar am reuşit să facem acest lucru şi datorită faptului că avem o calitate bună a apei, care se încadrează în toţi parametrii de potabilitate stipulaţi de lege. Reţeaua are două surse, iar apa curge direct din munte. Noi nu am fost de acord să predăm sistemul în vederea administrării către operatorul regional Apavil din cauza tarifului practicat de acesta în vederea furnizării reţelei de apă şi canalizare, care este foarte mare, raportat la veniturile populaţiei. Dacă ne-ar fi pus un preţ acceptabil, pentru că apa vine prin cădere am fi acceptat, deoarece cheltuielile de întreţinere a reţelei nu sunt atât de mari. Astăzi, preţul unui metru cub de apă potabilă la Costeşti este 0,90 de bani. Cu toate acestea, primăria are înregistrate datorii de aproximativ un miliard de lei de la populaţie, deoarece foarte mulţi cetăţeni nu şi-au plătit consumul de apă la timp. Însă, o dată cu înfiinţarea acestei societăţi, vor fi obligaţi să plătească consumul, altfel riscă să fie debranşaţi de la reţea. Toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că preţul unui metru cub de apă potabilă la noi este, poate, cel mai mic din ţară, şi fac apel către toţi cetăţenii să îşi plătească datoriile pentru că altfel, în cel mai scurt timp îi vom debranşa de la reţea. Costeştiul are în procent de 100% reţea de apă, iar referitor la extinderile reţelei de canalizare nu le voi mai lua în calcul, pentru că, de foarte multe ori, pe actuala reţea de canalizarea se intervine, deoarece se aruncă începând de la cozi de mătură şi până la pungi sau alte gunoaie pe care oamenii le au în gospodărie.

 

Impact real: Ce părere aveţi despre situaţia creată în urma adoptării ordonanţei 13/2017?

Toma Peştereanu: PSD este partidul care a câştigat alegerile în mod corect, printr-un vot masiv exprimat de cetăţeni, şi consider că orice încercare de compromitere a activităţii Guvernului este doar o tentativă de destabilizare. Consider că în această perioadă s-a făcut o campanie de dezinformare, deoarece se spunea că Ordonanţa a fost dată pentru anumiţi lideri politici şi, mai mult decât atât, această Ordonanţă nu opreşte procesul în care Liviu Dragnea este implicat. Referitor la stabilirea limitei pagubei de 200 de mii de lei, aceasta este doar o limită a pagubei de la care se poate discuta răspunderea penală, dar până la care se discută răspunderea administrativă şi civilă, urmând ca, dacă s-a constatat acel prejudiciu să se recupereze. Nu este aşa cum s-a tot spus, că până la 200 de mii de lei se poate fura în voie. Mai mult, ordonanţa nu eliberează şi nu acoperă corupţii. În programul de guvernare al PSD sunt 41 de măsuri care se vor adopta în primul trimestru, o parte fiind deja realizate, măsuri care au un impact pozitiv, începând de la creşterea salariului minim până la creşterea cu 20% a salariilor din administraţia locală, creşterea cu 50% a salariilor pentru actori, eliminarea plafonului pentru baza de calcul privind CASS şi CAS la maxim cinci salarii medii, aplicarea legii privind creşterea cu 15% din educaţie, creşterea salariilor din sănătate, demararea programului „prima chirie”, creşterea punctului de pensie, dar şi creşterea pensiei minime, eliminarea CASS şi a impozitului pentru pensiile mici, creşterea burselor alocate studenţilor, transport gratuit CFR pentru studenţi, alocarea de fonduri pentru achiziţia vaccinurilor, dar şi a altor probleme legate de medicină, dotarea spitalelor judeţene cu câte un computer tomograf. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care mi le aduc aminte şi pe care cred că mulţi le cunosc. PSD are un program care va scoate ţara la liman, dar trebuie să-l lăsam să guverneze.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.