Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Tavane in pericol de prabusire la gradinita veche de 100 de ani

GRADINITAŞcoli noi se închid, în timp ce altele, aproape dărâmate, rămân deschise

În tot mai multe localităţi din judeţ se închid şcoli nou-construite, din cauza lipsei elevilor, timp în care alţi zeci de copii învaţă de ani buni în unităţi care stau să se prăbuşească. Şi în acest an, ca în ultimii, de fapt, copiii de grădiniţă din satul Dobriceni îşi desfăşoară activitatea într-o clădire cu pereţi scorojiţi, cu sobe de teracotă, cu tavane care în orice moment stau să cadă şi cu toaletă în curte. Clădirea este veche de peste un secol, iar autorităţile locale se luptă de mulţi ani cu aceste probleme, care nu pot fi soluţionate din cauza lipsei banilor. În acest timp, cei care ar trebui să ia măsuri dau din umeri la apelurile făcute de primar. Cu foarte mulţi ani în urmă, în clădirea respectivă a funcţionat primăria satului Dobriceni, unitatea nefiind niciodată reabilitată sau măcar „cârpită”. „Tavanele din interiorul clădirii stau să cadă în orice moment. Am avut
foarte multe reproşuri şi din partea părinţilor, care ne cer să găsim o soluţie, dar noi nu putem face această investiţie, pentru că nu avem bani. Avem un proiect depus de pe vremea când inspector şcolar general era Gabriela Ene, care cunoştea foarte bine situaţia. Dacă nu era schimbată din funcţie, cred că situaţia se putea rezolva, comparativ cu actualul inspector general, care nu are nici un răspuns la problema legată de această grădiniţă. În acea unitate învaţă trei grupe de copii, aproximativ 40 de prichindei de grădiniţă. Pentru refacerea acestei unităţi de învăţământ ar fi nevoie de vreo două miliarde de lei vechi, o sumă evaluată de proiectant în urmă cu cinci ani, când a făcut proiectul pentru reabilitarea acestei clădiri, construită acum mai bine de 100 de ani. Dacă zidurile din exterior arată bine, interiorul sediului este într-un stadiu avansat de degradare, iar tavanele stau să cadă.”, declară primarul din Stoeneşti. Primarul spune că, în situaţia în care iarna aceasta va cădea o cantitate mare de zăpadă, acoperişul nu va mai rezista, iar pericolul ca tavanul să cedeze poate apărea în orice clipă. „Nu am posibilitatea să mut copiii la o altă şcoală pentru că sunt mulţi, iar transportul unui micuţ de trei ani într-un microbuz prezintă un mare risc, aşa ceva nu pot face.”, a declarat primarul. Pentru elevii din comuna Stoeneşti, drumul de la şcoală până acasă şi invers reprezintă o adevărată aventură. Un singur microbuz trebuie să parcurgă zilnic 100 de kilometri. „Avem un microbuz care transportă 300 de copii. Pentru a face faţă, s-a decalat programul şcolar, dar ne este foarte greu. Ştiu de la directoarea şcolii că suntem trecuţi pe listele Inspectoratului Şcolar în cea de-a doua sesiune, în vederea obţinerii unui microbuz. La această grădiniţă am reuşit să le asigur micuţilor apă curentă şi o chiuvetă. Toate acestea le-am făcut înainte să ajung primar, cu bani din buzunarul meu, pentru că aveau un lighean cu smalţul sărit şi un bidon cu apă, înfipt în perete. Mă gândisem să fac şi un grup sanitar în interior, dar nu am avut curaj. În situaţia în care bocăneam mai tare, exista riscul să se cada tavanele.”, mai spune primarul.

Primarul va solicita un modul pentru copiii de grădiniţă

În situaţia dificilă în care se află, primarul se gândeşte serios să facă adresă către Consiliul Judeţean, Prefectură şi Inspectoratul Şcolar Vâlcea în vederea obţinerii unui modul, pentru a-i şti pe copii în siguranţă. „Mă gândesc serios să cer la Guvern un modul, pentru ca micuţii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii mai sigure. Poate, în acest fel, instituţiile abilitate îşi dau seama de modul cum ar trebui distribuite fondurile, pentru că este o bătaie de joc, în domeniul educaţional. Sunt şcoli construite din temelii care stau astăzi cu lacătul la uşă, iar noi avem un proiect depus, de maximă urgenţă, şi ne întorc spatele.”, a declarat primarul, extrem de supărat. În localitatea Stoeneşti mai funcţionează acum numai două şcoli, în satele Stoeneşti şi Dobriceni, plus patru grădiniţe, în Dobriceni, Budureşti, Piscul Mare şi Stoeneşti. La grădiniţa din satul Dobriceni, veche de 100 de ani, merg cei mai mulţi copii, fiind trei grupe, în prezent. „La capitolul şcoli stăm bine. Şcoala de la centru are toate dotările pentru ca elevii să poată învăţa în condiţii optime, chiar am felicitat-o de multe ori pe doamna directoare, pentru devotament. Cu toate că avem câţiva copii care merg la şcoală, în localitatea Buneşti, mă miră decizia părinţilor, pentru că unitatea noastră este cu mult peste cea din localitatea vecină. Poate fi şi un moft. La şcoala din satul Dobriceni am cumpărat anul trecut două centrale.”, a declarat primarul din Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Nu s-au rezolvat toate problemele cauzate de inundaţiile din vara acestui an

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, conform Hotărârii 933/29 din data de 31.10.2014, judeţului Vâlcea i-a fost alocată suma de 34.152 mii de lei din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în vederea înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse în perioada aprilie-iulie 2014. Astfel, din totalul acestei sume, repartizată de Guvern judeţului, 842 mii de lei au intrat în conturile comunei Stoeneşti, pentru refacerea bazei sportive şi a drumurilor de interes local de la Grueni, Bârlogu şi Dobriceni. „Banii care au ajuns la noi pentru calamităţi sunt pentru refacerea unui drum şi a bazei sportive, care a fost destul de afectată. Sunt extrem de mulţumit că am reuşit să decolmatăm cu ajutorul SGA Vâlcea pârâul Cacova şi Dobriceni.”, a spus primarul. Cu toate acestea, Gheorghe Dumbravă nu poate spune că ar fi rezolvat problemele apărute în urma calamităţilor, în localitate. A mai rămas de rezolvat problema podului din centrul localităţii, construit în urmă cu 25 de ani, care, în partea din amonte, avea un zid de susţinere, care a fost erodat de viituri. „La acest pod trebuie făcute obligatoriu nişte gabioane noi. SGA Vâlcea a fost alături de noi, directorului Daniel Băviţă nu pot decât să-i mulţumesc, pentru că a răspuns prezent solicitărilor mele. Mai mult, mi-a prelungit chiar data la care stabilise să ridice utilajele din zona noastră.”, a mai declarat primarul.

Poduri începute pe vremea lui Tăriceanu

Primăria Stoeneşti are în derulare şi un proiect pentru construirea a patru poduri în localitate, prin OG 7, încă din anul 2007. Anul acesta, din totalul sumei, de 13 miliarde de lei vechi, pe care primăria trebuia s-o primească, Guvernul a alocat abia 1,5 miliarde de lei vechi localităţii. Primarul este supărat, reproşând tuturor guvernanţilor modul defectuos al alocărilor de fonduri pentru investiţiile extrem de importante pentru comunitate. „Pentru podul prins pe OG 28, Guvernul mi-a virat 1,5 miliarde de lei vechi, cu care nu am reuşit decât să torn pilonii, la adâncimea de 15 metri, urmând ca, în primăvară, să înceapă să toarne beton. Pentru asta ne mai trebuie, însă, bani. Aceşti bani sunt primii pe care i-am primit, de când sunt primar, pentru acest proiect, unde mai sunt încă două poduri de construit, doar unul fiind finalizat. Podurile au început pe vremea lui Tăriceanu. Grinzile sunt decontate de
mai mulţi ani, dar nu primim bani pentru lucrări. Suma este mare, ne-ar mai trebui vreo 13 miliarde pentru a finaliza toate cele trei poduri, care sunt neterminate. S-au construit un singur pod şi două punţi pietonale – una la Stoeneşti şi alta la Dobriceni. De şapte ani, materialele zac în faţa primăriei. Acum, când am avut din nou calamităţi, grinzile au căzut în albia râului şi, din cauza lor, fiind mari şi grele, apa a afectat zidul de sprijin al podului din centrul comunei.”, a mai declarat primarul Gheorghe Dumbravă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.