Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Sergiu Bogdan: „Inainte de a fi inregimentat intr-un partid trebuie sa fii om”

Conducerea Primăriei Malaia a avut multe probleme, în ultima perioadă, din cauza faptului că administraţia locală a „moştenit” datorii destul de mari de la fosta conducere. Primarul localităţii, Sergiu Bogdan, afirmă că s-a concentrat, în primul rând, pe plata datoriilor, şi abia apoi s-a putut gândi şi la investiţii. Problema utilităţilor din localitate este una stringentă.

Impact real: Din lucrările pe care le-aţi preluat din mandatul trecut, au fost şi unele nefinalizate, pe care a trebuit să le terminaţi?
Sergiu Bogdan: Am preluat podurile din mandatul trecut. Erau numai două făcute, dar neachitate către constructor. Sunt 4,2 miliarde de plătit în acest moment, pentru că nu am reuşit să stingem noi datoria. Podurile sunt recepţionate din septembrie sau octombrie anul trecut, cu proces-verbal de recepţie finală, dar avem probleme să achităm datoria faţă de constructor. Am avut discuţii cu ei şi ne-au promis că nu ne dau în judecată, deocamdată. Am avut chiar acum o întâlnire cu reprezentanţii firmei constructoare. Probabil, urmează să ne dea în judecată, deşi am avut o relaţie bună. Nu am putut achita nimic din datorie, deocamdată, încercăm să eşalonăm, dar, dacă este să plătim din bugetul local, cred că nu reuşim decât în doi sau trei ani. Mai sunt şi alţi furnizori mai mici de plătit, care însumează aproximativ un miliard de lei vechi. Oricum, în lunile acestea, noiembrie şi decembrie, nu avem cum să dăm. Sunt lucrări efectuate la şcoală şi alte lucrări mărunte: am lista de la contabil, pe puncte.

Impact real: Situaţia canalizării este şi ea delicată, pentru că zona de nord a judeţului nu a beneficiat de canalizare şi sunt probleme de mediu. Cum aţi putea rezolva acest lucru?
Sergiu Bogdan: Dacă nu accesăm fondurile pentru apă – canal la anul, trebuie să facem lucrarea din bugetul local. În mod normal, instituţiile acestea, care vin în control la noi şi care spun că nu corespundem din punct de vedere al mediului cu nu ştiu ce, nu trebuiau să-şi dea avizul pentru alimentarea cu apă, pentru că ştiau foarte bine faptul că în amonte de Brădişor sunt sate sau comune, cum este Valea Măceşului, Ciunget, Malaia şi Voineasa, care nu beneficiază de canalizare. La proiectul de alimentare cu apă şi canal am trecut de comisia tehnică, dar au fost câteva comune, printre care şi Câineniul, unde au cerut să se diminueze valoarea investiţiei, în ideea să fie toată lumea mulţumită. Eu am o vorbă: înainte să fii înregimentat într-un partid politic trebuie să fii om.

Impact real: Sunteţi printre primarii care aţi fost chemat la DNA, pentru a da declaraţii în legătură cu proiectele depuse pe Măsura 322?
Sergiu Bogdan: Eu am dat cu subsemnatul la DNA doar că mi-am permis să accesez un proiect pe Măsura 322 şi să pierd. Cine n-ar vrea să acceseze proiecte şi să aibă utilităţi în comună? Au depus 55 sau 57 de primării, 3 au accesat proiectele pe 322, iar 16 primari vâlceni suntem reclamaţi, deşi nu am înţeles de ce, nici ca martori, nici de învinuiţi, nu am înţeles exact pentru ce ne cheamă. Le-am dat hârtia prin care a fost declarat proiectul neeligibil. Eu am luptat să depun un proiect, pentru ce să dau cu subsemnatul, că nu am luat banii? Proiectul prevedea introducerea reţelei de apă şi canalizare la Sălişte, drumul de la Rudăreasa şi programul after-school, doar că nu am obţinut proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro. A trebuit să regândim distribuţia banilor. Drumul l-am băgat pe programul de 10.000 de kilometri.

Impact real: Spuneaţi că atunci când aţi venit la primărie nu exista un serviciu de contabilitate. În afară de acest lucru, ce disfuncţionalităţi mai erau?
Sergiu Bogdan: Eu nu am nici jurişti la primărie. Atunci când am venit eu, contabilitate chiar nu exista. Se făcea la plezneală, se duceau pe la Brezoi să facă actele, iar dacă ar fi să controleze cineva perioada 2007, până la jumătatea anului 2008, nu ai ce controla, pentru că este foarte greu să reconstitui activitatea primăriei. Când am preluat eu mandatul exista un dezastru total în ceea ce priveşte evidenţele contabile, fapt care a făcut ca unele facturi să nu fie achitate din anul 2006 sau chiar dinainte. Din cauza funcţionării defectuoase a serviciului de contabilitate în această perioadă, valoarea domeniului public nu a fost reactualizată din anul 2006. A fost treaba lui Moga (n.r., fostul primar al localităţii), el aşa a gândit, aşa a condus primăria. A fost la UFD în primul mandat, iar apoi a trecut la PNL. Acum, probabil, trece la UNPR dacă vrea să mai candideze. Mie nu mi s-au făcut propuneri să trec la UNPR, nu a venit nimeni oficial să afirme lucrul acesta.

Impact real: Ce i-ar mai trebui localităţii Malaia pentru ca oamenii să se simtă într-adevăr bine în casele lor?
Sergiu Bogdan: În primul rând, trebuie rezolvată chestiunea aceasta, cu apa şi canalizarea, pentru că nu este definitivată. Şi la Malaia este apă, dar canalizarea lipseşte cu desăvârşire. Sunt două surse de apă aici, din izvoare. Ne-am gândit să facem un serviciu de apă propriu, cu alimentare proprie şi cu angajaţi, pentru că noi nu facem parte din Asociaţia Apa. Deja, am dat hotărâre în Consiliul Local pentru corectarea torenţilor din Malaia şi Ciunget. A ţinut Dumnezeu cu noi până acum, altfel nu pot să-mi explic cum am scăpat, pentru că unii trec chiar pe lângă casele oamenilor. Am făcut demersuri pentru a-i lua în domeniul public, pentru că altfel nu putem accesa fonduri pentru ei. Erau până acum în proprietatea Romsilva. Probabil că în două – trei luni vom putea accesa fonduri pentru corectarea lor, începând de la anul. Pe proiecte europene am pierdut partida. Pe programele de mediu şi corectarea torenţilor au fost fonduri europene, dar Romsilva, care le-a avut în administrare, nu a avut nici un interes să le acceseze. Torenţii au fost ai lor până acum. După ce le preluăm vom vedea, putem accesa fonduri europene ca să le reabilităm.

Impact real: V-aţi făcut un calcul privind costurile acestei lucrări, de apă şi canalizare, dacă va trebui să o realizaţi din fonduri proprii?
Sergiu Bogdan: Sunt în jur de 90 de miliarde, în lei vechi. La Sălişte, dacă ar fi să facem captările de apă, ar trebui să fie apa potabilă, adică să-i facem toate analizele necesare. Dacă plouă, vine apa neagră la Sălişte. Acelaşi lucru era şi în Valea Tatului, unde am refăcut instalaţia, cu toate că majoritatea localnicilor folosesc apă de izvor. Cu toate acestea, nu pot să-mi asum eu riscul să dau apă potabilă, atâta timp cât nu sunt analizele făcute. La Malaia-sat, reţeaua este făcută din 2005, dar, din cauză că nu este definitivată, nu plăteşte nimeni apa în Malaia. Trebuie să înfiinţez un sistem propriu de gestionare. Practic, de aici a şi plecat ideea de a nu ne include în Asociaţia APA, faptul că s-a făcut investiţia cu bani de la bugetul local, iar noi le-o dăm cadou celor de la Apavil, dar plătim împrumutul până în 2014. Poate că va fi mai bine pentru localitate să fim independenţi, pentru că banii se întorc mai uşor la noi din taxele plătite de populaţie. Nu am făcut o analiză exactă, dar, dacă facem o situaţie  în funcţie de gospodării şi de numărul de persoane, avem acoperit personalul care trebuie plătit.

Impact real: Care este relaţia dumneavoastră ca primar cu consilierii locali?
Sergiu Bogdan: În Consiliul Local avem patru consilieri PDL, trei de la PSD, doi de la  PNL, unul de la PC şi unul de la PNG. Eu nu înţeleg cum un primar nu se poate înţeleg cu consilierii locali, pentru că, până la urmă, un consilier local ar trebui să urmărească interesul comunităţii. Nu au fost probleme majore la noi, în sensul de a se respinge proiecte importante pentru localitate. Depinde de comportamentul celui care este la pupitru: dacă ai transparenţă cu ei şi le pui pe tavă toate problemele, normal că votează. Eu nu le pun în faţă ceva aberant, ci ceea ce este necesar, lucruri venite tot din partea populaţiei.

Impact real: La recensământ a scăzut numărul populaţiei?
Sergiu Bogdan: A scăzut, dar nu mult, populaţia este aproximativ la fel.

Impact real: Aveţi probleme să asiguraţi salariile?
Sergiu Bogdan: Nu, acum nu avem probleme de genul asta. În anul 2010, am avut ceva probleme cu asigurarea banilor pentru persoanele cu handicap, dar acum, anul acesta, nu avem probleme.

Impact real: Comuna Malaia este una destul de întinsă. Cum vă descurcaţi cu transportul elevilor la cursuri?
Sergiu Bogdan: Până la 1 octombrie sunt în jur de 2,5 miliarde cheltuiţi pentru învăţământ, cu grupuri sanitare, cu fose, cu igienizare, cu cheltuielile pentru combustibilul microbuzului şcolar care merge până la Sălişte, unde sunt tot copiii noştri, iar deplasările profesorilor le plătim, aşa cum ne-am înţeles cu ei. Cred că suntem printre puţinii care plătim, nu sunt prea mulţi care se deplasează aici pentru a preda de la distanţe mai mari, aşa că este normal să se întâmple asta. Când am venit eu la primărie, cadrele didactice şi personalul primăriei nu primeau niciodată la timp salariile, existând întârzieri de 2 – 3 săptămâni faţă de data planificată. Lucrările la şcoli au fost, de asemenea, prioritare pentru conducerea administraţiei locale. Şcolile din Malaia, Sălişte şi Ciunget au fost împrejmuite cu plasă, fiind asigurată asistenţa tehnică pentru toate centralele de la şcoli şi grădiniţe. S-a asigurat, de asemenea, lemnul pentru toate centralele termice de pe raza comunei (şcoli şi grădiniţe), dar şi cadouri şi cărţi din sponsorizări pentru serbările pomului de iarnă şi pentru sfârşitul anului şcolar. S-a asigurat combustibilul şi întreţinerea pentru microbuzul şcolar care transportă elevii de la Ciunget la Şcoala Malaia şi pentru transportul elevilor de la Brădişor şi Sălişte la Brezoi, conform protocolului încheiat.

Impact real: Cu ce se ocupă locuitorii, pe ce se bazează economia locală?
Sergiu Bogdan: Sunt mulţi care lucrează la uzină, dar mai sunt şi exploatările şi prelucrarea primară a lemnului, sunt 5 – 6 firme care se ocupă cu asta. Sunt înregistrate 12 – 13 pensiuni, dar depinde ce declară fiecare, altfel plătesc impozitele pe terenuri şi clădiri. Singura sursă care este de luat în calcul este impozitul pe terenuri şi clădiri. Avem şi 500 de străini care nu sunt din localitate şi care şi-au cumpărat terenuri sau au şi construit ceva pe acestea. Obştile plătesc doar impozitul pe teren şi pe păşuni.


Impact real: Câte case sau câte zone aveţi fără curent?

Sergiu Bogdan: În noul PUG sunt pe partea de dincolo de lac zone fără curent, care vor apărea ca zone intravilane. La fel este zona de lângă Latoriţa, unde este acum şi o fabrică de mobilă, unde nu este făcut extinderea de joasă tensiune, şi mai sunt în Ciunget alte două locaţii prinse în intravilan, unde nu este reţea. Proiectul este făcut de noi din 2009 şi depus la Consiliul Judeţean, dar nu am primit finanţare. Este o femeie de 80 de ani în Ciunget care nu are curent şi tot vine cu lumânările la mine, a făcut pârtie la primărie, dar, din păcate, nu am ce face.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.