Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Petre Iordache: Mi-ar placea un presedinte asa cum este Regele Mihai

primar ocnePetre Iordache se numără printre puţinii aleşi locali care recunoaşte cu seninătate că este membru de partid de peste cinci decenii. „Sunt membru de partid exact de când am împlinit 18 ani, atunci m-am înscris în PCR. Nu oricine era membru, pe vremea aceea”.A fost preşedinte de sindicat, preşedinte sportiv, secretar UTC, pe scurt zeci de ani de nomenclatură comunistă, dar nu la un nivel superior, cum îi place să precizeze. Când vine vorba de structura sa profesională, aflăm că primarul din Ocnele Mari este polivalent: de formaţie inginer TCM, acum 8 – 9 ani a făcut şi Facultatea de Drept, la care se mai adaugă şi jurnalistica, făcută pe timpuri la Ştefan Gheorghiu. A cochetat cu Primăria şi prin anii 90, când i s-a propus să candideze, dar a refuzat, dar, în 2008 a devenit primarul oraşului.

Impact Real: Vă s-a propus să treceţi la un alt partid? Ce părere aveţi despre prevederile Ordonanţei 55?
Petre Iordache: Nu m-a sunat nimeni, pentru că ştiu răspunsul meu. După Partidul Comunist, am mai fost şi sunt încă membru al PDL. Am rezistat ciclonului, tăvălugului politic şi rămân fidel. Nu cred că este normală această ordonanţă, este totul prea vizibil şi se pare că nu-şi atinge nici scopurile. Nu a trecut de Camera Deputaţilor şi s-ar putea să nu treacă nici de Senat, conform semnalelor pe care le am.

Impact Real: Care este situaţia consilierilor locali aici, la Ocnele Mari?
Petre Iordache: În afara unui consilier care a trecut de la PP-DD la Partidul lui Tăriceanu, nu avem nici o altă debarcare politică. Viceprimarul este liberal, dar, chiar dinainte de unificarea cu PNL, noi ne înţelegeam bine, iar hotărârile erau aprobate cu majoritate de voturi. Cert este că, atunci când punem ceva pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliul Local, mă documentez înainte. Sincer, nu am avut probleme decât la primul mandat, dar asta este o altă poveste… Din punctul meu de vedere, trecerea aleşilor de la un partid la independenţi nu este o chestiune serioasă. Asta mă face să cred că ei se poziţionează în funcţie de cum bate vântul. Mai devreme sau mai târziu, tot trădători vor rămâne, în funcţie de cum vor fi curtaţi, de cine vor fi băgaţi în seamă.

Impact Real: Credeţi că, după alegeri, Alianţa Creştin Liberală va mai funcţiona, având în vedere istoricul fuziunilor politice din România post – decembristă?
Petre Iordache: Unificarea ACL este bună. Eu cred că va dăinui şi după alegeri, indiferent de rezultat. La centru, cel puţin, treaba este bine fundamentată. Dacă nu ne vom atinge obiectivul – câştigarea alegerilor – sper să mergem mai departe împreună, dar cred cu tărie că ascensiunea PSD va fi oprită. Dacă nu, ne vom întoarce la comunism.

Impact Real: Care vor fi rezultatele pe care le preconizaţi la alegeri, cunoscându-se faptul că Vâlcea este un judeţ roşu?
Petre Iordache: Noi, la Vâlcea, vom avea succes împreună cu PNL. Este adevărat că este un judeţ roşu, dar vrem să-i schimbăm culoarea. Domnul Câlea rămâne pilonul PSD, dar n-o să se mai poată desfăşura ca înainte, din cauza stării de sănătate, iar noi vrem să profităm. Ştiu că sună urât acest lucru şi îmi cer scuze, dar sunt nemulţumiri şi în rândul primarilor PSD. Nimeni nu se mai descurcă, nici măcar cu ţârâita. Se pare că senatorul Rădulescu îi va lua locul, dar niciodată nu am dus-o mai rău decât acum. Autorităţile se duc cu periatul la Bucureşti, nu vor să rezolve problemele judeţului. Le-am spus în nenumărate rânduri să mergem la Bucureşti şi să-i luăm de gâlci pe miniştri, pentru că aşa nu se mai poate. Numai dacă faci drumuri la Bucureşti şi baţi pe la toate uşile, dar cu tupeu, faci treabă. Eu aşa am făcut şi am adus de curând şi o maşină gratis pentru primărie, de la Agenţia de Comunicaţii. Aveam eu nişte informaţii şi s-au dovedit corecte. Dacă aş fi la Consiliul Judeţean, aş face mai întâi un plan, o strategie care să meargă până în cele mai mici detalii. Cum să se dea bani pentru asfaltarea unei străzi pe care nu trec decât 3 – 4 maşini, iar eu am străzi neasfaltate în oraş, fiindcă pentru ele nu sunt bani? O fi an electoral, dar câte voturi poţi lua de la „Cucuieţii din Deal”, în comparaţie cu voturile dintr-un oraş? Nu există pic de strategie!

Impact Real: Cum vedeţi, în acest context, rezultatul alegerilor prezidenţiale?
Petre Iordache: Sincer, cred că Victor Ponta nu poate lua mai mult de 42% din voturi în primul tur. N-aţi văzut ce a organizat de ziua lui, la Arenele Naţionale? Cade în megalomanie! Pesediştii au o meteahnă: cred că cine nu este cu ei, e împotriva lor. Se îndreaptă spre totalitarism. Ce fac ei sunt paleative, pentru că s-a deşteptat lumea. Ponta nu va trece de 50%, iar Băsescu va face tot ce va şti ca să unească dreapta. Să nu mă înţelegeţi greşit, nu mă erijez în Oracolul de la Bălceşti, dar am o viziune în legătură cu acest lucru şi cred că a fost pregătit un plan etapizat. Tăriceanu va merge către dreapta, Udrea va câştiga şi ea 7 – 8% din voturi, va lua şi Macovei încă 2-3% şi apoi toate acestea vor veni spre noi. Le spun şi altora: alegeţi-l pe Iohannis! Să vă intre în cap că este neamţ şi acţionează ca atare. Mi-a plăcut şi răspunsul lui, că vrea să occidentalizeze ţara.

Impact Real: Atât premierul Victor Ponta, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea au fost într-o vizită fulger la Oltchim. Credeţi că se va rezolva ceva cu salariaţii de acolo?
Petre Iordache: Am câţiva oameni cu care colaborez, de la combinat. Se pare că nu s-a preluat problema cum trebuie. S-au lălăit treburile şi din partea noastră, când ai noştri erau la Guvern. Mai grav este că au existat bani pentru salarii. A fost un fond special, dar au tot tras de problemă mai bine de o lună şi banii au fost folosiţi în alte scopuri, iar oamenii au rămas cu buza umflată.

Impact Real: Ce părere aveţi despre debarcarea colegului dumneavoastră, Romeo Rădulescu din PDL?
Petre Iordache: Le-am sugerat colegilor mei din organizaţia judeţeană un sfat al înţelepţilor, cu privire la acest lucru. Am aşteptat prea mult să treacă pe calea cea bună. O tot ţinea una şi bună, că el e imaculat, iar noi toţi, ceilalţi, facem jocul lui Gutău. A greşit, cred eu, că a plecat.

Impact Real: Fiindcă aţi pomenit de fostul primar al Râmnicului, în ce relaţii aţi rămas cu Mircia Gutău, omul care, practic, v-a propulsat în funcţia în care vă găsim şi acum? Ce sfaturi i-aţi da, dacă s-ar întoarce în viaţa politică?
Petre Iordache: Am fost trei ani consilierul lui Mircia Gutău şi am rămas în relaţii bune, după tot ce a suferit… Îşi pierduse încrederea în tot. N-am avut nici un amestec în ce i s-a întâmplat, eu mă ocupam de bucăţica mea. Avea, însă, o mare meteahnă: asculta de pleavă. Am învăţat multe de la el, despre curaj şi responsabilitate, la dumnealui mi-am făcut eu „masteratul” în administraţie. Nu eram acum primar, dacă nu era Gutău… I-am fost şef, apoi mi-a fost şi el şef. Datorită lui am simplificat şi eu procesul documentelor. Înainte, pe o hârtie care pleca de la mine, semnau vreo zece inşi, sub pretextul siguranţei. Acum, însă, pe documente nu mai apar decât două semnături: a mea şi a celui care răspunde de situaţie. Am grijă singur de mine, nu trebuie să o facă alţii. Cât despre domnul Gutău, l-aş sfătui, dacă vrea să se întoarcă în politică, să nu mai dea cu biciul pe la TV, în unul
sau altul, să fie mai diplomat, dacă vrea să câştige.

Impact Real: Guvernul vrea introducerea votului obligatoriu, cum este în câteva ţări civilizate? Ce părere aveţi despre acest lucru?
Petre Iordache: Cu cât vin mai mulţi la vot, cu atât este mai bine. Încă nu pot să-mi dau seama dacă este de bun augur să fie introdus acum, sau altădată. Ştiu că sunt precedente în alte ţări, dar foarte puţine. Un lucru este clar: introducerea acestei prevederi acum ar fi în favoarea stângii. Sunt conştient că ei acum lucrează după un program. Ar fi putut să-l dea jos pe Băsescu, dar n-au mai avut răbdare să rezolve şi cu partea legislativă. Băsescu, vă spun drept, a fost în inima mea, dar acum s-a mai diminuat admiraţia pentru el. Mie mi-ar plăcea un preşedinte aşa cum este Regele Mihai, un exemplu de verticalitate, de sobrietate, de respect. Dacă-l puneam atunci, de la început, să ştiţi că nu greşeam, dar am preferat să-i ascultăm pe alţii, în loc să ne ascultăm conştiinţa şi inima. Amintiţi-vă numai cum era România în perioada interbelică? Acum, îmi dau seama că  nouă ne trebuie altceva, ne trebuie o schimbare. Ne lipseşte puterea exemplului, care să vină de sus în jos şi politica paşilor mărunţi, dar siguri şi corecţi. Avem din nou nevoie de cultul respectului. Acum totul este oneros din start, ne-am ţigănit, ca naţie.

Impact Real: Care este povestea „locului de dat cu capul”, văd că nu aţi şters urmele nici până acum?
Petre Iordache: Îmi place ce fac şi ce sunt, dar trebuie să lăsăm urme. Când simt că nu mai fac ce trebuie, acolo, lângă uşă, mi-am creat şi un loc de dat cu capul. A vuit toată presa la momentul în care l-am făcut. Este simbolic, dar are o semnificaţie. Când mă încarc, mă duc simbolic şi dau cu capul în acel loc. Ştiu că lasă loc de interpretare, dar toate faţetele sunt adevărate. Pe timpuri am lucrat la IUCF, iar directorul nostru avea un dulap metalic şi de la el am preluat obiceiul. Mi s-a părut ceva cu o semnificaţie mai profundă decât pare la prima vedere.

Impact Real: Să înţelegem că există şi lucruri pe care vi le reproşaţi?
Petre Iordache: Destule, nimeni nu este perfect. Descentralizarea merge foarte încet, spre exemplu,. Dacă nu eram cuprinşi şi nu aveam masterplanul de apă şi canalizare, ce vom reuşi să facem acum în trei ani, nu am fi făcut nici măcar în 15. Ar trebui să se dea autonomie, iar o parte din impozite să se întoarcă la noi. Ce mi-aş mai reproşa? Îmi imput că, în primul mandat, nu am bătut drumurile Bucureştiului, ca alţi primari, atunci aş fi putut face multe lucruri. Este mare diferenţă între primul şi al doilea mandat. În timp te profesionalizezi, dacă ştii să foloseşti prilejul. Pozam eu că mă preocupă situaţia, dar, în loc să bat la uşi, mă ocupam de corespondenţă. Este drept că am făcut şi ceva bun: datorită domnului Frâncu şi a lui Tăriceanu am obţinut 8 miliarde de lei vechi de la Guvern. Cu banii aceia am luat utilaje agricole, de care mă folosesc şi acum. Acum nu mai procedez la fel, mi-am
învăţat lecţia.

Impact Real: O altă problemă înţelegem că sunt câinii comunitari
Petre Iordache: Da, avem probleme cu monitorizarea lor. Nu trece o zi sau două fără să se mai plângă cineva că a fost muşcat sau agresat de un câine. Am vorbit cu omologul meu de la Brezoi, care a găsit o soluţie şi vreau s-o pun şi eu în practică. Dacă pot face ceva cu bani puţini, de ce să stau? Ei au chemat un ONG de la Bucureşti pentru castrarea câinilor. Le-au oferit cazare şi masă, şi treaba s-a rezolvat uşor. Am notat ce trebuie să fac, cum să procedez.  Mai am probleme şi la capitolul relaţionare cu oamenii, în sensul că am prostul obicei să fac glume, şi nu toată lumea le înţelege sau le gustă. Îmi pare tare rău dacă am jignit fără să vreau pe cineva. Voi avea de lucrat la acest aspect. Deşi nu sunt rău intenţionat, este clar că mai greşesc. Mi s-a imputat că merg şi foarte mult cu maşina. Până acum mergeam pe teren cu un Tucson, care, spuneau răuvoitorii, consuma prea mult combustibil. Am găsit o soluţie şi în acest sens, acum folosesc Dacia, pe care vă spuneam că am luat-o de curând, şi fac economii. Vreau s-o personalizez cu numele Primăriei, ca să ştie toată lumea unde sunt şi ce fac, să nu mai las loc de interpretări. Mi s-a imputat şi faptul că nu sunt aşa de sociabil ca fostul primar, care se pupa cu toată lumea. Atunci, am început să lucrez şi la acest aspect. Dacă am decis să fac nişte schimbări, o voi face pentru binele întregii comunităţi.
Daciana Stoica


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.