Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Peste 500 de strainasi au cumparat terenuri la Malaia

podEconomia locală se bazează pe impozitele pe clădiri şi terenuri, societatea Hidroelectrica fiind „baza” acesteia. Aproximativ trei miliarde de lei vechi vin către bugetul local de la această societate. Despre localnici, primarul ne-a spus că aceştia lucrează cu preponderenţă la uzină şi în industria forestieră: „Sunt mulţi care lucrează la uzină, dar mai sunt şi exploatările, şi prelucrarea primară a lemnului, avem 5 – 6 firme care se ocupă cu asta. Sunt înregistrate 12 – 13 pensiuni. Singura sursă care este de luat în calcul este impozitul pe terenuri şi clădiri. Avem şi 500 de persoane care nu sunt din localitate şi care şi-au cumpărat terenuri sau au construit ceva pe acestea. Obştile plătesc doar impozitul pe teren şi pe păşuni.”, a concluzionat Sergiu Bogdan.

Primul mandat, plin de realizări

În perioada 2008-2012, primarul Sergiu Bogdan a reuşit să realizeze cea mai mare parte dintre obiectivele propuse. Cele mai importante investiţii în infrastructura localităţii s-au făcut pentru construirea podului peste râul Lotru, în zona Şcolii Mălaia (punctul Decindea), construirea podului peste Latoriţa, din zona Uzinei Ciunget (punctul Vătăşel), terminarea lucrărilor la podul din satul Sălişte şi la cel din satul Mălaia (punctul Stadion), dar şi recepţionarea celor patru poduri, în octombrie 2010, care au fost finanţate de Guvernul României prin Ordonanţa de Guvern 7/2007. Pentru aceste poduri, primarul a «moştenit» de la fosta administraţie şi o datorie de 4,2 miliarde pe care a reuşit să o achite datorită ultimelor ordonanţe de Guvern, pentru plata arieratelor: „Am preluat podurile din mandatul trecut. Erau numai două făcute, dar neachitate către constructor. Au fost 4,2 miliarde de plătit. Sunt mulţumit că am reuşit să achităm aceste datorii. Podurile sunt recepţionate din septembrie sau octombrie 2010.”, a mai pus Sergiu Bogdan.
Tot în mandatul trecut s-au acordat fonduri pentru refacerea picturii la biserica din Sălişte şi pentru reparaţii la cea din satul Ciunget. Totodată, s-au construit staţii de autobuz în comună, s-au montat indicatoare moderne la intrarea şi ieşirea din localitate, dar a fost reparat şi Monumentul eroilor din satul Mălaia, de la care începuseră să de dezlipească plăcile de marmură. A fost construit un trotuar lângă Şcoala Mălaia, pentru a securiza, în primul rând, deplasarea elevilor către şi de la unitatea de învăţământ. În plus, s-a asfaltat strada Podul Şipotului de la DN 7A până la sediul primăriei, zonă care deserveşte poşta, căminul cultural, grădiniţa, dispensarul, brutăria şi primăria, dar asfaltări s-au mai făcut şi pe porţiuni din străzile Brătieni, Bisericii, Rudăreasa. A fost reparat în fiecare primăvară şi drumul judeţean Gura Latoriţei – Ciunget. Toate aceste lucrări finalizate au fost şi achitate, iar ca urmare a construirii podurilor în satul Mălaia s-au amenajat şi drumurile de acces aferente.

„Hora Satului”, manifestare ajunsă la a VI-a ediţie

Primarul Sergiu Bogdan este conştient că activităţile cultural-sportive sunt foarte importante pentru localnici. Astfel, a încercat să păstreze tradiţia zonală, aceea a cântecului şi dansului popular. Încă din anul 2009, Sergiu Bogdan a înfiinţat evenimentul „Hora Satului” pentru ca mălăienii să se adune într-o atmosferă de sărbătoare. Pe stadionul comunei, într-un cadru bine organizat, zeci de unităţi economice vin an de an, în luna septembrie, să-şi expună marfa la târgul prilejuit de sărbătoarea comunei. Încă de anul trecut, evenimentul a fost mult mai interesant, deoarece s-a desfăşurat pe o bază sportivă proaspăt finalizată, într-o atmosferă de sărbătoare. Şi anul acesta, surprizele se vor ţine lanţ, astfel încât numeroşi artişti îşi vor da concursul într-un festival inedit.
Bază sportivă modernă
În vara anului trecut a fost inaugurată baza sportivă a comunei Mălaia, un proiect finanţat de Guvernul României prin OG 7/2006. Astfel, după mai bine de 7 ani, s-a ajuns şi la finalitatea acestui proiect, despre a cărui execuţie primarul Bogdan are numai cuvinte de laudă. Proiectul final are o valoare de 6 miliarde de lei vechi şi a constat în construirea şi amenajarea unei clădiri de vestiare cu grupuri sanitare, încălzire termică, tribună cu o capacitate 200 de locuri şi dotarea bazei cu 8 proiectoare pentru nocturnă. „Am finalizat, în sfârşit, lucrările la baza sportivă şi am inaugurat-o în toamna anului trecut. A fost prinsă în proiect clădirea vestiarelor pe un singur nivel, dar s-a aprobat în şedinţa consiliului local şi mansardarea ei. La această mansardă au ieşit şapte camere pentru cazarea oaspeţilor, dotate cu încălzire centrală. Acum, echipa de fotbal a localităţii îşi desfăşoară meciurile „de acasă” pe această bază sportivă. Ne-am săturat să jucăm la Brezoi sau pe la Râmnicu Vâlcea; acum avem şi noi un teren al nostru. Gazonul arată bine, am avut grijă să-l însămânţăm cum trebuie şi să-l udam.”, a mai anunţat primarul de la Mălaia. Echipa comunei, Energia Mălaia, activează momentan la nivelul Ligii a IV-a a fotbalului judeţean.

Căminul cultural va fi reabilitat
•        Valoarea proiectului este de 23 de miliarde de lei vechi şi va fi finanţat prin Compania Naţională de Investiţii

Printre proiectele declarate eligibile de Compania Naţională de Investiţii se numără şi reabilitarea Căminului cultural din satul Mălaia. Primarul Sergiu Bogdan a întocmit un proiect ca la carte, pentru ca localnicii să aibă un edificiu cultural modern, cu o capacitate de peste 400 locuri, cu sală de cinematograf, sală de conferinţe, bucătărie proprie şi multe alte încăperi destinate activităţilor culturale. La propunerea primarului, consilierii locali din comuna Mălaia au aprobat, în urmă cu doi ani, studiul de fezabilitate al proiectului de investiţii „Reabilitare, consolidare, modernizare şi dotare Cămin cultural în satul Mălaia, comuna Mălaia. Proiectul a fost depus pentru finanţare la Compania Naţională de Investiţii, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar valoarea totală a investiţiei se va ridica la suma de 2,36 milioane de lei, cu o durată de execuţie de 12 luni: „Ne-am dorit un cămin cultural modern, avem clădirea, este chiar aici, lângă primărie, dar este nevoie de consolidare şi reabilitare. Am depus acest proiect care a fost declarat eligibil, să vedem acum când vor da drumul la finanţare. În plus, valoarea proiectului a fost una foarte mare şi, din acest motiv, ne-am luat angajamentul să plătim o cofinanţare de până la 30%, numai să reuşim să-l reabilităm.”, a mai precizat primarul comunei Mălaia, Sergiu Bogdan.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.