Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Marin Puchin: Daca nu ne desprindeam de Zatreni, nu aveam astazi apa si canalizare

primarDesprinderea de comuna Zătreni, din urmă cu 10 ani, a fost de bun augur pentru Lăcusteni. În opinia primarului Marin Puchin, localitatea pe care o administrează încă de pe atunci nu se dezvolta atât de repede dacă făcea parte integrantă din comuna Zătreni şi în prezent. Totuşi, într-o perspectivă de viitor, social-democratul nu exclude o nouă alipire de Zătreni sau de oraşul Bălceşti, fiind singura şansă de dezvoltare mai rapidă, în condiţiile economice actuale. De ce doreşte să predea cu tot dinadinsul sistemul de alimentare cu apă şi canalizare operatorului regional Apavil, dar şi care au fost primii paşi în modelarea comunei de la înfiinţare aflăm în interviul de mai jos

Impact real: În anul 2014, aţi militat pentru înfiinţarea comunei Lăcusteni, prin desprinderea de Zătreni. Guvernanţii au acum ca obiectiv regionalizarea şi, implicit, descentralizarea. Acest lucru ar putea duce la comasarea a două sau mai multe comune. Cum vedeţi situaţia localităţii, în viitor?
Marin Puchin: Dacă nu ne desprindeam de Zătreni, nu aveam astăzi sistemul de alimentare cu apă şi canalizare. Nu aveam toate aceste realizări, iar standardul de viaţa nu era la acest nivel. Oamenii mei nu aveau apă şi canalizare, dar, aşa cum am spus şi cu comasarea şcolilor, eu gândesc în perspectivă. Una este să fie o localitate mică, în care poţi să te gospodăreşti, dar te chinui mult, şi altceva este atunci când poţi accesa fonduri, dacă faci parte dintr-o localitate mai mare. Acum văd că se poartă grupurile de acţiune locală, şi am de gând să-l sensibilizez pe primarul de la Bălceşti, care a fost elevul meu, să preia iniţiativa în acest sens. În felul acesta, am fi şi noi o putere, împreună cu Diculeşti, Făureşti, Laloşu, Ghioroiu, sau Valea Mare. Nu poţi face descentralizare fără regionalizare, nu realizam tot ce am făcut în comună, dacă nu ne desprindeam de Zătreni, dar, până la urmă, gândind în viitor, eu sunt pentru comasare, chiar dacă este în detrimentul omului, în ceea ce priveşte distanţa. Mă încântă alipirea şi de Zătreni, dar şi de oraşul Bălceşti.

Impact real: Îmi spuneaţi că nu doriţi să mai candidaţi în 2016. V-aţi consultat şi cu cetăţenii când aţi luat această decizie? Localnicii ce părere au?
Marin Puchin: Cetăţenii nu sunt de acord, dânşii mai vor încă un mandat, dar am 67 de ani şi cred că este suficient. Ştiţi ce se întâmplă: scara este şi de urcat, dar este important să ştii când să te retragi. Am avut realizări, dar acest lucru nu presupune că sunt buricul pământului, şi altcineva nu poate să facă ceva aici. În plus, nu este exclus ca alt primar să facă mai mult decât am reuşit să realizez eu. Totuşi, să ştiţi că cei care au fost primari în perioada 2000-2004 nu au avut oportunităţile noastre, din perioada 2004-2012, cu accesarea de proiecte atât guvernamentale, cât şi europene, deci nu trebuie condamnaţi.

Impact real: Dintre cele trei mandate, care vi s-a părut cel mai dificil?
Marin Puchin: Primul, deoarece am fost nevoit să iau totul de la zero. De exemplu, mobilierul l-am luat prin transfer de la Consiliul Judeţean sau de la Prefectură. Ziua comunei şi serbarea pomului de Crăciun au fost întotdeauna sponsorizate de băiatul meu, care locuieşte la Braşov. Acţiunile bisericii au fost sponsorizate la fel, iar reabilitările care au fost necesare s-au realizat cu oamenii noştri, de la Legea 416.

Impact real: Aţi recurs la comasarea şcolilor?
Marin Puchin: Am avut trei şcoli la Lăcusteni, dar este vizată de comasare una, la Găneşti, cu clasele I-IV, unde mai avem şi o grădiniţă, care arată bine. Din toamnă, nu va mai rămâne decât grădiniţa. Vreau să desfiinţez şcoala şi să duc copiii să înveţe în satul Lăcusteni, unde este o şcoală tot de clasele I-IV. Avem microbuz, şofer şi tot ce ne trebuie pentru a face acest lucru.

Impact real: De ce doriţi totuşi să predaţi sistemul de alimentare cu apă şi canalizare operatorului regional Apavil, în condiţiile în care proiectul este realizat în totalitate cu bani europeni?
Marin Puchin: Pentru că noi avem o comună foarte mică, nu avem utilaje şi nici oameni specialişti şi, în cazul în care se produce o avarie, se sparge o ţeavă noaptea, nu avem ce face. Mai bine predăm sistemul Apavilului, chiar dacă preţul va ajunge la 8 lei, măcar vor fi tarife unice în tot judeţul. În prezent, avem 300 de branşări şi tot atâtea racordări, un procent de aproximativ 40% dintre gospodării. Deocamdată, noi ne rugăm de Apavil să ne preia reţeaua. Într-adevăr, tariful este cam mare, însă, la noi, omul nu a plătit niciodată, nu ştie cum este să plăteşti nici doi lei, nici opt lei, deoarece nu au avut apă curentă până în prezent. În acest fel, omul devine şi mai econom. Sistemul nu face faţă dacă localnicii îşi vor uda grădinile, deoarece bazinul nu are decât o capacitate de 300 de metri cubi. Probabil, va fi cu program de funcţionare, deoarece nu va putea face faţă nonstop. Noi nu ducem lipsă de apă şi, pe timp de secetă, localnicii o duc foarte bine.

Impact real: Acest sistem a funcţionat în adevăratul sens al cuvântului vreodată?
Marin Puchin: Nu i-am dat până acum drumul, am făcut numai probele, deoarece nu avem un sistem propriu de gospodărire, nu putem să ne facem serviciul nostru. Nu am curaj să dau drumul la apă, pentru că are concentraţie mare de aluminiu. Apa nu este potabilă fără această staţie de tratare. Investiţia a fost demarată în 2008 şi finalizată în 2012. Nu am ştiut până în prezent de această problemă, ci doar în momentul în care a venit Apavilul să facă probe, pentru a ne prelua.

Impact real: Ce ne puteţi spune despre parcursul dvs. politic? Aţi fost fidel PSD încă de la început?
Marin Puchin: În privinţa politicii, recunosc că nu am stat numai la PSD, m-am adaptat, deoarece conducerea Consiliului Judeţean nu a fost numai PSD. De-a lungul timpului, am fost şi în PNL, am trecut şi pe la PDL o perioadă, iar din 2004 sunt pesedist înrăit. Am fost, recunosc, pe interes, deoarece aveam nevoie de fonduri.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat din postura de primar al unei comune nou-înfiinţate? Cât de dificil a fost?
Marin Puchin: Prima dată am reparat o clădire unde trebuia să funcţioneze postul de poliţie, am reabilitat dispensarul medical, am cumpărat vechea clădire a lui Federalcoop şi am înfiinţat acolo dispensarul medical, biblioteca şi un apartament pentru medicul de familie. Tot ce am realizat ca obiective a fost doar cu sprijinul oamenilor din comună, al personalului de la Legea 416, iar materialele au fost achiziţionate cu sprijin financiar de la Consiliul Judeţean sau din bugetul local.

Impact real: Ce consideraţi că v-a ajutat să obţineţi trei mandate la rând?
Marin Puchin: Chiar dacă nu făceam prea multe pentru localitate, şi aici mă refer la investiţii, tot eu ieşeam primar, deoarece am comunicat tot timpul cu oamenii mei din comună, aşa îmi place să le spun. Îi cunosc foarte bine, le cunosc problemele şi i-am servit mereu, cu orice au avut nevoie. Am fost primarul lor atunci când mi-au cerut sprijin. I-am îndrumat cum să obţină subvenţii de la APIA, în probleme sociale şi în tot ce mi-au solicitat. Pentru că am şi realizat câteva obiective importante pentru dânşii, acest lucru mi-a asigurat o continuitate. Mi-a fost de un real sprijin şi viceprimarul Ştefan Dascălu, cu care am făcut echipă: eu alergam după proiecte, iar el rămânea în primărie, să rezolve problemele. Niciodată nu ne-am sabotat unul pe celălalt. Poate că nu reuşeam să realizez atâtea, dacă nu ne înţelegeam atât de bine.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.