Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nicolae: „As alege orice partid, daca mi s-ar garanta sprijin pentru comunitatea mea”

primarLiberalul Ion Nicolae trăieşte o a doua dezamăgire politică, după ruperea USL. În 2008, a preluat frâiele administraţiei locale, sub sigla PDL. Înainte de alegerile din 2012, Ion Nicolae s-a dezis de partidul care l-a ajutat să ajungă primar, deoarece nu a primit sprijin de la acesta. A candidat apoi din partea USL, alegând PNL, în urma unei înţelegeri între cei doi copreşedinţi ai alianţei. Acum, după ruperea USL, prim-gospodarul din Câineni se simte din nou dezamăgit, iar promisiunile făcute de fosta alianţă par că vor rămâne la stadiul de vise. Este dispus să acorde sprijinul său oricărui partid care l-ar ajuta să-şi ducă la bun sfârşit proiectele pentru localitate.

Impact real: Aţi dat greş cu un proiect european, pe Măsura 3.2.2. Ce alte obiective mai prevedea acel proiect măreţ de 2,5 milioane de euro?
Ion Nicolae: Proiectul a fost depus în 2009 şi cuprindea asfaltarea a 5,4 kilometri de drumuri de interes local, canalizare cu staţie de epurare pe o distanţă de 19,5 kilometri, un afterschool şi un cămin de bătrâni. Dacă aveam finanţat acest proiect, acum era canalizare în toată comuna, pentru că alimentarea cu apă o avem deja rezolvată. Îmi amintesc că am depus acest proiect pe trei măsuri, era 3.2.2., apoi mi s-a spus să-l trec repede pe Ordonanţa de Guvern care a fost valabilă din iunie până în decembrie 2009 şi care s-a închis, iar, ulterior, l-am trecut la PNDR.

Impact real: Totuşi, în perioada respectivă, partidul din care făceaţi parte se afla la guvernare. Nu aţi primit sprijin?
Ion Nicolae: Acesta este şi motivul pentru care nu mă mai aflu în PDL. Eram înscrişi atunci la PDL 13 primari din 89, dar tot nu am putut derula nici măcar un proiect. Şansa noastră, şi a mea, personal, era domnul Gutău, care era un om de acţiune şi mergea cu noi peste tot. Este posibil să faci parte ca primar din partidul aflat la guvernare, să te duci la Bucureşti, să stai la Ministerul Dezvoltării de dimineaţa până seara şi nici un reprezentant al formaţiunii tale să nu vină cu tine? Nimeni de la partid nu a venit, nici măcar de ochii lumii, cu noi, cei 13 primari.

Impact real: Ce v-a determinat să candidaţi apoi din partea PNL?
Ion Nicolae: Eu am ales PNL datorită unei conjuncturi, unei înţelegeri a USL, pentru că anumite aranjamente făcute atunci m-au surprins, efectiv. Iniţial, îi promisesem domnului preşedinte Ion Cîlea că voi reveni la PSD, de unde plecasem, ca preşedinte de organizaţie, la PDL. În momentul în care cei de la USL au venit în teritoriu cu domnul Buican, mi-au transmis că au convenit să fiu la PNL. Aş alege mâine şi la UDMR, dacă mi-ar garanta că vor ajuta comuna Câineni. Aceasta a fost promisiunea pentru care am făcut pasul în USL, că cel puţin două proiecte importante vor trece în această perioadă. Deocamdată, nu mi-a trecut nici unul şi nu am rezolvat nimic cu ei. USL s-a destrămat, dar mă consolez cu gândul că, cel puţin, nu am pierdut nimic. Pentru a pierde, trebuie mai întâi să câştigi, iar eu nu am câştigat nimic cu USL. În perioada aceasta de guvernare, de doi ani, nu am simţit efectiv că fac parte dintr-un partid aflat la guvernare, ca atare, eu nu am pierdut absolut nimic. Am rămas tot cu grijile şi problemele mele, ale comunităţii.

Impact real: Cel mai probabil, PSD va rămâne în continuare la guvernare. Pentru că, la ultimele două mandate, aţi candidat din partea partidului, respectiv alianţei aflate la guvernare la momentul respectiv, la următoarele alegeri să înţelegem că veţi candida din partea PSD?
Ion Nicolae: Nu pot să vă spun acum cu certitudine, este prematur. Afirmaţia făcută înainte cred că spune totul. Eu am avut o discuţie serioasă şi cu domnul preşedinte Ion Cîlea, i-am spus că este păcat că şi-a îndreptat faţa doar spre partea de sud a judeţului, pentru că tot sudul judeţului este roşu. Haideţi să facem o comparaţie cu Ardealul, ce înseamnă comuna Câineni faţă de localitatea Boiţa; este o diferenţă uimitoare, nu ne putem compara cu ei. Eu întotdeauna am spus că Ardealul înseamnă altceva, din toate punctele de vedere: ordine, disciplină, cuvânt sau cultură. De aceea, m-am bucurat că fac parte din acest GAL, împreună cu alte comune din judeţul Sibiu. Este pentru prima dată, în şase ani, când întâlnesc o firmă care mi-a spus că o să plătesc proiectarea în momentul în care va fi declarat eligibil proiectul. Este inadmisibil să nu faci o rectificare tot anul trecut, ne-au minţit tot anul, nici măcar la sfârşitul lui 2013 nu ne-au întrebat dacă avem din ce trăi. Anul acesta vom primi, probabil, de două ori bani, şi asta datorită evenimentelor politice, altfel nici acum nu vedeam nimic.

Impact real: Se preconizează că, începând cu anul 2015, GAL-urile vor putea accesa fonduri europene prin proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării. Vi se pare o idee bună?
Ion Nicolae: Va fi rău pentru noi, primarii. Eu ştiu ce am păţit cu Măsura 3.2.2. acum patru ani, cu proiectul de canalizare. Pur şi simplu, a fost o bătaie de joc. La nivel de judeţ s-au depus atunci, din câte ştiu, 47 de proiecte şi au trecut doar trei. Nu vă mai spun câte drumuri am făcut la Ministerul Dezvoltării. Cred că înfiinţarea acestor GAL-uri este un lucru foarte bun pentru primării. Sunt Grupuri de Acţiune Locală care cunosc cel mai bine problemele din zonele din care faci parte. În rest, alte şanse nu avem.

Impact real: Ce proiecte aveţi în desfăşurare pe Ordonanţa 28?
Ion Nicolae: Avem 7,2 kilometri de uliţe de interes local. Am făcut prima fază, de pietruire, cilindrare, şi trebuia să trec la asfaltare, dar am de plătit multe datorii. Am executat această lucrare cu Hidroconstrucţia, şi în momentul actual înregistrez datorii de 7,5 miliarde de lei vechi de anul trecut, din lunile aprilie – mai. Avem o datorie de 8,5 miliarde de lei vechi, dar am primit de la Guvern un miliard, în trei etape: o dată 540 de milioane, 270 de milioane şi apoi diferenţa, de 190 de milioane. Chiar îmi făceam un calcul că la valoarea de 33 de miliarde, cât are proiectul, în 30 de ani l-aş putea finaliza, în ritmul acesta.

Impact real: Nu s-a deteriorat drumul, ţinând cont de faptul că nu s-a turnat primul strat de asfalt, deşi terasamentul era finalizat?
Ion Nicolae: Ba s-a mai stricat, mai ales că am avut o iarnă destul de grea, cu zăpezi şi ploi. Probabil, va trebui să facem un act adiţional, pentru că vă daţi seama că este un cost în plus la manoperă. Nu ştiu ce să mai cred, ne-au cerut pentru a nu ştiu câta oară de la Consiliul Judeţean situaţia de lucrări. Eu sunt totuşi încrezător şi sper să rezolvăm asfaltarea în zona Fireni, adică măcar unul dintre cele două proiecte mari promise de USL. Firma constructoare a făcut şi un demers juridic, am primit şi de la executor o adresă că dacă nu plătim ni se pune sechestru. Acum am fost prins la Consiliul Judeţean cu 3 miliarde de lei vechi. O să achităm banii aceştia la datoria de 7,5 miliarde, plus că mai avem şi alte arierate, care însumează în jur de 3 miliarde. În momentul de faţă, Primăria Câineni înregistrează datorii de 10 miliarde.

Impact real: În privinţa asistenţei sanitare, care este situaţia la ora actuală?
Ion Nicolae: Avem un spital la Câineni, de anul trecut, cu specialişti din zonă, avem medic de familie, deci suntem acoperiţi în ceea ce priveşte acest lucru. Am văzut că există multe localităţi unde nu este medic de familie. Eu le-am pus la dispoziţie dispensarul cu titlu gratuit, îşi plătesc doar utilităţile, am mai ajutat şi cu lemnul când a fost necesar pentru încălzire, iar când a fost nevoie şi au mai avut defecţiuni, am trimis acolo instalatorii care ne fac nouă treaba la şcoli sau la instituţii. Din păcate, dispensarul arată rău, nu au mai fost făcute investiţii de mulţi ani. În acest mandat mi-am propus inclusiv reabilitarea clădirii, deoarece este imperios necesar.

Impact real: Aţi predat sistemul de alimentare cu apă operatorului regional Apavil?
Ion Nicolae: Au fost discuţii în Consiliul Local pentru predarea reţelei, dar ne confruntăm cu alte probleme. Primăria a introdus alimentarea cu apă doar în satele Câinenii Mari, Robeşti şi Grebleşti, în timp ce la Câinenii Mici reţeaua este rezolvată de obştea de moşneni. Văzând la timpul respectiv că primăria nu poate, obştea de moşneni a iniţiat un proiect şi a rezolvat alimentarea cu apă în sat. La Grebleşti sunt două grupuri, unul de 15-20 de familii şi altul de 30 de familii, care şi-au tras reţele de apă, deşi ulterior am introdus reţeaua de alimentare cu apă şi în satul respectiv.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.