Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Ion Nafliu: Regulile pentru accesarea de fonduri europene sunt absurde

primar2Ion Năfliu, primarul comunei Galicea a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii sale. Care sunt proiectele pe care şi le-a propus în noul mandat, dar şi care este secretul longevităţii sale în funcţia de primar, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce proiecte vă doriţi să accesaţi cu finanţare europeană?
Ion Năfliu: Ghidurile sunt făcut în aşa fel încât să nu putem beneficia de fonduri europene. La Vâlcea doar două comune au primit finanţare, şi asta pentru că s-au pliat condiţiilor destul de drastice şi aberante impuse. Condiţiile de care ne lovim în ghidurile de finanţare europeană sunt făcute de minţile luminate ale unor români, şi asta mă doare, pentru că nici Galicea nu va primi fonduri, aşa cum nici marea majoritate a localităţilor din judeţ nu pot atrage bani europeni. Trebuiau să aibă în vedere că în satele din România încă se mai lucrează la sistemul de apă. Mai mult, sunt încă localităţi unde nu este un metru de conductă, apa rămânând încă un vis, iar acest lucru nu s-a realizat din motive independente de dorinţele primarului respectiv. Lipsa alimentării cu apă curentă în primul rând, apoi a reţelei de canalizare, dar şi a infrastructurii rutiere sunt motivele care pun România pe harta sărăciei din Uniunea Europeană, cele mai afectate fiind comunităţile rurale. Noi, ca autoritate locală, ne dorim să obţinem fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare, dar suntem puşi în faţa unei probleme greu de trecut. Regulile pentru aprobare sunt atât de absurde, încât uneori proiectele bune, vitale pentru comunitate sunt respinse.

Impact real: Care sunt problemele greu de rezolvat în administraţia locală Galicea?
Ion Năfliu: Problemele care apar sunt independente faţă de dorinţele noastre. Un aspect important ar fi drumul judeţean Budeşti – Câmpu Mare, care va intra într-un program de modernizare, iar acest aspect reprezintă o problemă pentru noi, deoarece avem apă pe acest tronson, dar nu avem canalizare şi nici perspective nu avem, în vederea introducerii reţelei înaintea asfaltării. În situaţia aceasta primarul încasează înjurăturile de la oameni, pentru că va trebui să se spargă asfaltul proaspăt turnat pe drumul judeţean pentru a introduce reţeaua de canalizare. La fel am păţit şi cu asfaltarea drumurilor de tarla. Oamenii au înţeles cu mare greutate că am prins finanţarea drumurilor de tarla înaintea altor asfaltări de drumuri, multe dintre ele mai importante pentru comunitate. Când se asfaltau drumurile de tarla oamenii mă trimiteau pe drumul comunal Fântâna Brătienilor, rugându-mă să pun măcar o lopată de asfalt şi pe acel drum. Am făcut acest lucru, ca şi mulţi alţi primari, din cauza lipsei unei strategii de dezvoltare la nivel naţional şi chiar judeţean. Alocările de fonduri pentru localităţi, fie că au venit de la Guvern, de la Consiliul Judeţean sau de la Uniunea Europeană au fost haotice. Prin asfaltarea drumurilor care duc la culturile localnicilor s-a ajuns ca acestea să arate mai bine decât alte drumuri locale, săteşti sau chiar judeţene.

Impact real: Care este situaţia infrastructurii rutiere în localitate?
Ion Năfliu: Avem în derulare asfaltarea drumurilor de tarla şi finalizarea unui alt proiect de asfaltare, cu fonduri guvernamentale, pe o lungime de 6,8 kilometri. Sperăm ca, până la finele acestui mandat, localitatea noastră să aibă în procent de 80% asfalt pe drumurile comunale. Noi mai avem documentaţii pregătite în vederea finanţării cu bani de la stat pentru o nouă tehnologie neconvenţională în domeniul construcţiilor şi reabilitării drumurilor de pământ. Procedeul se bazează pe o enzimă de stabilizare a solului folosită pentru obţinerea unui drum rutier circulabil pentru orice tip de autovehicule. Metoda a fost folosită în ţări din întreaga lume, fiind recunoscută ca fiind cea mai adecvată soluţie pentru astfel de drumuri şi, totodată, una care protejează mediul înconjurător, având capacitatea de a păstra rezistenţa la deformare a şoselei, chiar şi pe vreme umedă.

Impact real: Aveţi susţinere politică în Consiliul Local?
Ion Năfliu: În acest mandat nu am majoritatea în Consiliul Local, dar nici un consilier nu este „Gică contra”, pentru că venim cu proiecte pentru interesul localităţii şi lucrăm cu cărţile pe masă. Întotdeauna am încercat să le spun ceea ce trebuie. De exemplu, ultima aprobare pe care am luat-o de la Consiliul Local a fost pentru a schimba toate becurile din localitate cu becuri economice. Este pentru prima dată când nu am majoritate în Consiliul Local, însă lucrurile merg în sensul pozitiv, constructiv, în interesul comunităţii. Pe viceprimarul Florin Mărăcine îl consider un colaborator foarte bun, un tânăr cu care se poate lucra. Campania s-a terminat, cu politica am încheiat, acum suntem atenţi la administrarea localităţii şi toată atenţia trebuie să ne-o concentrăm asupra problemelor ivite. Sunt primar al localităţii Galicea aflat la al patrulea mandat, iar secretul meu este simplu: să fii om.

Impact real: Ce proiect de suflet aveţi, pe care vi-l doriţi finalizat în acest mandat?
Ion Năfliu: Apă şi canalizare pentru satele Galicea şi Valea Râului, un proiect depus din 2015 prin O.G. 28. Oamenii din aceste sate sunt supăraţi pe noi, deoarece lucrarea nu s-a finalizat. În rest ne-am propus pentru fiecare sat în parte câte ceva. În localitate avem şcoli moderne, o grădiniţă care se construieşte din temelii, două cămine culturale reabilitate şi o bază sportivă modernă.

Impact real: Ce procent speraţi să scoateţi în campania pentru alegerile parlamentare, la Galicea?
Ion Năfliu: Consider că PNL are o listă bună, sperăm să ieşim cu un procent de cel puţin 40%. Oamenii se vor mai împarţi de data aceasta, şi spun asta pentru că, de partea cealaltă, în localitate este o echipă tânără.

Impact real: Şcolile din localitate au aviz de funcţionare?
Ion Năfliu: Mai avem trei şcoli: una în satul Bratia Deal şi două şcoli în satul Galicea, iar grădiniţe sunt în satul Bratia Deal şi Galicea. Şi noi ne confruntăm cu o scădere demografică drastică. În anul 2005 aveam 600 de copii, iar acum abia dacă mai avem 300 de copii. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar oamenii aceştia care vor veni acum în Parlament şi noul Guvern trebuie să încerce să ajute tinerii căsătoriţi acordându-le facilităţi, în aşa fel încât să le fie drag să facă copii, altfel vom fi o ţară de bătrâni. Noi ne-am propus să construim în localitate o grădiniţă cu program prelungit. Ar fi un lucru bun, consider că ar fi avem 20 de mame care şi-ar dori să lase copii într-o astfel de locaţie. Mi-ar plăcea, este o dorinţă a mea pentru acest mandat, pentru că, la noi, şcolile sunt oglinda noastră.

Impact real. Ar fi necesar un cămin pentru persoanele vârstnice şi singure din localitate?
Ion Năfliu: Şi pentru bătrânii noştri avem în plan un proiect, mai ales că avem mari probleme pe acest segment. Sunt mulţi bătrâni care sunt singuri, de care nu se îngrijeşte nimeni. Din păcate nici noi, administraţia locală, după toate calculele făcute nu putem să ne asumăm sustenabilitatea unui cămin de bătrâni. Chiar dacă aveam în plan în urmă cu câţiva ani amenajarea unui astfel de spaţiu în satul Tei, ne-am dat seama că, pentru un astfel de cămin avem nevoie de fonduri, iar fără sprijinul statului nu se poate. Mă gândeam şi la varianta de a ne uni câte două sau trei localităţi, în vederea administrării unui astfel de centru. În localitatea Nicolae Bălcescu există un astfel de centru construit, care de peste zece ani stă cu lacătul pe uşi. Ar trebui arondate localităţile limitrofe în vederea administrării, cu scopul îngrijirii bătrânilor din localităţile respective.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.