Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Inventarierea terenurilor, aproape de finalizare

O altă mare dificultate care ţinea investiţiile pe loc a fost inventarierea domeniului public, şi atunci Nicu Constantin a luat decizia de a angaja un inginer, deşi primăria avea conturile blocate, iar banii alocaţi prin

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, prin care se dorea măsurarea şi cadastrarea gratuită a terenurilor erau prea puţini. Primarul spune că a fost destul de greu, de vină fiind sumele infime alocate de Guvern pentru această operaţiune, iar inginerii topografi preferau să ia în calcul alte lucrări, în detrimentul celor pe care le-ar fi putut primi prin contractul cu autorităţile locale: „În acea perioadă a apărut Legea 165, cate ne-a obligat să facem inventarierea domeniului public, dar noi nu puteam face acest lucru, atâta timp cât nu aveam nici un document. Înainte, pentru o intabulare se făcea o schiţă de mână care se trimitea la OCPI şi se intabula, dar acum trebuie să avem contururi bine stabilite şi să trecem şi vecinătăţile. Este o muncă titanică. După ce am trecut de Legea 165 a fost o perioadă grea, pentru că toţi strigau că ţin judeţul în loc. Atunci ni s-a cerut 9 lei pe hectar pentru inventarierea terenurilor, în condiţiile în care noi treceam printr-o insolvenţă, în situaţia în care ni s-a spus că 6 lei vor fi plătiţi de Guvern, bani pe care nu i-am văzut nici până acum. În prezent avem un specialist care ne-a înţeles şi care ne-a acceptat 60 de lei pentru cadastrarea sistematică, preţ pe care-l acordă statul, şi care este exagerat de mic. Am înţeles că se va schimba încadrarea şi va ajunge până la 130 de lei, este ceva mai bine. După ce am terminat cu inventarierea, în paralel a trebuit să mergem şi cu intabularea păşunilor, cărora nici până în prezent nu le-am dat de cap, fiindcă toată lumea ţipă că trebuie să le dau în concesiune, şi mă ameninţă cu reclamaţii penale”, a mai declarat primarul.

 

Primăria Laloşu a avut o datorie de 22 de miliarde de lei vechi

 Deşi a preluat primăria cu datorii foarte mari, iar conturile erau blocate, acest lucru nu l-a demoralizat pe Nicu Constantin, care s-a ambiţionat să arate că nu degeaba a fost preferat de cetăţenii comunei să le reprezinte interesele şi să le conducă destinele şi în cel de-al doilea mandat. În primul rând s-a axat pe relaţia cu aparatul administrativ şi a căutat identificarea fondurilor pentru proiectele propuse şi rezolvarea tuturor problemelor: „Fiindcă echipă contează foarte mult, acesta a fost primul lucru. A fost foarte greu să obţin o extindere a reţelei de apă, în condiţiile în care Primăria Laloşu avea o datorie 22 de miliarde de lei şi, oriunde mergeam, orice proiectant mă întreba când pot să fac plata serviciilor, fiindcă ştiau că avem datorii neachitate de ordinul miliardelor. Cu greu am găsit un proiectant care a înţeles situaţia, lăsându-ne să-l plătim atunci când vom avea posibilitatea. Aşa am obţinut acea extindere a reţelei de apă potabilă pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, pe care am şi finalizat-o în decembrie anul trecut, în satele Berbeşti şi Olteţani. Cu toate acestea, am susţinut acest proiect şi de la bugetul local cu 5,5 miliarde de lei, iar restul banilor au fost alocaţi de la Ministerul Dezvoltării”, a declarat primarul din Laloşu, Nicu Constantin.

 

Urmează construirea unui nou dispensar

 În prezent, administraţia locală din Laloşu are aprobat în vederea finanţării un proiect de extindere a reţelei de apă pentru o lungime de 5,4 kilometri în satele Laloşu, Portăreşti şi Mologeşti, precum şi construirea unui dispensar. Pentru aceste investiţii, primarul a semnat deja contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării: „Avem aprobat proiectul în vederea construirii unui dispensar nou în comuna Laloşu, satul Mologeşti, dotat cu strictul necesar din punct de vedere medical. În localitate îşi desfăşoară activitatea un medic foarte bun. Cu toate acestea, mai avea nevoie de încă un medic pentru a acoperi întreaga localitate. Laloşu are peste 2500 de locuitori şi se întinde pe o lungime foarte mare. Pentru mine este dureros să vezi bătrânii venind din satul Olteţani, de la o distanţă de peste 6 kilometri, pe picioare, la dispensar. Din această cauză am decis să mai construim încă un dispensar, mai ales că în zona noastră spitalul din Bălceşti nu mai există, o mare greşeală a guvernanţilor de la acea dată. Îmi doresc să realizăm un lucru util şi la şcoala din satul Berbeşti, acesta fiind un imobil construit pe o suprafaţă de 1700 de metri pătraţi, cu o suprafaţă de teren de 7700 de metri pătraţi. Studiez posibilitatea înfiinţării unui cămin de bătrâni sau a unui centru de permanenţă. Fac tot posibilul să identific sursa de finanţare pentru demararea acestui proiect, fiindcă întreaga zonă este îmbătrânită şi are nevoie de asistenţă medicală şi îngrijire, iar locaţia respectivă se pliază perfect pentru acest lucru”, a precizat primarul.

 

Sistemul de alimentare cu apă, în aşteptarea preluării la Apavil

 Despre reţeaua de canalizare, primarul spune că localitatea este prinsă cu acest proiect prin master planul judeţului cu o lungime de 22 de kilometri. Declară, însă că de peste 8 ani se află în aşteptarea preluării de către Apavil, în vederea administrării sistemului de apă: „În acest sens s-a depus o cerere de către vechea administraţie, dar ulterior am revenit şi noi cu o nouă cerere. Avem inclusiv Hotărârea Consiliului Local în vederea preluării sistemului de Apavil. Comuna Laloşu are în prezent peste 400 de abonaţi şi, în această situaţie, dacă ne-am deschide o societate nu am putea susţine nici măcar salariile angajaţilor. Cu extinderile pe care le vom face se vor mai adăuga peste 400 de abonaţi. În localitate îşi desfăşoară activitatea o fermă de porci, iar acea zonă este prinsă cu sistemul de canalizare şi reţea de apă, iar prin PNDL2 am prins zona şi cu asfaltarea drumului care duce spre fermă”, a spus primarul.

Prin PNDL2 administraţia locală a mai depus un proiect de asfaltare pe o lungime de 6,5 kilometri, care nu a fost prins la finanţare, dar şi un proiect de modernizare a sistemului de iluminat public: „Îmi doresc un nou sistem de iluminat public, pentru că are o mai mare eficienţă. Am depus la Ministerul Dezvoltării cinci proiecte. Cel de-al cincilea cuprinde reţeaua de canalizare, dar am făcut notă de renunţare, fiindcă se suprapunea cu investiţia care se va demara prin master planul judeţului”, a mai afirmat primarul comunei Laloşu.

 


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.