Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Staiu: „Avem nevoie de un camin de batrani in comuna”

primarDe nouă ani se află primarul Gheorghe Staiu la conducerea administraţiei locale din Şuşani, timp în care a implementat câteva proiecte importante pentru localnici. Construirea unui cămin de bătrâni reprezintă un proiect vital pentru comunitatea din zonă. Cum va face pentru ca acest proiect să prindă contur, dar şi ce alte obiective se vor contura în următoarea perioadă aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Aveaţi intenţia construirii unui cămin de bătrâni. Vă gândiţi să continuaţi lucrarea sau aţi renunţat la idee?
Gheorghe Staiu: Nu, nu am renunţat. Voi continua, deoarece este un obiectiv de mare necesitate în comună, avem populaţia îmbătrânită şi, în plus, la o comunitate atât de mare se pretează un cămin de bătrâni, pentru ca vârstnicii care au o pensie să-şi trăiască bătrâneţea liniştiţi. Astfel, nu mai au grija casei, asistentul este în permanenţă lângă ei, au mâncare caldă şi o ambianţă plăcută.

Impact real: Aţi identificat locaţia?
Gheorghe Staiu: Da, este vorba de complexul comercial de la Şuşani, o clădire care aparţine Cooperaţiei din Drăgăşani. Am purtat tratative cu preşedintele Cooperativei, iar dânsul este de acord să ni-l vândă, însă trebuie să fac rost de bani. Valoarea este de aproape 3 miliarde de lei vechi şi spaţiul cred că s-ar preta, ar putea fi transformat foarte repede într-un cămin de bătrâni. Sălile sunt mari şi se pot compartimenta foarte repede, după un proiect. Undeva, în spatele lui, va fi amenajată cantina. În privinţa fondurilor am făcut o adresă către Consiliul Judeţean şi sper să mi se aprobe, altfel nu vom reuşi. Din bugetul local nu ne putem permite aşa ceva. Dacă Cooperativa Drăgăşani ar fi de acord să-i plătesc în rate de 10.000 de lei lunar pentru clădire poate că aş reuşi, dar nu doreşte. Nu am cum să strâng banii şi să-i pot da în două tranşe, aşa cum doresc dânşii.

Impact real: Câte mandate vă doriţi să mai rămâneţi la primărie?
Gheorghe Staiu: E o întrebare pe cât de simplă, pe atât de grea. Nu ştiu dacă un primar poate să spună că îi place sau nu îi place, este atât de greu când lucrezi pentru cetăţean… Dorinţa fiecăruia este să fie cât mai longeviv, iar dacă ar fi după mine, aş spune că vreau să ies la pensie din primărie, dar cu condiţia să fiu dorit de cetăţeni. Voi rămâne la primărie atât timp cât mă doresc cetăţenii, iar dacă nu mă mai vor este simplu: să nu mă mai voteze. La un moment dat, va interveni şi plictiseala.

Impact real: Aţi participat la trei campanii electorale, din care aţi ieşit mereu învingător. Care dintre ele v-a dat cele mai multe emoţii?
Gheorghe Staiu: Cele mai grele alegeri au fost cele care au făcut trecerea din mandatul doi în mandatul trei. În primul mandat, oamenii îţi mai dau o şansă, se gândesc că nu ai avut timp, dar, dacă nici în al doilea nu faci nimic, atunci oamenii nu mai au răbdare cu tine şi te îndepărtează. De aceea vă spun că trecerea în mandatul trei mi-a dat cele mai multe emoţii, atunci îţi dai seama cum te-au perceput oamenii. În cazul meu s-a văzut că oamenii mă vor în continuare. Ori le-am umblat la latura sensibilă ori chiar consideră că am făcut ceva în comunitate, oricum, am fost primul care a turnat primul strat de asfalt, am fost primul care a balastat toate uliţele. Chiar în momentul de faţă avem maşini care transportă piatră pe uliţele săteşti. Noi trebuie să găsim soluţii şi să le uşurăm traiul oamenilor. Ei nu îţi cer să le duci pâine, ci să le creezi condiţii. Oamenii îşi doresc drumuri dacă vor să meargă în papuci, iluminat public, apă şi canalizare.

Impact real: Reţeaua de apă şi canalizare o veţi preda la Apavil?
Gheorghe Staiu: Da, deoarece este foarte greu să administrezi un asemenea sistem. Noi nu avem posibilitatea financiară să o întreţinem. Poate îmi veţi spune că este scump; aşa este, deoarece se va duce la peste 8 lei metrul cub, însă noi trebuie să încercăm. Oamenii nu ne vor ierta pentru că le-am luat posibilitatea de a alege. Ei pot gândi şi în felul acesta: de unde ştii tu că nu am bani pentru canalizare? De unde ştii că nu renunţ la cablu ca să am apă şi canalizare? De unde ştii că nu mă las de fumat? Ideea este că trebuie să aibă apă şi canalizare şi să rămână la aprecierea dumnealor dacă doresc să se branşeze sau nu.

Impact real: Cerinţe pentru gaze naturale aveţi în comună?
Gheorghe Staiu: Chiar acum lucrez la un proiect care vizează introducerea alimentarii cu gaze naturale în Şuşani. Am contractat o firmă care să îmi realizeze studiul de fezabilitate. Oamenii îşi doresc această facilitate. Atât timp cât se vând butelii în localitate, vor exista solicitări pentru gaze. Chiar şi cu viceprimarul am avut o contradicţie, care este silvicultor de meserie, şi mi-a spus că nu o să se branşeze oamenii. Nu este adevărat, oamenii nu doresc gaze ca să facă iarna căldură, ci pentru mâncare, măcar pentru un singur punct de aprindere tot vor face branşarea. Eu sunt ferm convins că, din localitate, cel puţin jumătate se vor branşa. Cel care vine să introducă gaz metan în comună va fi un particular, face lucrarea pe banii lui şi o exploatează. Pe mine mă interesează ca în Şuşani să avem gaze, iar eu cred că lucrarea va fi de succes. Atât gazul, cât şi apa şi canalizarea sunt de o importanţă strategică.

Impact real: S-a construit în comună, în ultima perioadă?
Gheorghe Staiu: Avem foarte multe familii de tineri plecaţi în Spania, care au venit şi au construit în comună. Cred că, în ultimii ani, s-au construit cel puţin 100 de case frumoase, ceea ce pentru localitate este foarte bine. Am reuşit să aduc un întreprinzător particular şi să facem o asociaţie la nivel de comună. Acest întreprinzător a luat terenurile în arendă, le munceşte şi le dă oamenilor o cotă de 600 de kilograme la hectar, iar pe platou, sus, este o frumuseţe. Această asociaţie are 800 de hectare. Este o firmă din Cârlogani care a reuşit să ia terenuri de la cel puţin 800 de familii. Fiind o zonă colectivizată nu au existat familii care să aibă teren mult într-o anumită parte, ci mai mult parcele.

Impact real: Această asociaţie beneficiază de un sistem de irigaţii?
Gheorghe Staiu: Nu, nu a existat un sistem de irigare la noi. Este o zonă colinară şi nu permite acest lucru. Cred că posibilităţi există, pe platouri sunt vâlcele unde să fie forate puţuri de mare adâncime, dar să faci sistem de irigaţii pentru 800 de hectare cred că este destul de greu, mai ales că este o zonă în care nu trece nici un pârâu cu debit mai mare.

Impact real: Alunecări de teren aţi avut, în ultima perioadă?
Gheorghe Staiu: Am avut într-o perioadă, dar s-au stabilizat. Am avut un cătun, Iepureşti, şi am fost nevoiţi să strămutăm trei familii. Le-am dat teren în schimb şi au scăpat de aceste alunecări.

Impact real: Având conturile blocate, practic, nu puteţi face nici o investiţie din bugetul local?
Gheorghe Staiu: Da aşa este, tot ce vreau să fac este prin proiect, care să fie aprobat, iar banii să vină cu destinaţie. În Consiliul Judeţean o să mi se aprobe proiectul şi îmi vor da banii de acolo. Deja, am primit cofinanţare pentru piaţa agroalimentară, pentru canalizare şi pentru reabilitarea căminului cultural. Avem cofinanţarea şi urmează ca eu să termin cu proiectele şi să le depun, însă acum nu este indicat, deoarece nu s-a creat încă un program care să-ţi permită să depui proiecte, deşi am această cofinanţare. La canalizare, eu am cerut o cofinanţare de 10%, adică 10 miliarde de lei, dar nu mi s-au oferit decât vreo 400 de milioane de lei vechi. Pe mine, acel miliard mă ajuta foarte mult să scot lucrarea la licitaţie.

Impact real: Cât de mult v-a sprijinit partidul, PDL, în mandatul trecut, ţinând cont că aţi fost la guvernare?
Gheorghe Staiu: Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care am decis să plec din PDL. Deşi se afla la guvernare, pe mine nu m-a ajutat cu mai nimic. Nu-mi place să mă mut, eu le-am adus voturi numeroase democrat-liberalilor, mai ales că aici, în sud, este fieful PSD, iar eu i-am bătut mereu pe cei de la PSD. Domnul Jurcan nu a crezut că o să plec, i-am spus că îmi pare foarte rău, dar nu mă mai întorc. Am apucat şi i-am promis domnului Buican, iar eu nu sunt un trădător.

Impact real: Ce v-a promis preşedintele PNL încât v-a determinat să treceţi la liberali?
Gheorghe Staiu: Mi-a promis că mă va ajuta cu canalizarea şi cu asfaltarea drumurilor. De ce să nu recunosc, Bogdan Pistol m-a susţinut mereu cu drumurile. Acum sperăm într-un ajutor mai consistent, ţinând cont că PNL este la guvernare.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.