Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Florin Ionescu: Vom reduce impozitele locale cu 40%, din 2016

01 primar stoilestiDorinţa tânărului primar al comunei Stoileşti este de a realiza, cât mai repede posibil, proiectele pe care şi le-a propus. Spune că, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, a decis ca, din 2016, impozitele şi taxele locale vor fi reduse cu 40%. Afirmă că îi place ceea ce face, iar mulţumirea vine atunci când vede că cetăţenii au căpătat încredere, iar lucrurile începute schimbă aspectul comunei. Anul 2015 a fost unul bun pentru localitatea Stoileşti, potrivit primarului, dar niciodată nu va putea spune ca este şi suficient.

 

Impact Real: Peste câteva luni vom intra într-o nouă campanie electorală, cu ce gânduri porniţi, în noul an?

Florin Ionescu: Pe mine mă interesează ca oamenii să fie mulţumiţi, iar, legat de campania electorală, problemele pe care eu le văd sunt cele ale oamenilor, nu ale candidaţilor. Când am preluat această primărie nu era în localitate un metru de asfalt, iar acum am reuşit să asfaltez 21 de kilometri de drumuri comunale, dintre cei 200, cât are localitatea, să ridic din temelii un cabinet medical şi să construiesc toate podurile dărâmate de viituri. Cu toate acestea, parcă mi se pare că nu am făcut destul.

 

Impact Real: Ce proiecte aveţi intenţia să accesaţi, din fonduri europene?

Florin Ionescu: Infrastructura rutieră este principala noastră problemă. Avem în continuare 200 de kilometri de drumuri comunale neasfaltate, iar acest lucru pune pe gânduri orice potenţial investitor. Avem un proiect deja depus, în prima sesiune, pentru asfaltarea unui drum comunal, pe o lungime de 15 kilometri, în satele Bârsoiu şi Deruleni, pe Măsura 7.2. Ştiu că sunt foarte multe proiecte depuse, dar sperăm să prindem finanţare. Avem 58 de puncte acumulate, iar valoarea proiectului este de un milion de euro.

 

Impact Real: Aţi reuşit să finalizaţi de v-aţi propus, în acest mandat?

Florin Ionescu: Am făcut foarte multe proiecte, dar tot mi se pare că parcă nu am făcut nimic. Este cea mai mare comună, cu cea mai mare reţea de drumuri, dar primim fonduri la fel ca o localitate mică, cu doar 1000 de locuitori şi cu o reţea de drumuri mult mai mică decât are Stoileştiul.

 

Impact Real: Aşi preluat şi anumite proiecte de la fosta administraţie?

Florin Ionescu: Am preluat o datorie de 25 de miliarde de lei, şi nici un proiect. Din aceste datorii, 19 miliarde au fost cheltuieli de judecată, executări silite şi alte cheltuieli, care au dus la valoarea de 25 de miliarde de lei vechi. Pentru această datorie trag şi astăzi. Mai avem un miliard de lei vechi de achitat, dar o mare parte s-au stins prin compensări. A trebuit, pentru o parte din fonduri, să alocăm bani şi din bugetul local.

 

Impact Real: Ce nemulţumiri aveţi, legat de alocările de fonduri?

Florin Ionescu: În administraţia locală de la Stoileşti lucrurile funcţionează şi, cu cât facem mai multe investiţii, cu atât avem nevoie de mai multe fonduri, doar că undeva există un nod.

 

Impact Real: Faceţi parte din Grupul de Acţiune Locală „Oltul puternic”. Ce proiecte veţi accesa, prin această asociaţie?

Florin Ionescu: Infrastructura este prioritară pentru mine, şi orice finanţare pe care o putem atrage se îndreaptă către drumuri. Facem parte dintr-un GAL din judeţul Olt, prin care putem să accesăm investiţii de până la 200 de mii de euro. Vom depune proiect pentru asfaltarea uliţelor săteşti din localitate. Tot prin GAL vreau să achiziţionăm şi utilaje, poate un tractor sau buldoexcavator, pentru că noi nu avem nici un utilaj. Pentru deszăpezire, apelăm la serviciile societăţilor care au în dotare utilaje pentru astfel de servicii.

 

Impact Real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia de primar?

Florin Ionescu: Mă regăsesc în ceea ce fac, chiar dacă este din ce în ce mai greu. Îmi place ceea ce fac, pentru că îmi place să văd oamenii mulţumiţi. Este o bucurie atunci când vezi că oamenii au căpătat încredere şi speranţă, că lucrurile se schimbă şi în comuna Stoileşti. Acum trei ani, până la cătunul Bârsoiu, oamenii cărau apă de la 2 kilometri, cu găleata, iar astăzi oamenii aceştia au o lumină aparte în ochi, îmi spun că nu credeau vreodată că şi ei pot avea apă în casă, mai ales că gospodăriile sunt foarte răsfirate, în acest cătun.

 

Impact Real: Aţi reuşit să atrageţi foarte multe fonduri de la stat în localitate, în contextul în care mulţi primari se plâng de banii alocaţi prin O.G. 28? 

Florin Ionescu: Reţeta este simplă: ambiţia mea, la care se adaugă drumurile repetate la minister şi insistenţele, dar ar fi important şi pentru Consiliul Judeţean, să ne ajute şi să ne înţeleagă problemele.

 

Impact Real: Ce v-ar determina să treceţi la un alt partid?

Florin Ionescu: Nu ştiu deocamdată, dar am observat că se practică. De obicei există primari care trec la alt partid din disperarea de a face ceva în localitate. Cu toate că eu gândesc că politicul nu trebuie să intre în administraţie, din păcate toţi spunem asta şi, când ajungem la putere, o îmbrăţişăm.

 

Impact Real: Credeţi că ar fi bine ca un primar să facă doar administraţie, nu şi politică?

Florin Ionescu: Primarul este obligat să facă politică. Eu nu am timp de politică, dar te obligă ei să faci politică, şi dacă vrei, şi dacă nu vrei.

 

Impact Real: Cum aţi reuşit să demaraţi şi proiecte cu fonduri locale, având în vedere că bugetul unei primării de comună este sărac?

Florin Ionescu: De fiecare dată caut să lucrez cu ofertanţii care au costurile cele mai mici. Numai aşa poţi să faci treabă, doar dacă eşti zgârcit cu banul public. Dacă nu, banii se duc foarte repede. Din taxe şi impozite încasăm 1,5 miliarde de lei, iar formula de la început de an a bugetului nu m-a ajutat cu nimic, pentru că s-a luat în calcul nivelul de venituri al anului 2013, când primăria a avut sponsorizări de la compania OMV. Ce am încasat atunci de la OMV, suma de 4 miliarde, s-au scăzut din sumele acordate. Am trimis adrese la toate ministerele, inclusiv ministrului de la acea dată, şi mi-a spus că este, într-adevăr, o nedreptate. Cu toate acestea, am reuşit să fac foarte multe proiecte din bugetul local, cu bani foarte puţini.

 

Impact Real: Aveţi la primărie o echipă pe care vă puteţi baza?

Florin Ionescu: Este aceeaşi echipă, pentru că sunt funcţionari publici. Din păcate, primarul nu îşi poate alege echipa. Echipa este cea pe care o moşteneşti şi pe care o laşi moştenire. Este o echipă care lucrează uneori mai bine, dar este loc de şi mai bine.

 

Impact Real: Consiliul Local este de partea primarului?

Florin Ionescu: Din acest punct de vedere suntem o echipă la Soileşti. Majoritatea este reprezentată de social-democraţi, pentru că aici nu a fost acel USL. Împreună am pornit pe acest drum cu gândul ca, după patru ani, să lăsăm ceva în urma noastră, şi am reuşit. Sunt mulţumit.

 

Impact Real: Care sunt relaţiile dintre primar şi cultele religioase din localitate?

Florin Ionescu: Fiecare biserică a fost sprijinită. În satul Obogeni se construieşte o biserică nouă, şi am participat cu o sumă importantă la construcţia ei. Am împrejmuit lăcaşul cu gard din fier forjat, pe o distanţă de trei sute de metri. La biserica din satul Malul am introdus încălzirea centrală tot cu bani din bugetul local, iar la biserica din satul Urşi am construit o clopotniţă, am repus în funcţiune centrala termică şi am zugrăvit-o pe exterior. Biserica din satul Soileşti am împrejmuit-o cu un gard, iar la cea din Bîrsoiu am tencuit pe exterior biserica şi am cumpărat materiale pentru refacerea interioară a lăcaşului. La biserica Tâmplari şi la cea din Bârseni am făcut un şopron.

 

Impact Real: Care este gradul de colectare al taxelor şi impozitelor acum, la final de an? A fost cazul să apelaţi la somaţii?

Florin Ionescu: Nu a fost cazul să apelăm la somaţii, dar am hotărât să scădem impozitele şi taxele pentru 2016 cu 40%. Vom merge pe minimum, deoarece oamenii sunt sărăci, şi vrem să încasăm mai puţin ca valoare, dar să avem un procent mai bun de colectare.

 

Impact Real: Ce vă doriţi, pentru noul an?

Florin Ionescu: Pentru că sunt foarte multe proiecte pe care le-am început şi nu le-am terminat, aş vrea să finalizez toate aceste investiţii. Avem şi două cămine culturale în satele Bulangei şi Bârsoi, care necesită reabilitare urgentă. La Compania Naţională de Investiţii este un proiect depus, pentru reabilitarea şi modernizare unui cămin, dar mi s-a cerut extrasul de carte funciară. L-am trimis, dar am primit răspunsul recent, că îmi trebuie extrasul de carte funciară definitivă, nu cel provizoriu. În domeniul public căminul are o suprafaţă, pe care am măsurat-o în mod real şi, pe baza acesteia, am făcut extras de carte funciară. Cei de la Compania Naţională de Investiţii mi-au răspuns, afirmând că au nevoie de cartea funciară definitivă, dar aceasta nu se poate face decât după ce se va modifica suprafaţa aflată în domeniul public, prin hotărâre de Guvern. Nu ştiu când se va putea da o astfel de hotărâre de Guvern, în care să fie prins şi Stoileştiul. De exemplu, căminul de la Bulagei, pe care vreau să-l refacem, avea în domeniul public 320 de metri pătraţi, dar, din măsurătorile topometrice au ieşit mai mulţi metri pătraţi. Atunci am făcut cartea funciară provizorie, cu ce am găsit în teren, am luat hotărâre de Consiliu Local, pe care am trimis-o Consiliului Judeţean, iar de aici se transmite la Guvern, cu cererea de a se modifica domeniul public al comunei Stoileşti, pentru a include şi căminul cultural din satul Bulegei, la suprafaţa reală pe care o are. În prezent, evenimentele care au loc în localitate sunt organizate la căminul cultural din satul Urşi.

 

Impact Real: Problemele pe care le-aţi găsit la primărie, v-au luat prin surprindere, sau vă aşteptaţi să le găsiţi?

Florin Ionescu: Am crezut că este altfel administraţia, că doar trebuie să îţi doreşti ceva şi să faci demersurile legale pentru întocmirea unui proiect, după care primeşti finanţare. Realitatea este că te zbaţi, munceşti, şi nu obţii finanţare, de cele mai multe ori. Am avut inclusiv un control de la Curtea de Conturi, la primărie, iar, la final am primit felicitări din partea celor care au fost în control. Mai mult, domnii inspectori m-au întrebat de ce nu folosesc combustibil decontat de primărie, şi le-am răspuns că nu fac aşa ceva, pentru că am salariu, şi bag benzină din leafa mea. Mai mult, mă folosesc pentru deplasări în interesul primăriei de maşina mea personală. În situaţia aceasta, nici eu nu ştiu cât de lungă va fi activitatea mea de primar, dar, cât voi fi, aş vrea să fie ceva vizibil, pentru comunitate. Nu mă tentează cu nimic să ocup această funcţie pe viaţă pentru că este grea, obositoare, iar orice picătură de ploaie care cade îmi creează insomnii.

 

Impact Real: Ce aşteptări aveţi de la noul guvern?

Florin Ionescu: Până acum, acest Guvern nu a făcut decât să dea crezare lucrurilor bune pe care le-a făcut Guvernul Ponta. Înseamnă că s-au făcut lucruri bune, altfel premierul de acum ar fi spus că nu este de acord cu proiectele fostei guvernări.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Florin Ionescu: Vom reduce impozitele locale cu 40%, din 2016 "

  1. Vin cu placere in comuna mea natala. Este de apreciat perseverenta dvs. pentru binele comunei Stoilesti.

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.