Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Serban: Am reusit, cu multa truda, sa avem apa in aproape toata localitatea

primarConstantin Şerban, primarul comunei Popeşti, crede că, din cauza incompetenţei politicienilor, România riscă sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene, dacă nu va reuşi într-un an să introducă apa curentă şi canalizarea în toate localităţile din ţară. Spune că îi place ceea ce face, iar munca în folosul cetăţeanului este o onoare. Nu îi înţelege, totuşi, pe cei care stau 100 de ani în funcţia de primar.

Impact real: Care este ultimul eveniment petrecut la Popeşti?
Constantin Şerban: Ne putem lăuda cu un calificativ „Foarte bine”, primit în urma unui control de la Ministerul Educaţiei la şcolile din localitate. Într-o săptămână, am dat o altă culoare unităţilor de învăţământ. Interioarele şi exterioarele au fost schimbate şi, când au venit în control de la Bucureşti şi au văzut cum arată cele două şcoli şi cele trei grădiniţe, au rămas blocaţi. Acest calificativ pe care l-au primit şcolile este un proiect de suflet al meu. În viitor, curţile unităţilor vor fi amenajate, iar la una dintre şcoli vom amenaja şi o bază sportivă.

Impact real: Aveţi majoritate în Consiliul Local?
Constantin Şerban: Avem, dar uneori ne mai ciondănim. Cred că, în cele mai multe cazuri, şi aceste păreri contradictorii sunt constructive, totuşi.

Impact real: România riscă sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene, dacă nu reuşeşte într-un an să introducă apă curentă şi canalizare în toate localităţile din ţară. În ce stadiu sunt aceste investiţii la Popeşti?
Constantin Şerban: România a avut zece ani şi fonduri europene la dispoziţie pentru a moderniza localităţile, dar nu a reuşit să facă prea mare lucru, în ceea ce priveşte absorbţia acestor bani, din vina incompetenţei politicienilor. La Popeşti am reuşit, cu multă trudă, să avem apă în aproape toată localitatea, iar în prezent lucrăm la reţeaua de canalizare. Proiectul este pe o lungime de 7 kilometri în satul Urşi şi jumătate din satul Popeşti. Urmează să facem extinderi la reţea, pentru a cuprinde gospodăriile din toată comuna, proiect pe care aş vrea să-l prindem cu finanţare din fonduri europene.

Impact real: Contează culoarea politică a primarului, atunci când vine vorba despre rezolvarea unor proiecte pentru localitate?
Constantin Şerban: Niciodată nu m-am plâns de problemele mele, mi le rezolv aşa cum ştiu. Nici înainte, când, la conducerea Consiliului Judeţean era PSD, nu mergeam la ei să cer ajutor, iar acum cu atât mai puţin. Dacă m-am dus de trei ori la Consiliul Judeţean, de când sunt primar, este mare lucru. Am trecut, de curând, să-l salut pe actualul preşedinte, doar atât. Nu mi-a plăcut niciodată persoana care promite şi nu se ţine de promisiune, aşa că mai bine am evitat aceste situaţii. În politică devii om de frunte dacă ştii să perii sau să sperii. Aşa fac şi eu: pe unii îi sperii, iar pe alţii îi perii.

Impact real: În urmă cu câteva luni, aţi declarat că nu veţi mai candida pentru funcţia de primar. A rămas o decizie finală?
Constantin Şerban: Dacă văd că lucrurile merg spre bine, iar alţii sunt împotriva mea, nu voi mai candida, dar voi susţine un alt candidat, care va câştiga în mod sigur, pentru că eu am electorat. Acest aspect ar fi unul dintre motive. O altă cauză care m-ar determina să nu mai candidez este faptul că, din poziţia de primar, te expui prea mult, din toate punctele de vedere. Îmi place ce fac, dar tensiunea este prea mare. Pe mine mă afectează orice nemulţumire a cetăţeanului şi nu îi voi înţelege niciodată pe cei care stau o sută de ani în funcţia de primar.

Impact real: Pentru următorul mandat, veţi candida tot din partea UNPR?
Constantin Şerban: Am fost şi sunt curtat şi de alte formaţiuni, dar nu sunt eu omul care să treacă dintr-un partid la altul. Am fost la PNŢ, un „ţărănist” prin excelenţă, am ajuns apoi la liberali, pentru că PNŢ nu mai exista. Am candidat din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, apoi am trecut la liberali şi cred că, în perioada aceea, am fost un liberal convins şi cuminte. Am pierdut alegerile pe prostia mea şi din cauza siguranţei pe care o aveam, la acea dată. Din UNPR nu voi pleca, pentru că Dan Mazilu este prietenul meu.

Impact real: După declaraţiile de săptămâna trecută, făcute de vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, credeţi că mariajul dintre PNL şi PDL se va destrăma?
Constantin Şerban: Această alianţă nu este bună, PNL a pierdut şi pierde din cauza PDL, şi este clar că ei se iubesc din interes. Oamenii din PDL au fost pe cai mari cândva şi aşteaptă funcţii din nou. Cu toate acestea, nu va pica această fuziune. Democrat-liberalii sunt consideraţi nişte dalmaţieni, dar trebuie să înţeleagă că au făcut foarte mult rău acestui popor. Ştiind acest lucru, mulţi stau ascunşi sub „fusta” PNL. Orice decizie luată de Alina Gorghiu este cu acordul lui Iohannis, iar acestuia nu-i plac lucrurile încurcate. În aceeaşi situaţie este şi cazul lui Mircia Gutău. Nominalizarea lui drept candidat la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea din partea PNL rămâne la stadiul de vis. Niciodată nu va fi de acord Iohannis ca un om condamnat de două ori definitiv pentru acte de corupţie să ocupe vreo funcţie în partid.

Impact real: Aţi reuşit să formaţi la primărie echipa de care aveţi nevoie?
Constantin Şerban: Nu am o echipă aşa cum mi-aş fi dorit în totalitate, cu toate că, întotdeauna, am fost deschis spre colaborare şi dialog. Cu toate acestea, nu am reuşit mereu să am oamenii potriviţi alături de mine, spre marea mea dezamăgire.

Impact real: Satul turistic Firijba poate oferi o privelişte superbă şi cel mai pur aer din ţară. Ce proiect aveţi în acest sens, pentru atragerea turiştilor şi valorificarea zonei?
Constantin Şerban: Încercăm acum, prin aceste investiţii, să rezolvăm problema turistică în acel loc. Am luat legătura cu câţiva investitori care sunt din acea zonă, oameni puternici, din punct de vedere financiar, care doresc să construiască acolo o pensiune. Este o zonă deosebită, unică în ţară, din foarte multe puncte de vedere, dar cel mai important lucru este aerul extrem de curat. În acel sat, pomii înfloresc cu două săptămâni mai devreme şi se scutură mult mai târziu, faţă de cum ar trebui în mod normal. Această constatare a fost făcută nu numai de noi, ci şi de studiile şi cercetările privind determinarea calităţii aerului, realizate în satul Firijba.

Impact real: Metoda alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale direct către primării v-a avantajat?
Constantin Şerban: A fost o decizie bună, pentru că, de fiecare dată, se făceau jocurile în aşa fel încât ne dădeau bani aşa cum doreau ei. Datorită acestei sume, multe proiecte s-au pus pe picioare. Noi am primit prin această metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, peste 9 miliarde de lei vechi, asta în condiţiile în care anul trecut am avut la buget abia 4 miliarde de lei vechi, şi aceia cu mare greutate. De fiecare dată, Consiliul Judeţean împărţea cofinanţările nu în funcţie de proiecte, ci pe culoarea politică, iar mie nici nu mi-au dat bani. Pe de altă parte, nici nu pot spune că nu am primit nimic, dar au finanţat comuna doar aşa, ca să nu moară. Din aceşti bani vom reuşi să facem şi investiţii. Anul acesta, pe data de 21 mai, pe izlazul comunal vom amenaja o scenă şi o parcare, astfel încât această zi să fie sărbătorită cu fast.

Impact real: Căminul cultural era într-un stadiu avansat de degradare. Aţi reuşit să găsiţi sursa de finanţare?
Constantin Şerban: La învestirea mea în funcţia de primar, în 2012, se vedea cerul prin acoperiş. Am pus celofan şi la geamuri, dar, în timp, am reuşit să reabilităm căminul la exterior, iar anul acesta îl vom moderniza şi în interior, cu bani de la bugetul local.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.