Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Constantin Litoiu: Noi avem probleme foarte grave, dar nimeni nu ne aude

02 alinaecare de terenDupă un an de la dezastrul provocat de ploile abundente căzute în primăvara anului trecut în localitate, primarul comunei Zătreni s-a arătat extrem de îngrijorat. Spune că, la momentul respectiv, s-au întocmit rapoarte şi a trimis zeci de adrese atât Prefecturii, cât şi Consiliului Judeţean Vâlcea, în cuprinsul cărora solicita să-i fie alocaţi banii necesari pentru remedierea situaţiei din comună. Cu toate acestea, timp de un an, primarul nu a primit nici măcar promisiuni. Bilanţul pagubelor de atunci mai include şi acum zeci de kilometri de drumuri comunale făcute una cu pământul, poduri afectate şi nu mai puţin de şase alunecări de teren, care pot pune în pericol viaţa oamenilor din zonă. Pentru remedierea pagubelor, conducerea Primăriei locale a făcut apel la autorităţile statului, deoarece suma necesară este mult peste puterile financiare ale comunei.

Trei sate izolate de alunecări la Zătreni

Cu bruma de bani strânsă din partea Consiliului Local abia dacă s-a reuşit stabilizarea unei singure alunecări de teren. „Nu am primit nici un leu pentru remedierea calamităţilor în urma ploilor căzute acum un an. Toate drumurile comunale au fost decopertate, din cauza puhoaielor venite de pe dealuri, lăsându-le aşa cum sunt păsările, adică „jumulite”. În urma revărsărilor uriaşe de ape, care au devastat pământul, s-au activat şase alunecări de teren. La una dintre ele am reuşit să remediem situaţia în proporţie de 95%, cu bani din bugetul local. După multe sesizări, abia luna trecută am primit din partea Consiliului Judeţean, Prefecturii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă o comisie pentru constatarea pagubelor pricinuite în urma calamităţilor din primăvara anului trecut. În situaţia în care ni se vor aloca fondurile promise, avem de rezolvat urgent o altă alunecare. Pentru celelalte
trei, rămâne să vedem când vor da domnii guvernaţii bani. Dacă nu, rezolvam alunecarea din bugetul local, pentru că avem deja trei sate izolate, cu peste 400 de gospodării: satele Dealul Văleni, Mecea şi Dealul Glămsia.”, a precizat primarul.
Ne-am întâlnit şi cu una dintre femeile care locuia în zonă, care a avut chiar în zona alunecării de teren un fânar şi a fost obligată să-l mute: „Suntem disperaţi, pentru că mai sunt doar doi metri de drum până la gospodăria noastră. Zilele trecut, nu a putut trece ambulanţa, iar un bătrân a murit până au ajuns medicii pe jos, până la el. Distanţa era de aproape o jumătate de kilometru. Mai sunt de aici 9 gospodării şi, dacă se întâmplă un incendiu, de exemplu, pompierii nu pot urca, şi putem muri cu zile.”, a spus, disperată, tanti Codina. Alunecările provocate în primăvara anului trecut s-au agravat
din cauza intemperiilor căzute în timpul iernii, iar adâncimea craterelor s-a dublat în prezent, ajungând la dimensiunea de 50 de metri lungime şi 100 de metri adâncime. „Sunt zone în care s-a scufundat pământul şi a plecat cu drum cu tot. Probabil că reprezentanţilor noştri le place cum arată situaţia în poză, iar, dacă o strici şi o acoperi, nu se mai vede dezastrul.”, a declarat, supărat, primarul din Zătreni, Constantin Liţoiu.

Reabilitarea Căminului cultural, în aşteptare de doi ani

Proiectul depus de Primăria Zătreni, pentru reabilitarea Căminului cultural, care a ajuns la Compania Naţională de Investiţii, este acum cap de listă pentru finanţare, spre bucuria primarului. „A fost bucurie mare acum doi ani, când, după ce nu am renunţat, la sfârşitul anului trecut am fost chemat la CNI, unde mi s-a avizat proiectul pentru finanţare, cu suma de 11 miliarde de lei vechi. În cadrul acestui proiect vor demara lucrări începând de la temelie, pentru consolidarea clădirii, până la vârful acoperişului. Se va realiza tot ce ţine de interior şi exterior, adică centrala electrică, acoperişul, cu tâmplărie, dar şi dotarea cu mobilier pentru bibliotecă.”, a subliniat primarul. Astăzi, locaţia este într-un stadiu avansat de degradare, iar plafoanele au căzut deja în două săli. În această situaţie, a fost nevoie să fie mutată sala de muzeu. „În una dintre săli am avut muzeul, şi am fost nevoit ca toate obiectele să le restrâng şi să le duc în altă parte. Acum sunt optimist, nu am renunţat la ideea de a reface clădirea. A trecut o perioadă destul de mare şi, culmea, Ordonanţa de Guvern din 2013 nu a mai fost aplicabilă în 2014, s-a renunţat le ea, nu ştiu din ce motive. Ulterior, am aflat, pe surse, că vom fi şi noi incluşi în SEAP, asta după multe alte drumuri şi zile rămase pe la Bucureşti, când am reuşit să-i conving că această locaţie trebuie readusă la viaţă. În noua clădire vor fi reamenajate biblioteca şi muzeul local.”, a mai declarat primarul.

Dezvoltarea localităţii se poate face cu fonduri europene

Deschiderea ghidurilor de finanţare pentru absorbţia de fonduri europene este un deziderat al primarului, de mai bine de un an. „Pândesc, şi fac tot ce-mi stă în putere, să fiu printre primii care află despre deschiderea măsurilor de finanţare cu fonduri europene. Avem un proiect întocmit pentru extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 8 kilometri şi pentru reabilitarea şi modernizarea prin asfaltare pe 6 kilometri a unor drumuri comunale, care trebuie să ia calea fondurilor europene.”, a subliniat liberalul Constantin Liţoiu. În prezent, la Zătreni se lucrează la proiectul de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 6,5 kilometri. Valoarea totală a proiectului este de 36 de miliarde de lei vechi. În proiect sunt incluse construirea şi reabilitarea podurilor, podeţelor şi inclusiv refacerea rigolelor. „Pentru acest proiect, anul trecut am primit 200.000 de lei, am reuşit să facem nişte lucrări
şi, în continuare, constructorul va veni să mai bage nişte piatră, asta doar ca să le mai ia ochii oamenilor, pentru că nu face mare brânză. Constructorul pune acum piatră, dar, în loc să vină cu asfalt peste, mai stă până anul viitor, pentru că nu avem bani. Până atunci vin ploi, trec pluguri, tractoare şi se face totul una cu pământul. La anul, dacă nu sunt atent şi nu decopertează în cel mai scurt timp, înainte de apune asfalt, pământul se umflă şi asfaltul crapă, aşa că vom fi nevoiţi să scoatem asfaltul şi să-l aruncăm. Cu toate acestea, mă gândesc că trebuie să se mişte lucrurile, deoarece alegerile încep să bată la uşă şi îi taxează lumea.”, a creionat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.