Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Constantin Bărzăgeanu: „2018 este anul investiţiilor: vom atrage peste 10 milioane de euro în localitate”

Primarul localităţii Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care le va implementa în localitate, în următorii ani. Cu ce planuri a pornit în noul an, dacă a fost adoptat bugetul pentru anul 2018, în ce stadiu sunt proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării, dar şi în ce zone ale localităţii se vor realiza extinderile reţelei de gaze, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum va fi anul 2018 din punct de vedere investiţional, pentru localitatea Mihăeşti?

Constantin Bărzăgeanu: Va fi anul cu foarte multe realizări, pentru că avem două proiecte finanţate cu bani guvernamentali, pentru construirea şi dotarea unui dispensar şi asfaltarea drumurilor comunale Arsanca – Mihăeşti. Proiectele sunt în faza desemnării constructorului. Din păcate, pentru proiectul de asfaltare a drumurilor avem o contestaţie, dar sperăm să se finalizeze cât se poate de repede. Va fi anul construcţiilor la Mihăeşti, şi spun asta fiindcă în localitate se vor atrage peste 10 milioane de euro. Pe lângă aceste proiecte, Mihăeştiul este printre puţinele localităţi din judeţul Vâlcea care a reuşit să se plieze condiţiilor draconice impuse de programele europene. Astfel, a fost acceptat la finanţare proiectul depus pe măsura 7.2., având valoarea de un milion de euro care vizează asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,5 kilometri, dar şi amenajarea pe o lungime de 14 kilometri a rigolelor şi construirea de poduri şi podeţe de acces în gospodării, pe ambele laturi ale drumului.

În această perioadă avem control de la Curtea de Conturi. Ultimul control al Curţii de Conturi l-am avut în urmă cu doi ani, când am avut o singură problemă, dar şi o singură măsură luată în procesul verbal, fiind vorba de înregistrarea terenurilor localităţii pe anumite zone. Din cauza neinformării, am aplicat legea doar pentru două zone. În situaţia aceasta am revenit la zonarea terenurilor conform legii, cu notificare pentru fiecare gospodărie în parte. Am rezolvat situaţia şi nu a fost nici un fel de problemă. Pentru noi un control al Curţii de Conturi înseamnă control preventiv, nu se trece direct la sancţiuni. Controlul este pentru a îndreptarea lucrurilor neştiute, chiar dacă salariaţii sunt, de fiecare dată, speriaţi. Să sperăm că nu vom avea probleme şi, dacă vor fi, le vor remedia.

 

Impact real: A fost adoptat bugetul pentru anul 2018?

Constantin Bărzăgeanu: Anul acesta bugetul a fost afectat cu 5 miliarde de lei vechi de ambele măsuri fiscale. Cu toate acestea, pentru a acoperi golul nu am mărit impozitele, fiindcă nu am fost de acord. Mai bine am decis să renunţăm la o investiţie pe care voiam să o demarez în trimestrul doi al anului, şi anume sensul giratoriu. Mai mult, la Mihăeşti taxele şi impozitele au scăzut, prin noua formulă. Bugetul Primăriei Mihăeşti este de 100 de miliarde de lei vechi, şi am stabilit împreună cu serviciul Contabilitate şi Consiliul Local ca, în procent de 50%, să-i alocăm pentru administrare, iar restul de 50% este pentru investiţii. Astfel, cu bani din bugetul local se vor moderniza căminele culturale, se va amenaja terenul de sport, se va realiza extinderea reţelei de gaz metan, modernizarea trotuarelor, împrejmuirea şcolilor cu gard, iluminatul public şi construirea unei scări de incendiu la grădiniţa din satul Mihăeşti. Grădiniţa nu are autorizaţie de funcţionare, deoarece clădirea respectivă nu are o scară de incendiu. În situaţia aceasta, legea ne obligă să construim o scară. Tot cu fonduri alocate din bugetul local, anul acesta se vor finaliza lucrările de la Căminul cultural din satul Buleta. Sperăm ca, de Paşte să facem inaugurarea. Avem în plan şi amenajarea unui teren de sport la Govora. Tot cu bani din bugetul local vom realiza o extindere a reţelei de apă care se va face în satul Govora Sat. Fiind un sat cu un relief care are diferenţă de nivel, presiunea apei trebuie ajutată prin montarea unor staţii de pompare. Anul acesta proiectul se va realiza sigur, fiindcă acolo sunt peste 500 de gospodării. Chiar dacă reţeaua este în administrarea Apavil, societatea de apă nu face astfel de investiţii, noi trebuie să demarăm lucrările.

 

Impact real: În ce zone ale localităţii se va realiza extinderea reţelei de gaze?

Constantin Bărzăgeanu: Avem şase extinderi de reţea de gaze naturale în valoare de şase miliarde de lei, iar ele se vor realiza aproximativ în toată localitatea, acolo unde au fost cerinţe, de exemplu în satul Mihăeşti, Negreni, Bârseşti, Govora, Scărişoara, Gurişoara sau Stupărei. În urma acestor extinderi vor beneficia aproximativ 200 de gospodării. Este o investiţie extrem de necesară, pentru care administraţia locală alocă fonduri în procent de 90%, iar SC Distrigaz SA în procent de numai 10%. La finalul investiţiei SC Distrigaz SA rămâne beneficiarul.

 

Impact real: Când vor începe lucrările la reţeaua de canalizare?

Constantin Bărzăgeanu: Reţeaua de apă şi canalizare este în administrarea Apavil, iar proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare va demara cu bani europeni, prin master planul judeţului. Proiectul este aprobat, s-a scos la licitaţie, iar reţeaua se va realiza pe o lungime de 68 de kilometri. Este cea mai mare investiţie care se va realiza prin master planul judeţului. Estimăm că lucrările vor începe în anul 2019, fiindcă proiectul are termen de finalizare în 2022.

 

Impact real: Infrastructura şcolară reprezintă o preocupare pentru dumneavoastră?

Constantin Bărzăgeanu: Noi acordăm o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ. În localitate funcţionează trei şcoli: şcoala din satul Măgura, care are şi personalitate juridică, şcoala din satul Buleta şi cea din Govora Sat. La capitol dezvoltare a infrastructurii educaţionale în localitate s-au construit din temelii două grădiniţe moderne, cu fonduri de la Banca Mondială. Noile locaţii au fost ridicate după un proiect tip la nivel naţional şi au spaţii generoase în sălile de curs, grupuri sanitare proprii pentru fiecare dintre grupe şi pentru educatori, dotate cu toalete adecvate, chiuvete şi chiar cu duşuri, spaţii pentru personalul auxiliar şi pentru depozitarea alimentelor. Totodată, „micuţii” beneficiază de mobilier, jucării şi materiale didactice, iar în curtea exterioară este amenajat un adevărat „rai al copilăriei”, un minunat spaţiu de joacă. În noile unităţi de învăţământ, dintre care cea ridicată în centrul comunei, pe locul unde, în urmă cu puţin timp, copiii învăţau într-o locaţie mult prea veche, care stătea să cadă, învaţă de doi ani două grupe de preşcolari. Proiectul locaţiilor s-a concretizat în urma zecilor de drumuri pe la uşile ministerelor, deoarece copiii din satele Govora şi Buleta nu aveau grădiniţă. Astăzi, ambele locaţii sunt mândria mea. Fiecare proiect este important pentru mine, însă aceste două unităţi de învăţământ sunt proiectele mele de suflet. Pe lângă dotările pe care le au, am pus flori, steaguri, bannere, dar şi camere de supraveghere pentru interior şi exterior. Am făcut toate aceste lucruri cu scopul de a-i atrage pe copii, şi am reuşit. Înainte de a deschide porţile acestei locaţii am ascultat dorinţele copiilor, desenând pe fiecare perete personajele din desenele animate îndrăgite de ei.

 

Impact Real: Care este situaţia infrastructurii, la Mihăeşti?

Constantin Bărzăgeanu: În localitate infrastructura este realizată în procent de numai 60%. În primul mandat am reuşit să finalizez asfaltarea a 10 kilometri de drumuri comunale. În acest mandat voi finaliza sigur, prin aceste proiecte, alţi 10 kilometri. Avem un proiect cu fonduri guvernamentale, care vizează asfaltarea drumului în satul Arsanca pe o lungime de 3 kilometri, dar si un proiect cu finanţare europeană depus pe măsura 7.2. , având valoarea de un milion de euro, vizând asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7,5 kilometri, dar şi amenajarea pe o lungime de 14 kilometri a rigolelor şi construirea de poduri şi podeţe de acces în gospodării, pe ambele laturi ale drumului. Situaţia infrastructurii nu este una îmbucurătoare, mi-aş fi dorit mult mai mult, însă lucrurile nu se pot concretiza atât de uşor, chiar dacă îmi doresc asta. Sunt într-adevăr localităţi unde astăzi sunt inclusiv drumurile de tarla asfaltate. Şi noi ne dorim, însă problema sunt alocările de fonduri.

 

Impact real: Ce reprezintă funcţia de primar, pentru dumneavoastră?

Constantin Bărzăgeanu: Este o mândrie, dar nu din aceea care să mă orbească, ci una care mă mulţumeşte pe mine, prin faptul că tot ce mi-am propus, împreună cu echipa din primărie, am şi realizat. Noi lucrăm în folosul cetăţeanului, iar echipa din primărie a înţeles acest lucru. Mihăeştiul are oameni de ispravă şi mândri dar, cu toate acestea, de multe ori uită că, pe lângă drepturi, au şi obligaţii. Nu vreau să cred că sunt persoane care au abandonat credinţa, şi spun asta pentru că, în toamna anului trecut, fiecare pom pe care l-am sădit, l-am protejat cu un mic ţarc din lemn. A doua zi, toţi ţăruşii protectori dispăruseră. Dacă România copiilor noştri vrea să fie, „ca la noi, la nimeni”, atunci să fie una educată, să fie una sănătoasă.

 

Impact real: Domnule primar, care sunt cele mai importante proiecte pe care doriţi să le realizaţi la Mihăeşti, în acest mandat?

Constantin Bărzăgeanu: „Mihăeştiul are nevoie de multe lucruri, în special de utilităţi şi de găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea economică a zonei, mai ales că se află la o distanţă atât de scurtă de municipiul Râmnicu Vâlcea. De aceea, vreau să mă concentrez în primul rând asupra infrastructurii, dar voi susţine în continuare modernizarea clădirilor unde învaţă copiii noştri şi a dispensarelor medicale, care sunt foarte importante pentru sănătatea oamenilor de aici, şi poate chiar pentru viaţa lor.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.