Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Camin cultural de 1000 de locuri

camin cultural•    Clădirea deserveşte şi localităţile vecine

Căminul cultural cu care se poate mândri comuna Diculeşti şi, implicit, primarul Cupăreanu, iniţiatorul acestui proiect este o clădire impunătoare şi modernă, având o capacitate de 1.000 de locuri. Realizarea acestui obiectiv s-a făcut în perioada 2008-2009 şi a costat 12 miliarde de lei vechi. Pentru ca cetăţenii să se poată bucura de o asemenea investiţie de anvergură, Sabin Cupăreanu a recurs la un credit pentru care plăteşte lunar din bugetul local 100 de milioane de lei vechi: „M-am împrumutat în 2008 pentru a putea face căminul cultural şi plătesc 100 de milioane lunar, până în 2016. Valoarea edificiului a fost de 12 miliarde, o lucrare amplă, care a necesitat o extindere pentru a ajunge la capacitatea de 1.000 de locuri. Nici casa de cultură din Râmnic nu arată aşa!”, se laudă cu investiţia primarul din Diculeşti.
Clădirea a fost modernizată din temelii, fiind izolată termic şi dotată cu centrală pentru încălzit, iar spaţiul a fost extins, astfel încât, în incinta acesteia, să poată avea loc diverse manifestări culturale sau tradiţionale, nunţi, botezuri, etc.: „Avem oameni care vin să facă aici nunţi şi de la care luăm taxă de 1.500 de lei, bani care intră la bugetul local. Avem mulţi cetăţeni din comunele limitrofe, gen Valea Mare sau Măciuca şi care vin la noi în comună pentru a organiza o nuntă. Eu am făcut nunta cu 1.800 de persoane aici, pentru fiul meu”, a mai spus primarul.

Dispensar modern pentru locuitori
Conducerea primăriei s-a implicat în modernizarea dispensarului medical din comună, care a fost renovat, astfel încât medicul care deserveşte această instituţie să se simtă atras de localitate şi de cetăţenii acesteia. Unitatea este dotată cu aparatură modernă, pentru ca oamenii să fie trataţi aşa cum trebuie: „Am avut în vedere, tot în perioada 2008-2009 şi modernizarea dispensarului uman, pe care l-am adus la standard modern. Avem un medic în comună cu care ne înţelegem foarte bine şi de care cetăţenii sunt mulţumiţi”, a mai precizat social-democratul.
Comuna Diculeşti are teren sintetic cu nocturnă
Pe lângă numeroasele proiecte implementate în localitate, primarul Cupăreanu s-a gândit şi la viaţa sportivă. În anul 2008 s-au pus bazele unei baze sportive moderne, dotată cu instalaţie de nocturnă. Terenul de minifotbal este prevăzut cu gazon artificial. În apropierea zonei sportive au fost puse bazele „Parcului Tineretului”, în care se află amplasat Monumentul Eroilor Diculeşteni şi o fântână arteziană. În acest frumos parc, primăria a plantat numeroase specii de plante şi arbuşti florali, ceea ce dă un farmec aparte acestui loc. Au trecut mai bine de patru ani de la inaugurarea acestor investiţii şi obiectivele respective au rămas la fel de frumoase, de impunătoare şi de îngrijite. Acest lucru s-a întâmplat în special datorită interesului pe care primarul, împreună cu aparatul administrativ l-au acordat acestor obiective din centrul comunei.
Bază sportivă modernă, dar fără o echipă de fotbal fanion a localităţii

Chiar dacă pe teritoriul său nu există momentan vreo formaţie înscrisă în competiţia organizată în cadrul AJF Vâlcea, comuna Diculeşti deţine o bază sportivă foarte bună, cu un teren care a fost omologat chiar şi la nivelul Ligii a IV-a. Şi în prezent există o formaţie din sud-vestul judeţului care este găzduită temporar la Diculeşti. Locuitorii iubesc sportul, mai exact fotbalul, primarul Sabin Cupăreanu declarând că, în comuna pe care o manageriază este dorită prezenţa unei echipe proprii. În acest sens, primarul ne-a mărturisit că nu are posibilitatea financiară de a susţine o astfel de echipă, mai ales că majoritatea tinerilor au decis să plece din localitate: „Noi nu am avut echipă din cauza posibilităţilor financiare modeste. Este nevoie şi de sponsori puternici, iar la noi nu au fost. Desigur, mi-aş dori ca şi în comuna noastră să existe o echipă de fotbal proprie. În trecut am susţinut echipa de fotbal din localitate atât cu bani din bugetul local, dar cei mai mulţi îi aduceam de acasă. Era o pasiune a mea, dar acum trecem printr-o perioadă critică din punct de vedere financiar. Băiatul meu, Armand, s-a implicat în formarea echipei Unirea Laloşu, care îşi dispută jocurile de pe teren propriu la noi în comună. Această echipă se menţine lider de la începutul campionatului. Cu ajutorul ei, locuitorii din Diculeşti vor putea vedea la fiecare sfârşit de săptămâna jocuri de fotbal aici, în localitate”, a precizat primarul Sabin Cupăreanu.
Şcoli moderne la Diculeşti
Sabin Cupăreanu a renunţat la un microbuz şcolar şi l-a dat colegului său, Dumitru Pearcu, de la Tomşani
Primarul Cupăreanu a reuşit să pună la punct unităţile de învăţământ din localitate. Este vorba de cele două şcoli şi grădiniţe din satele Băbeni-Olteţu şi Budeşti, care au fost renovate, dotate cu centrale pentru încălzire, izolate termic, au fost introduse calculatoare şi legate la reţeaua de internet.
Cupăreanu este de părere că elevii trebuie să beneficieze de aceste facilităţi, pentru a nu fi nevoiţi să meargă la oraş, să studieze: „Am avut în vedere modernizarea tuturor şcolilor şi a grădiniţelor din comună şi dotarea acestora cu mobilier şi centrale termice. Cred că este absolut necesar ca toţi copiii să aibă toate condiţiile necesare desfăşurării normale a activităţii de învăţământ. De când am ajuns primar am avut în vedere reabilitarea şcolilor şi o să le am în vedere şi în acest mandat.”, a adăugat primarul. Prin grija Primăriei şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, şcolile din localitate beneficiază pentru transportul zilnic al elevilor de un microbuz şcolar. Până în urmă cu un an, localitatea Diculeşti a beneficiat de două microbuze şcolare pentru transportul elevilor, dar primarul Cupăreanu a binevoit să cedeze unul colegului său de la Tomşani care nu deţinea nici unul, iar elevii se aflau în pericol de a nu ajunge la şcoală. De asemenea, grădiniţele din localitate au fost amenajate cu spaţii moderne de joacă pentru copii. La Şcoala Generală Budeşti funcţionează un telecentru dotat cu câteva calculatoare, legate la reţeaua internet.
Bisericile, în atenţia primarului
Patru biserici deservesc cei 2.000 de locuitori ai comunei Diculeşti, dintre care două sunt declarate monumente istorice. Astfel, în satul Băbeni-Olteţu există biserica având hramul Sfântul Nicolae, care iniţial a fost construită din lemn, în anul 1770, fiind renovată şi reconstruită din piatră în anul 1779 şi pictată în anul 1812. Ulterior a fost renovată, în anii 1940 şi 1969. În prezent este declarată monument istoric. Deserveşte satele Colelia şi Băbeni-Olteţu. În satul Budeşti există biserica având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită în anul 1825 de vistiernicul Alexandru Diculescu şi a fost restaurată în anul 1931. Este monument istoric şi deserveşte satul Budeşti. În satul Diculeşti se află biserica având hramul Sfântul Nicolae, construită din zid în anul 1913 şi reparată în anul 1968, pe locul unei alte biserici, care deserveşte satul Diculeşti. În satul Afumaţi este biserica având hramul „Intrarea în Biserică”, construită din lemn, în anii 1912-1914, pe locul unei alte biserici, construită în anul 1780 şi reparată în anul 1938. „Bisericile din parohia Diculeşti sunt deservite de preotul licenţiat Gheorghe Chiriţă şi de cântăreţul Dan Paşol”, a povestit primarul. Prin grija preotului Chiriţă, în anii care au urmat Revoluţiei din Decembrie 1989, lăcaşele de cult au fost renovate şi vopsite, acesta fiind ajutat şi de enoriaşii parohiei, care găsesc în viaţa spirituală un sprijin şi o consolare. Şi administraţia locală a ajutat cele patru biserici, atunci când a fost necesar, cu bani de la bugetul local, pentru întreţinere.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.