Viorel Radi, primarul comunei Buneşti, a acordat un interviu cititorilor Impact real, prin care a povestit cum şi-a dat seama că are chemare pentru administraţia publică locală şi cum percepe alegerile locale care bat la uşă. Întreprinzător din fire, Viorel Radi consideră că mai are multe de realizat pentru comunitatea pe care o conduce, rolul său nefiind nici pe departe încheiat.
Impact real: Care este motivul unei noi candidaturi?
Viorel Radi: Încă sunt tânăr; aşa s-a întâmplat: să ajung primar în Buneşti la o vârstă fragedă. Mai am multe de făcut în comuna mea natală, mă refer la proiectele în derulare, pe care vreau să le finalizez cât mai repede, şi la alte lucrări necesare în localitate. Trebuie, în special, ca toate uliţele să fie asfaltate, iar localitatea noastră să arate ca un oraş. Nu îmi place să fac promisiuni, nu vorbele, ci faptele vorbesc, iar colaborarea cu Consiliul Local şi cu salariaţii Primăriei a fost şi este una foarte bună. Cu viceprimarul sunt împreună de patru mandate, ne înţelegem foarte bine şi de aceea vrem să continuăm împreună pentru un nou mandat.
Impact real: Ce v-a determinat să intraţi în politică?
Viorel Radi: Eu am câştigat Primăria în 1996, la Partidul Socialist: am fost singurul primar atunci care a ieşit de la acest partid. Partidul nu a luat pragul, iar apoi a fuzionat cu PDSR şi de atunci am o vechime considerabilă în PSD. Am intrat în politică la îndemnul mai multor cetăţeni, pentru că-şi doreau să se mişte ceva în localitate.
Impact real: În perioada mandatelor dumneavoastră, aţi sprijinit locaşele de cult?
Viorel Radi: Avem o biserică – monument istoric în satul Teiuş, care datează din 1735. Este totul original acolo, am asfaltat şi drumul care traversează pădurea şi ajunge la biserică. Avem acolo şi un clopot renumit, care alungă ploaia sau vijelia. Sprijin reabilitarea bisericilor cu anumite contribuţii, dar şi cetăţenii participă la finanţare.
Impact real: Probabil că vă doriţi mai mult. La ce proiect vă gândiţi acum?
Viorel Radi: Avem un proiect pe energie regenerabilă pentru localitate, pentru care va fi o sesiune în luna iunie, având denumirea „ Realizare capacitate nouă de producţie a energiei electrice prin valorificarea resurselor regenerabile solare în comuna Buneşti”. Noi vrem să fim independenţi energetic şi, dacă acest proiect trece, va fi un mare câştig pentru localitate. Producem energia, o băgăm în sistemul naţional şi consumam din ea cât avem nevoie, în schimb, nu avem voie să vindem. Proiectul are o valoare de 1,5 milioane de euro şi este vorba de câteva miliarde pe an, pe care noi le vom scuti. Acesta ar putea fi un proiect la care mă gândesc în momentul de faţă şi pe care sper sa îl pot duce al bun sfârşit. Orice scutire de plată pentru localitate ne va fi de folos pentru a putea aduce alte beneficii localităţii şi va veni, de asemenea, şi în sprijinul oamenilor din comună.
Impact real: De ce alte facilităţi consideraţi că are nevoie comunitatea la conducerea căreia vă aflaţi?
Viorel Radi: Încercăm să facem alte proiecte pentru viitor, şi anume un centru de informare turistică şi un cămin de bătrâni. Am avut un proiect pe Măsura 3.2.2. pe care l-am pierdut pentru acest cămin, deşi eu nu prea pierd, de obicei, dar s-a mers pe varianta că mie ce-mi mai trebuie?” Vreau, de asemenea, să construiesc şi o grădiniţă nouă. Investiţii ar mai fi în comună, dar important este că am putut reabilita drumurile şi că acestea au necesitat banii cei mai mulţi. Avem acum toate utilităţile la Buneşti – apă, canal, dar mai trebuie să avem în vedere mici amănunte, care să vină în sprijinul comunităţii.
Impact real: Ce ne puteţi spune despre Căminul cultural din localitate?
Viorel Radi: Avem, într-adevăr, un Cămin cultural pe care am reuşit să-l reabilităm cu bani din bugetul local, în incinta căruia există un grup sanitar modern, canalizare şi apă curentă. Investiţia a fost finalizata săptămâna trecută şi mai sunt de pus la punct mici detalii, pentru a funcţiona în condiţii optime.
Impact real: Aveţi nevoie să vă faceţi campanie electorală, în aceste condiţii?
Viorel Radi: Nu cred că mai este cazul să îmi fac campanie. Campania nu ţi-o faci într-o lună. În plus, mie nu îmi place să fac promisiuni. La mine, faptele vorbesc. Dacă oamenii consideră că merit să mai iau încă un mandat, atunci mă vor vota, iar dacă nu, atunci vor alege pe altcineva. Oamenii mă cunosc foarte bine că nu sunt un om care vorbeşte aiurea. Într-adevăr, mai am multe de făcut pentru comunitate. Îmi doresc ca oamenii să aibă toate facilităţile, pentru a duce un trai normal.
Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Viorel Radi: Când am preluat funcţia de primar nu existau asfalt, apă, canalizare şi nici măcar un proiect. Din anul 1996, am început să mă ocup de mai multe proiecte. Poate, m-a ajutat şi faptul că am terminat administraţie publică şi am ştiut cu ce se mănâncă această funcţie, deşi eram la o vârstă destul de fragedă. Am reuşit foarte multe în primul mandat, am introdus apa, care consider că este cea mai importantă facilitate pe care le-am putut-o oferi cetăţenilor.
Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie ca să finalizaţi tot ce v-aţi propus în comună?
Viorel Radi: Nu ştiu să vă spun, întotdeauna este loc de mai bine şi, cu cât evoluam, cu atât apar alte necesităţi. De mai multe mandate, pentru că sunt un om ambiţios şi îmi plac lucrurile făcute aşa cum trebuie. Întotdeauna, se va găsi câte ceva de făcut în comună, în speranţa că vom evolua în primul rând ca ţară, deoarece noi suntem, din păcate, departe de acest lucru.
Impact real: Sunteţi unul dintre cei mai activi primari. Aţi reuşit, practic, să finalizaţi infrastructura rutieră, drumurile mărginaşe şi utilităţile. Care este secretul?
Viorel Radi: Noi, dacă n-am beneficiat de anumite fonduri stând cu mâna întinsă pe la diverse instituţii sau obţinute pe simpatii politice, am încercat să ne descurcăm singuri şi ne-am luat practic soarta în propriile mâini şi am încercat să accesăm fonduri europene. Tot ceea ce aţi văzut sunt realizări cu fonduri europene sau guvernamentale şi ne-a reuşit. Am încercat, cum spun eu, să bag în pământ toate utilităţile şi după aceea să fac şi drumurile. Am încercat să realizăm pas cu pas fiecare obiectiv şi iată că am reuşit. Sperăm ca, anul acesta, indiferent de situaţie să finalizăm toate drumurile, şi pot să spun că noi, aici, la Primărie, chiar suntem o echipă şi toţi am contribuit într-o oarecare măsură la această nouă „faţă” a comunei. Eu am o echipă de excepţie, una cu care îmi face plăcere să lucrez, şi de atâţia ani s-a coagulat acest colectiv, iar acum sunt mândru de unitatea în care îmi desfăşor activitatea.
Impact real: Se poate trăi din salariul de primar?
Viorel Radi: Se poate trăi, dar nu pot spune, în schimb, că munca de primar este plătită. Sunt momente în care nu mai ştiu că am familie şi uit să mai ajung acasă. Muncim foarte mult la Primărie, tot personalul munceşte, dar, în acelaşi timp, am satisfacţia că munca noastră se vede.
Impact real: Cum v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Viorel Radi: Eram destul de tânăr şi chiar am terminat o şcoală în administraţie publică. La insistenţele mai multor persoane am candidat la funcţia de primar. Chemarea aceasta mi-am dat seama că o am prin faptul că sunt un om ambiţios, receptiv la nou şi, mai ales, că îmi place să lucrez cu omul, deşi este foarte greu.
Impact real: V-aţi gândit la vreo strategie pentru crearea de locuri de muncă sau atragerea de investitori în zonă?
Viorel Radi: Cred că prin valorificarea tradiţiei în comună am putea dezvolta turismul şi, implicit, am atrage şi investitori în zonă. Pentru acest lucru mă chinui să existe toate utilităţile necesare, de la drumuri şi până la canalizare. Noi ne dorim cât mai multe pentru localitate şi chiar mi-am făcut o strategie pentru dezvoltarea comunei, care vizează în primul rând crearea de locuri de muncă şi valorificarea muncii localnicilor. M-am gândit chiar şi la un centru de colectare a fructelor, care ar mai scoate din impas oamenii care se ocupă de cultivarea căpşunilor sau care au pomi fructiferi.
Impact real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat ca primar, credeţi că aţi avut vreo oportunitate şi nu aţi profitat de ea?
Viorel Radi: Nu am ce să-mi reproşez, iar de oportunităţi nu pot să vă spun chiar nimic. Tot ce mi-a stat în cale am fructificat, nu am pierdut nici o oportunitate. Alţii pot să-mi reproşeze astfel de lucruri, dar eu nu pot: eu ştiu că pun suflet pentru tot şi am încercat să fac în aşa fel încât să mulţumesc pe toată lumea, dar ştim cu toţii că lucrul acesta este imposibil. Eu consider că am reuşit să dau o altă faţă localităţii chiar din primul mandat, altfel nu îl câştigăm pe al doilea cu un procent categoric: 93%.
Impact real: Vedeţi interes din partea cetăţenilor în ceea ce doriţi să realizaţi pentru comună? Vă ajută, dacă aveţi nevoie de sprijin?
Viorel Radi: Cetăţenii sunt mulţumiţi şi nu am avut mari reproşuri în aceste mandate. Toate proiectele sunt în concordanţă cu nevoile lor şi există interes şi din partea lor, pentru a reuşi să dezvoltăm comuna. Cetăţeanul îmi dă sprijinul, dar şi eu trebuie să îl sprijin şi astfel există o colaborare foarte bună între noi. Există respect reciproc. Eu am încercat, prin montarea camerelor de filmat, să vin în sprijinul oamenilor, pentru că avem câţiva cetăţeni de etnie rromă şi câteodată mai umblă pe la coteţele de păsări şi nu numai. Cetăţenii s-au speriat puţin când au văzut camerele de supraveghere, dar au început să se obişnuiască. De când le-am montat, nu a mai dispărut nimic din comună.
Impact real: Anul electoral 2012 va fi unul fără emoţii pentru dumneavoastră?
Viorel Radi: Ar fi al cincilea mandat. Nu cred că mai este cazul să am emoţii. Oamenii, dacă îşi doresc să mă mai vadă la cârma administraţiei locale, mă vor vota din nou, iar dacă ei consideră că nu mai merit această funcţie, atunci vor vota pe altcineva.