Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Viorel Radi: In 2015, a fost prima data cand nu am primit bani pe OG 28

primar RadiPrimarul comunei Buneşti, Viorel Radi, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a povestit despre investiţii şi investitori, dar şi despre modul în care a fost ajutat de Guvern, prin crearea plafonului minim bugetar. Ce aşteptări are de la noua rectificare bugetară, dar şi cum a reuşit să stabilizeze efectele inundaţiilor de vara trecută aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Există primari care au primit răspuns că proiectele depuse în urmă cu şase ani vor intra la finanţare. Cum vedeţi acest lucru?
Viorel Radi: Este adevărat, există câteva localităţi din judeţul Vâlcea care au primit finanţare pe Măsura 1.2.5, pentru reabilitarea drumurilor de tarla. Este bine şi atât, decât deloc, numai că sunt primari care poate că, în aceşti ani, nu au stat cu mâinile în sân şi au demarat proiecte cu alte surse de finanţare. De exemplu, noi am depus proiectul pe Măsura 1.2.5. în 2010 şi am semnat anul trecut contractul, dar abia anul acesta ne-am apucat de obiectiv. Între timp, vă daţi seama că am mai pus şi eu balast, dar nu m-am băgat foarte tare. În momentul în care începem proiectul, ei vin şi verifică zona, iar dacă aceasta a fost refăcută, atunci riscam să ne respingă finanţarea, pentru că devizele nu mai sunt aceleaşi, în sensul că reabilitarea respectivă nu mai necesită atâţia bani. Nu este corect, pentru că Guvernul Boc nu a avut bani de cofinanţări, iar proiectele au stat în sertar, în
acest timp. Acum, dacă Guvernul Ponta are bani pentru cofinanţări s-au demarat proiectele, doar că mulţi dintre primari vor pierde.

Impact real: Aveţi o experienţă vastă în administraţia publică locală. Cum vi se pare că a acţionat Guvernul Ponta?
Viorel Radi: Cred că este cel mai bun Guvern pe care l-am avut până acum. A fost bine şi pe vremea lui Tăriceanu, dar, atunci, fondurile se îndreptau mai mult spre învăţământ, fiind în perioada de preaderare la Uniunea Europeană. Este bine cu Guvernul Ponta, dar cine ştie cât va mai dura. Nu aţi văzut? Cum încearcă cineva să ajungă pe linia de plutire, cum vine opoziţia şi devastează tot.

Impact real: Este o modă acum ca primarii să fie declaraţi incompatibili. Care este situaţia dumneavoastră, din acest punct de vedere?
Viorel Radi: Eu nu sunt în nici un consiliu de administraţie, nu sunt pe nicăieri, dar m-au verificat şi pe mine, dacă sunt în CA de la şcoală şi dacă mai deţin vreo funcţie pe plan local. Cred că pe toţi ne verifică, dar încerc să fiu foarte atent. Şi soţia mea era contabilă la primărie, dar, ca să nu am eu probleme, am mutat-o la bibliotecă, unde este subordonată Consiliului Local.

Impact real: Ar fi nevoie de un centru de colectare a fructelor în localitate?
Viorel Radi: Noi avem mulţi cultivatori, dar suprafeţele sunt limitate. Majoritatea agricultorilor îşi fac un calcul, cam cât ar putea să vândă în piaţă, în perioada respectivă. Existau mai multe centre de colectare a fructelor în zonă, iar produsele ajungeau în mai multe oraşe din ţară, însă, o dată cu anul 1990, aceste centre s-au desfiinţat. Se simte nevoia unui astfel de centru de colectare. Eu am un proiect în acest sens, în colaborare cu directorul Institutului Mărăcineni, domnul Coman, pentru construirea unei camere frigorifice, unde să vină cetăţenii cu fructele. Am acest proiect, dar nu l-am pus în aplicare. Scopul acestei camere frigorifice ar fi ca toţi cetăţenii să vină şi să-şi depoziteze fructele pentru a fi ţinute cât mai mult în stare proaspătă.

Impact real: Este cultivarea căpşunilor activitatea de bază la Buneşti?
Viorel Radi: Eu cred că va fi în curând activitatea de bază, pentru că, din câte am observat, au început să pună rânduri mari cu folie şi cred că, dacă se vor dezvolta mai mult anumite familii, şi celelalte le vor urma exemplul. Acum există şi o tehnologie mai avansată şi lucrările se pot face mult mai uşor, pentru cine doreşte să devină cultivator. Noi, ca administraţie locală, vom încerca să le asigurăm tot sprijinul nostru şi, de aceea, doresc să înfiinţez acea cameră frigorifică şi să ducem tradiţia căpşunului mai departe.

Impact real: Majoritatea localităţilor vâlcene resimt şi astăzi efectul inundaţiilor din 29 iulie 2014. Cum arată localitatea Buneşti astăzi, la un an distanţă, din acest punct de vedere?
Viorel Radi: Am avut pagube de circa 15 miliarde de lei vechi. Avem un pod peste pârâul Govora, în satul Buneşti, care a fost afectat de inundaţiile din vara trecută şi am primit fonduri pentru stabilizarea lui. Am primit 13 miliarde de lei vechi, strict pentru acest obiectiv. Vom realiza gabioane şi ziduri de sprijin, pentru ca podul să nu reprezinte un pericol pentru localnicii care traversează zilnic pe acolo. Am primit fonduri exact atât cât am depus noi documentaţia. În prezent, se derulează procedura de licitaţie. Au mai existat şi alte zone afectate, pe porţiuni mai mici, pe care am putut să le reabilităm prin încredinţare directă, în sumă de 2,5 miliarde de lei vechi. Dar, pentru liniştea mea, am hotărât că lucrarea cea mai mare, adică reabilitarea podului, se va realiza prin procedură de licitaţie. Sperăm ca, până la sfârşitul verii, să terminăm şi această lucrare. Podul este în regulă, se circulă pe el, dar numai gabioanele şi pragurile sunt rupte.
Impact real: Crearea plafonului minim de 15 miliarde, în ceea ce priveşte bugetul anual, a ajutat comuna Buneşti?
Viorel Radi: Noi nu am avut niciodată un buget atât de mare, exceptând banii pe care i-am primit pentru investiţii pe fonduri europene. În mod normal, noi nu încasăm din taxe şi impozite mai mult de 6 miliarde de lei vechi anual. Românii îşi achită impozitele, rar găseşti câte unul care să nu se conformeze, dar avem o mare problemă cu rromii, care nu vor să plătească. De exemplu, avem trei femei rrome care au amenzi cumulate de 600 de milioane de lei vechi. Au domiciliul aici, dar stau prin alte părţi şi nu putem să le urmărim, şi nici să recuperăm banii, pentru că nu deţin nici o proprietate. Avem cam 160 de rromi acum, deşi comuna noastră nu avea cetăţeni de etnie rromă. A venit iniţial o familie sau două, şi apoi s-au înmulţit. Noi i-am ajutat, avem şi proiecte pentru integrarea lor, în colaborare şi cu Direcţia pentru Protecţia Copilului. În plus, trimitem zilnic microbuzul şcolar să-i ia de la
poartă şi să-i ducă la şcoală, pentru că altfel nu ajung la cursuri.

Impact real: Care este situaţia comunei Buneşti la capitolul investitori?
Viorel Radi: Investitori sunt mai puţini, majoritatea au intrat în insolvenţă, iar acest lucru se vede la bugetul local. Sperăm să se termine şi această problemă, cu insolvenţa, şi să o putem lua de la capăt. Din păcate, mai există investitori dornici să creeze afaceri în Buneşti, doar că nu prea avem terenuri să le punem la dispoziţie. Cele pe care le-am avut le-am concesionat, iar în rest avem doar izlazuri comunale. Am avut staţii de balast care au dat faliment, în prezent mai avem doar una.

Impact real: Orice primar se gândeşte, atunci când realizează investiţii, că cetăţenii plecaţi la oraş sau în străinătate se vor întoarce la un moment dat acasă. Au început să se întoarcă tinerii la Buneşti?
Viorel Radi: După anul 1990, oamenii au plecat la oraş sau s-au adunat mai la stradă. Acum, mulţi dintre ei s-au întors către casele bătrâneşti şi le-au reabilitat, şi trebuie să le creăm condiţii de trai şi celor din zonele mărginaşe. Noi avem apă şi canalizare în aproape toată localitatea. La momentul introducerii reţelei, am băgat apă şi canalizare în zonele cele mai populate, dar acum s-au mai extins şi mai există câteva regiuni unde sunt două sau trei familii care nu au apă, dar le vom aduce şi lor. Cei care s-au mutat au început să se ocupe de agricultură şi de creşterea animalelor.

Impact real: Ce aşteptări aveţi de la următoarea rectificare bugetară?
Viorel Radi: Guvernul ne-a dat bani frumoşi la început de an, prin crearea plafonului minim de 15 miliarde de lei. Noi am fost foarte mulţumiţi, dar este normal să fie şi oameni nemulţumiţi. Noi, primarii din localităţile mai mici, am fost avantajaţi. Este normal ca o localitate cum este Mihăeştiul să fie nemulţumită. Din păcate, nu am primit la prima rectificare de buget nici un ban, deşi am două proiecte în derulare pe OG 28. Este pentru prima dată când ministerul a alocat bani pentru proiectele aflate în derulare în judeţul Vâlcea, dar eu nu am primit nici un ban. Ei cred că au dat localităţilor cu un procent mai mare de execuţie a lucrărilor, iar noi avem doar 10% din obiective executate. Este vorba de drumurile comunale 158 D şi 158 C, pe o lungime totală de 6 kilometri. Să vedem acum, la următoarea rectificare, ce va fi. Eu lucrez din 1997 cu acest program, pe atunci 577, şi de fiecare dată am primit bani, dar
acum am văzut că şi colegii mei primesc câte un miliard sau două, fonduri cu care nu poţi face mare lucru, pentru că faci ceva acum cu suma respectivă şi, până anul viitor, când primeşti iar, se strică ce ai realizat. Nu este o soluţie acest mod greoi de repartizare a fondurilor. Când trăia domnul Cîlea, Dumnezeu să-l ierte, lua pixul şi le dădea tuturor. Sunt sigur că voi primi şi eu ceva până la sfârşitul anului.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.