Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Vintilă Chelcea: „Oraşul va supravieţui atât cât va mai funcţiona mina”

Primarul oraşului Berbeşti, Vintilă Chelcea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în oraşul pe care îl conduce, în următoarea perioadă. Dacă PNL va deveni cel mai puternic partid din România, ce înseamnă, de fapt, regionalizarea şi ce viitor are oraşul Berbeşti, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: O dată cu alegerea noului preşedinte, Ludovic Orban, credeţi că PNL va deveni cel mai puternic partid din România? 

Vintilă Chelcea: Partidul Liberal a avut o cădere pe care am simţit-o cu toţii. Am încredere că Ludovic Orban este omul care are în spate o performanţă profesională notabilă, îl apreciez pentru decenţă şi modestia fără ostentaţie de care dă dovadă. Este un preşedinte cu respect pentru reguli, capabil să ne exprime onorabil şi, un lucru esenţial, este lipsit de pasiunea îmbogăţirii. Am avut un preşedinte femeie, însă puţine sunt acele femei lider, deoarece femeile sunt prea vulnerabile şi au multe slăbiciuni, motiv pentru care, la Vâlcea, liberali au pierdut conducerea Consiliului Judeţean. Pentru mine, portretul femeii care vrea să intre în politică, dar şi să facă politică la nivel înalt, ar fi ca Eva Peron, „Doamna de fier”, Margaret Thatcher, Angela Merkel sau Hillary Clinton. Sper ca PNL să devină cel mai puternic partid din România, iar alegătorii să încerce să înţeleagă ce se întâmplă pe scena politică acum, dacă vrem să intrăm în Europa. Oricum, cel mai bun politician din Vâlcea tot Buican este. Eu nu cunosc nici un parlamentar vâlcean în afară de parlamentarii liberali, pentru că nu au trecut prin Berbeşti.

 

Impact real: Ce însemna, de fapt, regionalizarea?

Vintilă Chelcea: Împărţirea României în regiuni de dezvoltare este o treabă foarte bună şi obligatorie, din punctul meu de vedere. Nu pot să înţeleg cum şi de ce unele localităţi care au 800 de locuitori sunt susţinute cu bani de la sat. Polonia a avut 8000 de localităţi, şi acum mai are 800. La noi mai mult de jumătate dintre administraţiile locale nu îşi pot asigura cheltuielile din banii colectaţi şi depind de alocările de la centru, de cele mai multe ori făcute pe criterii politice. Cea mai gravă este situaţia comunelor, dintre care multe nu supravieţuiesc financiar. Această regionalizare nu se va efectua, pentru că sunt interese. Oraşul Berbeşti este înfrăţit cu localitatea Herselt, din Belgia care are 16.700 de locuitori şi este comună. În România sunt localităţi cu câte 700 sau 800 de locuitori, dar nimeni nu le vede.

 

Impact real: Când aţi făcut primii paşi în politică, şi pe cine aţi avut ca sfetnic?

Vintilă Chelcea: În politică am intrat în anul 1991. Primul liberal care a fost aici, în localitate, a fost un popă. Liberalii i-au trimis pe toţi cei care scriau şi citeau cu biblia, să o propovăduiască, şi unul s-a stabilit aici. A fost şi cel care a înălţat trei biserici la Berbeşti. Acest întemeietor este bunicul meu, şi ne-a sfătuit să păstrăm tradiţia. Deci, a fi liberal, în neamul meu a rămas o credinţă sacră. De aceea nimeni, niciodată, nu m-ar putea determina să trec la un alt partid. Noi, aici, la Berbeşti am fost şi suntem un neam liberal mare, care crede în Dumnezeu. Am promis că trec la alte formaţiuni politice doar ca să îmi văd interesul comunităţii, dar cu sufletul niciodată nu voi trece, pentru că sunt liberal prin concepţie. Dacă aş trece la un partid de stânga, mi-aş trăda neamul.

 

Impact real: Consideraţi că există în continuare discrepanţe între anumite localităţi, referitor la alocările financiare?

Vintilă Chelcea: Da, unii au pile la Ierusalim, pe când pentru ceilalţi nu există astfel de relaţii. Oraşul Berbeşti este jos, nu îl putem numi european, nu este pe nici o hartă. Mai mult, Ministerul Dezvoltării ne este de acord să aloce fonduri pentru înfiinţarea reţelei de canalizare. Suntem singurul oraş din Europa care nu are canalizare, dar asta nu interesează pe nimeni.

 

Impact real: Sunteţi primar al oraşului Berbeşti aflat la al treilea mandat. De când ocupaţi această funcţie aţi fost verificat de DNA sau ANI?

Vintilă Chelcea: Nu am fost niciodată la DNA, nu am dat cu subsemnatul, sunt doar fumigene scoase de contracandidaţii mei, preluate apoi ca ştiri de mare senzaţie prin ziare sau pe Facebook, sub pseudonime. Pentru acest mandat cetăţenii mi-au acordat încrederea în procent de aproximativ 80%, iar în celelalte mandate am depăşit procentul de 87%. Însă funcţia de primar este criticabilă, de multe ori defăimată şi fără apărare din partea legii. Primarul este supus la orice oră unui control, poate să fie acuzat de orice şi de oricine, iar dosarele se fac chiar dacă nu ai făcut nimic. Am acceptat această funcţie pentru că nu se făcea nimic în oraş, toate drumurile erau de pământ. Astăzi, toate drumurile sunt asfaltate în procent de 100%, iar apă are fiecare gospodărie, şi asta în contextul în care Berbeştiul a fost faultat când a venit vorba de alocările de fonduri. Spun asta pentru că în viaţa mea nu am fost „pupincurist”, şi nici nu am să fiu vreodată pesedist, chiar dacă, înainte de Revoluţie am fost membru de partid şi am făcut şcoală de partid, dar asta pentru că aşa erau timpurile atunci. Nu am fost până acum la preşedintele Consiliului Judeţean, dar nici el nu a venit să vadă Berbeştiul.

 

Impact real: Care este marea problemă a oraşului?

Vintilă Chelcea: Reţeaua de canalizare este un proiect extrem de necesar comunităţii. Suntem singurul oraş din Europa care nu are reţea de canalizare. Este o mare ruşine. Am înţeles că proiectul depus la Ministerul Dezvoltării nu va fi prins la finanţare, a fost dat la o parte. Până la urmă se va face şi canalizarea, pentru că este necesar şi îi va obliga Uniunea Europeană.

 

Impact real: Câte blocuri sunt în oraş, şi dacă există vreun proiect în vederea anvelopării?

Vintilă Chelcea: În oraşul Berbeşti sunt 34 de blocuri, adică 1360 de apartamente care, într-adevăr, necesită anvelopare, dar legislaţia este dată de aşa natură încât să nu se poată face de oricine. Un astfel de proiect pune condiţia să existe o asociaţie de proprietari, ceea ce este foarte greu, trebuie să dea primăria în procent de 25%, proprietarul 25% iar statul să pună 50%.

 

Impact real: Care este viitorul oraşului Berbeşti?

Vintilă Chelcea: Va fi foarte greu. Tinerii, în lipsa locurilor de muncă şi în lipsa perspectivelor pleacă în oraşe mai mari, la studii sau în afara ţării, la munca de jos. Suntem „sclavii Europei”. Meseriaşi pricepuţi au ajuns salaori în Spania sau Italia. Oraşul va mai trăi la limita existenţei cât va mai ţine ce a mai rămas din exploatarea minieră, dar nu mai mult de opt ani. Dacă drumul dintre Roşiile şi Berbeşti voi reuşi să-l amenajez, Berbeştiul va deveni un centru şcolar de bază al zonei. La Roşiile, drumul comunal care se asfaltează face legătura cu un drum judeţean neasfaltat, de pământ, pe o lungime de cinci kilometri, după care traseul se prelungeşte cu drumul local, care se află în administrarea Primăriei Berbeşti şi pe care voi face tot ce îmi stă în putere sa-l asfaltez. Acest drum trebuie asfaltat, pentru că îmi doresc ca toţi copiii din acea zonă, care îşi doresc o şcoală care să le pună la dispoziţie toate condiţiile, să vină la Berbeşti.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.