Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Viitorii absolventi ai scolii profesionale pot avea un loc de munca sigur

03 SCOALaScăderea demografică drastică a populaţiei, în special la sate, a provocat închiderea şcolilor cu un număr mic de copii. Nici comuna Măciuca nu a fost ocrotită de acest fenomen. Astfel, pe raza localităţii mai activează în prezent numai două grădiniţe şi două şcoli: Şcoala cu clasele I-IV din satul Zăvoieni şi Şcoala de Centru de la Măciuca, care are inclusiv clase de liceu. În cadrul liceului, începând de anul trecut, a fost introdusă şi o şcoală profesională cu profil mecanic, în primă fază fiind înfiinţată o singură clasă, cu numai 28 de elevi. Această clasă profesională reprezintă pepiniera firmei Damila, deoarece societatea poate pune la dispoziţia elevilor înscrişi ateliere de mecanică pentru reparaţii auto. Altfel spus, există posibilitatea desfăşurării orelor de practică în cadrul firmei, în cele mai bune condiţii. „Pe lângă faptul că au posibilitatea de a învăţa o meserie, avem
promisiunea domnilor Niţu că toţi cei care vor absolvi şcoala profesională şi vor da dovadă că sunt oameni de calitate se va avea în vedere angajarea lor. Administratorii firmei Damila caută pentru angajare tineri care dau dovadă de serozitate şi care doresc cu adevărat să înveţe o meserie.”, a mai declarat primarul.

În fiecare an, şcolile de la Măciuca au fost doar peticite

La Măciuca, banii pentru reabilitarea din temelie a şcolilor nu au ajuns niciodată. De fiecare dată s-au făcut alocări doar pentru mici reparaţii. Cu toate acestea, şcolile au, în prezent, nevoie urgentă de finanţare, în vederea unui proiect de reabilitare, care să cuprindă inclusiv dotarea lor. „Pentru şcoli avem nevoie de foarte multe, deoarece, pentru aceste locaţii, s-au făcut în fiecare an doar „cârpeli” cu bani de la primărie şi din fondurile Ministerului Învăţământului, adică mici reparaţii şi igienizări în şcoli: văruieli, reparaţii la o scară, la o sală de clasă, s-a mai lucrat la un acoperiş, dar nu s-au făcut niciodată lucrări ample, care sunt extrem de importante.”, a mai spus Nicolae Văduva. Primarul mai precizează că liceul din localitate ar avea mare nevoie de un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea atelierului de mecanică destinat elevilor. În
prezent, există un atelier, dar este foarte slab dotat. Ar mai fi nevoie de o renovare a liceului, cu tot ce înseamnă reabilitarea clădirii la interior şi exterior. În privinţa grădiniţelor, locaţiile sunt îngrijite, chiar dacă grupurile sanitare se află în exterior. „Pentru că nu avem apă curentă, grupurile sanitare sunt în exterior. Am construit un grup sanitar modern, dar, dacă nu are apă, nu se poate menţine curăţenia. La şcoala din Măciuca, de exemplu, a fi nevoie de o sală de sport modernă. Consider că această necesitate a elevilor putea fi rezolvată de cei care repartizează fondurile. Cu toate acestea, vom face un proiect pe care-l vom depune la Compania Naţională de Investiţii, unde vom ataşa inclusiv construirea unui teren de sport sintetic pentru tinerii din comună, care de multe ori sunt nevoiţi să joace fotbal prin localităţile vecine.”, mai spune primarul.

380 de elevi merg cu un microbuz „obosit”, care face zilnic peste 150 de kilometri

380 de copii din comună merg zilnic spre şcoală cu microbuzul, acesta fiind singura opţiune pentru a ajunge la cursuri. Din păcate, primăria dispune de un singur microbuz şcolar, în care trebuie să urce în final toţi elevii, de două ori pe zi. Chiar dacă, anul trecut, Guvernul a împărţit microbuze şcolare, copiii din Măciuca nu au avut acest noroc. Astfel, în comună există în prezent un singur microbuz, şi acela destul de obosit, care, în fiecare vacanţă a elevilor, intră pe brânci în atelierul de reparaţie. Şi, pentru că este ilegal să se înghesuie în microbuz mai mulţi copii decât numărul de locuri din maşină, transportul elevilor la şcoală se realizează prin mai multe curse succesive, în fiecare zi înregistrându-se 150 de kilometri la bordul microbuzului. Chiar dacă, pentru mulţi, transportul pentru copii cu microbuzul este acum doar „un moft”, deoarece „pe timpuri mergeau copiii pe jos, iarna, spre şcoală şi nu a murit nimeni din asta”. Primarul Văduva consideră că situaţia trebuie privită şi rezolvată cu toată seriozitatea. Rezolvarea acestei probleme nu ţine numai de competenţele primarului, ci şi de posibilităţile şi poate chiar de bunăvoinţa altor oficiali. Primăria comunei a trimis către Inspectoratul Şcolar Vâlcea o adresă prin care explică necesitatea unui microbuz şcolar. Cu toate acestea, în urma solicitărilor, primarul a primit până acum doar promisiuni. „Avem un singur microbuz şcolar şi am avea nevoie de un al doilea mijloc de transport pentru elevi. În sesiunea de anul trecut, Guvernul a împărţit microbuze doar pe criterii politice. Pentru a face faţă situaţiei s-a decalat programul şcolar: la ora 6.30 începe transportul copiilor, dar avem elevi care încep cursurile chiar la ora 9.00. Este un microbuz vechi, prea obosit, primit printre primele, şi care, în fiecare vacanţă, intră în reparaţie. Drumurile sunt aşa cum sunt, dar şi microbuzul este foarte vechi, iar reparaţiile ne costă foarte mult. Am avut vara trecută reparaţii de 70 de milioane de lei vechi. Până în prezent, există doar promisiuni că vom primi şi noi un microbuz nou.”, a mai declarat primarul comunei Măciuca.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.