Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Vie, dar moarta in acte

moarta vie-Maria Chebes 01O bătrână din Sălătrucel declarată decedată, de nouă ani, deşi trăieşte.

Este vie şi nevătămată, dar figureaza in acte ca a decedat de nouă ani. I se întâmplă unei bătrâne de 76 de ani din comuna Slătioara, Vâlcea, care a aflat, în urmă cu puţină vreme, de la medicul său de familie, că ar fi decedat în anul 2000, într-un spital de psihiatrie din Turceni – Gorj. Rudele femeii vor să facă lumină în acest caz, dar mai întâi trebuie să demonstreze în instanţă că bătrâna este în viaţă.

În viaţă, cu certificat de deces

Maria Chebeş, din Slătioara – Vâlcea are 76 de ani, certificat de naştere şi buletin valabile. În urmă cu câteva luni, bătrâna a aflat cu stupoare de la medicul de familie că în acte figurează ca decedată de acum nouă ani. Conform actelor, femeia ar fi murit în anul 2000 la Spitalul de psihiatrie din Turceni – Gorj. „Doctora mi-a spus că nu o să mai primesc pensia şi nici reţete compensate pentru că sunt moartă din 2000. Eu la Turceni nu am fost niciodată. Niciodată nu mi-au călcat picioarele prin Târgu Jiu, până acum câteva luni, când am fost să văd certificatul de deces cu numele meu pe el… Am căpătat şi bătaie de inimă de când am aflat că sunt moartă. Eu nu am bani să cheltuiesc ca să arăt lumii că sunt vie… Nu ştiu cine a vrut să-mi facă atâta rău.”, spune, cu lacrimi în ochi, bătrâna.

Incompetenţă sau o glumă proastă?

Decesul a fost constatat de un medic şi o asistentă de la Spitalul de Psihiatrie din Turceni, iar primăria din localitate le-a eliberat certificatul cu datele de identificare a femeii din Vâlcea. Maria Chebeş are chiar şi mormânt, cu numele ei scris pe cruce, în curtea Spitalului din Turceni. Familia bătrânei a încercat să afle cine a putut să le facă o aşa farsă, dar până acum nu a găsit răspuns. „Am fost la Primăria din Turceni şi am încercat să luăm măcar o copie a certificatului de deces, dar ni s-a spus că nu e posibil. Din câte am înţeles, femeia care a murit la Turceni a fost îngropată în curtea spitalului, dar la doi ani după deces ar fi venit rudele ei şi i-ar fi ridicat trupul. Nu ştim cum e posibil, pentru că rudele Mariei Chebeş suntem noi, iar pe certificatul de deces apar datele bunicii. Poate să fi fost o coincidenţă de nume, dar ei au scris codul numeric personal şi părinţii bunicii pe certificatul de deces.”, spune Sorin Greceanu, nepotul bătrânei, cel care a umblat cu ea prin Gorj la toate instituţiile abilitate, să demonstreze că bunica lui trăieşte.  „Vrem să aflăm cine a putut face aşa ceva. Mama mea nu a fost niciodată într-un spital de psihiatrie. Are probleme cu inima, iar acum poate să piardă tot: şi pensie, şi reţete compensate. Doamna doctor a ţinut-o până acum sub aripa dumneaei, căci din anul 2000, de când a fost declarată moartă, i-a dat în continuare medicamente compensate, dar ni s-a spus că o să-i taie pensia. Ce să facem noi? Acum trebuie să cheltuim bani ca să dovedim că bătrâna este vie şi nu moartă, dar cu cine să ne judecăm?”, se întreba şi fiica bătrânei.

Se caută vinovaţii

Pentru redobândirea identităţii, pensionara din Slătioara trebuie acum să urmeze un proces anevoios, în instanţă, pentru a dovedi magistraţilor că este vie şi pentru a obţine anularea actului de deces. Autorităţile din judeţul Gorj au început şi o anchetă în acest caz. Familia Mariei Chebeş a fost informată de reprezentanţii Judecătoriei de la Târgu Jiu că Dumitru Căprioară, medicul de la Spitalul de Psihiatrie din Turceni care a constatat decesul, şi Vergilia Feţeanu,ofiţer de stare civilă de la Primăria Turceni (care a eliberat certificatul de deces), sunt cercetaţi penal de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru fals în acte oficiale.

• Ramona DINCĂ


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Vie, dar moarta in acte "

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.