Vasile Pîrvu Boeangiu se află în fruntea administraţiei locale din Alunu încă din anul 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Realizările sale din cei opt ani sunt vizibile şi menite să dea o nouă faţa localităţii. Cum a găsit comuna în momentul în care a obţinut fotoliul de primar, cât de greu a fost să acceseze fonduri, dar şi care sunt nemulţumirile cetăţenilor din Alunu putem afla în interviul acordat de primarul Boeangiu cititorilor Impact real.
Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau care l-aţi finalizat deja?
Vasile Boeangiu: Este vorba de un proiect integrat pe Măsura 3.2.2., aproape finalizat, care cuprinde un teren multifuncţional, o bază sportivă cu teren artificial, un parc de joacă pentru copii şi un bazin semi-olimpic pentru înot, cu terasă, cu plajă etc. Într-adevăr, în acea parte, care este şi centrul comunei, îmi doresc să pot accesa fonduri pentru izolarea blocurilor şi să pot face o zonă frumoasă. Îmi mai doresc o telecabină care să urce din zona blocurilor până pe un deal de unde se poate admira toată zona din jurul comunei Alunu până la aproape 30 de kilometri. Tot acolo îmi mai doresc în viitor şi o pârtie de schi, o pistă de biciclişti şi un spaţiu de agrement pentru ATV-uri şi altele. Este un proiect de suflet, prin care îmi doresc să le ofer nu numai cetăţenilor din Alunu, ci tuturor din zona aceea modalitatea prin care să-şi hrănească şi sufletul.
Impact real: Care este cel mai important proiect la care v-aţi gândit, o necesitate de care trebuie să beneficieze locuitorii din Alunu?
Vasile Boeangiu: Cel mai important proiect este crearea de noi locuri de muncă. Oamenii au nevoie, în primul rând, de locuri de muncă. Acesta este şi primul punct pe lista electorală pentru 2008-2012. Totuşi, prin acest spaţiu de agrement am creat deja 5-6 locuri de muncă, cu predilecţie studenţilor şi elevilor.
Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?
Vasile Boeangiu: Am candidat la funcţia de primar pentru că am fost consilier local independent patru ani. Îmi iubesc comuna şi pe cei care au fost înaintea mea, dar nu au avut fonduri, sau nu au ştiut să le atragă ori au fost comozi, fie nu au fost ajutaţi, iar comuna ajunsese într-o situaţie critică. Şcolile erau improprii, iar căile de acces erau aproape impracticabile, cele mai multe fiind de pământ. Sediul Primăriei se află pe o scară de garsoniere, improprie pentru a se desfăşura activitatea administrativă. Aveam un sistem de alimentare cu apă care se oprea la ora 5 după-amiaza şi revenea a doua zi dimineaţa, iar acest lucru mă îmbolnăvea. Atunci m-am sacrificat şi, dintr-un medic veterinar apreciat, am candidat la funcţia de primar. Am avut o echipă foarte bună de consilieri, aşa cum şi acum am, am avut în aceşti ani un aparat administrativ extraordinar şi un om devotat comunei şi cauzelor acesteia, viceprimarul. Alături de aceşti oameni am luat-o de la minus, deoarece nu aveam nici un proiect depus şi o datorie de două miliarde şi am ajuns astăzi să avem numeroase proiecte în derulare, să nu avem datorii la nimeni, iar prosperitatea s-a instaurat la Alunu într-un mod cât se poate de confortabil.
Impact real: Tocmai aţi obţinut un al treilea mandat. Ce v-a determinat să intraţi din nou în această competiţie?
Vasile Boeangiu: Am continuat pentru că nu terminasem ce mi-am propus. Mai am încă foarte multă treabă în comuna Alunu. Nu mi-am dus la îndeplinire toate proiectele pe care mi le-am propus. Cred că, dacă nu aş mai fi candidat, următorul primar poate nu era de acord cu proiectele pe care eu le-am început şi exista riscul să se piardă, fie să se compromită sau să se distrugă. Ar fi fost păcat, pentru că lucrurile au un firesc al lor. Eu împreună cu viceprimarul, consilierii şi aparatul administrativ ştim clar ce dorim pentru următorii patru ani şi nu numai. Deci, cele două motive pentru care am candidat sunt că nu am terminat ce mi-am propus pentru prosperitatea comunei şi pentru că sunt lucrări în derulare care trebuiau finalizate şi proiecte depuse care într-un mod sunt percepute de mine şi echipa mea şi în alt mod puteau fi concepute şi înţelese de alt primar.
Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie ca să realizaţi ce v-aţi propus pentru comuna pe care o conduceţi?
Vasile Boeangiu: Nu ştiu să vă spun, pentru că omenirea este într-o continuă transformare şi evoluţie: s-ar putea să fie nevoie de mult mai mult timp. Un om poate să nu reuşească într-o viaţă să facă tot ce şi-a propus, aşa că mă abţin să vă spun de câte mandate aş mai avea nevoie, dar în schimb pot să afirm că voi candida atâta timp cât va fi nevoie de mine şi cât timp voi fi util localităţii mele. Mă rog la Dumnezeu în contextul acesta ca, în ziua în care nu voi mai fi util localităţii mele, să-mi dea înţelepciunea să mă retrag cu capul sus şi cu datoria făcută.
Impact real: V-aţi gândit să schimbaţi formaţiunea politică din partea căreia aţi candidat cu alta?
Vasile Boeangiu: Nu, eu nu fac politică. Sunt membrul unui partid politic, dar eu am fost consilier independent. Când am candidat la funcţia de primar m-am înscris în PNL pentru că, într-adevăr, câteva dintre rudele mele erau înscrise în acest partid. Politica pe care o fac eu este spre binele cetăţeanului şi se numeşte administraţie publică locală. Pot să spun un lucru, în schimb: nu mi-e ruşine cu partidul din care fac parte şi, dacă tot am făcut această alegere, cred şi sper, aşa cum am mai spus-o, că voi fi membrul unui singur partid politic. Sunt prieten cu oameni din toate partidele politice, pentru că în toate formaţiunile politice sunt oameni de mare valoare.
Impact real: V-aţi simţit oarecum privilegiat de faptul că la putere a fost PDL? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comuna Alunu?
Vasile Boeangiu: De opt ani am muncit mereu şi chiar pot spune că, indiferent cine a fost la guvernare, am fost la fel se susţinut sau nesusţinut. Personal, nu am de făcut reproşuri nimănui. Ştiind că nu am parte de nici un fel de sprijin am muncit mai mult şi m-am străduit să accesez cât mai multe fonduri europene. Eu sunt primarul care la rectificarea de buget de la începutul anului nu primesc mai mult de 350 de milioane, ceea ce înseamnă fondul de salarii pentru o jumătate de lună pentru comuna Alunu. Banii pe care i-am adus în comuna Alunu au fost prin proiecte din fonduri guvernamentale sau europene, iar în cei opt ani am adus peste patru milioane de euro. Partidele politice ar trebui să iubească poporul român şi să-şi dea toţi mâna pentru bunăstarea lui.
Impact real: Cât din oferta electorală cu care aţi venit în anul 2008 în faţa cetăţenilor a fost onorată?
Vasile Boeangiu: Am făcut chiar mai mult decât am promis. Nu cred că există nici măcar 2% din locuitorii comunei Alunu care să spună că pentru ei nu am făcut nimic. N-am ţinut cont niciodată de alegătorii mei, de simpatizanţii sau de duşmanii mei, ba, din contră, pe primii pe care i-am servit au fost cei care nu au fost alături de mine, tocmai spre a le dovedi că eu sunt un primar al tuturor. Alegerile de anul acesta mi-au dovedit că cel care te iubeşte este cu tine indiferent dacă faci sau nu ceva pentru el, iar cel care te urăşte te va urî indiferent câte lucruri vei face pentru el. Acesta este un lucru care mă doare.
Impact real: Cum v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Vasile Boeangiu: Nu cred că se pune problema de chemare pentru administraţia publică locală, ci pur şi simplu de dragostea pe care o am pentru această comună şi care m-a făcut să fac toate eforturile pentru a aduce localitatea la un nivel cât mai înalt. Mai mult decât atât, îmi doresc să fac această aşezare cât mai cunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate.
Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna Alunu?
Vasile Boeangiu: Ca peste tot, şi noi avem deficienţe, dar stăm destul de bine, în principiu. O să vă spun şi motivul: în aceşti opt ani am avut grijă să mă asigur că în localitatea Alunu este un parc auto care nu mai există în judeţul Vâlcea şi cu care pot face aproape orice lucrare de întreţinere a drumurilor. Eu am o reţea de peste 70 de kilometri de drumuri comunale şi săteşti şi am fost nevoit să fac economie în buget şi să îmi cumpăr utilaje, astfel încât noi facem în regie proprie orice drum comunal şi sătesc, ca să cheltuim cât mai puţini bani. Noi nu cheltuim bani decât cu salariile, cu materia primă şi cu combustibilul. Suntem atât de dotaţi încât în iarna aceasta am dat o mână de ajutor chiar şi drumurilor judeţene. Cu maşina noastră am asigurat deszăpezirea DJ Milostea- Grădiştea.
Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi? Care sunt satisfacţiile?
Vasile Boeangiu: Înseamnă o mare îndatorire, o obligaţie. A fi primar nu înseamnă să stai pe un scaun şi să vină lumea să te viziteze. A fi primar înseamnă, în primul rând, responsabilitate faţă de tot ceea ce faci. Trebuie să îţi faci datoria faţă de cetăţean, apoi faţă de stat şi să lucrezi cu mintea limpede, pentru a nu face greşeli care să te coste ulterior şi, de asemenea, trebuie să fii atent la modul în care îţi faci datoria faţă de familie. Atunci când ai o asemenea responsabilitate trebuie să faci în aşa fel încât familia să înţeleagă şi să îţi fie alături. Trebuie să înţeleagă că îi vei acorda mai puţin timp. A fi primar înseamnă responsabilitate, îndatorire şi în ultimul rând înseamnă un lucru: satisfacţie sufletească a lucrului făcut, iar pentru liniştea noastră este bine să nu aşteptăm mulţumire de la ceilalţi. Trebuie să ne facem datoria fără să aşteptăm recunoştinţă, deoarece altfel vom fi dezamăgiţi.