Valerian Alexie, primarul comunei Mateeşti explică, într-un interviu acordat cititorilor Impact real, ce l-a determinat să-şi dorească în continuare o astfel de funcţie în administraţie, dar şi care sunt proiectele prioritare pentru noul mandat. De ce a făcut nenumărate drumuri la parchet, dar şi cât de grei au fost primii patru ani la primărie, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Aţi avut un mandat greu, de ce v-aţi mai dorit încă patru ani la primărie?
Valerian Alexie: A fost greu din cauza faptului că nu am avut echipă, adică unul muncea, iar altul filma şi reclama. Cu toate acestea eu nu am intrat în horă, ci am încercat, pe cât posibil, să evit starea de tensiune. La vârsta mea nu mai merită să intru în această mocirlă, şi mi-am văzut de treabă. Am dat şi cu subsemnatul de câteva ori, am făcut drumuri pe la parchet de câte ori eram reclamat, dar sesizările s-au dovedit a fi ulterior inutile. Reclamaţiile au fost făcute la DNA, însă DNA-ul a dat competenţă celor care trebuie să controleze problemele respective. Au verificat, au controlat, au măsurat grosimea şi au găurit lăţimea asfaltului, dar nu s-a găsit nimic în neregulă, iar acuzaţiile care mi se aduceau, cum că aş fi furat bani s-au dovedit false.
Impact real: Aceste reclamaţii au afectat felul cum aţi fost perceput, în campania electorală?
Valerian Alexie: M-a ajutat foarte mult faptul că am gândit lucrările care se fac în localitate într-o anumită ordine logică. Nu le-am înşirat prin localitate, ci am acţionat astfel încât să pornim de la un capăt şi să ajungem la celălalt. Am început cu satul Greci, unde toate drumurile sunt asfaltate, în afară de o uliţă unde avem două case, iar drumul are un kilometru. Aceasta este o lucrare care va intra în etapa următoare, în vederea asfaltării. Astfel, în satul Greci, unde densitatea de case este mare, avem în prezent apă şi asfalt. Canalizarea este aprobată pe O.G. 28, dar este prinsă la finanţare abia în anul 2017. Facem parte din ADI Apa Vâlcea dar, în prezent, cele mai mari fonduri pentru canalizare şi apă se derulează în mediul urban. Acest aspect nu sugrumă în nici un fel continuarea proiectului de canalizare. Cu siguranţă, în primăvară vom începe lucrările proiectului de canalizare, pe o lungime de 14 kilometri. Eu nu am fost taxat de comunitate din cauza acuzelor care mi s-au adus din partea viceprimarului, dar am pierdut totuşi încrederea comunităţii din Turceşti din cauză că, pentru comunitatea de aici nu am adus proiectele la acelaşi nivel cu cele din satele Greci şi Mateeşti. Acest lucru s-a datorat, însă, şi afirmaţiilor false făcute la adresa mea în campanie, astfel că cetăţenii de aici au fost informaţi că s-ar fi furat banii şi din această cauză nu s-a făcut nimic în acest sat, dar acum toate proiectele pe care le am sunt pentru satul Tuceşti.
Impact real: Ce proiecte aveţi pentru noul mandat?
Valerian Alexie: Mai avem un proiect pentru modernizarea a 8 kilometri de drumuri comunale prin asfaltare, în satul Turceşti. În acest sens s-a depus în prima fază documentaţia proiectul pentru 5 kilometri şi lucrăm la documentaţia următorilor 4 kilometri. Astfel spus ar mai fi 10 kilometri de drumuri comunale de asfaltat. O dată cu aceste proiecte, finalizăm intravilanul localităţii, apoi vom trece la drumurile din zona extravilană a localităţii.
Impact real: Drumurile de tarla sunt propuse pentru asfaltare?
Valerian Alexie: Lucrăm la proiect, dar aceste drumuri în primul rând nu sunt trecute în domeniul public şi trebuie să le intabulăm în cartea funciară provizorie. Abia apoi pot să demarez şi acest proiect, pentru a le prinde în domeniul public. Acest proiect va fi depus pentru accesarea fondurilor europene şi va avea cu siguranţă punctajul necesar finanţării.
Impact real: Ar mai fi necesare extinderi la reţeaua de apă?
Valerian Alexie: Ar mai fi nevoie de extinderi la sistemul de apă în satul Turceni, pe o lungime de nici 3 kilometri, pe care nu pot să o duc decât prin pompare. Vom prinde această lucrare anul viitor, în bugetul local.
Impact real: Când va beneficia comunitatea din Mateeşti de reţea de canalizare?
Valerian Alexie: Avem un proiect depus pe o lungime de 14 kilometri în zona centrală a localităţii care include şi montarea unei staţii de epurare. În proiect nu sunt prinse deocamdată bretele, dar va fi unul de anvergură, pentru că sistemul are în dotare fose ecologice, iar, pentru un astfel de proiect, costurile sun foarte mari. Proiectul nostru de canalizare este făcut cu titlu gratuit de firma nemţească Bilfinger. Directorul de vânzări de la această companie a venit în România, cerând să vină în zona noastră pentru a face un studiu de teren. Eu îl cunoşteam prin intermediul afacerilor pe care le-am încheiat cu el cândva, astfel încât am fost bucuros că îmi poate da o soluţie pentru canalizare în sistemul vacumatic. A venit pe teren şi a făcut studiul de fezabilitate în trei ore, pe care ulterior l-am depus la Ministerul Dezvoltării. După depunerea acestui proiect au început să se facă şi nişte simpozioane, deoarece în zona Olteniei era singurul proiect de acest gen. Mai era doar unul singur, experimental, în localitatea Paciu Mic. Proiectul prin sistem vacuum este înregistrat la Ministrul Dezvoltării, fiind în faza de finanţare. La scurt timp a fost postat pe SEAP, iar primul constructor a contestat, dar noi am avut suficiente argumente şi am câştigat contestaţia. La scurt timp a fost scos din nou licitaţie, şi din nou am fost contestaţi. Firmele câştigătoare nu aveau cunoştinţe, din cauză că nu puteau să dovedească că au executat lucrări similare. A treia oară când am fost contestaţi s-a decis oprirea proiectului, dar, cu siguranţă, proiectul va demara tot în sistem vacuum. Firme cu experienţă similară nu vom avea, dar pot să pun nişte condiţii la dispersare, iar o altă condiţie va fi să dovedească că au fost la instruire.
Impact real: La Mateeşti, toate şcolile au autorizaţie de funcţionare?
Valerian Alexie: Şcolile din localitate sunt reabilitate şi dotate, iar pentru acest lucru am atras fonduri prin Banca Mondială. Proiectul pentru grădiniţa din satul Greci, pentru care avem un proiect aprobat pentru finanţare în vederea reabilitării şi modernizării a fost amânat puţin. Chiar fostului ministru al învăţământului i-am trimis o fotografie prin care i-am dovedit că în acel loc am dat de o placă de marmură cu inscripţia şcolii care datează din perioada lui Carol I. Am primit finanţare prin Banca Mondială pentru Şcoala din Mateeşti şi Turceşti, însă grădiniţa din Greci are şi ea nevoie de reabilitare. Ne dorim să vedem realizată această grădiniţă pentru că imobilul este deteriorat, iar cei 17 copii care învaţă acolo au nevoie de confortul necesar. În întreaga Europă, grija cea mai mare a conducătorilor de state este pentru preşcolari, nu contează câţi sunt într-o clasă. La noi, răspunsul autorităţilor a fost să transport copiii aceştia care au abia doi – trei anişori cu microbuzul. Grădiniţa are autorizaţie de funcţionare pentru că am improvizat într-o clasă grupuri sanitare şi am tras apă curentă. Proiectul este făcut, are toate avizele necesare şi este depus din anul 2011, la Banca Mondială.
Impact real: Aveţi un proiect şi pentru reabilitarea primăriei?
Valerian Alexie: Avem un proiect depus prin O.G.28, pentru care aşteptăm finanţare. Noi am preluat primăria cu 18 miliarde de lei vechi datorie, dar m-am împrumutat la Trezorerie prin Banca Naţională, încât să achit aceste datorii. Timp de doi ani mă mir că m-am descurcat să fac ceva în localitate, pentru că şi acum, după şase ani, avem în continuare lucrări care nu au fost făcute bine sau nu au existat deloc, pentru care trebuie să plătim.
Impact real: Pentru ce v-aţi mai dorit un nou mandat?
Valerian Alexie: Mie îmi place să lucrez cu oamenii. În afacerea mea mă pliam cum dicta piaţa externă, dar în administraţie fac ce spune legiuitorul, şi îmi place. Nu am mai vrut să candidez, însă partidul mi-a spus că înainte de a pleca trebuie să candidez, şi abia apoi pot să plec. Pentru comunitatea aceasta pot face lucruri bune, chiar dacă nu mai sunt primar. Sunt omul care face echipă cu cetăţenii, şi mai ştiu să imprim o cadenţă de lucru potrivită, care să rezolve cât se poate de repede toate temele comunităţii.. Sunt un om care a condus la rândul meu oameni, şi un bun organizator.