Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Valerian Alexie a gasit solutii pentru problemele Mateestiului

Din experienţa acumulată în propria afacere, principalul obiectiv al primarului Valerian Alexie în administraţie a fost modernizarea zonelor mai sărace ale comunei, astfel încât toţi localnicii să se simtă respectaţi. De fapt, la capitolul eficienţă a investiţiilor, comuna Mateeşti este cu mult înaintea altor localităţi, iar orice investiţie făcută trebuie să aibă scopuri bine stabilite. Doar aşa Mateeştiul poate deveni, în opinia gospodarului-şef, o localitate aliniată celor dezvoltate. Deşi în primul mandat a întâmpinat obstacole cauzate da lipsa de colaborare şi dezinteresul fostei echipe cu care a lucrat, mai ocupată cu reclamaţiile decât cu munca, primarul a găsit soluţii pentru toate problemele cu care s-a confruntat. După ce a intrat în cel de-al doilea mandat la primărie, Valerian Alexie spune că nu regretă nimic şi este împăcat cu lucrurile pe care le-a realizat în localitate: „Reclamaţiile nu au stopat continuarea proiectelor şi nu am fost taxat de comunitate din cauza afirmaţiilor făcute de viceprimar, prin care se încerca să se denatureze în mod deliberat adevărul. În campania din această vară, din cele trei sate componente ale localităţii, am pierdut doar simpatia comunităţii în satul Turceşti, deoarece pentru comunitatea de aici nu am adus proiectele la acelaşi nivel cu cele din satele Greci şi Mateeşti. În timpul campaniei, adversarii mei politici le-au spus oamenilor de aici că s-ar fi furat banii, şi din acea cauză nu s-a făcut nimic în acest sat. Acum voi recupera aceste neajunsuri, şi toate proiectele pa care le am sunt pentru satul Turceşti”, a declarat primatul din Mateeşti.

 

Pe 23 octombrie, la Mateeşti se vor inaugura toate proiectele finalizate

 

Valerian Alexie a finalizat recent mai multe proiecte, pe care primăria le va inaugura pe data de 23 octombrie. Majoritatea investiţiilor au fost demarate în primul mandat. Astfel, duminică, în comuna Mateeşti, localnicii vor sărbători finalizarea tuturor proiectelor, alături de reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene. Va fi un moment de bilanţ, dar şi un moment bun pentru a privi spre viitor şi pentru a începe alte proiecte. Autorităţile locale au ambiţii mari, şi vor să continue modernizarea acestei comunităţi.

„Pe data de 23 octombrie voi face inaugurarea proiectelor pe care le-am finalizat şi iniţiat pe parcursul primului mandat. În acest sens, avem 15 kilometri de drumuri asfaltate, investiţie care a fost prinsă în cadrul a trei proiecte şi s-a derulat cu bani de la stat, în satele Greci şi Mateeşti. Vom inaugura construirea unui pod peste râul Tărâia, despre care mulţi au trâmbiţat că este imposibil de realizat, dar eu l-am terminat în trei luni. Lucrarea a fost plătită cu fonduri din bugetul local, la valoarea de 4,5 miliarde de lei vechi. Este un pod construit pentru comunitate în zona respectivă, extrem de utilă cetăţenilor. Un alt proiect cu care mă mândresc este iluminatul public şi, tot la acest capitol voi mai adăuga şi reţeaua de apă”, spune primarul Alexie.

 

Noul târg va fi deschis duminică, 23 octombrie

 

Noul târg al localităţii Mateeşti va fi inaugurat duminică, 23 octombrie. Comercianţii au fost mutaţi în centrul localităţii după ce terenul unde era vechiul amplasament a fost retrocedat în instanţă unor persoane fizice. În centrul localităţii Mateeşti este aglomeraţie mare, în aceste zile, pentru că echipa de muncitori a primăriei lucrează de zor la amenajarea noului târg al localităţii. Căsuţele din lemn tradiţionale au fost deja instalate în perimetrul pieţei. Construcţiile par a fi rupte dintr-o poveste. Alături de cele 11 căsuţe destinate comercianţilor se ridică şi o scenă, pe care se vor desfăşura concerte şi reprezentaţii de sărbătoare, pe toată perioada târgului. Noul târg va fi deschis duminică, 23 octombrie: „În locul unde este în prezent târgul eu nu mergeam decât în momentele când mă lua de mână partidul, să mergem în campanie, şi atunci îmi era ruşine de cetăţeni. Terenul unde era târgul acum câtva timp a fost cândva al primăriei, dar, pe parcurs, au apărut moştenitori în urma unui testament. Moştenitoarea nu a scos testamentul decât după Revoluţie. Inclusiv terenul unde am eu fabrica este terenul doamnei, pe care ulterior l-am cumpărat. După ani de proces cu primăria, moştenitoarea a câştigat în instanţă inclusiv terenul unde astăzi este târgul. Abia după ce am devenit eu primar am pus-o în posesia tuturor terenurilor pe carte le moştenise. Ulterior, proprietara mi-a pus în vedere să îmi iau toate construcţiile de pe acel teren. În această situaţie am fost nevoit să amenajez un nou târg, în centrul localităţii pentru că aici avem teren disponibil. În piaţă vom amenaja o scenă la care se lucrează în prezent, dar şi 11 căsuţe din lemn rupte parcă din poveste, unde comercianţii au toate condiţiile de care au nevoie”, declară primarul din Mateeşti, Valerian Alexie.

În cadrul acestui eveniment se va lansa şi cartea „Satu-n care m-am născut”, scrisă de învăţătorul Valentin Negrea.

 

 

În centrul comunei este amenajat un parc

 

În centrul localităţii există un spaţiu de 470 de metri pătraţi, chiar în faţa primăriei, unde primarul Valerian Alexie a plănuit încă din primul an de mandat să amenajeze un parc. „Mi-am propus să îl curăţ de când am venit la primărie, şi să-i dau destinaţia de aşa-zis parc. S-au plantat şase stâlpi de iluminat până acum, nişte arbuşti ornamentali, s-au construit de asemenea alei: una principală, care duce către biserică şi altele secundare. A fost o lucrare mică, dar am schimbat imaginea acestui spaţiu”, a mai precizat primarul Alexie.

 

Căminul cultural, fără bani pentru reabilitare

 

Una dintre clădirile impunătoare din comuna Mateeşti, Căminul cultural din centrul localităţii are nevoie de o reabilitare totală. Primarul a reuşit să depună un proiect pentru accesarea de fonduri guvernamentale în acest sens care, dacă va intra la finanţare, va da o nouă faţă căminului cultural şi, implicit, centrului localităţii: „Am mai depus un proiect pentru reabilitarea căminului cultural cu fonduri guvernamentale, deoarece căminul nostru arată foarte rău. Proiectul a fost depus din anul 2013 la Compania Naţională de Investiţii, obţinând un punctaj bun, dar fără finanţare. Din acest punct de vedere consider că nu se doreşte finanţarea acestor obiective şi cred că în continuare se dau banii tot politic. Îmi pare rău, pentru că aş vrea să readuc tradiţia, cultura, dar şi arta meşteşugului în localitate şi nu pot din cauza acestui lucru, pentru că nu am un spaţiu, nu avem nici unde să ţinem o serbare pentru copii. Pentru mine, ca om care sponsorizează sportul şi cultura în această localitate de când mă ştiu, prin afacerile pe care le am, este o mare dezamăgire eşecul acestui proiect. De 1 iunie copiii au venit la primărie şi au desenat cu cretă pe asfalt, în faţa primăriei. A fost o idee foarte bună, pe care am îmbrăţişat-o şi de care m-am bucurat, pentru că, prin mesajul lor am mai învăţat şi eu ceva. În căminul cultural avem un atelier de tâmplărie. Valoarea proiectului este de 30 de miliarde de lei vechi şi cuprinde reabilitarea din punct de vedere termic, schimbarea acoperişului, reabilitarea energetică etc.”. Potrivit afirmaţiilor primarului, căminul are o capacitate de 250 de locuri şi necesită reabilitare imediată.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.