Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Valcea, lovita de calamitatile naturale

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea  a înaintat pe data de 7 septembrie, după numirea noului ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un memoriu prin care îi solicita sprijinul în soluţionarea gravelor probleme provocate în judeţul Vâlcea de fenomenele naturale. Cîlea susţine că a făcut acest demers îndemnat de faptul că, într-un mandat anterior tot de ministru al Agriculturii, prof. univ. Valeriu Tabără a manifestat o preocupare specială în promovarea unui program interesant în domeniul îmbunătăţirilor funciare. După calamităţile dezastruoase din anii 2005 şi 2006, ploile din primăvara şi vara acestui an au reactivat alunecările de teren în 59 de localităţi ale judeţului Vâlcea şi s-au accentuat eroziunile de maluri pe cursurile de apă din interiorul judeţului, respectiv pe Luncavăţ, Muereasca, Topolog, Olăneşti, Cerna, Bistriţa etc. În acelaşi timp, a fost grav afectată structura de rezistenţă a mai multor case din comunele Goleşti, Măciuca, Stoeneşti, Mateeşti şi, din această cauză,  unele familii au fost evacuate din zonele de risc.Pentru refacerea infrastructurii compromise de calamităţile naturale, s-a elaborat şi înaintat Ministerului Administraţiei şi Internelor, în serie, câteva proiecte de Hotărâri de Guvern, cerând, într-o primă etapă, fonduri totale în valoare de 12.062.457 lei. Din păcate, majoritatea acestora au rămas fără răspuns. Pe de altă parte, s-a solicitat Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare să intervină în regim de urgenţă cu lucrări specifice pentru stoparea alunecărilor de teren, combaterea fenomenelor erozionale de suprafaţă şi corectarea torenţilor, cu deosebire în localităţile Runcu, Vlădeşti, Pietrari, Tomşani, Şirineasa, Popeşti etc.

46 de familii din Păuşeşti Măglaşi, terorizate de alunecările de teren

O situaţie extrem de delicată a apărut încă din anul 2005 în cătunul Mosoroasa, localitate componentă a comunei Păuşeşti Măglaşi. De atunci şi până astăzi 46 de familii trăiesc sub teroarea alunecărilor de teren. Pentru corectarea stărilor de lucruri şi prevenirea unui dezastru trebuiau executate 25 de podeţe, o reţea de canale pentru colectarea şi evacuarea apelor în exces, drenaje de mare adâncime, până la 9 m, refacerea drumului de acces, precum şi alte lucrări care să asigure stabilizarea versanţilor din zonă.
„Acestea şi toate celelalte probleme pe care ni le-a creat natura m-au determinat, aşa cum spuneam la început, să investesc speranţe şi să apelez la ajutorul noului ministru al Agriculturii. Din păcate, însă, apelul meu către ministrul Tabără a ajuns la o uşă închisă. În locul domniei sale, răspunsul la memoriul pe care i l-am adresat a venit din partea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare. Un răspuns sec, rezumat doar la o simplă listă de lucrări investiţionale, de întreţinere şi reparaţii, iar în final au mai fost adăugate câteva intenţii vagi şi mult prea anemice faţă de amploarea şi gravitatea situaţiei din judeţul Vâlcea. De exemplu, în inventarul de lucrări care mi s-a transmis pe filiera ANIF, la capitolul „II.1” se precizează, citez: „Se află în execuţie obiectivul de investiţii privind consolidarea terenurilor alunecate (400 ha) în zona Mosoroasa”. Semnatarul răspunsului, în speţă Zoltan Incze, directorul ANIF, nu a fost informat de către subalterni că în momentul când îşi punea semnătura şi parafa, executantul lucrărilor de la Mosoroasa retrăgea din zonă utilajele şi echipele de muncitori din cauza lipsei de fonduri şi a datoriilor acumulate”, susţine şeful CJ Vâlcea. Acesta este convins că situaţia de la Mosoroasa este numai un exemplu pentru că neduse până la capăt vor rămâne şi celelalte promisiuni ale şefului Unităţii de Administrare ANIF Vâlcea, Marian Mirea care s-a angajat că până la sfârşitul lunii noiembrie 2010 va finaliza toate obiectivele din programul pe acest an. De altfel, nici nu ar putea să-şi onoreze promisiunea atâta vreme cât totalul fondurilor de investiţii alocate judeţului Vâlcea pentru îmbunătăţiri funciare s-au rezumat la penibila sumă de 700.000 lei.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.