Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Vaideeniul a fost cea mai cunoscuta comuna a judetului

primaria vazuta de susÎn 2012, Daniel Băluţă s-a aruncat în luptă pentru fotoliul de primar, deoarece îşi dorea ca localitatea în care s-a născut să redevină una de primă importanţă. Înainte de anul 1989, comuna Vaideeni a fost cea mai renumită din judeţ. Totodată, liberalul Băluţă a fost conştient că munca de primar necesită mult timp, răbdare, şi că va fi nevoit să facă eforturi suplimentare pentru a da o nouă faţă localităţii, într-o perioadă în care criza economică mondială îşi face tot mai simţită prezenţa: „Mă aşteptam să fie greu, dar în fiecare zi am învăţat câte ceva. Poate vor mai trece ani buni şi tot nu le vom şti pe toate. Nu pot spune că este extraordinar de greu, în schimb este o muncă solicitantă, care te ţine şi 24 de ore pe zi la lucru. În momentul în care ai satisfacţia că ai făcut ceva, bucuria este mare. M-am angrenat în această luptă pentru că vreau ca localitatea în care m-am născut să redevină ce a fost. Înainte de ’89, Vaideeniul era cea mai renumită comună din judeţ. Aici întotdeauna au fost oameni bogaţi şi sunt în continuare. Deşi sunt plecaţi prin diferite locuri, toţi ştiu că sunt din Vaideeni şi sunt mândri de lucrul acesta”, a precizat primarul.
Lui Daniel Băluţă nu i-a lipsit relaţia cu cetăţeanul şi poate că acest lucru a fost esenţial în câştigarea funcţiei de primar al localităţii. Înainte să ajungă în administraţia locală, Băluţă a lucrat în domeniul financiar: „Am lucrat 11 ani în finanţe. Am răspuns şi de ansamblurile de dansuri, de echipele de fotbal din comună şi chiar am avut o colaborare bună cu fostul primar. Tot timpul am fost alături de oamenii din comună, sunt apropiat emoţional de localitatea natală şi am încercat, prin diferite mijloace, să ajut oamenii de aici”, a mai spus liberalul Băluţă. Funcţia pe care a avut-o i-a uşurat sarcinile pe care, ulterior, din postura de primar a fost şi este nevoit să le rezolve: „Faptul că am lucrat în domeniul financiar m-a ajutat foarte mult, pentru că am venit dintr-un sistem în care am lucrat cu oamenii şi este important să înţelegi cum se pun toate problemele, din punct de vedere fiscal, pentru că, până la urmă, totul se rezuma la bani. Şi în primărie se întâmplă acelaşi lucru: degeaba eşti băiat bun, dacă nu ai bani şi nu poţi să ajuţi comunitatea”, a mai declarat prim-gospodarul din Vaideeni.
Daniel Băluţă: „Avem multe de făcut în localitate”
Primarul Daniel Băluţă aşteaptă exerciţiul bugetar 2014-2020 privind fondurile europene, de altfel singura şansă de dezvoltare rapidă a localităţii. Liberalul este conştient că ţara nu deţine fonduri uriaşe şi pentru asta şi-a propus să acceseze cât mai multe fonduri europene: „Pentru noi, pentru cât avem de făcut în această comunitate, într-adevăr fondurile europene rămân singura şansă de dezvoltare rapidă a comunei. Cu toată susţinerea pe care am avea-o la nivel politic, judeţean sau guvernamental, nu sunt bani, iar noi avem multe de făcut în localitate”, a completat Daniel Băluţă.
Datorii de 50 de miliarde de lei vechi, achitate la zi
Vaideeniul nu a fost văduvit doar de investiţii, primarul Băluţă s-a văzut nevoit să stingă şi datoriile fostei administraţii. În numai câteva luni de la preluarea mandatului de primar, acesta a plătit datorii de 50 de miliarde de lei vechi, pe care a reuşit să le achite prin cele trei hotărâri de guvern destinate plăţii arieratelor de către primării. Astfel, în 2013, Primăria Vaideeni nu mai înregistrează nici o datorie: „Având în vedere perioada prin care trecem, prin faptul că nu sunt bani la nivel naţional, eu cred că efortul nostru, de a achita datoriile de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi este o realizare, plus rezolvarea anumitor probleme de infrastructură. Am fost ajutat şi de comunitate, am avut deja două acţiuni prin care le-am solicitat ajutorul, pentru că, fără sprijinul cetăţenilor, este greu să faci ceva. Este vorba de pietruirea drumurilor de târla şi a celor săteşti, la care m-au ajutat şi localnicii”, a afirmat tânărul Daniel Băluţă.
1,5 milioane de euro pentru drumurile forestiere
Proiectul cuprinde reabilitarea a 11,2 kilometri de drumuri forestiere în zonele Izvorul Rece şi Mariţa. Investiţia, în valoare de 1,5 milioane de euro se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 1.2.5 b, şi va da o nouă faţă drumurilor forestiere: „Avem un proiect depus prin fonduri europene, care se află în plină desfăşurare. În curând cred că vom sista lucrările până la primăvară. Proiectul a demarat în urmă cu două luni şi deocamdată se lucrează, aproape 40% din lucrări sunt efectuate. Valoarea sa este de 1,5 milioane de euro, fără TVA, şi cuprinde 11,2 kilometri de drumuri de tarla – 1,8 în zona Mariţa şi restul la Izvorul Rece. Reabilitarea drumurilor forestiere va reprezenta una dintre cele mai importante investiţii deoarece, astfel vom facilita accesul în principalele zone de interes turistic”, a mai spus primarul Băluţă. Liberalul îşi doreşte asfaltarea atât a drumurilor comunale, cât şi a celor de tarla. Pentru ca acest lucru să se întâmple, primarul Băluţă şi viceprimarul Doina Deaconescu au lucrat la documentaţia tehnică pentru asfaltarea drumului comunal 157 (pe o lungime de doi kilometri) şi pentru construirea a două poduri, în zona Tălăngi. Proiectul, în valoare de 400.000 de euro a fost depus la APDRP Craiova, iar lucrările sunt în derulare.
Primăria Vaideeni a accesat proiecte pe fonduri guvernamentale de 4 milioane de euro
•    Asfaltări de drumuri comunale, reţeaua de canalizare, dar şi schimbarea reţelei de distribuţie a apei curente în toată comuna sunt proiecte aprobate pe Ordonanţa 28, dar fără finanţare până în prezent.
La câteva luni de când a preluat conducerea Primăriei Vaideeni, liberalul Daniel Băluţă a reuşit să obţină finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru două proiecte care vizează asfaltarea a 10,6 kilometri de drumuri comunale şi săteşti, precum şi pentru înfiinţarea sistemului public de canalizare, cu staţie proprie de epurare, în satul Izvoru Rece. Chiar dacă licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de execuţie a celor două obiective de investiţii s-a ţinut în urmă cu un an, lucrările nu au demarat propriu zis, deoarece actuala guvernare a hotărât să finanţeze doar proiectele deja începute: „Avem licitaţia ţinută încă din luna martie pentru proiectul privind asfaltarea drumurilor comunale, dar, fiind o investiţie nouă, suntem pe lista de aşteptare la minister, să vedem dacă se vor aloca fonduri. Este vorba de proiectul privind asfaltarea celor 10 kilometri de drumuri comunale, proiect depus pe OG 577 şi preluat pe Ordonanţa 28. În momentul de faţă s-a susţinut licitaţia şi la proiectul de canalizare Izvorul Rece, unde au fost depuse patru oferte şi comisia, în momentul de faţă, analizează ofertele. Valoarea proiectului este de un milion de euro şi se va realiza tot prin fonduri guvernamentale”, a mai spus primarul Băluţă. Administraţia locală aşteaptă fonduri nu numai pentru asfaltarea drumurilor sau pentru introducerea canalizării în satul Izvorul Rece, ci şi pentru schimbarea reţelei de distribuţie a apei curente în toată comuna: „Tot pe Ordonanţa 28 avem depus şi proiectul privind schimbarea sistemului de distribuţie a apei cu racorduri, urmând să le susţinem la Bucureşti. Sperăm că vom obţine finanţarea şi anul viitor vor începe lucrările la reţeaua de apă din satele Vaideeni şi Izvorul Rece. Reţeaua actuală este din ţeavă de fier, investiţie realizată din 1992, iar în momentul de faţă este compromisă. Este vorba de 33 de kilometri de reţea pe care dorim să o schimbăm. Chiar dacă mulţi nu vor să recunoască, avem apă cu rugină. Am dori să obţinem finanţarea din fonduri guvernamentale, în principiu, deoarece încă nu a apărut ghidul pentru fonduri europene 2014-2020, deşi acelea sunt mai sigure şi aş înclina să facem tot ce putem prin fonduri europene”, a mai spus liberalul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.