Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Utilitatile, cea mai mare problema a malaienilor

primariePotrivit primarului Sergiu Bogdan, proiectele legate de utilităţi îl preocupă cel mai mult în această perioadă. Acest obiectiv constă în refacerea în întregime a captării şi extinderii reţelei de alimentare cu apă în satul Ciunget. Proiectul este depus pe HG 577, având o valoare de 420.000 de lei, pentru o lungime de 1,8 kilometri a aducţiunii, iar reţeaua de extindere a apei ar trebui realizată pentru doi kilometri. Lucrarea la aducţiune a apei este finalizată în proporţie de 80%. „Suntem prinşi cu acest proiect din toamna anului trecut, având şi finanţare. Localitatea Mălaia nu are nici nu metru de canalizare, în schimb avem reţea de alimentare cu apă introdusă în proporţie de 95%. În satul Sălişte este o reţea de alimentare cu apă introdusă în anii 1970, făcută de TCH, dar este colmatată, astfel că apa nu este potabilă. Avem un proiect depus pentru înlocuirea acestei reţele de apă potabilă şi introducerea canalizării în acest sat. Comunitatea din satul Ciunget este branşată la reţeaua de apă potabilă în proporţie de 30%, de la sursa principală a comunei. Dacă vom rezolva problema cu captarea apei, atunci toţi cetăţenii din acest sat se pot lega la conducta de apă potabilă a primăriei.”, a precizat Sergiu Bogdan, primarul localităţii Mălaia.
Gospodarul şef a mai precizat că extinderea alimentării cu apă la Ciunget a început în toamna anului trecut, şi, până în momentul actual, nu au fost reluate lucrările: „Până acum, nu am început lucrările la extinderea alimentarii cu apă la Ciunget, dar sper ca săptămâna viitoare să continuăm să facem o captare şi să mărim puţin distribuţia.”, a precizat Sergiu Bogdan. Totodată, în satul Mălaia, problema alimentarii cu apă este rezolvată în proporţie de 98%, doar staţia de clorinare şi epurare nu este finalizată. Datorită faptului că administraţia locală din Mălaia nu este în asociaţie cu Apavil, alimentarea cu apă în satul Mălaia a fost introdusă cu fonduri obţinute dintr-un împrumut bancar, pentru care administraţia locală plăteşte lunar peste 15.000 de lei: „Noi nu suntem în asociaţie cu Apavil deoarece nu au vrut consilierii. Aici, în sat, s-a introdus alimentare cu apă printr-un împrumut bancar, pentru care plătim 15.000 de lei noi în fiecare lună. În legislatura trecută s-au luat 8 miliarde de lei vechi şi s-a introdus apa în satul Mălaia. Mai avem de plătit până în luna mai a anului 2014.”.
Sergiu Bogdan: „Cred că suntem singura comună din ţara care a introdus apa cu bani luaţi prin împrumut bancar”
Social-democratul Sergiu Bogdan se arată nemulţumit de faptul că în localitatea sa, mai exact în satul Mălaia, alimentarea cu apă a fost introdusă cu bani luaţi sub formă de împrumut din bancă de către fosta administraţie, în loc să fie accesat un proiect prin fonduri guvernamentale sau chiar europene: „Cred că suntem singura comună din judeţ, dacă nu chiar din ţară, care a introdus apa cu bani luaţi prin împrumut bancar, în condiţiile în care erau atâtea programe care puteau fi accesate atât prin fonduri europene, cât şi guvernamentale.”, a spus dezamăgit primarul. În acelaşi timp, alimentarea cu apă în satul Ciunget este greu de realizat, deoarece o mare parte din distanţă se află în pantă. Primarul Sergiu Bogdan nu s-a lăsat şi a întocmit totuşi un proiect şi pentru această zonă. Proiectul a fost declarat eligibil şi va fi finanţat prin HG 577: „Este greu de introdus apa la Ciunget, 30% din distanţă este în pantă, dar am prins un proiect pe 577, iar în momentul de faţă există 1,5 kilometri. Dorim acum să mai facem o captare a unei surse de apă, pentru că cea existentă nu este suficientă, iar ca distribuţie ar mai fi încă 3 kilometri.”, a mai adăugat Bogdan. Al treilea sat al comunei Mălaia, Sălişte, este deficitar total la capitolul apă. Primarul susţine că acolo există cel puţin 100 de gospodării care nu au apă curentă.
Apă gratis pentru localnici
În Mălaia, nimeni nu plăteşte apa. Primarul este conştient că, la un moment dat, serviciul de alimentare cu apă va trebui preluat ori de Apavil ori va trebui să înfiinţeze o societate locală în acest sens: „Nu putem merge la infinit nici cu apa gratis. De când locuiesc eu în comuna Mălaia, nimeni nu a plătit apa vreodată. Apa vine din izvoare, iar consilierii înclină spre decizia de a ne face şi noi un sistem propriu de gospodărire, dacă ne va prelua Apavil. Pentru apă şi canalizare, cetăţenii din Mălaia ar putea plăti până la 7 lei/metru cub, asemenea oraşelor Brezoi sau Călimăneşti, dar oamenii de aici sunt obişnuiţi ca, atunci când este secetă, să-şi ude grădinile. Dacă ar fi să preluăm noi sistemul, este practic foarte dificil, deoarece nu putem face angajări şi ar trebui să deschidem o societate separată de primărie pentru acest lucru. Din fericire, aici, la Mălaia, avem sursă de apă suficientă.”, a mai spus primarul.
La Mălaia nu există canalizare
În privinţa canalizării, acest proiect este foarte greu de realizat, potrivit declaraţiilor primarului Sergiu Bogdan: „Avem un studiu făcut, dar la Mălaia este mai greu cu canalizarea. Există într-adevăr soluţii: staţiile de epurare trebuie amplasate între lacuri, dar am înţeles că Uniunea Europeană se bazează foarte mult acum pe staţiile ecologice.”, a spus primarul Sergiu Bogdan. Totodată, primarul este pregătit cu un proiect pentru satul Sălişte, în cazul în care Guvernul Ponta se va ţine de cuvânt şi, până la finele anului 2016, toate localităţile vor avea apă şi canalizare.

Sediul Primăriei şi Căminul cultural din satul Sălişte, primele obiective reabilitate
Printre primele lucrări finalizate şi, totodată, importante în comuna vâlceană Mălaia se numără şi sediul primăriei din localitate, care a fost modernizat în întregime. Extinderea sediului vechi, dar şi reabilitarea şi modernizarea fostului spaţiu s-au făcut în aşa fel încât să fie incluse birouri şi grupuri sanitare, dar şi prin montarea şi darea în folosinţă a unei instalaţii pentru încălzirea centrală la sediul primăriei reabilitate. „În 2010, au început lucrările, şi până în aprilie 2011 am făcut inaugurarea. O parte a finanţării a fost de la bugetul local, iar alta de la Consiliul Judeţean, cam jumătate. Am avut noi un miliard de la bugetul local, un miliard a fost transferat de la pârtia de schi, la care începusem să facem noi lucrările, aşa că sunt aproximativ 3 miliarde de lei vechi, în total, din care jumătate am acoperit noi, iar jumătate Consiliul Judeţean.”, spune primarul localităţii, Sergiu Bogdan. A fost reabilitat, de asemenea, spaţiul în care funcţionează Căminul cultural din satul Sălişte, unde este amplasat şi Dispensarul medical. Pentru reabilitarea Căminului cultural din Sălişte s-au investit 1,2 miliarde de lei vechi, din care 500 de milioane au provenit de la Consiliul Judeţean, iar diferenţa a fost suportată din bugetul local.

Pe 7-8 septembrie au loc „Zilele Mălăii”
Încă din anul 2009, Sergiu Bogdan a înfiinţat evenimentul „Hora Satului” pentru ca mălăienii să se adune într-o atmosferă de sărbătoare. Pe stadionul comunei Mălaia, într-un cadru foarte bine selectat şi organizat, zeci de unităţi economice vin, an de an, să-şi expună marfa la târgul prilejuit de sărbătoarea comunei. De data aceasta, la a 5-a ediţie a „Horei Satului”, evenimentul va fi mult mai interesant, deoarece primarul intenţionează să inaugureze şi baza sportivă, aproape finalizată, de altfel.
Pentru finalizare, baza sportivă mai are nevoie de finanţare
•    60.000 de lei sunt necesari pentru terminarea lucrării

În această perioadă se efectuează şi ultimele lucrări la baza sportivă finanţată de Guvernul României prin OG 7/2006. Proiectul final are o valoare de 6 miliarde de lei vechi şi a constat în construirea şi amenajarea unei clădiri de vestiare cu grupuri sanitare, încălzire termică, tribună cu o capacitate 200 de locuri şi dotarea bazei cu opt proiectoare pentru nocturnă. „La baza sportivă vom finaliza lucrarea în această vară, acum fiind în proporţie de 95% terminată. A fost prinsă în proiect clădirea vestiarelor pe un singur nivel, dar s-a aprobat în şedinţa Consiliului Local şi mansardarea ei. La această mansardă au ieşit şapte camere pentru cazarea oaspeţilor, dotate cu încălzire centrală. Sperăm ca echipa de fotbal a localităţii să joace din toamnă pe această bază. Terenul arată bine, l-am însămânţat în toamna anului trecut şi l-am şi tuns de vreo trei ori. Ar trebui să mai primim o diferenţă de finanţare de 60.000 de lei, în caz contrar, vom fi nevoiţi să o acordăm din bugetul local.”, a mai anunţat primarul de la Mălaia.
Primarul speră să taie panglica noii baze sportive de Zilele comunei Mălaia, unde va invita şi o formaţie de renume, care va face spectacol, întâlnind echipa comunei, „Energia” Mălaia, care activează momentan la nivelul Ligii a IV-a a fotbalului judeţean.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.