Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Utilitatile, aproape finalizate la Babeni

parc centruDin iunie 2012, oraşul Băbeni are un nou primar, pe Ion Bîzîc, care şi-a început mandatul conştient că orice zi pierdută aduce mari deservicii localităţii. Din primele luni de la preluarea mandatului, liberalul s-a pus pe treabă, încercând să achite datoriile fostei administraţii şi, ulterior, să întocmească proiecte menite să îmbunătăţească viaţa băbenarilor. De la fosta administraţie, actualul primar nu a preluat nici un proiect şi existau doar două investiţii aflate în derulare. Este vorba de modernizarea casei de cultură din localitate, la care proiectantul „a dispărut”, şi o altă lucrare, rămasă nefinalizată: reabilitarea centrului de permanenţă. În acest moment, utilităţile sunt aproape finalizate la Băbeni, astfel încât localnicii să simtă că locuiesc şi plătesc impozite într-un oraş.
Problemele băbenarilor sunt însă multiple, de la neconcordanţe în Legea Fondului Funciar şi până la investiţiile care s-au lăsat aşteptate în ceea ce priveşte introducerea sistemului de alimentare cu apă, a canalizării, dar şi a modernizării drumurilor care tranzitează localitatea, la care nu s-a mai făcut nici o investiţie de ani buni. Oraşul Băbeni este este situat la 18 kilometri sud de municipiul Râmnicu Vâlcea şi este alcătuit din 7 cartiere componente: Băbeni, Bonciu, Capul Dealului, Pădureţu, Români, Tătărani şi Valea Mare.

Primarul Ion Bîzîc lucrează la imaginea oraşului Băbeni
Postura de primar al unui oraş vine şi cu multe responsabilităţi, cu necesitatea de a găsi soluţii rapide pentru a face faţă oricăror provocări. De acest lucru este conştient şi primarul Bîzîc, care s-a gândit să schimbe rapid imaginea oraşului, având în atenţie curăţenia, spaţiile verzi, amenajarea locurilor de joacă, dar şi parcările dintre blocuri: „Este important pentru oraş să aibă o imagine frumoasă. Am extins iluminatul pe drumul ocolitor, am pus plute şi sălcii până la intersecţia cu comuna Frânceşti, vom amenaja şi o intrare în oraş pe patru benzi. Anul acesta, trei sferturi din zona blocurilor va fi amenajată cu parcări, iluminat public şi spaţii verzi, cheltuielile fiind suportate din bugetul local. Am prevăzut în buget trei miliarde de lei vechi pentru această investiţie, dar acest lucru se va întâmpla numai după ce Apavilul va schimba reţeaua de canalizare de la blocuri. Acesta va fi primul pas pentru a schimba înfăţişarea zonei. Vom amplasa băncuţe, dar vom face şi un spaţiu de joacă lângă liceu, pentru care am prevăzut în buget suma de 60.000 de lei.”, a declarat liberalul Ion Bîzîc.
Procent de colectare de numai 12% a taxelor şi impozitelor la Băbeni
Poate cea mai mare problemă cu care s-a confruntat primarul Ion Bîzîc în momentul în care a preluat funcţia a fost procentul de colectare a taxelor şi impozitelor la nivel de localitate. După numai un an, prin eforturile aparatului administrativ coordonat de Bîzîc, procentul a crescut până la 49%, iar la finele anului 2013 era de 64%: „Procentul de colectare a taxelor şi impozitelor când am preluat mandatul era de 12%. Era de înţeles, era an electoral, însă Curtea de Conturi era în inspecţie la momentul preluării mandatului, iar măsurile luate de inspectori au venit ca o lovitură de ciocan pentru mine. Ni s-au lăsat măsuri legate de colectarea a cel puţin 40 de miliarde de lei vechi despre care nu ştia nimeni ce e cu ei. Unele datorii se prescriseseră, altele erau în prag de prescripţie. Vă daţi seama că au trebuit urmaţi paşii legali, somaţii şi ulterior popriri pe salarii şi pensii. Astfel s-a ajuns ca nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor să fie după primul an de mandat de 49%, iar, la sfârşitul anului 2013, am avut 64%. Din punct de vedere electoral, eu, ca primar, cred că am pierdut cel puţin 10 procente din cauza acestor măsuri pe care m-am văzut nevoit să le aplic.”, a declarat primarul Ion Bîzîc.
Ion Bîzîc: „La Băbeni existau oameni care nu plătiseră niciodată taxe şi impozite”
Pentru situaţia creată, Ion Bîzîc nu încearcă să găsească vinovaţi. În opinia sa, lucrurile nerezolvate la momentul oportun au creat dificultăţi în timp. Bîzîc este conştient că măsurile pe care a fost nevoit să le ia pentru a intra în legalitate i-au adus un prejudiciu de imagine în faţa cetăţenilor. Însă, pentru primarul liberal este foarte importantă rezolvarea deficienţelor şi crearea unei administraţii eficiente la Băbeni: „Existau oameni care nu plătiseră niciodată impozit pe proprietăţi, pentru că nimeni nu ştia de existenţa lor, iar dacă ştiau închideau ochii. Actele erau întortocheate aici, nici angajaţii din primărie nu sunt vinovaţi, pentru că, în anul 1935, nu te obliga nimeni să-ţi faci casa cu autorizaţie de construcţie, cu cadastru sau intabularea terenului. Între timp, oamenii şi-au extins casele şi aşa s-a ajuns la fel şi fel de nereguli, o problemă fără ieşire în următorii poate 20 de ani, la nivelul oraşului Băbeni. La fel, dărâmarea coteţelor din zona blocurilor, a garajelor, toate erau măsuri care trebuiau executate urgent.”, a mai adăugat liberalul.
Învăţământul suferă la Băbeni
Şi procesul educaţional a avut de suferit în ultimii ani la Băbeni. Deşi există un liceu la care învaţă peste 1.400 de elevi, procentul de promovabilitate din ultimii ani a scăzut îngrijorător, ajungând în anul şcolar 2011-2012 la numai 2%. Acest lucru s-a datorat, în opinia primarului, şi condiţiilor precare în care îşi desfăşurau activitatea de învăţământ elevii din Băbeni: „Am reuşit în proporţie de 80% să punem la punct unităţile de învăţământ, astfel încât gradul de promovare să fie astăzi de 53%, de la 2%. Am reuşit să facem o bază sportivă de invidiat la liceu. Toate aceste investiţii au fost realizate tocmai pentru a le oferi elevilor condiţii bune în care să înveţe. Mai întâi trebuie să oferim copiilor şi abia apoi să avem pretenţii de la ei. Am reuşit cât de cât să responsabilizăm prin eforturile noastre elevii, să-i determinăm să înveţe.”, a mai declarat primarul Ion Bîzîc.
Este necesară o grădiniţă cu program prelungit
Primarul a mai precizat că la grădiniţa de la Tătărani s-au investit 10 miliarde de lei vechi de fosta administraţie pentru a o face cu program prelungit, iar, în momentul actual, acolo nu învaţă decât 12 copii. Deşi există cereri pentru ca aceasta să lucreze cu program prelungit, o parte dintre consilierii locali nu sunt de acord cu angajarea de personal pentru funcţionarea acesteia în condiţii „after school”: „Nu găsim înţelegere la consilieri să creăm locuri de muncă la grădiniţa cu program prelungit. Ar fi nevoie de medic asistent, două educatoare, bucătar şi îngrijitor, care toate ar trebui plătite din bugetul local. Tot cinci locuri de muncă s-ar crea şi la centrul de zi. Avem peste 50 de cereri pentru grădiniţa cu program prelungit, deşi acolo sunt 24 de locuri.”, a mai afirmat primarul Ion Bîzîc.
Trei grupe de copii învaţă în sala de sport a liceului
Un proiect pentru încă o grădiniţă zace uitat prin sertarele ministerelor, iar administraţia locală se simte neputincioasă în privinţa construirii unei noi grădiniţe. În momentul de faţă, trei grupe de copii învaţă în sala de sport a liceului, după ce, vreme de câteva luni, au învăţat la casa de cultură a localităţii: „Voiam să mai facem în faţa liceului o grădiniţă cu 8 clase, pentru copii între 3 şi 6 ani. Este necesară o astfel de investiţie, deoarece avem trei grupe care învaţă în sala de sport a liceului. Am vrut să facem această grădiniţă şi nu ne ajută nimeni. Restul grădiniţelor sunt toate pline, pentru că trebuie să înveţe toţi copiii de dimineaţă. Ar mai fi locuri la grădiniţa de la Tătărani, dar sperăm ca, până la urmă, să o facem cu program prelungit.”, a mai adăugat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.