Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Ungureanu se teme sa nu-si piarda scaunul

Prefectul dă vina pe primari şi pe directori pentru neregulile din judeţ. Amenzile cu care erau ameninţaţi s-au transformat în… avertismente. Controlul de la MAI, aşteptat cu sufletul la gură.

Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, a ameninţat că va amenda mai mulţi primari vâlceni pentru că nu au gestionat corespunzător situaţiile de urgenţă în ultimele zile, când la Vâlcea a fost instituit cod galben. Ungureanu ameninţă chiar cu sancţionarea a zece primării vâlcene, chiar dacă legea nu îi permite acest lucru.

Face pe şeful

Petre Ungureanu, care este responsabil în faţa premierului Boc pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, încearcă acum să-i determine pe primari să-şi ia atribuţiile în serios. „Pe baza raportului întocmit de reprezentanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, voi trimite mici „premii”, adică sancţiuni pentru primarii care habar nu au avut să gestioneze o situaţie de cod galben sau portocaliu. Este vorba şi de aplicarea unor amenzi drastice primarilor care nu şi-au făcut treaba. Am avut două echipe, conduse de cei doi subprefecţi şi de şeful biroului pentru situaţii de urgenţă, s-au făcut procesele-verbale de control, care acum vor pleca de la Prefectură. Unii dintre ei se consideră doar aleşii neamului şi aleşii lui Dumnezeu. În câteva cazuri, ei sunt reprezentanţi ai statului şi trebuie să răspundă pentru ce fac. Sunt localităţi în care primarii sunt la datorie, dar alţii habar nu au că sunt şefii Comitetelor locale de situaţii de urgenţă. Nu mă interesează de la ce partid sunt. Avertismentul sancţionează neîndeplinirea atribuţiilor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. La cele opt primării vizate nu s-a organizat serviciul de permanenţă, unele sedii fiind închise.”, ameninţa prefectul Ungureanu. Acesta a promis că nu va face discriminări în funcţie de culoarea politică şi a insistat pe lângă reprezentanţii inspectoratelor de control să nu fie părtinitori. „Colegiul Prefectural este format din toţi cei care trebuie să contribuie la realizarea programului de guvernare, altfel plecăm cu toţii acasă. Eu sunt reprezentantul Guvernului aici. Conducem şi coordonăm, suntem într-un parteneriat şi nu subordonare. Acest parteneriat se va accentua în funcţie de atribuţiile prefectului, pentru că şi riscul de a politiza acţiunile a fost mare. Există şi avantajul că nu mai ai pe cine să dai vina.”, mai afirmă Ungureanu în stilul său caracteristic. În cadrul Colegiului Prefectural, reprezentanţii Drumuri Naţionale şi ai Serviciului Poliţiei Rutiere au anunţat că, începând cu luna aprilie, se va face o nouă semnalizare a tuturor drumurilor de judeţ – marcaje, semne de circulaţie – pentru o mai bună fluidizare a traficului în judeţul Vâlcea.

Sancţiune cu… avertisment

Între timp, reprezentanţii Instituţiei Prefectului s-au documentat mai bine şi au transmis un comunicat de presă în care se precizează faptul că aşa-zisele amenzi nu sunt de fapt decât nişte… avertismente. „Primarii a opt localităţi vâlcene vor fi sancţionaţi contravenţional, cu avertisment, de prefectul judeţului. Sancţiunea se aplică în baza art. 118 din Legea nr. 215/2001 cu modificările şi completările ulterioare, şi vizează primarii comunelor Guşoeni, Laloşu, Lădeşti, Popeşti, Şirineasa, Malaia, Racoviţa şi Sălătrucel. Avertismentul dat de prefect sancţionează neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege, în calitatea primarilor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Concret, în perioada de avertizare meteorologică „cod galben”, la primăriile din localităţile amintite nu a fost organizat serviciul de permanenţă, unele dintre sedii fiind chiar închise. Aceste constatări au fost făcute în timpul verificărilor efectuate de reprezentanţi ai Compartimentului situaţii de urgenţă din cadrul Instituţiei Prefectului, acţiunea respectivă fiind coordonată de cei doi subprefecţi, Doru Ioan Filip şi Marius Adrian Burlănescu.”, informează Silvia-Carmen Constantinescu, consilierul de comunicare al prefectului.

Prefectul se teme pentru scaunul abia încălzit

Prin Vâlcea circulă zvonul conform căruia reprezentanţii actualului partid de guvernământ, care l-au susţinut iniţial pe Ungureanu pentru a ocupa fotoliul de prefect, nu mai sunt mulţumiţi de prestaţia acestuia, deşi actualul prefect a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a favoriza PD-L, chiar dacă trebuia, conform atribuţiilor, să fie „apolitic”. În curând, în Vâlcea va ajunge o comisie de la Ministerul de Interne, care va lua la purecat modul cum au fost rezolvate până acum sesizările adresate Instituţiei Prefectului şi activitatea angajaţilor instituţiei în acest sens, cu scopul de a stabili care este relaţia prefectului cu conducerea deconcentratelor şi cu instituţiile din judeţ. Este pentru prima oară, în 20 de ani, când ajunge la Vâlcea o astfel de comisie. Prefectul se pregăteşte însă pentru a preveni eventualele reproşuri, dând vina pe subordonaţi sau pe reprezentanţii instituţiilor cu care colaborează. „Dacă vom fi certaţi, avem şi noi, la rândul nostru, pe cine certa.”, a avertizat Ungureanu şefii deconcentratelor şi primarii, pe care a încercat să dea vina pentru neregulile constatate până acum. Ungureanu şi-a întors însă tunurile mai ales asupra primarilor din opoziţie, faţă de cei din PD-L nespunând nimic. Prefectul anunţă, de asemenea, un control în nordul judeţului, pentru a stabili dacă informaţiile cu privire la tăierile masive de arbori sunt adevărate, dar şi verificarea anumitor construcţii, despre care Ungureanu spune că ar avea semnale că au autorizaţii false, fiind amplasate pe malul râului. „La Măldăreşti, 50% dintre locuitori vin şi se plâng la prefect, iar peste 30% dintre ei au dreptate când spun că în localitatea respectivă primarul nu îşi ia munca în serios. De la Fârtăţeşti avem exemplu cu platforma pentru depozitul de gunoi, construită ilegal lângă anumite gospodarii, chiar dacă Tribunalul a luat o decizie favorabilă locuitorilor din zonă. Cel mai grav caz este cel din zona Brezoi, unde se construieşte o lucrare pe spaţiul considerat monument istoric. Conform decretului din Legea 261/2009, s-a încălcat legea, construindu-se fără autorizaţii pe strada Eroilor, la Statuia Muncitorului Forestier, iar amenda este cuprinsă între 1 şi 50 de milioane lei. Se va face o verificare amănunţită în aceste zone, iar Corpul de Control al Prefectului nu va da cu piciorul la nici o reclamaţie.”, a avertizat prefectul primarii din opoziţie.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.