Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Tudor Velcu Istocescu: „Se vor aloca puţine fonduri europene in 2014 pentru judetul nostru”

primar_velcu_istocescu_tudorNumeroase proiecte a implementat primarul Velcu Istocescu în cele patru mandate pe care le-a câştigat în fruntea localităţii Stroeşti, însă mai sunt multe de realizat. Printre necesităţile localnicilor se află o extindere a alimentării cu apă în satul Dianu, canalizare, dar şi asfaltarea unor uliţe comunale. În ce stadiu sunt aceste proiecte, ce datorii înregistrează Primăria Stroeşti pentru lucrările în derulare, dar şi cum vede primarul accesarea unor fonduri europene începând cu anul 2014 pentru modernizarea localităţii, aflăm din rândurile de mai jos.

Impact real: Ce probleme întâmpinaţi în desfăşurarea activităţii la Primăria Stroeşti?
Tudor Velcu Istocescu: O primă problemă ar fi lipsa de fonduri pentru echilibrarea bugetului local, şi eu o găsesc justificată. Este adevărat că noi avem nevoie de bani, deoarece trebuie să rezolvăm problemele cetăţenilor care ni se adresează, dar, în situaţia în care se află ţara acum, eu cred că lucrurile sunt foarte grave, nu există fonduri. M-a surprins comportamentul anumitor primari, care aproape că au bătut cu pumnul în masă pentru a primi bani. Se ştie foarte bine că dacă se trimit bani de la Guvern, se alocă mai departe primarilor, dar, dacă nu există o rectificare pozitivă, nu avem de unde să obţinem banii necesari. Eu, în general, am fost echilibrat şi am înţeles lucrurile, nu văd de ce nu le înţeleg şi ceilalţi. Nu ştiu ce soluţii am putea găsi, deoarece surse de venit nu prea există.

Impact real: Agenţii economici ar putea fi o sursă de venit pentru comună. Există firme care îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii Stroeşti?
Tudor Velcu Istocescu: Eu, cel puţin în localitatea mea, nu am nici un agent economic aducător de venit. Singura firmă este un centru de butelii, la Pojogi, care aduce ceva, dar nu am o staţie de agregate sau vreo firmă de transport. Vine iarna şi poate apărea o situaţie de urgenţă la un drum, am nevoie de o maşină sau altceva, dar la noi nu există surse de venit şi nici posibilităţi ca să vină cineva şi să întreprindă ceva sau să facă o acţiune. Asta este, am înţeles lucrul acesta şi încercăm să drămuim banii pe care îi avem, astfel încât să nu facem datorii mari. Se vorbeşte despre unele primarii că riscă să intre în insolvenţă. Eu nu îmi doresc aşa ceva, este adevărat că multe rămân nefăcute, dar asta este situaţia, poate vor veni şi vremuri mai bune. Noi facem, deocamdată, ce avem posibilitatea.

Impact real: Care sunt proiectele pe care le aveţi în derulare pe Ordonanţa 28 şi în ce stadiu sunt acestea?
Tudor Velcu Istocescu: Pe Ordonanţa 28 avem extinderea alimentării cu apă în satul Obroceşti. Lucrarea a fost începută în octombrie 2012 şi contractul încheiat cu constructorul este de 18 luni, dar firma s-a angajat să finalizeze lucrarea mai devreme. Obiectivul este gata în proporţie de 95% din luna iulie, mai avem 50.000 de lei de achitat din suma licitată. Mult timp a trecut pentru racordurile electrice, iar săptămâna viitoare urmează să semnăm recepţia lucrării. Practic, lucrarea este gata şi achitată, am încheiat ultimul contract cu Ministerul Dezvoltării privind situaţia de lucrări. Valoarea este de 13 miliarde de lei vechi şi cuprinde o extindere de alimentare cu apă pentru 11 kilometri. Satul respectiv, Obroceşti, nu avea apă deloc, s-a luat apă din Stroeşti, pentru că noi avem o staţie de apă de 600 de tone, care asigură necesarul pentru satul Obroceşti, dar şi pentru satul Dianu. Pe Ordonanţa 28 avem depus şi suntem în linie dreaptă şi cu proiectul de extindere pentru satul Dianu, dar este o regulă la Ordonanţa 28: nu se poate scoate la licitaţie proiectul până nu-l finalizam pe celălalt. Acel proiect are o valoare de 20 de miliarde de lei vechi şi cuprinde 16 kilometri de extindere a alimentării cu apă.

Impact real: Există totuşi un proiect la care au fost executate lucrări şi unde administraţia locală este datoare o sumă mai consistentă?
Tudor Velcu Istocescu: Suntem încurcaţi cu alunecarea de teren de la Dianu. Pe drumul comunal 132 Stroeşti – Dianu a fost o alunecare de teren, am rezolvat problema acolo, s-au făcut toate lucrările, dar mai puţin asfaltul propriu-zis. Problema este că avem vreo două miliarde de lei vechi datorie. Am cerut sprijin şi de la Consiliul Judeţean, deoarece constructorul a executat lucrări de suma aceasta şi nu reuşim să o achităm. Guvernul întreprinde tot felul de măsuri pentru colectarea unor venituri şi, fiind lucrare executată, n-ar fi exclus să-i impună firmei constructoare să emită factură pentru toate lucrările efectuate, şi în momentul în care emite factură trebuie să plătească TVA, şi vă daţi seama că, în cazul în care acea firmă mai are încă două – trei lucrări de genul acesta, ar putea fi pusă într-o situaţie critică.

Impact real: Care este situaţia în privinţa alimentării cu apă a comunei?
Tudor Velcu Istocescu: Comuna are cinci sate: Stroeşti, Cireşu, Dianu, Pojoci, Cerna şi Obroceşti. Singurul sat care nu are alimentare cu apă este Dianu. În rest, în fiecare sat există conductă de apă până la ultima casa.

Impact real: Ştim că prioritatea dumneavoastră a fost alimentarea cu apă în satul Dianu, care suferă poate cel mai mult din cauza lipsei acestei utilităţi. Ce s-a întâmplat, de ce a rămas acest sat ultimul pe listă?
Tudor Velcu Istocescu: Pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, eu am depus proiectul de extindere a alimentării cu apă în satele Dianu şi Obroceşti. La un moment dat, mi s-a spus că suma este prea mare, 40 de miliarde de lei vechi, şi că nu sunt decât 3 – 400 de miliarde de lei vechi pentru tot judeţul. Am renunţat la satul Obroceşti, pentru că prioritatea a fost Dianu. Deşi HG 577 murise, mi s-a recomandat de la minister să depun totuşi proiectul pentru satul Obroceşti pe Hotărârea Guvernului 577. Nici nu mă gândeam că aceasta va mai reînvia prin OG 28. În felul acesta, prioritar a rămas satul Dianu, prin PNDR, şi uite că am primit finanţare şi pentru satul Obroceşti. Vom vedea ce oportunităţi ni se vor oferi în exerciţiul bugetar 2014-2020.

Impact real: Accesarea fondurilor europene în 2014 ar putea fi o şansă de punere în practică a unor proiecte mari, care vizează dezvoltarea localităţilor vâlcene?
Tudor Velcu Istocescu: Vor exista programe, dar cred că fonduri europene se vor aloca puţine pentru fiecare program. De ce? Pentru că Uniunea Europeană vine şi întreabă de partea de cofinanţare a Guvernului României sau administraţiei locale, şi atunci o să întrebe cât avem şi, în funcţie de acest lucru, ne vor fi alocaţi bani. Cum ţara nu prea mai are bani şi administraţiile locale la fel, nu văd cum am putea să accesăm prea multe fonduri.

Impact real: Ce obiective aţi reuşit să finalizaţi prin accesarea de fonduri europene?
Tudor Velcu Istocescu: Am reuşit asfaltarea drumului comunal 132 Stroeşti-Dianu, prin SAPARD, pe o lungime de 5,1 kilometri. Am reuşit acest proiect în perioada 2002-2004. În următorii ani s-au produs însă două alunecări de teren, în două puncte diferite de pe acest drum pe care am reuşit să le stabilizăm, iar în perioada 2008-2009 am reuşit să rezolvăm aceste alunecări, care s-au ridicat la 17 miliarde de lei. Am avut noroc, pentru că lucrarea s-a aflat în garanţie cinci ani şi am reuşit să o rezolvăm fără bani. În 2004 am avut un proiect prin Banca Mondială, pentru reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII Cireşu. În acelaşi fel am realizat şi reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII „Căpitan Mărăşanu” din Stroeşti, dar în 2004 s-a schimbat guvernarea şi am fost trecut pe o altă listă, tot a ministerului, dar numai cu utilităţi, apă, curent şi încălzire centrală. Eu aveam nevoie de o reabilitare totală, mai ales că stăteam foarte prost cu acoperişul. Am făcut, la momentul respectiv, o alegere foarte bună, iar în 2006 trebuia să trec cu proiectul acesta, dar am refuzat, pentru că ştiam că, în următorii ani, trebuia să realizez şi partea de reabilitare. Am reuşit să finalizez şi acest proiect, care a fost dat în folosinţă în anul 2011. Ambele şcoli sunt modernizate acum. Am mai avut şi proiectul pe POSDRU, „Prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii”, care a început în septembrie 2009 şi s-a finalizat în septembrie 2011.

Impact real: Privind retrospectiv, dintre cele trei mandate, care vi s-a părut cel mai dificil?
Tudor Velcu Istocescu: Dificile au fost toate, în unele a trebuit să lucrez mult mai ales cu proiectele pentru SAPARD. Şi acest ultim mandat va fi foarte dificil, pentru că nu sunt fonduri. Munca de primar este foarte simplă dacă nu te implici. Însă, dacă te implici, se schimbă total lucrurile. Cu cât te implici mai mult, cu atât oamenii au pretenţii mai mari. Eu am noroc, pentru că cetăţenii înţeleg când le explic că sunt lucruri care nu depind de noi. Este normal ca aceştia să-şi dorească toate condiţiile şi utilităţi, pentru că din acest motiv am fost şi noi trimişi la primărie. Pot afirma cu tărie că oamenii din Stroeşti sunt buni, înţelegători şi mai ales harnici. Deşi populaţia este îmbătrânită, locuitorii se chinuiesc să-şi muncească pământurile, au un respect aparte faţă de pământul natal şi sunt foarte legaţi de această zonă. Încearcă şi dânşii să se gospodărească aşa cum pot, să-şi ducă traiul zilnic, dar merită mult mai mult decât atât, iar eu, împreună cu aparatul administrativ, dar şi cu consilierii, am încercat să creăm o faţă frumoasă a localităţii, tocmai pentru a arăta celor care ne tranzitează comuna că oamenii de aici sunt harnici şi gospodari.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.