Tudor Velcu Istocescu, primarul din Stroeşti, şi-a propus ca, în noul mandat, cel de-al patrulea, să transforme comuna într-o localitate europeană. Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din zona respectivă, care este relaţia cu Consiliul Local, dar şi cu cetăţenii aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă pentru o comună ca Stroeştiul?
Tudor Velcu Istocescu: Este foarte importantă, cu toate că am fost unul dintre activiştii culturali, am fost 12 ani şi director la Căminul cultural şi am luat locul întâi pe ţară cu formaţiile căminelor culturale, dar acum am lăsat-o mai moale. Am organizat activităţi culturale, dar mai puţine, nu am ieşit în evidenţă cum a ieşit Prundeniul cu Mândrele. Într-adevăr, sunt nemulţumit pentru că nu am făcut prea mult pentru activitatea culturală. Referitor la activitatea sportivă, avem o echipă de fotbal, dar pe care momentan am retras-o, din cauza intrării în renovare a bazei sportive. De anul viitor, această echipă va activa din nou în competiţiile organizate de AJF Vâlcea.
Impact real: Ca primar la al patrulea mandat, ce sfaturi le-aţi da celor care acum sunt pentru prima dată în funcţia de gospodar şef al unei comune?
Tudor Velcu Istocescu: În primul rând, să studieze foarte bine legislaţia. Este adevărat că acest lucru necesită timp. De asemenea, este foarte important să fie informat în permanenţă şi, în acelaşi timp, să comunice cu instituţiile de care depinde şi cu oamenii din sat, cu cadrele didactice, cu preoţii, cu toată lumea, iar atunci când nu ştie să întrebe colegii. Eu, de exemplu, cu primarul de la Slătioara, dacă nu am vorbit astăzi, mâine sigur vorbesc de două-trei ori. Nu s-a creat aici în zonă o ambiţie, că fac eu mai mult sau face celălalt mai puţin… De multe ori chiar ne consultăm, pentru ca trecerea de la o comună la cealaltă să fie cât mai puţin evidentă, în sensul facilităţilor pe care le oferim oamenilor. Nu în ultimul rând, un primar nou trebuie să se implice foarte mult în activităţi şi trebuie să rezolve începând cu lucrurile mărunte şi care se văd.
Impact real: Privind retrospectiv, dintre cele trei mandate, care vi s-a părut cel mai dificil?
Tudor Velcu Istocescu: Dificile au fost toate, în unele a trebuit să alerg mai ales cu proiectele pentru SAPARD. Şi acest ultim mandat va fi foarte dificil, pentru că nu sunt fonduri. Munca de primar este foarte simplă dacă nu te implici. Însă, dacă te implici, se schimbă total lucrurile. Cu cât te implici mai mult, cu atât oamenii au pretenţii mai mari. Dintre cele 800 de becuri, nu cred că sunt 5-6 arse, dar imediat vin şi îţi spun că becul este ars şi trebuie să te duci cu scara să îl schimbi, pentru că s-au obişnuit aşa.
Impact real: Cum se implică în problemele localnicilor parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Stroeşti?
Tudor Velcu Istocescu: La noi în zonă este parlamentar domnul Vlădoiu. Pot spune că tot timpul discutăm, dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare sigur. Mă întreabă mereu ce se mai întâmplă prin comună, pentru a mai face câte o interpelare. Avem o acţiune de Înălţare şi de Bobotează. În prima zi a anului, la bal, le dăm diplome tinerilor care au împlinit 18 ani şi ceva bani în plic. În ziua de Bobotează le dăm bani şi celor care au împlinit 50 de ani. La toate acţiunile a fost prezent şi domnul Vlădoiu. Ne aduce vin şi cozonaci şi stă aici, cu noi, şi ascultă problemele oamenilor. Ne-a ajutat în fiecare an cu câte 100-150 de kilograme de vopsea şi cred că pe toţi primarii i-a ajutat. Ultima dată ne-a dat vopsea pentru biserica pe care o avem în renovare şi nişte tablă pentru o troiţă. Ştie să facă politică şi să stea aproape de oameni. Pe noi, primarii, ne cheamă tot timpul la întâlniri, la Horezu, pentru a sta de vorbă şi să ne spunem fiecare în parte păsurile. Chiar se implică în problemele localnicilor.
Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o deţineţi? Cred că aveţi şi unele satisfacţii…
Tudor Velcu Istocescu: Satisfacţiile sunt atunci când am stabilit un obiectiv şi am reuşit să-l realizez, iar atunci când vezi că l-ai realizat, automat, îţi doreşti mai mult. Aceasta este construcţia mea. Satisfacţia este lucrul făcut bine, dar şi faptul că poţi să-ţi ajuţi semenii la nevoie. Eu am o relaţie foarte bună cu toţi cetăţenii: nu există nici un om în localitate cu care să nu vorbesc.
Impact real: Aveţi un viceprimar nou, de la Partidul Conservator. Care este relaţia cu acesta?
Tudor Velcu Istocescu: În 2008, când eu am candidat la funcţia de primar pentru a treia oară, am obţinut 1.300 de voturi, iar lista mea de consilieri, 500. În 2012, am obţinut 1.000 de voturi, iar lista mea 400, ceea ce înseamnă că ceva nu este în regulă. În consecinţă, rezultatul alegerilor a fost că nu a mai ieşit viceprimarul celălalt, ci unul de la Partidul Conservator, Toma Ciolacu. Şi cel dinainte a fost foarte bun, dar şi acesta. Actualul viceprimar îşi face treaba, aleargă, munceşte, îşi dă interesul, ne consultăm tot timpul şi avem o relaţie foarte bună. Atunci când interesul este comunitatea şi există transparenţă în orice, este normal ca totul să meargă bine. În 2016, eu voi face 16 ani de primărie şi cred că este suficient. Este normal să mai vină şi altcineva, să se mai schimbe lucrurile.
Impact real: Să înţelegem că nu veţi mai candida la următoarele alegeri?
Tudor Velcu Istocescu: Da, şi sper să mă ţin de cuvânt pentru următorul motiv: de trei săptămâni am şi un nepot, primul, de altfel, şi tot timpul mi-am sacrificat familia pentru primărie. Nu vreau ca, peste ani, nepoţelul meu să spună că nu am avut timp şi pentru el. Până la urmă, trebuie să te ocupi şi de familie, de nepoţi, pentru că adevărata bucurie o reprezintă familia. Le-am spus celor dornici să candideze să muncească şi să se afirme, pentru ca în 2016 să câştige cine merită. Noi suntem ca o familie, într-adevăr, mai există mici discuţii care sunt normale, dar toţi muncim în folosul comunităţii.
Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dorit să-l finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Tudor Velcu Istocescu: Eu le-am considerat pe toate proiecte de suflet. Poate că şcoala a rămas proiectul cel mai important pentru mine şi tot timpul cât am fost primar am fost şi director. Chiar dacă nu am trecut pe acolo în fiecare zi, mereu am fost la curent cu tot ce s-a întâmplat şi am făcut în aşa fel încât să nu le lipsească nimic copiilor. În general, am fost persoana care a pus suflet în tot ceea ce a făcut. Atunci când am reabilitat baza sportivă şi am luat locul întâi pe ţară, a fost un obiectiv pe care mi l-am propus şi l-am realizat. Am tras cu dinţii pentru realizarea oricărui proiect, atâta timp cât a depins de mine.
Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Tudor Velcu Istocescu: Noi am încheiat acţiunea din 2007, dar avem o restanţă de 55 de hectare, pe care trebuie să ne-o pună în protocol Direcţia Silvică Horezu şi să ni le dea. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, dar avem promisiuni că o să ni se dea. Au fost discuţii că nu s-a încheiat balanţa cu Legea 18, că unele parcele au căzut pe o anumită suprafaţă, iar altele nu etc. În momentul în care o primim în protocol, o şi dăm la cetăţenii în cauză, în câteva zile. Şi cetăţenii au fost destul de înţelegători, aşteptând să o primească. Eu sper că prefectul Nadolu mă va sprijini în situaţia aceasta, să rezolvăm şi acest caz.
Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în Stroeşti?
Tudor Velcu Istocescu: Localitatea este traversată de DJ 646. În cele patru mandate, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi, în special, cu ajutorul domnului Cîlea, Drumul Judeţean a fost asfaltat în totalitate. Este vorba de cei şapte kilometri care străbat comuna. A fost reasfaltată şi porţiunea care duce de la Stroeşti la centrul de la Slătioara. Legătura dintre cele două sate, Dianu şi Obroceşti, este, de asemenea, asfaltată, mai puţin străzile care pornesc din drumurile comunale. Avem aici, în sertar, proiecte pentru toate uliţele în parte, care pleacă din drumul judeţean şi din drumurile comunale. Suntem cu ele în aşteptare să vedem pe unde le putem promova. Pe o parte din ele le-am mai plimbat şi pe la Bucureşti, dar le-am adus înapoi. Le-am întocmit în aşa fel încât să nu depindă de o sumă foarte mare. Sunt proiecte care au o valoare sub 15.000 de euro, iar prin încredinţare directă s-ar putea trece direct la execuţie. Nu poţi scoate însă nimic la licitaţie până nu ai o parte din bani. Sperăm să vină şi nişte vremuri mai bune şi să le putem promova.