Din anul 2004, la cârma administraţiei locale Glăvile a ajuns liberalul Ion Ignătescu, acesta reuşind să se menţină în funcţie până la al treilea mandat consecutiv. Glăvile este o comună mică, în ceea ce priveşte numărul de locuitori, dar mare ca întindere, şi este formată din două foste unităţi administrative distincte: Glăvile şi Olteanca.
Infrastructura rutieră îi dă cea mai mare bătaie de cap primarului Ignătescu. Deşi este greu de crezut, din cei 35 de kilometri de drumuri care îi străbat comuna, se află inclusiv o porţiune de drum judeţean care, până în prezent, nu a fost asfaltată niciodată: „Avem două drumuri judeţene care străbat localitatea, 677 B la Aninoasa, dar, din 8 kilometri, cât are pe teritoriul comunei noastre, 3,5 kilometri nu sunt asfaltaţi. Mai există încă două porţiuni, care arată rău de tot. Am înţeles că proiectul este făcut pentru asfaltarea întregului drum, nu există bani anul acesta pentru acest obiectiv, dar se va avea în vedere în 2015. Drumul 677 A este inclus în programul de reabilitare, într-un proiect care prevede asfaltarea de la Şirineasa până la Creţeni.”, a declarat primarul liberal. Primul mandat de primar a fost o experienţă inedită pentru Ion Ignătescu. Când a ajuns la primărie a constatat că nu era decât un singur calculator, care aparţinea şcolii din comună. Astăzi, fiecare birou are calculator, iar şcoala este dotată cu un laborator de informatică: „În 2004, când am devenit primar, aveam un singur calculator, şi acela era al şcolii. Acum avem vreo 60 de calculatoare, la şcoli şi la primărie, internet şi toată aparatura modernă. Toate acestea au fost aduse prin proiecte implementate de mine. Am început cu un proiect numit „modernizarea administraţiei locale”, apoi am înfiinţat un telecentru şi acum avem un alt proiect, pentru registrul agricol, în colaborare cu Consiliul Judeţean, prin care vom mai primi încă 5 calculatoare. În privinţa dotării cu aparatură tehnologică, stăm foarte bine.”, a punctat primarul din Glăvile.
Ignătescu nu are încredere în OG 28
Liberalul se arată neîncrezător în ceea ce priveşte Ordonanţa de Guvern 28. În opinia sa, tărăgănarea lucrărilor de asfaltare sau alimentare cu apă nu i-ar face cinste nici unui primar. Deşi are două proiecte cuprinse pe această ordonanţă, Ignătescu nu a demarat nici unul: „Nu am început nici un proiect pe OG 28. Am mai avea nevoie să asfaltăm încă 3,5 kilometri de drumuri comunale şi alimentarea cu apă, ambele proiecte le avem pe OG 28, dar dorim să le transferăm pe fonduri europene. Eu, cu un miliard, când mi se va da de la Consiliul Judeţean, nu mă apuc de asfaltare sau de proiectul de alimentare cu apă.”, a mai spus Ignătescu.
Comună fără apă şi canalizare
Greu de crezut că există localităţi fără apă curentă în 2014, dar acest lucru se întâmplă la Glăvile. Locuitorii sunt însă liniştiţi, pentru că majoritatea gospodăriilor au fântâni. Potrivit spuselor primarului, în cazul în care va reuşi să acceseze un proiect european, se teme de faptul că va avea foarte puţine gospodarii branşate. Singura variantă ar fi demararea lucrărilor pe OG 28, însă banii vin foarte greu: „Proiectul de apă îl avem depus pe OG 28, dar Consiliul Judeţean nu ne-a dat nici un ban până acum. Şi dacă ar fi să primim fonduri de la Guvern, la felul cum am văzut că se desfăşoară lucrurile în celelalte comune, faptul că primesc câte un miliard în fiecare an, dacă lucrarea mea costă 40 de miliarde de lei vechi, ce să fac, să aştept 30-40 de ani să avem şi noi apă la Glăvile? Nu se poate aşa ceva. Eu le-am spus că orice firmă care se respectă, oricât de complicată ar fi o
lucrare pentru alimentarea cu apă într-o comună, în şase luni ar trebui să o finalizeze. Dar cum vom face să o achităm? Dacă, după şase luni, constructorul îmi spune că am o factură de 40 de miliarde şi eu nu îi dau banii, mă dă în judecată, îmi blochează conturile şi ce am rezolvat? Întotdeauna m-am ferit să fac investiţii pe care să nu le pot onora financiar. Să nu credeţi că o să mă felicite oamenii că am îngropat primăria în datorii, o să spună: păi ce, l-am obligat noi să facă, dacă nu a avut bani? La greu, oamenii nu te înţeleg.”, a declarat primarul.
Ignătescu este de părere că s-a greşit, prin faptul că la conducerea judeţului nu s-a făcut de la început o strategie de dezvoltare uniformă a tuturor localităţilor: „Ar fi trebuit să se întocmească o strategie de dezvoltare a localităţilor, care să fie întocmită de Consiliul Judeţean, chiar dacă, la Glăvile, să zicem că ar urma să introducem apa în 2020, dar măcar să ştim o treabă sigură şi să ne bazăm pe acest lucru. În prezent, nu există o astfel de strategie, fiecare primar lucrează haotic. Drumul acesta judeţean, mă uit să vedem în ce an l-a propus preşedintele Consiliului Judeţean spre asfaltare. În 2025, să zicem. Măcar mă duc şi le spun oamenilor că, în 2025, vor vedea şi acest drum asfaltat, dar nu-i mai minţim, nu-i mai amăgim în fiecare campanie electorală că le vom face, dar fără să avem certitudini, doar pentru a mai obţine încă un mandat.”, a mai spus
primarul.
• Populaţia comunei Glăvile, îmbătrânită
Ion Ignătescu: „De la începutul anului s-au înregistrat 45 de decese şi nici un nou-născut”
Situaţia este îngrijorătoare la Glăvile. Deşi este o comună mică în ceea ce priveşte numărul de locuitori, populaţia este într-o scădere continuă, din cauza vârstei înaintate a localnicilor. Potrivit spuselor primarului Ion Ignătescu, în 2014 au murit 45 de persoane, dar nu s-a înregistrat nici o naştere: „La ultimul recensământ, localitatea noastră a avut 1.998 de locuitori. Cred că am mai rămas 1.800. Anul acesta, până în prezent, cred că am ajuns la 45 de certificate de deces şi nici un nou-născut.”, a declarat alesul liberal.
Reabilitarea şcolilor, printre primele proiecte demarate
Primul mandat a avut ca prioritate şcolile. În cele două şcoli din Glăvile învaţă 130 de copii. Anul acesta, primarul s-a văzut nevoit să comaseze cele două şcoli, din cauza numărului redus de copii. Din toamnă vor funcţiona două grădiniţe şi o singură şcoală: „În 2004-2008, am reabilitat toate şcolile. Aveam trei şcoli funcţionale, iar acum avem doar două. La Olteanca, din toamnă, va funcţiona numai grădiniţa, iar elevii de acolo vor fi transportaţi cu microbuzul la şcoala de la centru. Clădirea arată destul de bine, i-am schimbat acoperişul, deoarece ploua în ea, dar, din lipsă de copii, acolo va funcţiona doar grădiniţa. Am rămas cu două grădiniţe, deoarece copiii sunt micuţi şi nu aş vrea să-i transportăm cu microbuzul, însă, dacă în toamnă nu se vor încadra în numărul minim de elevi, îi vom aduce tot la centru şi vom desfiinţa unitatea aceea. Avem un singur microbuz cu care facem şapte curse pe zi.”, a declarat primarul.
Ploile au făcut prăpăd şi la Glăvile
Ploile din ultima perioadă au măturat tot în calea lor. Nici comuna Glăvile nu a scăpat de furia apelor. Potrivit spuselor primarului, în satul Aninoasa, ploile abundente au afectat o porţiune de drum, cauzând astfel un prejudiciu de peste şapte miliarde de lei vechi: „Avem o porţiune de asfalt de 200 de metri în satul Aninoasa, unde drumul s-a lăsat un metru şi jumătate în jos. Acolo trebuie să facem consolidarea, să turnăm beton cu zid de sprijin, investiţie care costă cel puţin 6-7 miliarde de lei vechi. Nu e vina firmei Strabag că s-a rupt drumul, nu e vina nimănui. Şi la Aninoasa am făcut studii geo, dar au răbufnit izvoarele. În centrul comunei, lângă târg, s-a revărsat pârâul Pesceana şi mi-a mâncat încă 20 de metri de mal, îmi trebuie aproape 1000 de metri cubi de pământ să-i băgăm acolo, iar cei de la ABA Olt dau din umeri.”, a declarat primarul.