Primarul comunei Ghioroiu, Traian Dumitraşcu, este de părere că infrastructura localităţii pe care o conduce este cea mai mare problemă pe care o are, în condiţiile în care conducerea administraţiei judeţene, indiferent de partidele aflate la guvernare, a ignorat, pur şi simplu, necesităţile comunei din extremitatea judeţului Vâlcea. Acum, primarul şi viceprimarul încearcă să recupereze timpul pierdut.
Impact real: De peste un deceniu, drumul judeţean care leagă localitatea Ghioroiu de judeţul Gorj este impracticabil. Îi va veni vreodată rândul la reabilitare?
Traian Dumitraşcu: Drumul judeţean 651 A reprezintă, de-a dreptul, o inconştienţă a autorităţilor. În situaţia în care conflictul din Ucraina va lua amploare, acest drum judeţean este unul important, de legătură. Am făcut de nenumărate ori adrese la Consiliul Judeţean în acest sens, dar altele erau interesele conducerii. Timp de peste zece ani, ne-au transmis doar promisiuni. Cândva, am fost directorul Departamentului Planificare al Judeţului Vâlcea şi aveam pe atunci o colaborare destul de bună cu Ion Cîlea. Cu toate acestea, de fiecare dată când trebuia să aloce bani şi pentru localitatea Ghioroiu, eram şterşi de pe listă. În prezent, după comisia pe care am primit-o zilele acestea, prefectul a înţeles că inclusiv podul de pe drumul judeţean trebuie reabilitat, cu fonduri alocate de la Guvern, pentru situaţii de urgenţă.
Impact real: Ce v-a determinat să treceţi de la PC la UNPR?
Traian Dumitraşcu: La începutul mandatului, deputatul Dan Mazilu, cunoscând foarte bine situaţia drumurilor de aici, ne-a ajutat cu balastru, pentru pietruirea drumurilor comunale. Cel mai important pentru comunitate a fost, însă, faptul că am reuşit, cu ajutorul dumnealui, balastarea drumului care face legătura dintre satul Ştirbeşti şi judeţul Dolj. Acest drum era unul de pământ ca, de fapt, toate celelalte pe care le avem în localitate. Atunci am luat hotărârea de a trece la UNPR, am considerat că trebuie să am obraz faţă de acest om, care a încercat să ajute cu ceva această comunitate uitată. Conducerea Consiliului Judeţean ne-a minţit că ne va face drumul judeţean, pentru că inclusiv de la intrarea în localitate şi până la primărie drumul este praf. Nu este vorba doar despre acea alunecare de teren. Cândva, DJ 651 A a fost cu adevărat prins în planul Consiliului Judeţean pentru reabilitare, dar, ulterior, l-au şters. Din acel moment, eu nu am mai avut încredere în ei, iar colegii mei de la PC s-au mulţumit să fie de acord cu decizia luată de preşedintele Consiliului Judeţean. Aşa am plecat la UNPR şi probabil că voi mai găsi înţelegere în acest om. Viceprimarul Ilie Pătraşcu era şi el cu mine la PC şi a hotărât să treacă la PNL, pentru că el se trage din neam de liberali.
Impact real: Găsiţi cooperarea de care aveţi nevoie în privinţa proiectelor la viceprimar şi consilierii locali?
Traian Dumitraşcu: Chiar dacă eu sunt în prezent la UNPR, iar viceprimarul a trecut de la PC la PNL, acest aspect nu pune la îndoială colaborarea noastră. Deciziile luate, de a trece fiecare la formaţiunea politică pe care o simpatizează, nu au ştirbit cu nimic conlucrarea dintre noi. Toţi consilierii locali care au plecat de la PC sunt tot ai noştri, nu avem opoziţie. În Consiliul Local nu mergem, oricum, cu propuneri nerealiste. Propunem numai proiecte serioase, de aşa manieră încât nici un consilier nu ar avea motive de împotrivire.
Impact real: În ce stadiu sunt lucrările la reţeaua de apă potabilă?
Traian Dumitraşcu: Nu avem apă, nu avem drumuri asfaltate, nu avem canalizare, nu avem nimic. Proiectul reţelei de apă a fost iniţiat de mine. În primă fază a fost depus pe fonduri europene, pe Măsura 3.2.2., la pachet cu proiectul reţelei de canalizare, construirea unui cămin de bătrâni, reabilitarea podului de la biserică şi amenajarea unei fântâni, însă proiectul nu a prins finanţare. Ulterior, am fost nevoiţi să-l defalcăm, depunând proiectele de apă, canalizare şi asfaltarea unui drum comunal, pe o lungime de trei kilometri în satul Vlăicuş, pe OG28, cu bani de la stat. Alocările de fonduri merg, însă, foarte greu. Dintre toate aceste proiecte depuse, din păcate, în prezent lucrăm doar la reţeaua de apă. Proiectul costă 22 de miliarde de lei vechi, fiind întocmit pentru a cuprinde o lungime de 9,5 kilometri, şi este realizat până în prezent în proporţie de 40%. Cu toate acestea, sperăm ca investiţia să fie
gata în mandatul acesta. Pentru ca toată localitatea să beneficieze de apă potabilă, ar mai fi nevoie de încă cel puţin 20 de kilometri de reţea, adică dublul acestei porţiuni pe care o executăm acum.
Impact real: Localitatea Ghioroiu este o lume uitată, rămasă mult în urmă. Cum ar trebui să fie omul care ar putea scoate comuna din noroi?
Traian Dumitraşcu: Nimeni nu s-a uitat şi spre Ghioroiu, şi nici nu se uită, iar nenorocirea este că noi nu putem face curat. Trebuie un om energic, altfel se va alege praful de această localitate. Pentru această luptă, consider că Ilie Pătraşcu este un om destul de capabil să se înfrunte cu „dinozaurii”. Am convingerea că acest om va face ceea ce trebuie şi-l recomand pentru această funcţie. Nu mai trebuie să admitem primari cu şapte clase, este nevoie de oameni cu capul pe umeri.
Impact real: Faceţi parte din Grupul de Acţiune Local „ Drumul vinului”. Care ar fi primul proiect pe care aţi dori să-l accesaţi?
Traian Dumitraşcu: Sunt convins că dezvoltarea aceste localităţi va fi posibilă doar cu bani europeni, iar noi nu am beneficiat niciodată de astfel de fonduri. Primul lucru pe care l-aş face ar fi reabilitarea dispensarului medical din satul Ştirbeşti. Nu avem bani să-l reabilităm, iar locaţia este într-un stadiu avansat de degradare, este o ruşine pentru noi. În acest dispensar îşi desfăşoară activitatea, cu mare greutate, un tânăr medic arab. Ne-am dori ca acest medic şi cetăţenii comunei noastre să beneficieze de condiţii omeneşti, mai ales că pe la el vine în vizită inclusiv Raed Arafat.
Este foarte importantă reabilitarea tuturor instituţiilor din localitate, însă urgentă e amenajarea dispensarelor medicale, care sunt depăşite complet de vreme. Noi am făcut mici reabilitări, în sensul introducerii unei surse de apă, am montat o chiuvetă, puţină gresie şi faianţă, dar este insuficient.
Impact real: Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,69 miliarde de lei din Trezorerie, cu o perioadă de rambursare de 20 de ani, pentru cofinanţarea proiectelor. Veţi lua în calcul o asemenea variantă?
Traian Dumitraşcu: Nu sunt de acord, în primul rând, nu îmi place datoria. Dacă primăria este a statului, de ce mă pune să mă împrumut?