Sunteţi aici: Pagina principală // Cultură

Traditii de Izvorul Tamaduirii la Horezu si Costesti

horezu targÎn fiecare primăvară, în ziua de vineri din Săptămâna Luminată, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Horezu organizează Târgul Popular „Izvorul Tămăduirii”. În acest an, cea de-a X-a ediţie de la reluare va avea loc în ziua de 25 aprilie şi se va desfăşura sub genericul „Izvor de tradiţii şi artă populară”. Evenimentul se desfăşoară în apropierea Mănăstirii Hurezi, în frumoasa Luncă a Romanilor, şi se bucură de un program generos: paradă, muzică şi dans popular românesc, ateliere interactive pentru vizitatori, concursuri la care vor fi angrenaţi crescătorii de animale, prezentare şi desfacere a obiectelor de artă populară specifice zonei etc. Evenimentul va debuta vineri dimineaţa cu un concurs de prezentare a animalelor şi păsărilor desfăşurat în Lunca Romanilor, urmat de o slujbă religioasă – oficiază preoţii parohiilor din oraşul Horezu – Sfinţirea agheasmei mici. La ora 12.00 va avea loc deschiderea oficială a Târgului Popular „Izvorul Tămăduirii”, urmată de parada ansamblurilor folclorice din Vaideeni, Polovragi, Balş, Baia de Fier, Tomşani şi Horezu. Atmosfera va fi destinsă de spectacolul folcloric „La fântâna lui Miuţă”, prezentat de Dumitru Miuţă, muzică populară din folclorul pastoral cu Ilie Dură şi invitaţii săi, dar şi un concert extraordinar al cunoscutei şi îndrăgitei interprete de muzică populară şi de petrecere Maria Buză, fiică a satului Romanii de Jos.
Pe tot parcursul zilei vor fi prezenţi meşteri populari, la ale căror standuri veţi putea admira sau cumpăra obiecte din ceramică, unelte din lemn, ţesături, cusături, împletituri din lemn şi răchită etc.
Dezvelirea bustului lui Matei Basarab, la Costeşti
Va fi un prilej de sărbătoare şi pentru comuna Costeşti, evenimentul „La Obârşie, la Izvoare” ajungând la cea de-a IX-a ediţie. Reprezintă îndemnul pentru toţi fiii comunei de a se întoarce în vatra satului în fiecare zi, de Izvorul Tămăduirii. Ctitorie a marelui voievod Matei Basarab, Mănăstirea Arnota din Costeştii Vâlcii adăposteşte de 360 de ani trupul domnitorului: „Tot pe aceste meleaguri, în anul 1949, în preajma Paştelui, opozanţi ai regimului comunist au fost anihilaţi printr-o intervenţie brutală. Inginerul Dumitru Bondoc redă povestea acestor tineri în cartea sa „Partizanii din muntele Arnota, un dosar elucidat?” Este prilej de sărbătoare pentru noi pe data de 25 aprilie şi sunt aşteptaţi să participe toţi cetăţenii comunei, precum şi reprezentanţi ai judeţului şi oameni politici, să ne bucurăm împreună de acest eveniment tradiţional.”, ne-a declarat primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu. În centrul localităţii va fi amenajată o expoziţie-târg a meşterilor populari care-şi va deschide standurile de la ora 9.00. La ora 10.00 este programată dezvelirea bustului lui Matei Basarab în faţa Căminului Cultural „C. I. Popian”. După-amiaza, cu începere de la ora 16.00, vor fi comemorate momente din istoria locală, iar seara se va încheia cu un spectacol folcloric.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.