Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Peştereanu: „Prioritară pentru mine este construirea unui complex sportiv”

Primarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre proiectele pe care le va finaliza în această perioadă, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate cu fonduri alocate de la stat. Care este proiectul său de suflet, dar şi ce părere are despre politică, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte intenţionaţi să atrageţi în noua sesiune, prin GAL Horezu?

Toma Peştereanu: Cele zece localităţi înscrise în GAL vor depune din nou proiecte în vederea atragerii fondurilor europene. Administraţia locală din Costeşti, de data aceasta, cu fondurile respective va amenaja o zonă de relaxare şi agrement dotată cu toate utilităţile, care vor permite cetăţenilor să petreacă ore de relaxare în aer liber. Parcul să se întindă pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi şi va avea alei, locuri de joacă, terenuri de sport, spaţiu pentru mini-concerte în aer liber, spaţii verzi sau fitness outdoor. Valoarea proiectului este de 45.000 de euro. Este un grup de acţiune locală care a funcţionat foarte bine. Printre utilajele pe care le-am obţinut în acest fel se numără un utilaj de stins incendii, un buldoexcavator, dar şi renovarea primăriei, care este a patra investiţie care se va derula în localitate. În total am reuşit sa atragem fonduri în sumă de peste 225 de mii de euro în localitate, prin GAL Horezu.

 

Impact real: S-a reuşit reabilitarea zonelor afectate după inundaţiile care au avut loc în localitate?

Toma Peştereanu: În prezent am terminat lucrările în Valea Stuparului, prin proiectul finanţat cu fonduri locale pentru situaţii de urgenţă. Investiţia a însemnat lucrări mari, de artă, unde au fost incluse construiri de ziduri un canal betonat pe trei laturi şi s-au executat şi două baraje. A fost o lucrare serioasă, care s-a derulat în zona Bistriţa, deoarece pârâul Valea Stuparului făcea ravagii de fiecare dată, după o ploaie mai puternică. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 4 miliarde de lei. În această zonă este o vale, iar când vine apa mare, mătură totul în cale. Tot în această perioadă am finalizat construirea tuturor punţilor. Tot din cauza calamităţilor, în anul 2014, pârâul Bistriţa a făcut prăpăd în localitate, distrugând totul în cale, inclusiv oraşul Băbeni a fost atunci sub ape. Un proiect de regularizare a pârâului Bistriţa a existat cândva, dar astăzi nu mai este. Din câte am înţeles se vor încerca atragerea fondurilor de la Guvern, şi ştiu acest lucru pentru că ABA Olt ne-a solicitat certificat de urbanism. Se tot fac documentaţii peste documentaţii, iar ulterior se constată că le-a depăşit termenul de valabilitate, din cauza faptului că nu s-a reuşit identificarea sursei de finanţare pentru respectivul proiect. Din păcate, Bistriţa este un pârâu iute şi năbădăios, şi face prăpăd în cale atunci când plouă mai puternic. Nu degeaba numele său vine de la cuvântul „bistro”, adică rapid. Când plouă mai puternic, noaptea nimeni nu pune capul pe pernă din Munţii Căpăţânii, de unde izvorăşte şi până la vărsarea în râul Olt, la Băbeni.

 

Impact real: În ce stadiu se află proiectul pentru construirea unei baze sportive la Costeşti?

Toma Peştereanu: Sunt un iubitor al sportului, cu toate astea noi nu avem un stadion. Lucrăm în prezent la planul urbanistic, deja am aprobat în Consiliul Local intravilanul localităţii, faza finală. Astfel, în zona Stoc se va construi un stadion şi un bazin de înot. Toată suprafaţa unde se va amenaja această bază sportivă are aproximativ 10 mii de metrii pătraţi. Proiectul pe care îl vom depune în vederea atragerii finanţării va fi cu fonduri alocate de la Compania Naţională de Investiţii. Acesta cuprinde inclusiv construirea unui bazin de înot olimpic, pe o suprafaţă de 50 de metri. În prezent se lucrează la avize, şi avem 26 de instituţii de la care trebuie să luăm astfel de avize. Până când baza noastră sportivă va prinde contur, echipa de fotbal a localităţii va juca pe terenul de fotbal al localităţii Pietrari. Referitor la fotbal, am cesionat locul Chimiei. Astfel, echipa se poate înscrie din nou în Super Ligă, în condiţiile în care anul trecut am retrogradat. Cu această ocazie ne-am format o nouă echipă, cu fotbalişti talentaţi.

 

Impact real: Pentru ce proiecte s-au alocat fonduri de la Ministerul Dezvoltării?

Toma Peştereanu: Ni s-a aprobat un proiect de asfaltare a drumurilor comunale, depus printr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară formată cu Bărbăteşti şi Pietrari, pentru care organismele de aprobare a programelor europene au spus „pas” investiţiei, şi pe care l-au depus ulterior la Ministerul Dezvoltării. Astfel, în localitatea Costeşti se vor asfalta 4 kilometri de uliţe comunale cu bani de la stat. La Bărbăteşti se vor asfalta aproximativ 3,5 kilometri, iar la Pietrari 5 kilometri. Primăria Costeşti este liderul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, astfel că fondurile se vor aloca în contul administraţiei locale Costeşti. Valoarea proiectului este de 900 de miliarde de lei. În această perioadă trebuie să luăm toate avizele de la SGA, Romtelecom şi CEZ, după care vom trimite la Bucureşti documentaţia. Urmează demararea licitaţiei în vederea desemnării constructorului. Tot prin Ministerul Dezvoltării ni s-au mai alocat fonduri pentru asfaltarea drumurilor, proiect pentru care deja au început lucrările. Investiţia a fost licitată în 2016, iar acum am început lucrările, cuprinzând asfaltarea a 10 uliţe de interes local, toate însumând o lungime de aproximativ 4 kilometri, la o valoare de 34 de miliarde de lei. Prin O.G. 28 am depus trei proiecte care au fost şi finanţate. Pe lângă proiectele de modernizare a drumurilor nu s-au mai alocat fonduri pentru modernizarea şi dotarea şcolii din centrul localităţii.

 

Impact real: Câte şcoli mai funcţionează în localitate?

Toma Peştereanu: Şcoala din centrul localităţii va fi reabilitată, modernizată şi dotată cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării. Astfel, fiecare clasă va fi dotă cu mobilier nou, o tablă inteligentă, videoproioector, calculator, laptop şi camere de filmat. Reabilitarea constă în schimbarea acoperişului, a tâmplăriei, se va monta o centrală termică nouă şi sistem împotriva incendiului. Se va reabilita inclusiv interiorul, dar şi exteriorul clădirii. Şcoala nu a fost niciodată introdusă într-un program de reabilitare, aşa cum va fi acum. De-a lungul timpului s-au făcut la şcoală doar cârpeli. Geamurile s-au schimbat cu fonduri alocate pe timpul lui Tăriceanu, iar pe parcurs s-a schimbat iluminatul şi s-au mai făcut mici reparaţii. Când vor începe lucrările pe copii îi vom muta, o parte la şcoala din satul Bistriţa, iar cealaltă parte la şcoala din satul Pietreni. Va fi o lucrare care nu o să depăşească şase luni. În localitate mai funcţionează în prezent o grădiniţă în satul Pietreni, în satul Bistriţa o şcoală cu două clase şi o grădiniţă, iar în centrul localităţii este şcoala mare. În prezent mai avem 220 de copii, în scădere faţă de anii precedenţi. Tinerii, o dată plecaţi din localitate, în căutarea unui trai mai bun nu se mai întorc, iar cei rămaşi sunt bătrâni şi bolnavi. La primărie avem înregistrate aproximativ 65 de dosare cu grad de handicap, iar numărul lor este în creştere. La ajutorul social avem foarte puţine persoane, dintre cele 15, doar 7 persoane sunt apte de muncă.

 

Impact real: Aveţi vreun proiect pe care v-aţi dori să îl vedeţi realizat, în localitate?

Toma Peştereanu: Proiectul de suflet al meu este construirea bazei sportive, un adevărat complex de agrement sportiv, cu tot ce înseamnă teren de fotbal, bazin de înot, terenuri de tenis, volei şi handbal. Ne dorim să transformăm acest spaţiu într-un loc în care să se dezvolte sportul de masă, unde orice tânăr să se poată recrea, practicând sportul dorit. Prioritară pentru mine este construirea unui complex sportiv la Costeşti.

 

Impact real: Despre politică ce ne puteţi spune?

Toma Peştereanu: Fac politică, şi-mi place. Sunt un om disciplinat, iar sub mine vreau disciplină. Asta am cerut inclusiv în Consiliul Local. Mi se pare corect să apărăm interesele comunităţii, pentru că nu degeaba în campanie am candidat sub sloganul „Ce n-am făcut, ce vom face”. Cetăţenii au aşteptări mari de la primar. În principiu, oamenii îşi doresc ca în fruntea comunităţii să fie un om serios, să fie primarul tuturor şi să nu caute scuze.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.