Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Pestereanu: Pentru noul mandat, prioritara este infrastructura rutiera si amenajarea unei baze sportive

primarPrimarul comunei Costeşti, Toma Peştereanu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre proiectele pe care le va finaliza în această perioadă, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate în viitorul mandat. Cu ce gânduri va intra în noua campanie, dar şi ce alte proiecte îşi doreşte să realizeze, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cum a fost acest mandat?
Toma Peştereanu: Cred că, în patru ani, am încercat să realizez proiecte pe tot palierul administrativ, în comuna Costeşti. Am reuşit să creez un spaţiu adecvat pentru angajaţii primăriei, acum lucrăm la schimbarea centrului civic şi am finalizat întreaga reţea de apă potabilă. Avem iluminat stradal economic, şcolile beneficiază de dotările corespunzătoare, am achiziţionat cu bani europeni două utilaje, iar, pentru noul mandat, prioritară este infrastructura rutieră şi amenajarea unei baze sportive.

Impact real: În urma inundaţiilor, aţi reuşi să aduceţi la normal localitatea?
Toma Peştereanu: Am rezolvat totul, însă, pentru rezolvarea problemelor, am primit de la Guvern pe Situaţii de Urgenţă, în prima tranşă, nouă miliarde de lei vechi şi, într-o altă etapă, 900 de mii de lei. Toate documentele sunt puse în trei dosare cu note explicative, raportări, operative, avem şi trei CD-uri cu poze, aşa că, indiferent la ce oră ni se cere, putem să facem dovada cheltuielilor la leu, pentru aceste sume.

Impact real: Căminul cultural este un proiect finalizat?
Toma Peştereanu: În localitate este un cămin cultural foarte frumos, dar clădirea începuse să se degradeze şi, de fiecare dată când mergeam la evenimente, aveam o pată pe obraz. Asta m-a făcut să încep lucrările de reabilitare a clădirii chiar din primul an al mandatului. Lucrările au fost destul de ample, începând cu refacerea interioarelor, dotarea clădirii cu sistem de sonorizare, montarea geamurilor termopan, iar mobilierul l-am recondiţionat, aşa încât sala căminului cultural este astăzi una dintre cele mai frumoase săli unde, după perioada campaniei, vom aduce din nou teatrul şi vom ţine spectacole. Investiţia s-a finalizat anul trecut cu bani din bugetul local, la valoarea de aproximativ 2 miliarde de lei.

Impact real: Câte şcoli mai funcţionează în localitate?
Toma Peştereanu: Costeştiul are trei şcoli, unde învaţă 230 de copii, doar că, şcoala din satul Bistriţa este o şcoala unde se predă alternativ, şi unde funcţionează şi o grădiniţă. În şcoala din satul Pietreni avem o grădiniţă, dar şi şcoala din centrul localităţii, unde învaţă aproape toţi copiii. Toate locaţiile sunt reabilitate. Vrem ca şi copiii noştri să beneficieze de condiţii optime pentru studiu. La şcoala din centrul localităţii, ultimele lucrări au constat în amenajarea grupurilor sanitare în interior.

Impact real: Aţi alocat fonduri şi pentru biserici?
Toma Peştereanu: Le-am ajutat, în sensul că am alocat fonduri acolo unde a fost nevoie, pentru a se putea construi câte ceva. La biserica de la Peri am ajutat cu bani pentru reabilitarea obiectivului şi pentru construirea unei bucătării şi a şoproanelor, acolo unde a fost nevoie. La biserica Gruşetu şi la Capela Costeşti am alocat fonduri pentru achiziţionarea şi montarea unei centrale termice. Am sprijinit cu materiale de construcţie bisericile Secături, Ciorobeşti, şi Grămeşti. Pe raza localităţii avem 11 biserici, dintre care trei au valoare A şi şase au valoare B.

Impact real: Ce vă doriţi să realizaţi în continuare, pentru localitatea Costeşti?
Toma Peştereanu: Îmi doresc să avem o localitate curată, pentru ca fiecare dintre noi să conştientizăm că nu trebuie să mai aruncăm gunoaiele, aşa încât primăria să nu mai stea la pândă, pentru că nu vrea nimeni să le dea amenzi oamenilor. Îmi doresc să nu ne mai luptăm în localitate cu aruncatul gunoaielor şi cu sistemul de canalizare, să putem atrage fonduri în vederea promovării localităţii şi să ne putem ocupa şi de investiţii noi.

Impact real: Înţeleg că nu există drumuri comunale aparţinând comunei Costeşti şi, din acest motiv, Consiliul Judeţean nu a alocat fonduri pentru o astfel de infrastructură, din lipsa cadrului legal. Care este acum situaţia drumurilor comunale?
Toma Peştereanu: Am făcut demersurile, iar cei de la Ministerul Dezvoltării ne cer să facem cartea funciară a tuturor drumurilor comunale, ca să poată fi prinse în Monitorul Oficial.

Impact real: Aţi reuşit să identificaţi zona, în vederea amenajării viitoarei baze sportive?
Toma Peştereanu: Am făcut un raport de evaluare a terenului, pe care îl voi prezenta şi Consiliului Local. Terenul este în zona Brezeni şi intenţionez ca această investiţie să prindă contur cu finanţare prin Compania Naţională de Investiţii sau din fonduri europene. În zonă îmi doresc să realizăm un complex sportiv unde se va construi un stadion, iar pe lângă terenul de fotbal va fi şi un teren de tenis, dar şi un bazin de înot, cu tot ce ar trebui să aibă în dotare o astfel de bază sportivă.

Impact real: Ce reprezintă pentru Costeşti faptul că localitatea este printre cele 15 localităţi ale proiectului organizat de ICR, „România nemaivăzută”
Toma Peştereanu: Proiectul aduce în prim plan 15 localităţi nemaivăzute, în sensul că sunt localităţile care vorbesc poate cel mai sigur şi cel mai frumos despre autenticitate poporului nostru şi despre continuitatea tradiţiilor specifice anumitor zone. Pentru noi este o bucurie enormă că suntem prima localitate aleasă pentru acest proiect şi înseamnă foarte mult, pentru că, prin tot ceea ce are comuna noastră – cadrul natural şi cadrul istoric – putem şi avem oportunitatea de a oferi foarte multe atracţii pentru turişti. Costeştiul va fi promovat prin acest proiect la nivel naţional şi internaţional.

Impact real: La Costeşti să ne aşteptăm la o campanie bazată pe fair play?
Toma Peştereanu: În această campanie mă vor reprezenta faptele mele din cei patru ani. Cine vrea să le vadă, le vede. Adversarii politici spun că nu am făcut nimic. Cu toate acestea, emoţiile sunt constructive şi este normal, deoarece contracandidaţii sunt oameni care tot timpul au fost contra la tot ce s-a făcut în comună. Din punctul meu de vedere eu nu o să-i jignesc cu nimic, îmi văd de treburile mele. Văd că mă atacă cu reţeaua de canalizare, dar vreau să le amintesc faptul că este un proiect făcut pe timpul PNL-ului, şi eu mă lupt cu mentalitatea oamenilor, încercând să-i determin să nu mai arunce gunoaie în reţeaua de canalizare. În rest, sunt obligat să administrez acest sistem, aşa cum a fost realizat. Când mă atacă, adversarii mei este bine să vină şi cu argumente.

Impact real: Ce vi se pare imposibil de realizat, ca primar?
Toma Peştereanu: Totul este posibil, mai ales atunci când ai deschidere spre instituţii. Una este când eşti angrenat în munca aceasta de mai mulţi ani şi înţelegi lucrurile aşa cum trebuie să meargă, şi alta este când vine cineva din afară, şi nu cunoaşte administraţie.

Impact real: V-aţi gândit vreodată să plecaţi din PSD?
Toma Peştereanu: Am prieteni în toate partidele, respect toţi adversarii politici, dar nici un partid politic nu se pliază caracterului meu social-democrat, şi asta se vede prin ceea ce fac în localitate.

Impact real: La Costeşti există şi o comunitate de ţigani. Cum i-aţi ajutat?
Toma Peştereanu: Ţiganii de la noi nu creează probleme, iar acum, după ce va funcţiona şi reţeaua de apă şi se vor asfalta drumurile, vor fi şi ei mulţumiţi. Însă, din punctul meu de vedere, sunt marginalizaţi nu numai de instituţiile care sunt pe raza comunei, şi asta nu este normal. Aş fi văzut o soluţie salvatoare pentru ei în situaţia în care atunci când se fac angajări la Minieră, pentru că ei suferă din cauza prafului de la carieră, măcar unul dintr-o familie să fie angajat, chiar dacă este vorba despre muncă necalificată. Atunci ar avea şi ei o sursă de trai mai sigură, dar, dacă ei la fiecare concurs dat, pentru ocuparea unui loc de muncă nu sunt acceptaţi, aici nu mi se pare corect. Eu mi-am dat silinţa să îi ajut şi să le găsesc un serviciu pe undeva, atât cât am putut. Sunt marginalizaţi din acest punct de vedere, şi nimeni nu ia în calcul ce spun.

Impact real: Aţi reuşit să onoraţi oferta electorală cu care aţi venit în campania trecută?
Toma Peştereanu: Doar în procent de 85%, şi asta pentru că în oferta mea era trecută şi o pârtie de schi în zona Stoc, numai că acolo este un izlaz comunal şi nu am voie să investesc. Legea spune să nu afectezi izlazul comunal. Un alt punct pe care nu l-am atins este înfiinţarea unei pieţe de desfacere a produselor. În rest, este realizat cam tot ce am promis. De altfel, şi sloganul „Fapte, nu vorbe!” mi se potriveşte, pentru că, în cei patru ani am făcut, nu am vorbit, şi rămân aproape de oameni, pentru că aşa am fost tot timpul.

Impact real: Aţi avut momente când aţi vrut să renunţaţi?
Toma Peştereanu: Îmi place ceea ce fac, dar localitatea nu a fost sprijinită nici de PSD şi cu atât mai puţin de PNL şi, în astfel de situaţii, au mai fost perioade când mi-aş fi dorit să plec pentru că, din motive independente de voinţa mea, lucrurile nu mergeau aşa cum mi le propusesem.

Impact real: În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, comuna Costeşti îmbracă haine de sărbătoare. Ce surprize vom avea, anul acesta?
Toma Peştereanu: Viaţa culturală este foarte importantă pentru această localitate. În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, în comuna Costeşti are loc sărbătoarea „La obârşie, la izvoare”. Anul acesta, la eveniment o vom avea invitată pe Giulia. Ca de fiecare dată, toţi cei prezenţi se pot bucura de o expoziţie cu premii intitulată „Izvorul Tămăduirii, tradiţie, iconografie, spiritualitate”. De asemenea, ca în fiecare an se va amenajat un târg numit „Meşteşugarii tradiţionali şi produsele lor”, care poate fi urmărit pe parcursul întregii zile. La eveniment, toţi cei prezenţi se pot bucura de un spectacol folcloric având numeroşi invitaţi-surpriză.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.