Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Pestereanu: Nu discuta nimeni cu noi despre regionalizare

primar2Primarul Costeştiului se arată dezamăgit de modul în care se procedează în privinţa regionalizării, care va avea loc, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an. Ultima ordonanţă aprobată de Guvern, prin care primarii rău-platnici ar putea fi înlocuiţi cu administratori judiciari, îl nemulţumeşte pe primarul Peştereanu. Care este părerea acestuia despre comasarea comunelor, dar şi ce a reuşit să realizeze pentru localitatea Costeşti după un an de mandat aflam în rândurile de mai jos

Impact real: Ce v-a determinat să intraţi în administraţia publică locală?
Toma Peştereanu: Lucrez din anul 2004 în această primărie, iar ulterior, în anii 2008-2012, am ocupat funcţia de viceprimar al acestei localităţi. La început a fost destul de greu, pentru că nu înţelegeam cum trebuie să pui lucrurile cap la cap, pentru ca următorul pas să-ţi dea un rezultat pozitiv. Încet, cu ambiţia care mă caracterizează, am început să mă implic în rezolvarea problemelor acestei localităţi. În anii 2005 – 2006, am fost la foarte multe cursuri de perfecţionare, unde am pus bazele cunoştinţelor despre administraţia publică locală şi, mai ales, am dorit să învăţ paşii necesari pentru demararea şi evoluţia unui proiect. Ulterior, în anul 2011, mi-am dat seama că stau bine în sondaje, simţeam imboldul localnicilor, iar impulsul lor m-a determinat să candidez. Atunci am hotărât să intru în cursa pentru câştigarea postului de primar al comunei Costeşti. Oamenii se aşteaptă de la mine la altceva, iar eu nu vreau să-i dezamăgesc. Cea mai puternică determinare de a candida pentru postul de primar a fost, în primul rând, sprijinul cetăţenilor. Este o mare onoare funcţia de primar şi am promis că o voi dovedi.

Impact real: Cât de importantă este tradiţia pentru cetăţenii de aici?
Toma Peştereanu: Costeştenii sunt oameni falnici care au ştiut că tradiţia va reprezenta, la un moment dat, moneda de aur a localităţii. Cu mândrie pot spune că tradiţia este încă aici, nu s-a pierdut. Mândria comunei Costeşti o reprezintă grupul de dansuri mixt care se numeşte „Floricica din Costeşti”. În toate spectacolele acestui grup ducem cu noi obiceiul care ne reprezintă, unic în ţară, de altfel, şi care se numeşte „obiceiul bărbieritului”, obicei cu care reuşim să ridicăm sala în picioare prin ropote de aplauze. Avem în sat femei care încă ţes covoare reprezentative pentru zona noastră şi ne mândrim cu tâmplari renumiţi. Comuna Costeşti trebuie promovată şi am în plan un proiect prin care îmi doresc să fac cât mai cunoscute aceste tainice şi minunate locuri. Trebuie să punem în valoare tot ce înseamnă tradiţie şi să învăţăm ce este respectul faţă de datină, pentru că tradiţia înseamnă renaşterea acestui popor.

Impact real: Ce îi lipseşte comunei Costeşti?
Toma Peştereanu: Comuna Costeşti are toate utilităţile pentru o localitate modernă. Avem infrastructură, reţea de apă şi canalizare, cămin cultural, şcoli moderne, dar Costeştiului îi lipseşte înţelegerea şi unitatea între semeni. Trebuie să mai lucrez eu la comunicare şi la relaţionarea între locuitori. Ne-au lipsit unitatea şi impulsul, pentru că restul avem. Costeştenii sunt mai filozofi, nu a existat liderul adevărat care să-i reprezinte. Vreau să-i văd cu iniţiativa pornind din micile lor gospodării.

Impact real: După un an de mandat, ce realizări aveţi pentru comuna Costeşti ?
Toma Peştereanu: Am început cu centrul comunei, care arăta foarte rău în anii trecuţi, am reuşit să asfaltez strada aceasta, de lângă primărie, pe o lungime de 200 de metri, am amenajat parcări la primărie, dispensar şi şcoală. La capitolul modernizare a centrului comunei a intrat şi căminul cultural la care lucrăm în momentul de faţă, am amenajat grupuri sanitare, o bucătărie modernă, dar şi aleile din faţa căminului, care erau dărâmate, la fel şi scările. Acum se lucrează în interior, la încălzirea centrală. Muzeul, sala de dans şi bucătăria nu aveau încălzire. Am amenajat şi grădina din faţa primăriei, am igienizat primăria şi am asfaltat acea străduţă adiacentă primăriei şi am făcut parcări.

Impact real: În domeniul educaţional, ce aţi reuşit să realizaţi?
Toma Peştereanu: Avem trei şcoli, şi încă dinainte să ajung primar am reuşit, împreună cu fosta conducere, să schimbăm geamurile şi să facem o reabilitare a şcolii gimnaziale, iar restul am realizat încă din anul 2012.

Impact real: Care este proiectul care vă dă cea mai mare bătaie de cap?
Toma Peştereanu: Canalizarea mi-a mâncat viaţa. Este problema pompelor, oamenii au deficienţe în a folosi canalizarea, aşa că am fost nevoiţi să le înlocuim sau să le reparăm. Am luat pompe digitale, dar oamenii nu sunt deloc atenţi şi acestea se înfundă, astfel că trebuie duse des la reparat. Abia aştept să mai cumpăr nişte pompe, ca să remediem situaţia. Am cheltuit o grămadă de bani pe canalizare, pe reparaţia pompelor, dar sunt mulţumit că oamenii pot beneficia de apă şi canalizare în toată comuna.

Impact real: Costeştiul beneficiază de sistem de alimentare cu apă şi canalizare. V-aţi gândit să întocmiţi un proiect pentru reabilitarea infrastructurii rutiere?
Toma Peştereanu: Avem un proiect pentru 2,38 kilometri de asfalt la Pietreni, dar eu nu sunt adeptul să fac proiecte, să mă avânt şi apoi să stau cu ele blocate. Ce pot să asfaltez din bugetul local asfaltez, chiar şi câte o uliţă, iar pentru restul avem macadam destul. Nu am mai avea mult de asfaltat, aproximativ 5,5 kilometri, şi terminăm infrastructura rutieră. Dacă în 2014 vor exista programe europene pentru asfaltări, cu siguranţă, voi profita şi voi întocmi şi accesa un proiect în acest sens, dar în nici un caz în 2013.

Impact real: Vă puteţi autofinanţa? O ordonanţă aprobată recent de Guvern arată că primarii rău-platnici pot fi înlocuiţi cu administratori judiciari. Ce părere aveţi despre această prevedere?
Toma Peştereanu: Noi ne putem autofinanţa, nu mi-e teamă de regionalizare, chiar dacă vor dispărea comunităţi. Ultima ordonanţă, prin care primarii sunt obligaţi să nu se mai avânte în proiecte, este un pas spre desfiinţarea localităţilor şi comasarea lor. Să vedem atunci ce vor face oamenii, deoarece ei sunt învăţaţi să vină la primărie şi să fie serviţi imediat. Vor trebui să meargă pentru o adeverinţă tocmai la Horezu, probabil. Eu sunt conştient că se vor întâmpla mişcări în comunităţi, iar acesta este primul pas, dar ei ne ascund nouă adevărul. Eu, unul, nu ştiu nimic din ceea ce se va întâmpla prin regionalizare. Pe noi nu ne-a chemat nimeni să ne întrebe, iar noi vrem, nu vrem ne vom confrunta cu regionalizarea, şi modificarea Constituţiei va fi ultimul pas, înainte de această mişcare. Comuna Costeşti a fost, în trecut, mult mai mare, avea şi satul Negruleşti, care acum aparţine comunei Bărbăteşti, a avut şi comuna Tomşani până în satul Genuneni. Comuna era bogată. Eu nu fac supoziţii, dar nici nu aş fi de acord să se desfiinţeze comuna Costeşti, poate peste cadavrul meu! Cât eu sunt primar, nu voi fi de acord să se aleagă praful de comună. Singurul lucru de care mi-e teamă sunt jocurile politice, dar vă spun cu mâna pe suflet că, dacă cineva ar încerca să o desfiinţeze, ar fi blestemul acesta, al pământului. Această comună are o tradiţie, iar eu voi face în aşa fel încât să redevină ceea ce a fost, prin promovarea turismului aici, în localitate. Deşi a existat în ultimii patru ani o perioadă de regres, acum parcă am început să intrăm pe un făgaş normal şi avem toate şansele ca localitatea noastră să fie cunoscută prin păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor specifice zonei. Avem în acest sens şi un ansamblu cu care ne mândrim şi care, prin activităţile sale şi prin dansul popular, ne face să ne amintim în permanenţă de comuna Costeşti şi tradiţia ei.

Impact real: După patru ani în care aţi ocupat funcţia de viceprimar al comunei Costeşti, acum vă revine rolul de a acorda atribuţii viceprimarului. Care funcţie vi se pare mai grea?
Toma Peştereanu: Aşteptările sunt mult mai mari atunci când eşti primar, iar responsabilitatea la fel. Când am fost viceprimar, mi-a plăcut să mă implic foarte mult, să am relaţia cu cetăţeanul, ceea ce probabil s-a şi observat în urma alegrilor, când am ajuns să câştig primăria. Am o relaţie foarte bună cu viceprimarul meu, i-am lăsat anumite atribuţii şi sunt fericit că şi le îndeplineşte. Suntem tineri, iar dacă a înţeles mesajul meu este foarte bine. Este normal să facă treabă, să rezolve problemele comunităţii, să se implice, să ne completăm reciproc.

Impact real: Care sunt problemele în care parlamentarii vâlceni ar trebui să se implice pentru comunitatea care le-a acordat votul?
Toma Peştereanu: Una dintre problemele pe care am sesizat-o se referă la faptul că ar trebui să se impoziteze companiile străine care au stâlpii amplasaţi pe teritoriul nostru, cum ar fi Vodafone, Orange sau cum ar fi microcentrala care aparţine Hidroelectrica şi care nu plătesc impozit pe clădire. Aici ar trebui să facă ceva parlamentarii noştri, sunt scutiţi de codul fiscal. Sunt programele acestea, de dezvoltare, pe Ordonanţa 7 şi ar trebui să facă mai mult lobby pentru că oamenii aceştia, care nu au apă, canalizare sau drumuri i-au votat şi datorită lor au ajuns acolo unde sunt.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.