Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Pestereanu: Imi pun sperante doar in accesarea fondurilor europene

01 primarPentru Toma Peştereanu, Ion Cîlea a fost un povăţuitor important, liderul pe umărul căruia se putea rezema. Se consideră un soldat care îşi face treaba până la capăt, rămânând credincios partidului. Nu este de acord cu trădătorii, considerând că aceştia trebuie „stârpiţi”. Declară că are prieteni care fac parte din partidul liberal şi cu care poate să aibă un dialog, aspect pe care nu-l poate găsi şi la liderul lor, Cristian Buican.

Impact real: Cine a fost pentru dumneavoastră Ion Cîlea?
Toma Peştereanu: Povăţuitorul meu şi un părinte pentru toţi. Dezamăgirea mea este că nu are cine să ne mai reprezinte la Consiliul Judeţean, „ăştia” or să facă ce vor ei, va fi o luptă. Pentru noi va fi foarte greu, nu vom avea la cine să apelăm, la cine să mai „plângem” pe umăr şi la cine să cerem sfaturi. Începând cu prima oră a dimineţii şi până seara, târziu, acest om era la Consiliul Judeţean. Sunt trist şi foarte dezamăgit.

Impact real: Cum vedeţi PSD astăzi, la nivel judeţean?
Toma Peştereanu: Acum, în organizaţia PSD Vâlcea nu se arată nici o lumină în spate, comparativ cu forţa pe care a avut-o preşedintele Ion Cîlea, şi acest aspect l-am spus tuturor. La ora actuală, nu avem un lider care să ne reprezinte. Ion Cîlea a fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l primească în Împărăţia Sa! Sunt alături de familia îndurerată, în aceste momente grele. Era un real sprijin: dacă îl sunam la ora şase dimineaţa îmi răspundea. Ne-a ajutat, făcea pe „dracu în patru”, aşa ceva nu o să mai fie. În interiorul PSD au început deja să se dea „lupte”, dar pe noi să ne lase în pace, pentru că noi, primarii PSD, am fost credincioşi şi ne-am făcut datoria, în toate campaniile.

Impact real: La nivel naţional, credeţi că decizia pe care Ponta a luat-o, de a nu pleca de la guvernare, este una corectă?
Toma Peştereanu: Ar trebui să rămână şi să facă treabă, dar nu cu trădători. Eu merg pe premisa că, dacă nu îţi place cu mine şi „în barca mea”, este mai bine să pleci. În fiecare campanie trebuie să apară trădători, dar aceştia trebuie stârpiţi.

Impact real: Este pregătită acum organizaţia PSD Vâlcea pentru numirea unui nou lider?
Toma Peştereanu: Eu voi merge cu un reprezentant din aripa tânără a partidului. Ne dorim un om apropiat de noi, primarii, pe care să ne putem bizui. Cu toate acestea, pentru ca PSD să câştige Consiliul Judeţean în anul 2016 va fi foarte greu, pentru că noi nu mai avem structură la nivel de judeţ, suntem „morţi”. Consider ca sunt primari buni în organizaţie, care ar trebui lăsaţi să lucreze. Şi susţin că la viitoarea campanie pentru parlamentare ar trebui să fie pe zona noastră un candidat din partea PSD, un primar din colegiul nostru, cu experienţă, şi care cunoaşte foarte bine problemele din zonă. Sunt foarte hotărât, iar singurul om pe care îl voi susţine este Dumitru Pearcu. În rest, nu voi mişca nici un deget pentru nimeni, pentru că acest om a demonstrat ceva în localitatea lui şi în partid, este serios şi capabil. Simt că treburile nu merg aşa cum ar trebui în partid. Eu sunt ca un soldat, îmi fac treaba până la capăt, sunt credincios partidului, nu mă interesează funcţii sau să cer alte avantaje în judeţ. Susţin cu tărie că trebuie să reuşim, în aşa fel încât să ne punem deputaţi din zonă, pe colegii.

Impact real: Din păcate, judeţul are probleme multe şi grave, este în declin economic, iar conducerea PSD nu a reuşit să încurajeze economia. Ce şansă ar mai avea economia cu un partid care, la nivel de judeţ, dă semne că se „clatină”?
Toma Peştereanu: În situaţia acesta, în care este judeţul, eu spun să-i lase pe liberali să conducă, să vedem cum vor rezolva ei problema Oltchim, transferul către CET Govora al Exploatărilor miniere Berbeşti şi Alunu de la Complexul Energetic Oltenia, deblocarea lucrărilor la pârtia de schi, la şoseaua Transalpina, la autostrada Sibiu-Piteşti, despre care se vorbeşte de 30 de ani. Ar fi suficient timp să demonstreze ceea ce ei au arătat mereu cu degetul către PSD. Singura mea teamă cu liberalii la conducerea Consiliului Judeţean este împărţirea banilor fără nici o noimă, altfel nu mi-e frică de ei, pentru că nu am de ce. Pot să vină şi să ceară voturi în comună, în rest, nu vom avea prea multe discuţii. Am prieteni care fac parte din Partidul Liberal, cu care de fiecare dată reuşesc să am dialog. În schimb, cu liderul lor, Cristian Buican, nu vorbesc. I-am spus să fie mai împăciuitor, pentru că are un „stil” de a enerva omul, are acea aroganţă care multora ca mine nu le place. Chiar înainte de a se întâmpla această nenorocire, ştiind că acest om este grav bolnav, i-am spus să găsească o cale de împăcare cu preşedintele Ion Cîlea, împărţind acea sumă în mod egal, şi se termina povestea. Nu ştiu ce a vrut să demonstreze Buican, prin atitudinea lui.

Impact real: Aleşii locali, adică primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobată tacit de Camera Deputaţilor. Ce părere aveţi despre acest lucru?
Toma Peştereanu: Din punctul meu de vedere, nu este un lucru bun, pentru că, în două mandate, foarte puţine proiecte propuse se pot finaliza. Primul mandat este de „încălzire”, abia în cel de-al doilea începi să culegi roadele. Această decizie încurajează nepăsarea şi face ca acea persoană aleasă de comunitate să se gândească mai mult la ea decât la localitate. Când ştii că poţi avea şansa la un plan în privinţa investiţiilor pe termen lung, accesezi în primele mandate cât mai multe proiectele necesare localităţii, astfel încât, în următorii ani, să le concretizezi. Dacă se va lua această decizie, un mandat de primar ar însemna doar un CV mai notabil. Nu sunt de acord, cred ca această decizie trebuie luată de comunitate.

Impact real: Cum a fost anul 2014, din punct de vedere al investiţiilor?
Toma Peştereanu: Foarte greu din punct de vedere financiar, deoarece alocările bugetare au fost mai puţine. Să nu uităm că asupra noastră s-au abătut inundaţiile, care ne-au „tras în jos”. Din luna iulie, nici până acum nu ne-am revenit, tot reparăm câte ceva. Am investit bani în lucrări pe care nu trebuia să le facem. Vorbind în ansamblu, în cei doi ani şi jumătate, de când am ocupat funcţia de primar, mă declar totuşi mulţumit, chiar dacă avem datorii pentru cheltuieli neprevăzute, fiind nevoiţi să strângem cureaua şi să mai plătim din ele.

Impact real: Ce speranţe aveţi, pentru anul 2015?
Toma Peştereanu. După toate cele întâmplate în ultima perioadă, culmea este că mai am şi speranţe, însă toate mi le pun în accesarea fondurilor europene. Dacă nici acestea nu se vor arăta destul de concludente, voi începe să mă gândesc dacă, pe viitor, voi mai candida, pentru că, fără roade, eu nu stau la primărie de dragul de a fi primar. Atunci mă voi gândi că trebuie să am mai multă grijă de familia mea şi de prietenii mei, pe care i-am c-am neglijat.

Impact real: Vă gândiţi la un nou mandat?
Toma Peştereanu: De când am fost ales de comunitate în funcţia de primar, am încercat, pe lângă faptul de a mişca lucrurile în localitate, să schimb cât de cât atitudinea şi mentalitatea oamenilor. Dar, dacă nu voi reuşi şi, pe lângă toate acestea, persistă inclusiv nemulţumirea din partea cetăţenilor, cu siguranţă, voi face un pas în spate. Am intrat în această „luptă” pentru a realiza ceva împreună, dar, dacă văd că elanul acela se spulberă, în viitor, mă voi gândi foarte serios dacă voi mai candida.

Impact real: Aveţi susţinere politică în Consiliul Local?
Toma Peştereanu: Am majoritatea în Consiliul Local, dar asta nu înseamnă că nu facem echipă cu liberalii. Pentru noi, proiectele sunt cele mai importante, facem administraţie împreună din ce în ce mai bine, nu este loc pentru politică. Tot atât de bună echipă fac şi cu angajaţii primăriei, care au înţeles că ţin foarte mult la respectul faţă de cetăţean.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.