Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Peştereanu: „Fondurile europene sunt un vis frumos pentru noi”

Primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii ani. Cu ce planuri a pornit în noul an, când va ajunge conducta de gaz la Costeşti, dacă a recurs la majorarea taxelor şi impozitelor şi cât de atractiv este un loc de muncă în administraţie, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Bugetul pentru anul 2018 al comunei Costeşti a fost adoptat?

Toma Peştereanu: Noi suntem un caz fericit, referitor la buget. La finele anului 2016 nu am avut bani în buget, iar la alocările bugetare actuale am avut o creştere la echilibrarea din TVA, dar o scădere la impozitul pe venit. Adică, faţă de anul trecut, prin trecerea de la 16% la 10% a scăzut impozitul pe venit, dar s-a compensat prin creşterea TVA-ului. Mai mult, la început de an, în primele luni, lumea vine la primărie să îşi plătească impozitele, ceea ce este un lucru bun. Problema se pune însă pe viitor, până la sfârşitul anului, în privinţa încasărilor de amenzi de circulaţie. În acest sens, dacă nu se va schimba legislaţia, în primul rând pentru amenzile rutiere, dar şi pentru impozitul pentru maşini, primăriile vor intra în colaps.

 

Impact real: Ce salarii vor obţine funcţionarii din administraţia locală, în următorii cinci ani?

Toma Peştereanu: Am ţinut cont de toate criteriile prevăzute în lege. Noi suntem singura primărie care, conform ghidului de calculare, avem salariile publicate pe site. Piramida grilei de salarizare începe de la primar, viceprimar, secretar, iar salariile sunt pe acelaşi palier cu studiile.

 

Impact real: Cât de atractiv este în prezent un loc de muncă în administraţie?

Toma Peştereanu: Salariile sunt mari, iar locurile de muncă în administraţie au devenit cele mai vânate. Din această cauză am pretenţii faţă de activitatea angajaţilor din primăria noastră. Nu îmi este ruşine să le repet că au salariile mari, iar pentru acest lucru trebuie să îşi facă treaba, cu toate că unii dintre ei mai şchiopătă. Le aduc aminte tot timpul că munca pe care o fac şi responsabilitatea pe care o au, odată cu noua grilă de salarizare, este echitabilă. Cei care nu vor să intre în cerinţele consemnate în fişa postului nu am să-i mai accept. Dacă văd că nu se înţelege această obligativitate apelez la Codul Muncii, pentru a regla buna funcţionalitate a aparatului administrativ. Conform organigramei, avem deficit de personal în departamentul Registrului agricol, pentru că aici este foarte mult de lucru, începând de la subvenţii, adeverinţe de rol, acte de vânzare sau succesiuni. În rest sunt mulţumit de aparatul administrativ al primăriei.

 

Impact real: Pentru întregirea bugetului aţi recurs la majorarea taxelor şi impozitelor?

Toma Peştereanu: La Costeşti, taxele s-au mărit în funcţie de inflaţie, atunci când legea ne-a obligat.

 

Impact real: Absorbţia fondurilor europene reprezintă o prioritate?

Toma Peştereanu: Sunt cu ochii pe fondurile europene, fiindcă ne dorim reabilitarea reţelei de apă în localitate, chiar dacă fondurile europene sunt un vis frumos, şi ni s-a demonstrat acest lucru. Împreună cu localităţile Bărbăteşti şi Pietrari am format o asociaţie de dezvoltare intracomunitară, cu scopul modernizării infrastructurii rutiere, proiect pe care l-am depus pe Măsura 7.2. Din păcate, regulile s-au schimbat în timpul jocului, în acelaşi timp cu schimbarea cererii de finanţare. Puşi într-o astfel de situaţie ne-am îndreptat atenţia către fondurile guvernamentale. Cu toate acestea nu ne vom opri aici, vom căuta alte noi ghiduri de finanţare pentru dezvoltarea localităţii. Prin POS Mediu aş vrea să depun un proiect pentru reabilitarea conductei de apă din satul Pietreni, pe o lungime de 7 kilometri şi să facem câteva modificări la reţeaua de canalizare. Cea mai bună variantă de absorbţie a fondurilor europene rămâne tot Grupul de Acţiune Local. În prezent avem depus cel de-al patrulea proiect care prevede amenajarea unui loc de agrement pentru copii, tineri şi pentru bunici. Zona va fi împărţită în trei: o parte pentru vârstnici, unde se vor amenaja băncuţe cu mese de şah şi zone de recreere, o altă parte pentru tineri, unde se vor amplasa aparte de fitness, iar pentru copii se vor crea spaţii special amenajate, unde aceştia se vor putea juca în voie.

 

Impact real: Care sunt priorităţile pentru anul 2018?

Toma Peştereanu: Avem trei puncte tari anul acesta: în primul rând finalizarea asfaltărilor deja demarate, apoi să scoatem la licitaţie lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a Şcolii Gimnaziale Ferigile, un proiect care are valoarea de 2.963.101 lei, astfel ca în septembrie să avem lucrările terminate, iar copiii să poată învăţa. Apoi, cu bani din bugetul local vom reabilita dispensarul uman. Şi pentru anul 2019 pregătim proiectul celor 8 kilometri în vederea asfaltării, pe care să îl depunem la Ministerul Dezvoltării. Intenţionăm să atragem fonduri europene pentru reabilitarea reţelei din satul Pietrei, plus demararea proiectului pentru Complexul Sportiv.

 

Impact real: Sunteţi mulţumit de banii alocaţi de la Consiliul Judeţean pentru arierate, întreţinere drumuri şi cofinanţări?

Toma Peştereanu: Referitor la banii alocaţi pentru cofinanţări, nu am fost niciodată de acord cu alocarea fondurilor pe criterii politice, aşa cum au procedat liberalii când au fost la conducerea Consiliului Judeţean. Am văzut că actuala conducere procedează extrem de corect, împarte sărăcia într-un mod echitabil tuturor localităţilor. Sunt primării liberale cărora li s-au alocat bani mai mulţi decât localităţii Costeşti. Au fost situaţii de-a lungul timpului când, pentru localitatea Costeşti s-au alocat zero lei. Ce trebuia să fac atunci, şi ce trebuie să fac acum? Costeştiul a fost localitatea care a primit zero lei deoarece, conform Hotărârii de Guvern 2001, unde sunt prinse toate drumurile comunale şi judeţene, comuna Costeşti apărea cu zero kilometri de drumuri comunale. În această situaţie am început cadastrarea drumurilor comunale.

 

Impact real: Cât mai are localitatea de aşteptat, până va avea reţea de gaze naturale?

Toma Peştereanu: Suntem în proiectul celor zece localităţi luate în calcul pentru înfiinţarea reţelei de gaze naturale în Zona Horezu. Reţeaua se va extinde de la Băbeni, va ajunge la Tomşani, traversează Pietrariul, Bărbăteştiul, iar la Costeşti se va închide o conductă. Cealaltă conductă va lega localităţile Tomşani, Horezu, Vaideeni, Stroeşti şi Slătioara. Abia suntem cu acest proiect la nivel de discuţii, dar Costeştiul va avea reţea de gaze naturale.

 

Impact real: Pentru câinii comunitari există soluţii pentru înfiinţarea unor adăposturi?

Toma Peştereanu: Vom pune în curând bazele unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară care să poată prelua gestionarea câinilor fără stăpân atât de la nivelul oraşului Horezu, cât şi de pe raza altor zece localităţi. Terenul identificat pentru realizarea unui astfel de padoc este situat în comuna Stroeşti.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.