Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toma Pestereanu: Ca primar, trebuie sa dai dovada de onestitate in fata cetateanului

primar2Toma Peştereanu priveşte spre următorii patru ani cu mare încredere, deoarece proiectele sale finalizate sunt dovada că interesul comunităţii s-a aflat pe lista priorităţilor administrative. Nu îi place să facă politică, dar se declară un social-democrat convins, care pune mai presus de toate interesul cetăţeanului.

Impact Real: Ce calităţi credeţi că ar trebuie să aibă un primar?
Toma Peştereanu: Trebuie ca oamenii să ştie că pot avea încredere în tine şi să existe o bună comunicare între cele două parţi. Altfel, există riscul ca rezultatul final să fie compromis. Un primar de succes trebuie să aibă câteva calităţi, dar în primul rând să fie onest. Trebuie să aibă, în acelaşi timp, aptitudini de manager şi de lider şi, nu în ultimul rând, trebuie să fie un bun comunicator. La toate acestea aş mai adăuga că nu trebuie să se teamă de pierderea popularităţii din cauza unor decizii ferme pe care trebuie să le ia.

Impact Real: Care sunt principalele realizări din cursul acestui mandat, în calitate de primar?
Toma Peştereanu: Îmi place ceea ce fac, deşi sunt zile când îţi vine să renunţi. Sunt hotărât să continui pentru că am fost un luptător şi sunt proiecte începute şi pe timpul fostului primar, dar la care am muncit şi eu. Nu pot să plec acum, când am anumite proiecte aproape de final şi am şi unele noi, pe care aş vrea să le implementez. Am reuşit ca toată comuna să aibă apă, am dus apă pe toate coclaurile, iar căminul cultural din centrul localităţii este reabilitat. La căminul cultural din satul Pietreni am rămas cu clanţa uşii în mană, atunci când am avut prima şedinţă, iar geamurile erau sparte şi, pentru că era o ruşine pentru acel sat, am reabilitat clădirea înaintea campaniei pentru parlamentare. În satul Pietreni am făcut şi o extindere a reţelei de  apă, pe o lungime de 1,3 kilometri, o lucrare pentru care a fost necesară montarea a două pompe, pentru a duce apa până la ultima gospodărie. Drumurile au fost asfaltate, toate şcolile sunt reabilitate, iar copiii dispun de cele mai moderne condiţii. Am reuşit să modernizăm inclusiv căminul cultural din satul Bistriţa. Centrul comunei are acum o nouă imagine, începând de la primărie. Am amenajat inclusiv parcarea, am reabilitat anexa din cadrul primăriei, în care au loc cununiile civile şi sala de şedinţe a Consiliului Local. Un alt proiect finalizat a fost dotarea cu aparatură video, în punctele cheie ale localităţii. Acolo unde au fost necesare, am construit şi punţi pietonale. S-au reabilitat peste 15 fântâni stradale, s-au finalizat proiecte din bugetul local şi cu bani atraşi de la Guvern. La toate aceste proiecte realizate se adaugă atragerea de fonduri europene, în valoare de 340 de mii de euro. În plus, am ajutat şi bisericile, cu ce am putut.

Impact Real: Trăgând linie, după primul mandat, sunteţi mulţumit de realizări?
Toma Peştereanu: Din punctul meu de vedere, am realizat tot ceea ce mi-am propus. Din oferta cu care m-am prezentat în faţa electoratului, doar două puncte sunt nerealizate. Visasem la un moment dat că vom facem o mică pârtie de schi, numai că, ulterior, legea a interzis astfel de activităţi pe islazurile comunale. Al doilea punct, pe care l-am realizat numai parţial, viza înfiinţarea unui târg de produse tradiţionale. Spun parţial deoarece noi organizăm un astfel de târg anual, l-am avut chiar în această perioadă, dar mi-aş dori să ieşim în Dealul Costeştilor de mai multe ori, cu produsele noastre. Acest lucru se va face, pentru că eu voi insista, iar, în timp, va deveni o tradiţie, şi atunci va fi mai uşor, pentru că eu sunt sigur că oamenii îşi doresc acest lucru.

Impact Real: Care sunt nerealizările acestui mandat?
Toma Peştereanu: Nu am reuşit să-i fac pe adversarii mei politici să vadă că se fac lucruri bune în localitate. Problema mea este că oamenii care au fost împotriva mea la început sunt şi acum împotrivă, chiar dacă eu am făcut numai bine localităţii, şi am ajuns la concluzia că nu voi reuşi niciodată să-i conving. Cu toate acestea, comunitatea este mulţumită, iar acest aspect este cel mai important.

Impact Real: Una dintre strategiile PNL pentru noua campanie locală este de a atrage cât mai mulţi primari. Aţi primit o astfel de ofertă?
Toma Peştereanu: Eu am fost corect faţă de toată lumea şi mi-am susţinut partidul, chiar dacă nu îmi place politica. Sunt, totuşi, un social-democrat convins, care pune mai presus de toate interesul cetăţeanului.

Impact real: Aveţi susţinere politică suficientă, în Consiliul Local?
Toma Peştereanu: Am  majoritatea în Consiliul Local, dar asta nu înseamnă că nu facem echipă cu liberalii. Pentru noi proiectele sunt cele mai importante, facem administraţie împreună din ce în ce mai bine, nu este loc, în schimb, de politică. Tot atât de bună echipă fac şi cu angajaţii primăriei, care au înţeles că ţin foarte mult la respectul faţă de cetăţean.

Impact real:  Câte proiecte aţi reuşit să finalizaţi prin intermediul Asociaţiei Grupului de Acţiune Locală Microregiunea Horezu?
Toma Peştereanu: Prin acest GAL am reuşit să atragem fonduri europene în valoare de peste 340 de mii de euro. De curând s-au finalizat lucrările la primărie, care au constat în subzidirea clădirii, izolaţie termică, consolidate, schimbarea acoperişului, reabilitarea grupurilor sanitare, dotare şi montarea unei centrale termice şi plantarea a 27 de arbori ornamentali. Valoarea proiectului a fost de 3 miliarde de lei vechi. Tot prin GAL avem în dotare un buldoescavator şi un utilaj pentru situaţii de urgenţă, UTV 4×4, pe care îl vom folosi la incendii, pentru deszăpezire, deoarece utilajul este dotat cu lamă, sărăriţă, freză, şi-l putem folosi tot atât de bine şi la irigaţii, pentru că are o remorcă de 600 de litri de apă, cu un rezervor de 250 de litri. Valoare lui a fost de 27 de mii de euro, dar a fost achiziţionat din fonduri europene.

Impact real: Care sunt necesităţile şcolilor din comuna Costeşti?
Toma Peştereanu: Avem Şcoala Gimnazială din centru, o şcoală primară şi grădiniţa din satul Bistriţa şi o şcoală cu grădiniţă, în satul Pietreni. Toate şcolile sunt dotate şi modernizate, toate având grupurile sanitare în interior. Noi am primit în această vară două microbuze şcolare, dintre care unul a fost transferat la Liceul Tehnologic Bistriţa, iar pe altul l-am oprit noi. Liceul avea în dotare un microbuz şcolar foarte vechi, iar cadrele didactice erau speriate, aşa că am hotărât să le dăm lor unul. În ceea ce priveşte necesităţile şcolilor noastre, pentru anul viitor vom încerca să accesăm fonduri europene pentru reabilitarea clădirii şcolii din centrul localităţii unde ar fi nevoie de izolaţie şi de schimbarea acoperişului.

Impact real: Cât de tentată mai poate fi funcţia de primar, atâta timp cât ANI şi DNA sunt pe urmele aleşilor local?
Toma Peştereanu: Eu nu am astfel de probleme, am grijă ca nimeni din familia mea să nu intre în relaţii cu primăria, iar eu sunt un om care într-adevăr am venit în această primărie să fac ceva pentru localitate. Nu am firmă şi nici nu sunt implicat în vreo afacere, astfel încât nici DNA şi nici ANI nu m-au contactat. Sunt un om care trăieşte din salariu şi nici nu vreau mai mult.

Impact real: Care dintre legile aflate în vigoare pune piedică administraţiei locale, după părerea dumneavoastră?
Toma Peştereanu: Sunt foarte multe legi care nu au o bază solidă în spate, care, de exemplu, te forţează să faci serviciul de ecarisaj. Legea spune să înfiinţezi acest serviciul în baza unei organigrame, dar, şi aici ca peste tot, este vorba de finanţare. Acest lucru nu îl pot face, deoarece nu avem în buget bani prevăzuţi pentru aşa ceva. Nu pot să îi plasez pentru un astfel de fond. Cu banii aceia, în situaţia în care i-aş avea, aş putea să ajut un copil care are nevoie urgent de sprijin. Şi atunci, mă întreb ce ar fi de preferat, să dau mâncare la zece câini, sau să ajut un copil sau un om amărât? Aici legea te pune în situaţii foarte grele, de foarte multe ori pun carul înaintea boilor. Consider că, pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari, statul ar trebui să aloce fonduri. Poate este de mirare, dar şi noi, în comună avem probleme, dar ne-am achiziţionat o cursă, o mânuşă specială şi vom achiziţiona şi un aparat de îndepărtate a animalelor.

Impact Real: Vă gândiţi la un  nou mandat?
Toma Peştereanu: De când am fost ales în funcţia de primar am încercat, pe lângă investiţii, să schimb cât de cât atitudinea şi mentalitatea oamenilor. Nu ştiu cât am reuşit, asta voi vedea, însă, tot ceea ce fac la primărie o fac cu drag, iar acest lucru mă determină să candidez din nou. Am intrat în această „luptă” pentru a realiza ceva, împreună cu această echipă, iar acest lucru se vede.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.