Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Toate scolile au ramas deschise, in comuna

scoalaÎn ceea ce priveşte închiderea şcolilor din Cernişoara, primarul declară că nu a recurs la această soluţie pentru că, în opinia sa, închiderea structurilor nu putea să aducă economii la buget, pentru că statul finanţează numărul de elevi, nu numărul de clădiri. Ideea de a pune lacăt pe unităţile şcolare a fost întotdeauna dezaprobată de primarul comunei Cernişoara, Mihai Ionescu. Dintre cele şase şcoli aflate în localitate, toate au fost reabilitate şi modernizate. Astfel, potrivit primarului, copiii din localitate dispun astăzi de condiţiile optime pentru desfăşurarea procesului educativ. Social-democratul spune că, la cele şase şcoli din comuna Cernişoara învaţă peste 400 de elevi. Practic, în fiecare sat al comunei este o şcoală şi, astfel, fiecare copil poate să mergând la unitatea de învăţământ din satul lui: „Am primit un autobuz cu o capacitate de 40 de locuri şi pentru asta mulţumesc Guvernului. Pentru că avem un astfel de mijloc de transport, am fost obligat să comasez două şcoli cu ciclul gimnazial din cele şase, câte avem, dar mi-au rămas toate cele şase şcoli pentru ciclul primar şi grădiniţele din fiecare sat. Ideea era să nu demolez, să nu punem lacăt pe clădiri, pentru că aceste şcoli au fost ridicate de comunitate în fiecare sat, ca să aibă copiii sub supraveghere. Vin părinţii cu copiii la grădiniţă, sunt aproape de casă, şi se pot duce să îi ia. Am făcut în aşa fel încât nu avem nici o şcoală cu lacăt, nu accept aşa ceva. Când vom avea aşa ceva, plec din primărie. Oamenii care ne conduc astăzi au demolat ţara şi nu avem nici un trădător prins: au vândut întreprinderi mari la preţul derizoriu al unui apartament, este posibil aşa ceva?”, se întreabă primarul.

Proiectul de asfaltare cu bani de la stat, pe ultima sută de metri

Mihai Ionescu a mai ţinut să precizeze că, în această perioadă, proiectul de asfaltare a drumurilor comunale depuse pe O.G. 28 este pe ultima sută de metri. Proiectul are valoarea de 60 de miliarde pentru asfaltare pe o lungime de 7 kilometri de drumuri şi construirea a două poduri. Lucrările de construire sunt deja finalizate pentru primul pod, iar celălalt se va termina în această vară, iar drumurile sunt asfaltate în procent de 50%. Din totalul celor 7,8 kilometri, jumătate s-au asfaltat în toamna anului trecut, iar acum se va turna stratul al doilea de asfalt, stratul de uzură. „Statul promite că, în funcţie de execuţia lucrărilor, ni se vor aloca fondurile necesare în vederea finalizării proiectului. Proiectul cuprinde asfaltarea drumului comunal din satul Modoi, două drumuri comunale din satul Groşi, drumul de la Racoviţa, în satul Machidoni, drumul de la Rădoi, drumul de la Cimitirul Armăşeşti Teiuşi, drumul Bălescu şi drumul de la Cernişoara”, ne-a mai spus primarul.

Banii europeni au fost „mană cerească”, la Cernişoara

Despre realizările, de-a lungul celor şase mandate, Mihai Ionescu ne-a spus că au fost numeroase, dar apogeul l-a reprezentat un proiect european de 2,5 milioane de euro, Cernişoara fiind printre puţinele comune din judeţul Vâlcea care a reuşit să implementeze un asemenea proiect de anvergură. Este un proiect integrat, pe Măsura 3.2.2., cu fonduri europene, care a constat în înfiinţarea reţelei de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare în comuna Cernişoara, în satele Armăşeşti, Groşi, Modoia, modernizarea prin betonare a doi kilometri de drum în satul Obârşia, dar şi dotarea Căminului Cultural din satul Mădulari. Pe lângă aceste proiecte, în localitate s-a modernizat reţeaua de iluminat public, care acoperă toată suprafaţa locuibilă a localităţii şi s-au asigurat condiţiile optime pentru desfăşurarea procesului educativ la fiecare dintre cele şase şcoli ale comunei. Pe partea culturală, s-a sprijinit renovarea bisericilor din satele Cernişoara şi Mădulari, au fost construite din temelii patru biserici în localitate şi a fost renovat Căminul Cultural Mădulari, fiind construit şi un nou cămin, în satul Cernişoara. La capitolul infrastructură, în procent de 70%, drumurile din Cernişoara sunt asfaltate.

Extinderea sistemului de apă si canalizare, prin master planul judeţului

Pentru noul mandat în fruntea Primăriei Cernişoara, Mihai Ionescu şi-a propus accesarea fondurilor europene pentru extindere reţelei de apă şi canalizare şi asfaltarea ultimelor drumuri comunale: „Pentru extinderea sistemului de apă şi canalizare, consultantul ne-a informat că, în cel mai scurt timp, se vor apuca de ridicările topografice speciale. Proiectul va cuprinde lucrări de extindere a reţelei de apă în stele Obârşia, Mădulari, Cernişoara, pe o lungime de 25 de kilometri şi 9 kilometri de reţea de canalizare. Am predat cei 10 kilometri de reţea de apă şi canalizare Apavilului, proiect finalizat prin fonduri europene. Extinderea ambelor reţele se va face prin master planul judeţului,prin care se vor aloca localităţii Cernişoara 3 milioane de euro, pentru aceste investiţii. După toate socotelile se estimează că, spre sfârşitul anului, va avea loc licitaţia, astfel că, la finele anului viitor, vom avea apă şi canalizare în toată comuna. Cei 25 de kilometri de reţea de apă cuprind întreg teritoriul localităţii, până în punctul Călina, la familia Ştefan”, declară primarul.

Ultimii kilometri de drumuri comunale, cu bani europeni

Al doilea proiect va fi depus pe Măsura 7.2., având o valoare de un milion de euro şi priveşte asfaltarea drumurilor comunale. Când va primi finanţare şi acest proiect, toate uliţele şi drumurile din comuna Cernişoara vor fi modernizate, iar, pe lângă aceste drumuri, se vor mai construi şi trei poduri: unul în satul Cernişoara, în punctul Mătuşoiu, altul în punctul Stănişor Aurel, iar al treilea în punctul Barbu: „Sunt optimist că acest proiect va prinde finanţare, şi spun asta pentru că avem experienţa accesării fondurilor europene. Majoritatea lucrărilor pe care le-am avut au avut finanţare prin fonduri de la Uniunea Europeană. Eu nu am stat cu mâna întinsă la stat sau la Consiliul Judeţean. Patru milioane de euro, bani europeni vor veni în această perioadă, iar, în decursul celor şase mandate, am reuşit să atrag în Cernişoara aproximativ 9 milioane de euro, bani europeni”, a mai spus primarul.

Cămine culturale reabilitate din bugetul local

Pe teritoriul comunei Cernişoara se află două cămine culturale care, de-a lungul anilor, au beneficiat şi ele de câteva lucrări de investiţii. Potrivit spuselor primarului Mihai Ionescu, căminul de la Cernişoara a beneficiat de reabilitare capitală şi extindere: „Am ţinut morţiş să fie extins căminul cultural, să-l reabilităm total. Acum avem acolo bucătărie şi tot ce trebuie, iar capacitatea este de cel puţin 400 de oameni. La fel am procedat şi cu căminul de la Mădulari. Ar fi multe de făcut, câte lucruri frumoase nu aş face şi eu? Ar trebui să ne dea şi nouă câte 4-5 miliarde anual, pentru investiţii. Tot ce am făcut a fost din fonduri europene sau cu bani de la bugetul local”, a concluzionat primarul.
Cernişoara nu are încă o zi oficială

Mihai Ionescu este hotărât ca, după ce va termina proiectele de infrastructură, să se ocupe şi de tradiţii şi cultural locală. Până în acest moment, comuna nu are o zi anume, în care să fie sărbătorită. „Întotdeauna am fost chibzuit la bani, dar, după ce voi termina aceste două mari proiecte, ne vom ocupa de tot ceea ce înseamnă tradiţie, educaţie, aspectele legate de datinii şi obiceiuri. Vom face acest lucru deoarece identitatea unei zone este dată de tradiţiile specifice meleagurilor respective. Ştiu acest aspect şi nu am uitat, nu vom lăsa să piară timpurile trecute”, spune primarul.
Centru social modern, printre planurile de viitor

Prin grupul de acţiune locală, conducerea administraţiei locale vrea să implementeze în perioada următoare două proiecte. „Vrem să modernizăm primăria, să facem ceva mai modern, şi ne dorim ca, în perspectivă, să construim în localitate o casă socială, pentru oamenii amărâţi din comună. Din puţinul nostru, de fiecare dată încercăm să ajutăm sărmanii. În prezent punem mână de la mână să construim o casă pentru un tânăr care a rămas singur şi bolnav. Vrem o astfel de locaţie pentru că localitatea este îmbătrânită şi ne-ar fi de mare ajutor dacă, pe cei bătuţi de sortă, i-am avea sub supraveghere într-un spaţiu amenajat corespunzător cu personal calificat. Asta îmi doresc şi, dacă parlamentarii noştri vor să fac un bine, îi poftesc la Cernişoara, să le dea o mâna de ajutor celor rămaşi singuri şi neputincioşi”, mai spune primarul Ionescu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.